Mogelijk handel Bin Laden : Zalm niet verbaasd

Minister Zalm van Financiën is niet verbaasd dat de Saudische terrorist Osama bin Laden voorafgaande aan de aanslagen in de VS mogelijk in KLM-opties heeft gehandeld.

Meteen nadat bekend was geworden dat Bin Laden mogelijk in aandelen had gehandeld, heeft Zalm de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) gevraagd te onderzoeken of zoiets dergelijks ook op de Nederlandse beurs is gebeurd. Hij zei dat dinsdagavond in het tv-actualiteitenprogramma NOVA.

Zalm reageerde op berichten van het Britse persbureau Reuters dat Nederlandse handelaren Euronext, de gefuseerde effectenbeurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel, hebben gewaarschuwd dat er voor de aanslagen ongewoon grote hoeveelheden putopties waren genomen op de aandelen van de KLM.

,,Dat dit de uitkomst is, verbaast mij niet'', zei Zalm. Wel hield hij een slag om de arm, omdat hij nog niet met de STE had gesproken. De STE kon nog geen reactie aan het ANP geven.

Media in de Verenigde Staten en Italië meldden maandag dat Bin Laden zou hebben gespeculeerd. Duitse functionarissen zouden vrijdag de FBI en de Amerikaanse beurswaakhond SCE al hebben ingelicht over verdachte koersschommelingen.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Serra en het Amerikaanse tv-netwerk NBC zijn handlangers van Bin Laden voor de terreurdaden 'short gegaan' in aandelen van (her)verzekeraars zoals AXA, Münchener Rück en Swiss Re.

'Short gaan' kan hoge winsten opleveren door te speculeren op een snelle koersdaling. De speculant leent andelen van een handelaar en verkoopt ze direct door aan een derde partij. Na de verwachte koersval koopt hij de stukken terug om ze aan de handelaar terug te geven.

De koersverliezen van grote (her)verzekeraars in de afgelopen periode viel analisten al eerder op. Zo verloor Münchener Rück in de week voor de ramp 13 procent van zijn beurswaarde. De grootste herverzekeraar ter wereld verwacht claims van 1 miljard dollar als gevolg van het instorten van het World Trade Center. Ook het Franse AXA en Swiss Re deden het niet goed. Dat is opmerkelijk, omdat analisten de sector juist als gezond bestempelen, met goede vooruitzichten voor dit jaar.