Afghanistan laat journaliste vrij

De Taliban-leider Mullah Omar heeft opdracht gegeven de Britse journaliste Yvonne Ridley vrij te laten. De journaliste werd ruim een week geleden aangehouden omdat ze het land illegaal was binnengekomen. Ook werd ze verdacht van spionage.

Afgelopen vrijdag lieten de talibanleiders weten dat er geen bewijzen zijn dat ze zich heeft schuldig gemaakt aan spionage. Ridley zou zaterdag of zondag worden vrijgelaten, aldus een Afghaanse bron, die zich baseert op uitspraken van Taliban-ambassadeur in Pakistan, Mullah Abdul Salam Zaeef. De Britse regering had al eerder aangedrongen op de vrijlating van Ridley, die werkt voor Sunday Express.

De 43-jarige Ridley werd op 28 september aangehouden, samen met twee gidsen. De uitgever van haar krant zegt dat er geen sprake is van spionage. Ridley ging illegaal de grens over om te kunnen schrijven over de toestand van Afghaanse vluchtelingen. De leiding van de krant zou Ridley toestemming hebben gegeven de Pakistaanse grens stiekem over te gaan omdat zij geen visum kon krijgen.