FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 september 2001

MTV heeft requiem Whitney Houston al klaar

Volgens het showbizzpersbureau WENN heeft MTV een special over het leven van Whitney Houston op de plank liggen die direct kan worden uitgezonden wanneer de ster vandaag of morgen komt te overlijden.

Geruchten over de gezondheid van Whitney – die schrikbarend is afgevallen en volgens hardnekkige geruchten ernstig drugsverslaafd is – leidden vorige week tot het (onjuiste) bericht dat zij zou zijn overleden aan een overdosis.

Op zich is het voor media niet ongebruikelijk om een herdenkingsspecial te monteren nog voordat een beroemdheid is overleden. De verwachting dat dit op korte termijn zal gebeuren, is echter meestal op harde feiten gebaseerd.

Nederlandse volleyballers stellen teleur

De Nederlandse volleyballers zijn er bij het EK in Ostrava niet in geslaagd op een goede manier met teleurstelling om te gaan. De domper van de nederlaag tegen Bulgarije, waardoor de halve finale een droom bleef, werkte tot op de slotdag door.

Oranje kon ook zondag tegen Frankrijk de inspiratie niet vinden om het evenement positief af te sluiten: 1-3. Met dezelfde cijfers was een dag eerder het duel tegen Polen, toen directe kwalificatie voor het volgende Europese titeltoernooi nog de inzet was, ook al verloren.

Opvallend was dat beide keren Richard Schuil wel een dikke voldoende scoorde en Guido Görtzen, de andere overgebleven routinier, ook eerzucht toonde in het spel om de knikkertjes. Reinder Nummerdor had daarmee al veel meer moeite, hoe graag de aanvoerder het ook anders had gewild. Hij belandde tegen Frankrijk aan het eind van de eerste set zelfs tussen de reserves. Dat prikkelde in elk geval tot goed serveren bij terugkeer in de vierde.

Te redden viel er toen al weinig meer, in een wedstrijd die nooit een wedstrijd wilde worden. Ook de Fransen tobden met het vroege aanvangsuur en gebrek aan motivatie in een partijtje om niks, hooguit om enig persoonlijk eerherstel. Ze waren daarin afzonderlijk net iets beter dan Nederland, dat te veel 'afwezigen' telde gedurende een te lange tijd.

Wisselen bracht ook de oplossing niet. Bondscoach Bert Goedkoop liet Joppe Paulides in de basis beginnen in plaats van Mike van de Goor. Deze kwam in de tweede set in het veld voor Sander Olsthoorn. Op dat moment waren ook spelverdeler Nico Freriks en Nummerdor al vervangen door Dirk-Jan van Gendt en Allan van de Loo. Het resultaat was goede wil, maar opnieuw geen eensgezinde bezieling. De achtste plaats was niet meer dan logisch.

Goedkoop had zaterdag al vastgesteld dat zijn eerste seizoen met een vernieuwde ploeg een week te lang had geduurd. Ondanks het tegenvallende slot is het niet nodig dat de kater lang blijft hangen. Nederland presteerde boven verwachting in de World League, kwalificeerde zich voor het WK in Argentinië en deed in Ostrava meteen van zich spreken tegen Slowakije en Tsjechië. Er werd alleen iets te vroeg gejuicht.

Wallstreet sluit op laagste punt in 3 jaar

De beurs in New York is in de loop van maandag, ondanks de onverwachte renteverlaging van de Fed, toch nog flink onderuit gegaan.

De Dow Jonesindex sloot op een stand van 8920 punten, een verlies van ruim 7%. De barometer staat nu op het laagste punt sinds drie jaar. De Nasdaq-index leverde bijna 7% in op 1579.

De koersval was fors,maar minder dramatisch als sommige analisten hadden gevreesd. Een zegsman van het Witte Huis noemde de dalingen, gezien de aanslagen vorige week, "niet onverwacht". De basis van de economie is volgens hem solide. Vooral vliegmaatschappijen en fondsen in de reiswereld moesten het ontgelden.

Davids en Kluivert in erematch Maradona

Patrick Kluivert en Edgar Davids hebben toegezegd mee te spelen in de afscheidswedstrijd van Diego Armando Maradona. Voor de Argentijnse voetballer van de eeuw is op 10 november een erewedstrijd georganiseerd in Buenos Aires. In La Bombonera zal een door Maradona samengesteld team van sterren tegenover het nationale elftal van Argentinië staan.

Naast de twee Nederlandse internationals heeft eveneens een groot aantal wereldsterren hun medewerking toegezegd. Van de inmiddels gestopte vedetten komen onder andere Eric Cantona, Bernd Schuster, Hugo Sanchez, Carlos Valderrama en Enzo Francescoli nog een keer in actie. Onder de nog actieve spelers zitten onder meer Rivaldo, Claudio Caniggia, René Higuita, Alessandro del Piero, Ivan Zamorano en Davor Suker.

