Nieuwe software blokkeert adblockers

Adblockers, je kent ze vast wel. Programma's die banners op websites aan je zicht onttrekken, zodat je geen last hebt van 'verdelende' advertenties tijdens het internetten. Gebruikers van deze programma's lopen binnenkort de kans niet meer op hun favoriete sites te kunnen komen.

WebWereld meldt dat het Duitse MediaBeam bezig is software te ontwikkelen die websitebeheerders op hun site kunnen laten draaien. Het programma controleert bij iedere bezoeker of deze een adblocker heeft geinstalleerd. Is dit het geval, dan wordt de toegang tot de site compleet ontzegd. De software, AdKey geheten, ondergaat momenteel een betatest.

MediaBeam hoopt met de software een gat in de markt te hebben gevonden. Het programma kan alle bannerfilters, waaronder Webwasher (4 miljoen gebruikers), AdSubtract (heeft al 5 miljard banners verborgen) en AdKiller, achterhalen omdat ze 'allemaal op dezelfde manier werken', aldus directeur Frank Beckert.

Na een maand getest te hebben, wil mediaBeam van AdKey zowel een versie voor Microsofts IIS als voor de open-source Apache server op de markt brengen.