Nederlandse volleyballers stellen teleur

De Nederlandse volleyballers zijn er bij het EK in Ostrava niet in geslaagd op een goede manier met teleurstelling om te gaan. De domper van de nederlaag tegen Bulgarije, waardoor de halve finale een droom bleef, werkte tot op de slotdag door.

Oranje kon ook zondag tegen Frankrijk de inspiratie niet vinden om het evenement positief af te sluiten: 1-3. Met dezelfde cijfers was een dag eerder het duel tegen Polen, toen directe kwalificatie voor het volgende Europese titeltoernooi nog de inzet was, ook al verloren.

Opvallend was dat beide keren Richard Schuil wel een dikke voldoende scoorde en Guido Görtzen, de andere overgebleven routinier, ook eerzucht toonde in het spel om de knikkertjes. Reinder Nummerdor had daarmee al veel meer moeite, hoe graag de aanvoerder het ook anders had gewild. Hij belandde tegen Frankrijk aan het eind van de eerste set zelfs tussen de reserves. Dat prikkelde in elk geval tot goed serveren bij terugkeer in de vierde.

Te redden viel er toen al weinig meer, in een wedstrijd die nooit een wedstrijd wilde worden. Ook de Fransen tobden met het vroege aanvangsuur en gebrek aan motivatie in een partijtje om niks, hooguit om enig persoonlijk eerherstel. Ze waren daarin afzonderlijk net iets beter dan Nederland, dat te veel 'afwezigen' telde gedurende een te lange tijd.

Wisselen bracht ook de oplossing niet. Bondscoach Bert Goedkoop liet Joppe Paulides in de basis beginnen in plaats van Mike van de Goor. Deze kwam in de tweede set in het veld voor Sander Olsthoorn. Op dat moment waren ook spelverdeler Nico Freriks en Nummerdor al vervangen door Dirk-Jan van Gendt en Allan van de Loo. Het resultaat was goede wil, maar opnieuw geen eensgezinde bezieling. De achtste plaats was niet meer dan logisch.

Goedkoop had zaterdag al vastgesteld dat zijn eerste seizoen met een vernieuwde ploeg een week te lang had geduurd. Ondanks het tegenvallende slot is het niet nodig dat de kater lang blijft hangen. Nederland presteerde boven verwachting in de World League, kwalificeerde zich voor het WK in Argentinië en deed in Ostrava meteen van zich spreken tegen Slowakije en Tsjechië. Er werd alleen iets te vroeg gejuicht.