Maradona zelf werkt in Cuba op het moment hard aan zijn conditie. Nog één keer wil Pluisje het Argentijnse volk in vervoering brengen.

TU Delft: Computer tegen zelfmoordkaping

De Technische Universiteit in Delft ontwikkelt een computersysteem dat het vliegen tegen bergen en gebouwen moet voorkomen.

Volgens professor Mulder van de Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek is het mogelijk dat een intelligente database het vliegen over bepaalde steden onmogelijk maakt. Verder is de hoogleraar voorstander van een scherpere controle op wie gebruik maakt van vluchtsimulatoren. Zelfmoordkapingen kunnen worden bestreden door het volledig afsluiten van de cockpit.

Verpleegster verdacht van doden patiënten

Een verpleegkundige van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag is mogelijk betrokken bij de dood van een aantal kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Haagse ziekenhuis.

Daarnaast heeft de verpleegster mogelijk te maken met de dood van volwassen patiënten, toen zij in het Rode Kruis Ziekenhuis werkte. Het ging in beide gevallen om patiënten met een zeer slechte levensverwachting. Het ziekenhuis deed niet eerder onderzoek, omdat daar geen aanleiding toe was. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de betrokken verpleegkundige bij vijf overleden kinderen steeds dienst had. De vrouw is geschorst; tegen haar is aangifte gedaan bij de politie.

Rentree Davids tegen Celtic

Edgar Davids kan eindelijk weer aan spelen toekomen, maar is naar eigen zeggen nog niet klaar met zijn gevecht om zijn onschuld.


Zijn schorsing vanwege het gebruik van doping is voorbij. Voor Juventus-trainer Marcelo Lippi reden om dinsdag tegen Celtic direct weer een beroep te doen op Edgar Davids. De middenvelder start in de basis in het eerste Champions League-duel van de club uit Turijn.

'Ik ben blij dat ik zo snel weer in actie kan komen. Toch is het bitter dat sommige mensen nog steeds denken dat ik iets met doping te maken heb gehad. Ik kan daar slecht mee leven', verklaarde Davids op de Juventus-website. 'Ik ben ervan overtuigd dat ik, net als de andere veroordeelde spelers, onschuldig ben.'

Over de hoogte van de uiteindelijke schorsing heeft Davids dan ook dubbele gevoelens. 'Ik ben blij dat we allemaal een schorsing van vier maanden hebben gekregen. Toch waren de omstandigheden niet allemaal hetzelfde. En zeker niet in mijn geval.'

'Het is een politieke beslissing geweest. Ik denk dat ik naar de rechter toe stap om zowel het Italiaans Olympisch Comité (CONI) als de voetbalbond (Figc) aan te klagen. Ik vind dat in mijn geval geen objectieve en onafhankelijke beslissing is genomen', aldus Davids.

Taliban: Geestelijken beslissen over bin Laden

De geestelijk leider van de Afghaanse Taliban, Mohammed Omar, heeft de raad van geestelijken in zijn land gevraagd te beslissen over het lot van Osama Bin Laden.

Een hoge delegatie uit Pakistan drong vandaag bij Omar aan op uitlevering van de Saoedier, gezien als hoofdverdachte van de terreuraanslagen. De 20 geestelijken komen volgens een Afghaans radiostation morgen al bijeen in Kabul. De Pakistaanse delegatie reist vanuit Kandahar, waar Omar woont, naar Kabul om vooraf met de raad te spreken.

Bezit bin Laden kernwapens??

Ozzie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Leden van het terroristische netwerk van Osama Bin Laden hebben meerdere keren getracht verrijkt uranium te kopen om daarmee nucleaire wapens te kunnen maken. De informatie is afkomstig van Jamal Al-Fadl, een voormalige medewerker van Bin Laden die de afgelopen jaren informatie aan de Amerikaanse federale politie FBI heeft verstrekt.

Pogingen om de radioactieve stof te verkrijgen, zijn gedaan in de voormalige Sovjet-Unie en in Sudan, zo meldt de Britse krant The Sunday Times. Volgens Al-Fadl heeft hij zelf geprobeerd om voor 1,5 miljoen dollar uranium in Sudan te kopen. Hij zou zich echter uit de onderhandelingen hebben teruggetrokken en niet weten of de koop doorgang heeft gevonden.

Bronnen rond de Israëlische veiligheidsdienst melden ook dat Bin Laden van plan was om in Kazachstan een compacte nucleaire bom te kopen. Het is onduidelijk of Bin Laden op dit moment over dergelijke wapens beschikt.

De terrorist zelf verklaarde in een interview dat "wij het niet als een misdaad beschouwen om nucleaire of chemische wapens te bezitten. Wij hebben het recht om ons te verdedigen".

Britse spion: 'Vietnam verbleekt bij Afghanistan'

Philosocles had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Brits ex-geheim agent Tom Carew (schuilnaam) waarschuwt dat een inval in Afghanistan kan leiden tot een oorlog waarbij Vietnam verbleekt tot een schoolreisje. En Carrew kan het weten; hij trainde in de jaren 80 moslim-rebellen in de strijd tegen de Sovjet-inval in Afghanistan.

