Twee miljoen moslims op bedevaart

Een blik op de Ka'Ba.Rond de twee miljoen moslims hebben zich dinsdag verzameld voor de jaarlijkse bedevaart (hadj) naar Mekka. Woensdag zal de menigte dezelfde weg bewandelen als profeet Mohammed op weg naar de berg Arafat, waar de haj Donderdag zijn hoogtepunt zal bereiken.

Vele gelovigen trokken al langs de Ka'ba (kubus). Deze Ka'ba is afgedekt met zwarte doeken en vormt het centrum van de moskee. Iedere moslim die over een goede gezondheid en voldoende kapitaal beschikt dient deze bedevaart minimaal eenmaal in zijn of haar leven te hebben gemaakt.

Omdat de angst voor terreuraanslagen na 11 September fors gegroeid is zijn er vele veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn er meer dan 20.000 soldaten en circa 10.000 politieagenten op de been om een veiligheid in de heilige stad te garanderen. Ook word de heilige stad vanuit de lucht scherp in de gaten gehouden door negen helikopters.

Minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef heeft de pelgrims opgeroepen zich te richten op hun religieuze verplichtingen. Hij waarschuwde hen dat de Saudische autoriteiten geen enkel anti-Amerikaans protest zullen dulden.

Overigens is het voor ondernemers altijd prettig zaken doen tijdens de hadj. De pelgrims geven jaarlijks veel miljoenen uit aan souvernirs en cadeaus. Enkele verkopers menen dat de zaken slechter lopen als in voorgaande jaren. levendig is dan vorig jaar. Ze wijten dat aan de gevolgen van de aanslagen in de VS. 'De economieën van moslimlanden zijn getroffen door het incident in Amerika', zei de Turkse handelaar Mustafa Ayjoun.