Imam Haselhoef blijft bij uitlatingen

Na imam Abdullah Haselhoef's uitlatingen over homoseksualiteit, en de discussies die hier op volgde, heeft FOK! hem gevraagd te reageren.

Zie Imam: Doodstraf voor 'betrapte' homo's

Via e-mail laat de Rotterdamse imam weten dat een ieder die kritiek heeft op zijn uitlatingen naar aanleiding van wat er in de kranten geschreven werd, naar het betreffende interview zou moeten luisteren. Dit kan nog steeds op de website van Spiegels.

Haselhoef legt verder uit dat hij geen voorstander van de doodstraf voor homoseksuelen is, "maar ik accepteer de letter van een interpretatie van het islamitisch recht. Dat geeft tegelijkertijd aan dat hoewel de doodstraf in deze geeist kan worden, het mijns inziens niet mogelijk zou moeten zijn om deze straf, gezien de vele onmogelijke randvoorwaarden, toe te passen."

"En als het toegepast zou worden, dan alleen in een land waarin de bevolking gekozen heeft om zich aan een dergelijke soort islamitische wetgeving te houden".

Vandaag werd ook bekend dat de imam maandag zal praten met de homo-belangenorganisatie COC. Hij hoopt dat de gesprekspartners daarna opnieuw het vertrouwen jegens elkaar kunnen uitspreken, zo zei Haselhoef woensdag. Het COC vond de uitspraken "dom, kwetsend en onzorgvuldig''.

De deelnemers aan het gesprek zullen het waarschijnlijk niet eens worden over de teksten in de koran over homoseksualiteit, zei Haselhoef. Maar het moet volgens hem toch mogelijk zijn daarover een open gesprek te voeren en 'het eens te worden over de manier waarop we in Nederland met scheiding van kerk en staat, waar ik een groot voorstander van ben, en in achtneming van de grondwet en dus ook het verbod op discriminatie met elkaar willen omgaan."