Geheim agenten uit de VS leerden de moslim strijders vervolgens terrorisme-technieken. Volgens Carew heeft het geen twijfel dat Bin Laden's groepen zich nu tegen hun leermeesters keren. De aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania waren daarbij een test van Bin Laden om de Amerikaanse reactie te peilen. Carew meent dat Bin Laden afgaande op de toenmalige reacties op zo'n 500 doden, verwacht dat de Amerikanen Afghanistan nu binnen komen stormen.

Bin Laden krijgt daarbij precies wat hij wil: Hij kan de 'Moeder van alle Heilige Oorlogen' uiroepen, waarbij zelfs moslims die de WTC-aanslagen afkeurden, erop afgaan om de 'heilige grond' tegen de 'heidense indringers' te beschermen. Daarbij verbleekt Vietnam: De Vietcong waren weliswaar goede junglestrijders, maar geen suicidale maniakken die geleoven dat ze voor Allah sterven, aldus Carew.

Carew ziet geduld als de enige oplossing; aanvallen betekent het spel van Bin Laden meespelen. De geheime diensten moeten in plaats daarvan met veel geduld Bin Laden en zijn groepen uitschakelen, anders heb je niet alleen een oorlog tegen die groepen, maar tevens tegen talloze andere gelovigen, die maar al te graag het leven laten voor een plaatsje naast Allah...

Verdachte mortuariummoord gepakt

Anderhalf jaar na de geruchtmakende mortuariummoord in Eindhoven is daarvoor in Paramaribo een verdachte aangehouden. Het gaat om een 44-jarige Eindhovenaar, die al meteen na het misdrijf door de politie als verdachte is aangemerkt. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd, aldus maandag een woordvoerder van de politie.

De moord in het mortuarium van het Catharina-ziekenhuis volgde in april vorig jaar op de liquidatie van de 35-jarige R. Koenders uit Eindhoven. Die was op klaarlichte dag in zijn woonplaats doodgeschoten terwijl hij in een auto voor een rood verkeerslicht stond te wachten. Terwijl familie en vrienden afscheid namen van de opgebaarde Koenders, sneed de nu aangehouden verdachte, een broer van Koenders, bij de baar de 48-jarige F. van der Sanden de keel door. De man overleed ter plaatse. Volgens de politie verkeerden alle betrokkenen in de plaatselijke drugscene.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde een 17-jarige jongen uit Eindhoven voor de moord op Koenders tot acht jaar cel. De verdachte van de mortuariummoord was sindsdien spoorloos.

VS willen bin Laden "Dead or Alive"

De Verenigde Staten willen de Saudische terrorist Osama bin Laden 'dood of levend'. Dit heeft de Amerikaanse president Bush maandag gezegd. ,,Ik wil gerechtigheid. In het Westen hadden ze aanplakbiljetten die zeiden: 'Wanted Dead or Alive'.''

Bush waarschuwde de Taliban, de machthebbers in Afghanistan, dat zij zijn uitspraken serieus moeten nemen. De Taliban moeten volgens hem de rekening betalen voor het feit dat zij Osama bin Laden een toevluchtsoord hebben geboden.

,,Wij zullen ze vinden, de aanstichters van het kwaad, de barbaren die ons land hebben aangevallen en we zullen ze ter verantwoording roepen en we zullen ook de mensen die hen onderdak verschaffen ter verantwoording roepen en ook de mensen die denken dat zij hen een toevluchtsoord kunnen verschaffen en degenen die hen te eten geven'', waarschuwde Bush.

Vooronderzoek tegen Jomanda gestart

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is bezig met een vooronderzoek naar de praktijken van alternatief genezers Jomanda. Zij kijkt of er verband bestaat tussen haar werk en gezondheidsschade bij patiënten die naar haar toekomen.
Is er een verband, dan schakelt de inspectie het Openbaar Ministerie in. Dat heeft zelf niet de expertise om dit soort onderzoek te doen. Daarom doet de inspectie het, aldus een woordvoerster maandag.

Aanleiding is de dood van de actrice Sylvia Millecam, die enkele weken geleden aan borstkanker is overleden. Jomanda zou haar hebben gezegd dat zij helemaal geen kanker had.

Verleden week liet minister Borst van Volksgezondheid in de Tweede Kamer weten dat de inspectie actiever zou moeten inspelen op signalen uit de samenleving over schadelijke praktijken van alternatieve behandelaars en zo nodig het OM zou moeten inschakelen.

Jonge Nederlandse Afghanen betuigen steun

Geschokte Afghaanse jongeren in ons land hopen dat het de Amerikanen lukt om met een precieze actie de vermeende terrorist Osama bin Laden en zijn handlangers op te pakken of uit te schakelen, maar dat de Afghaanse burgerbevolking wordt gespaard.

