Reacties over winst Le Pen

De overwinning van Jean-Marie le Pen, bij de eerste ronde van de presidentverkiezingen in Frankrijk, is vooral bij links Europa keihard aangekomen. De ruk naar rechts betekent een politieke aardverschuiving in Frankrijk, dat de laatste jaren werd gedomineerd door socialisten, communisten en groenen die profiteerden van de verdeeldheid in het centrumrechtse kamp Chirac.

De 73-jarige extreem-rechtse nationalist versloeg de zittende socialistische premier Jospin. Le Pen voerde vooral hard campagne op de volgende zaken: veiligheid, immigratie en anti-Europese sentimenten. Le Pen haalde 17,02% van de stemmen. Jospin bleef steken op 16,07%. Winnaar werd Chirac met ruim 19%.
De andere extreem-rechtse kandidaat, Bruno Megret, behaalde 2,4%. De uiterst linkse kandidaten behaalden samen ruim 12% en de Groenen 5,3%. De communisten werden met 3,4% weggevaagd.

Le Pen zelf legt de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen uit als een motie van wantrouwen tegen het regerende "establishment" in Parijs. De kans dat hij als president gekozen wordt is echter klein. Peilingen geven aan dat 80% van de Fransen op Chirac zal stemmen bij de tweede ronde.

Reacties

De leider van de Britse socialisten in het Europees parlement, Murphy, zei dat de uitslag bewijst dat extreemrechts "zich als een gezwel verspreidt in de Europese politiek".
De Zweedse premier Persson zei te hopen dat "alle democratische krachten zich verenigen tegen rechts-extremisme en xenofobie"

Filip de Winter, leider van het Vlaams Blok, reageerde opgetogen. "Le Pen en ik zijn wapenbroeders", zei hij.

Mensenrechtenorganisaties, anti-racismebewegingen en milieugroeperingen in Frankrijk zijn geschokt door het resultaat bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. ,,Ik ben verbijsterd. Het is een ramp voor de democratie'', verklaarde de president van de Franse Liga voor de Mensenrechten. Hij kreeg bijval van de leider van de Franse Beweging tegen Racisme. ,,Het is een echte catastrofe voor Frankrijk, voor zijn waarden, voor zijn imago.''

Nederland

In ons land zei VVD-buitenlandwoordvoerder Weisglas onaangenaam verrast te zijn. "Le Pen is een uitgesproken racist".
"Het is voor mij een dramatische schok dat ultrarechts de tweede politieke kracht is geworden in Frankrijk"
, zegt zijn PvdA-collega Koenders. "Het is het zaak dat partijen in Europa nog veel meer een front vormen tegen vreemdelingenhaat, xenofobie. Proteststemmen in Frankrijk hebben hun wortels in vreemdelingenhaat. Gelukkig is dat in Nederland niet zo. Het stoppen van xenofobie moet politieke prioriteit hebben."

Volgens Weisglas is 'links' overal in Europa aan de verliezende hand. In de kloof tussen kiezer en politicus ziet hij een parallel tussen Frankrijk en Nederland. Maar Le Pen is volgens hem niet te vergelijken met de Nederlandse uitdager van het establishment, Pim Fortuyn. "Le Pen is een uitgesproken racist, Fortuyn is dat niet."

Een woordvoerder van Pim Fortuyn liet tegenover het ANP weten elke vergelijking tussen Fortuyn en Le Pen "zeer beledigend" te vinden.