Nas Faqirzada, een 22-jarige informaticadeskundige en zijn neef Ashraf Faqirzada, een 19 jarige student biowetenschappen, betuigden dit weekeinde op een bijeenkomst in Utrecht van de Vereniging van Afghaanse Vluchtelingen in Nederland hun medeleven met de slachtoffers van de terreuraanslag.

Verschrikkelijk

"Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het idee dat je gewoon rustig zit te werken en dat plotseling zo'n ramp toeslaat. Je kan je gewoon niet voorstellen dat er in één klap zoveel mensen familie kwijt zijn", zegt Nas.

"De tv-beelden laten ons nooit meer los. Met de terreuracties tegen het wereldhandelscentrum in New York en het Pentagon in Washington is het hart van waar Amerika trots op was geraakt", zegt Ashraf.

"Wij kunnen ons dus heel goed voorstellen dat Amerika terug wil slaan, maar wij hopen wel op een doelgerichte actie, want uiteindelijk zijn ook de gewone Afghaanse burgers ook het slachtoffer van Osama bin Laden en het Taliban-regiem, die vrouwen met het moslimfundamentalisme volkomen rechteloos hebben gemaakt. Slachtoffers, waar die ook vallen, hebben hetzelfde bloed", zeggen de neven Faqirzada.

Zij kwamen negen jaar geleden naar ons land. "Wij vinden Nederland een fantastisch land. Nergens anders krijgen jongeren zo veel kansen om te studeren. Van vervelende reacties omdat wij uit Afghanistan komen hebben wij de laatste dagen gelukkig niets gemerkt. Wel vragen mensen uit onze omgeving om uitleg want over het al jarenlang voortdurende geweld in Afghanistan is in Nederland weinig bekend." • Nas Faqirzada en zijn neef Ashraf Faqirzada: "Slachtoffers, waar die ook vallen, hebben hetzelfde bloed."

Motorfietsen worden steeds zwaarder

Het Nederlandse motorenpark wordt alsmaar zwaarder, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vijftien jaar geleden had slechts een op zeventien motoren een cilinderinhoud van meer dan een liter. Nu is dat één op zes.

Nederland telt momenteel 438.000 motoren. De meeste motorfietsen hebben een cilinderinhoud tussen 500 cc en 750 cc. Overigens is cilinderinhoud geen maatstaf voor de snelheid die motoren kunnen ontwikkelen. Dat vermogen is vooral afhankelijk van de hoeveelheid pk's.

Volgens het CBS huizen de meeste motorrijders in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Beide provincies tellen er 72.000.

IKV: "Nu moslims beschermen"

Osama bin Laden heeft met zijn ideologie, die deels is gebaseerd op een extreme interpretatie van de islam, indirect alle moslims bij zijn beweging betrokken. Moslims vormen nu een heel kwetsbare groep, zegt Mient-Jan Faber van het Interkerkelijk Vredesberaad IKV. "We moeten juist nu hen beschermen."

Nu Nederland zich achter het 'oorlogbeleid' van Bush heeft geschaard, wil het IKV, dat reeds veel contacten met moslims in het Midden-Oosten en Pakistan heeft, in eigen land de goede relaties met de moslims versterken. "Daarmee willen we laten zien dat mensen ongeacht hun religieuze achtergrond samen opkomen voor de menselijke integriteit."

Afghanistan trekt troepen samen aan grens

FireFlash + 4]-[ Highlander hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Taliban hebben Scud-raketten van Russische makelij gestationeerd langs de grens met Pakistan. Daarnaast hebben ze ook grote hoeveelheden andere wapens geconcentreerd aan de oostgrens van Afghanistan, zo verklaarde een Pakistaanse legerofficier in het gebied maandag.

,,We zijn reeds voorbereid en zijn gereed het moederland te verdedigen'', aldus de Pakistaanse officier. De legercommandant verklaarde dat aan Pakistaanse zijde de grens goed is beveiligd. De vraag of er een staat van oorlog heerst in het gebied, antwoordde hij bevestigend.

Vanuit het noordelijke buurland Tadzjikistan komen berichten dat de Taliban hun luchtafweer in hoogste staat van paraatheid hebben gebracht met het oog op mogelijke Amerikaanse luchtaanvallen. Het regime in Kabul zou volgens de militaire bronnen in Dushanbe voorbereidingen treffen Osama bin Laden te verbergen.

Premier League op z'n kop

Newcastle heeft zaterdag in een waar spektakel Manchester United verslagen, 4-3. Shearer maakte het winnende doelpunt voor de thuisclub. De oud-international deed dat acht minuten voor het einde. Het betekende de eerste nederlaag voor de kampioen, die door een rode kaart van de Ier Keane het duel met tien man afsloot.

Door late treffers van Henri (82e minuut) en Bergkamp (90e) nam Arsenal nog tijdig afstand van Fulham, 3-1. Voor Bergkamp, gekomen als invaller, was het zijn derde seizoenstreffer. Bij Fulham stond zijn oud-ploeggenoot van Ajax, Van der Sar in het doel.

Southampton maakte tegen koploper Bolton (1-0) zijn eerste goal van het seizoen. Die kwam op naam van Pahars. Door de nederlaag moest Bolton de koppositie zaterdag afstaan aan Arsenal, dat een dag later weer voorbij werd gestreefd door Leeds. Leeds won met 2-0 van Charlton, dat voor de rust al met tien man verder moest na een rode kaart voor Stuart.

Met Dudek in het doel won Liverpool de Merseyside derby van Everton, 3-1. Gerrard, Owen (strafschop) en Riise waren verantwoordelijk voor de eerste zege van de 'Reds' in drie duels.

Shearer werd matchwinner tegen Manchester United met een van richting veranderd schot. Daarvoor waren de kampioenen teruggekomen van een achterstand van 3-1, door treffers van Giggs en Veron. Ook Van Nistelrooy was succesvol voor de Mancunians. De oud-PSV'er maakte met zijn derde doelpunt in de competitie na een half uur de 1-1, nadat Robert Newcastle al na vijf minuten op voorsprong had gezet.

Manchester United sloot het duel af met tien man. Keane, bekend van Ierland - Nederland, kreeg in de laatste minuut de rode kaart. De Ierse international was flink geïrriteerd door de naderende nederlaag. Hij wierp de bal keihard in de richting van matchwinnaar Shearer, die in de slotfase probeerde tijd te rekken.

Alex Ferguson begreep dat arbiter Bennett geen andere mogelijkheid had dan rood te trekken. "Maar het was geen aanslag of zo. Als een speler van Newcastle zo had gehandeld, was ie niet weggestuurd", zei de manager van de titelverdediger.

Intussen heeft Manchester United op twee ploegen na de meest lekke defensie in de Premier League. In vijf duels incasseerde de landskampioen tien treffers.

Het aantrekken van de Fransman Laurent Blanc voor de naar Lazio vertrokken Jaap Stam lijkt op het eerste gezicht niet echt een verbetering. "We maken kennelijk een periode door waarin de tegenstanders onze fouten achterin beter afstraffen", meende Ferguson.

Chelsea won voor de tweede keer dit seizoen. En Hasselbaink speelde daarin een belangrijke rol. De Nederlander zette Chelsea tegen Tottenham twee keer op voorsprong. De tweede keer gebeurde dat in de 81e minuut uit een strafschop. Vervolgens maakte Sheringham twee minuten voor het einde weer gelijk. In de slotminuut bezorgde de Franse verdediger Desailly Chelsea alsnog de zege.

Uiterst rechtse dominee wekt woede

Ragga had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat er niet alleen Moslim fundamentalisten bestaan bewijzen de Amerikaanse Christelijke Televisiedominees Jerry Falwell en Pat Robertson.

Zij hebben veel verontwaardiging losgemaakt met hun uitspraken. Falwell bracht in een interview met Robertson de aanvallen op de Verenigde Staten in verband met Gods oordeel over een liberale samenleving.

Volgens Falwell hebben feministen, homo's en mensen die voor abortus zijn, bijgedragen aan de komst van de rampspoed. Hij wees ook naar federale rechters en anderen die ,,God uit het publieke leven bannen''. De als uiterst rechts te boek staande evangelist zei dit voor het Christian Broadcasting Network. Gastheer Robertson stemde in met Falwells conclusie, dat God de vijand toelaat om de Amerikanen te geven wat ze waarschijnlijk verdienen. De Washington Post maakte hier vervolgens een nieuwsbericht van.

Van Hoogdalem boos op van Gaal

"Ik moet blijkbaar 34 wedstrijden op topniveau presteren om geselecteerd te worden, waar een ander aan drie wedstrijden genoeg heeft", aldus Schalke-speler Marco van Hoogdalem in het Algemeen Dagblad. De defensief ingestelde middenvelder hekelt het selectiebeleid van bondscoach Louis van Gaal.

Van Hoogdalem begrijpt niet waarom hij niet is geselecteerd voor het cruciale WK-kwalificatieduel tegen Ierland. Met zijn fysieke kracht en mentale hardheid was hij er graag bij geweest. "Als de bondscoach voetballers zoekt met die kwaliteiten, moet hij er ook op selecteren", zei Van Hoogdalem na afloop van de derby Schalke 04-Borussia Dortmund (1-0).

"Ik heb weliswaar niet de beste techniek, maar heb in Duitsland wel andere, in Nederland onderschatte facetten van het voetbal geleerd. In Nederland wil men alleen maar mooi voetballen, nou, je hebt gezien hoe het is afgelopen", aldus Van Hoogdalem in de Rotterdamse ochtendkrant.

Zedenzaak onderofficieren voor rechter

Mogen militaire instructeurs een seksuele relatie aanknopen met leerlingen die aan hun zorg zijn toevertrouwd? Die vraag stond maandag centraal voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem tijdens een grote militaire zedenzaak.

Daarbij worden tien onderofficieren van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo verdacht van ontucht met in totaal 21 vrouwelijke soldaten. Zes van hen stonden maandag terecht. De overige vier moeten op 24 september voorkomen.

Volgens officier van justitie mr. I. Monsma hebben de instructeurs seksuele relaties aangeknoopt met leerlingen die aan hun gezag en hun waakzaamheid waren toevertrouwd en daarmee gehandeld in strijd met de wet. ,,Ook al was de seks veelal met instemming van de leerlingen en is er geen geweld gebruikt. Defensie kan de wet niet buiten spel zetten'' aldus de officier. Maar volgens de raadsman van zes verdachten, mr. B. Martens, hebben zijn cliënten geen strafbare feiten gepleegd. De leerlingen, allen onder de twintig jaar, stemden in met de seks en daarmee zijn de seksuele relaties volgens hem een privé-aangelegenheid.

Sfeer

In de zedenzaak werden tien onderofficieren en een officier aangehouden op verdenking van ontucht met vrouwelijke leerling-soldaten. De tien onderofficieren zijn allen instructeurs van de Algemene Militaire Opleiding bij het Schoolbataljon Centraal van de Koninklije Landmacht. Daar worden militaire basisopleidingen gegeven van twaalf weken aan grote groepen. ,,Uit de verklaringen van de leerlingen is de sfeer op deze school mij wel duidelijk geworden'', merkte de officier op. Vooral tijdens eindfeesten zouden zich veel seksuele incidenten hebben voorgedaan.

De zaak werd aan het rollen gebracht nadat een vrouwelijke militair een klacht had ingediend bij de commandant. Van de tien aangehouden militairen heeft een aantal bekend en een aantal zich beroepen op de zwijgplicht. Volgens de officier tilt justitie zwaar aan de zaak omdat deze vindt dat leerlingen gevrijwaard moeten worden van seksuele handelingen, zeker in een militaire omgeving waar de hiërarchische verhoudingen nogal scherp zijn.

Advocaat Martens zei dat slechts twee vrouwen aangifte hebben gedaan en dat de rest van de leerlingen geen enkele behoefte heeft om aangifte te doen. Hij verzocht de militaire kamer ,,om de sfeer van roddel en achterklap uit het dossier weg te halen'' door 28 getuigen, onder wie enkele leerlingen, te laten horen door de rechter-commissaris.

Uitspraak 1 oktober.

Kok: Ook Nederland in oorlog

Premier Kok vindt dat met de aanslagen in de VS ook Nederland de oorlog is verklaard. Er rest Nederland geen keus dan op te treden. De regering steunt de VS volledig en zal "voluit gaan bij de terreurbestrijding". Dat zei Kok op een persconferentie in Den Haag.

Na de aanslagen is de wereld 'anders', aldus de premier. "Iedereen zal dat merken en iedereen zal zijn bijdrage moeten leveren". Hij wilde geen nadere toelichting geven. Ook weigerde hij te zeggen of Nederland de VS militair zal bijstaan.

Om de situatie te bespreken komthet kabinet morgen in een extra zitting bijeen.

Buitenlanders wilden les bij R'damse vliegclub

De Rotterdamsche Aero Club (RAC) heeft rond juli dit jaar per e-mail vanuit diverse islamitische landen verzoeken gekregen voor informatie over het nemen van vlieglessen. Volgens instructeur A. Boon kwamen die verzoeken uit onder meer Libië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De e-mailberichten baarden in eerste instantie niet veel opzien. Pas na de aanslagen in de Verenigde Staten van vorige week dinsdag, legden medewerkers van de vliegschool een verband tussen de e-mails en mogelijke terroristen.

De afzenders van de e-mails vroegen voornamelijk inlichtingen over vliegopleidingen, aldus Boon. "We hebben die berichten nooit beantwoord, want we vonden het vreemde verzoeken. Vooral omdat er ineens veel belangstelling uit het Midden-Oosten kwam." De afzenders schreven in veel gevallen dat ze al een theoretische vliegopleiding hadden, de praktijklessen wilden ze in Rotterdam volgen.

De RAC gooide veel mailtjes meteen al weg. De zes aanvragen die nog over zijn, worden gegeven aan het Openbaar Ministerie. De RAC geeft overigens alleen les in sportvliegtuigen.

Jojogirl nog bedankt voor het submitten.

Hacker zet prijs op hoofd Bin Laden

Kim 'Kimble' Schmitz, een Duitse miljonair die zijn carrière als hacker begon, heeft na de aanslagen in de Verenigde Staten een beloning van tien miljoen dollar (10,85 miljoen euro) uitgeloofd voor Osama Bin Laden. Die is momenteel volgens de Amerikaanse overheid én Kimble de meest waarschijnlijke verdachte van de terroristische aanvallen. Via een "Stop the Terrorism"-link op de hoofdpagina van kimble.org wordt informatie in ware 'Wanted' stijl aangeboden over Osama Bin Laden.

Schmitz is niet onomstreden en kwam begin jaren negentig in het nieuws toen hij werd aangehouden wegens hacken en veroordeeld werd tot twee jaar gevangenis. Achteraf begon hij een computerbeveiligingsbedrijf en startte hij een tweede leven als mediageile IT-ster, onder meer door deelnames aan autoraces en mediagenieke optredens. Vorig jaar kwam Schmitz op het allerlaatste nippertje met geld over de brug om letsbuyit.com te redden.

Alle ogen gericht op Wallstreet

Volgens de analisten zal Wall Street vandaag hard naar beneden gaan na de aanslagen op "het hart van de financiële wereld", maar is in deze omstandigheden een daling van 5 procent aanvaardbaar voor de beleggers.

Amerika's vice-president Dick Cheney poogde zondag olie op de golven te gooien door te verklaren dat de economie van de VS sterk is. Het is heel goed mogelijk dat VS op het ogenblik in en recessie zitten, maar later dit jaar zal de economie herstellen. "Daar heb ik alle vertrouwen in", aldus de man.

Cheney deed verder een oproep aan de Amerikaanse consumenten om vooral hun bestedingen op peil te houden en zo hun vertrouwen in de Amerikanse economie te tonen. De economie van de VS drijft voor en groot deel op consumptieve bestedingen en het consumentenvertouwen is van cruciaal belang.

De beursautoriteiten in de VS hebben de regels die gelden voor het terugkopenvan eigen aandelen door het bedrijfsleven versoepeld. Daarmee kan het ergste op de beurzen wellicht worden voorkomen. Bovendien hebben de Amerikaanse centrale banken de mogelijkheid de rente te verlagen. Het is niet uitgesloten dat maandag al het besluit valt om de rente in de VS omlaag te halen.

Britney Spears bezorgd over broer

Hoewel Britney Spears dinsdag met haar vliegtuig veilig in Australië is aangekomen, maakt zij zich ernstige zorgen over de toestand van haar broer Bryan.

Hij is woonachtig in New York, waar dinsdag terroristische aanslagen werden gepleegd. Britney kreeg pas van de toestand in New York en Washington te horen, toen zij in Sydney uit het vliegtuig stapte. Daar werd zij overvallen door de pers over de ramp die eerder die dag in haar geboorteland plaatsvond. De zangeres schrok zo van de gruwelijke berichten, dat zij zich dinsdag onthield van elk commentaar. In haar hotel probeerde zij contact te krijgen met haar 24-jarige broer. Of hij door de ramp is getroffen, is nog niet bekend. Britney Spears is in Sydney vanwege haar Australische tournee.

Woensdag maakte ze in een persconferentie bekend haar tournee te zullen doorzetten en deze op te dragen aan de slachtoffers. "Mijn Australische tournee zal volledig in het teken staan van de slachtoffers die hun leven verloren en hun familie en vrienden die hieronder lijden."

Madonna cancelt tournee in VS

Madonna heeft het resterende deel van haar Amerikaanse tournee opgeschort. Het concert dat de popdiva dinsdagavond in Los Angeles zou geven, werd al afgelast vanwege de terroristische aanslagen in New York en Washington. Een woordvoerder van de zangeres verklaarde dat alles om veiligheidsredenen hermetisch was afgesloten en het concert dus geen doorgang kon vinden.

Het concert van dinsdag 18 september had de tweede van de vier concerten moeten worden die Madonna in Los Angeles zou geven. Madonna's zegsman zei eerder dat de andere twee concerten in LA, op donderdag en vrijdag, wel plaats zouden vinden. Maar nu heeft Madonna besloten de rest van het Amerikaanse deel van haar 'Drowned World'-tournee uit te stellen.

U2 vraagt om hulp

Popgroep U2 heeft zijn fans gevraagd een bijdrage te leveren aan de reddingswerkzaamheden in New York en Washington. De Ierse band spoort op de site mensen aan geld te doneren aan het hulpfonds van het Amerikaanse Rode Kruis.

U2 leeft mee met iedereen die slachtoffer is van de terroristische aanslagen: "Zoals iedereen verkeren ook wij in shock door de gebeurtenissen in de VS. We kunnen alleen maar raden hoe velen zich nu voelen. Zoek je een directe manier om op dit moment te helpen, doneer dan aan het Amerikaanse Rode Kruis. Met het geld zal het Rode Kruis slachtoffers van deze en andere rampen kunnen helpen."

Op de U2-site kan worden doorgeklikt naar amazon.com, waar gestort kan worden aan het hulpfonds.

Lange Files door ongelukken

De files deze ochtend tijdens de ochtendspits waren door diverse ongevallen een stuk langer dan normaal. De A1 bij Barneveld is voor een langere periode afgesloten nadat twee vrachtwagens botsten. De politie heeft een omleiding verzorgd en verwacht dat de vertraging nog tot ver in de ochtend duurt.
Een van de 2 vrachtwagens zat vol met koeien, die overgeheveld moesten worden naar een andere veewagen. Er hebben zich verder geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

De politie adviseert automobilisten met bestemming Apeldoorn via de A28 richting Apeldoorn te gan. Verkeer vanuit Utrecht met bestemming Apeldoorn wordt geadviseerd via de A12 richting Arnhem te rijden en via de A50 richting Apeldoorn volgen. Het ongeval veroorzaakte ongeveer zeven kilometer file.

Op de A1 waren tien auto's betrokken bij een ongeluk, waardoor ongeveer zestien kilometer file ontstond tussen Bussum en het knooppunt Watergraafsmeer. Op de A2 bij Best veroorzaakten kijkers naar een ongeluk een file van vijftien kilometer op de andere rijbaan. Op de A12 vloeiden diverse dagelijkse files samen tot 24 kilometer opstoppingen voor het Prins Clausplein.

Een woordvoerder van de verkeerscentrale TIC in Utrecht kon geen verklaring geven voor het relatief grote aantal ongevallen van deze ochtend. Het weer was niet uitzonderlijk slecht. "Het aantal van veertig filemeldingen is niet uitzonderlijk voor een maandagochtend."

Hi-tech woorden in dictionary

De laatste druk van de Engelse Webster's College Dictionary is uitgebreid met meer dan honderd nieuwe woorden. Meer dan de helft hiervan heeft te maken met technologie.

Zo treffen Engelsen in de nieuwe editie afkortingen aan zoals WML (Wireless Markup Language), ASP (Application Service Provider) and WAP (Wireless Application Protocol). Ook woorden als cybersquatting en data streaming komen voortaan in het woordenboek voor.

Volgens de redacteuren laat de enorme uitbreiding van het aantal technologische woorden zien hoe snel de technologie de laatste tijd is veranderd. Ook maakt het duidelijk dat internet in het leven is ingeburgerd.

SMS-sen voor blinden

Blinde mobiele telefoongebruikers in Italië kunnen binnenkort toch SMS-berichten 'lezen' en 'schrijven'.

De Italiaanse telecomoperator TIM heeft in samenwerking met de nationale blindenorganisatie software ontwikkeld die de tekstberichten vertaalt in gesproken woord. Bovendien vertaalt het systeem gesproken woord in tekstberichten, zodat blinden voortaan sms-berichten kunnen inspreken. TIM zegt de dienst gratis aan te zullen gaan bieden.

Amerikaan schiet op immigranten

Een man in een vrachtwagen heeft in de Amerikaanse staat Arizona een benzinepomphouder van Indiase afkomst doodgeschoten en geprobeerd andere mensen neer te schieten die van Libanese en Afghaanse afkomst zijn. De politie heeft dit zondag bekendgemaakt.

De 42-jarige dader werd zaterdagavond naar aanleiding van de schietpartijen gearresteerd bij Mesa, even ten oosten van Phoenix. Het dodelijke slachtoffer is een 49-jarige sikh uit Noord-India die 10 jaar geleden naar de Verenigde Staten kwam. Sikhs zijn makkelijk herkenbaar aan hun tulband.

Na de moord op Sodhi reed Roque naar een andere benzinepomp en vuurde herhaaldelijk door een raam op een pompbediende van Libanese afkomst, die zich het leven wist te redden door ijlings naar de grond te duiken. Vervolgens reed Roque naar de woning van een gezin van Afghaanse afkomst en loste verscheidene schoten. Op geen van beide locaties raakte iemand gewond.

De East Valley Tribune berichtte dat Roque bij zijn arrestatie had geschreeuwd "ik kom op voor Amerika". Na de aanslagen van 11 september in New York en Washington hebben tal van Arabische Amerikanen en moslims in de VS last van molest en intimidatie.

Rebellen vallen Goedermes aan

Een groep van vierhonderd rebellen heeft Goedermes, de tweede stad van Tsjetsjenië, aangevallen. Bij de stad wordt hevig gevochten. Dat heeft maandag het Russische persbureau RIA gemeld.

Volgens Russische veiligheidsfunctionarissen zijn de opstandelingen, die Tsjetsjenië los willen maken van Rusland, goed bewapend en georganiseerd en lijken zij de stad, die ten oosten van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny ligt, goed te kennen. Het ministerie van Defensie in Moskou heeft de aanval niet bevestigd.

Bush gaf ok voor neerhalen vliegtuigen

Kort nadat duidelijk werd dat de VS aangevallen werd afgelopen dinsdag heeft President Bush zijn authorisatie aan het leger gegeven om ieder ongeauthoriseerd burgervliegtuig neer te halen dat op weg was naar Washington, aldus vice-president Dick Cheney.

Volgens Cheney bleek het echter niet nodig. "Geen van de vier gekaapte en gecrashte vliegtuigen werden geraakt door militair vuur".
De beslissing om burgervliegtuigen uit de lucht te schieten was volgens Cheney de moeilijkste beslissing ooit, maar een gerechtvaardigde beslissing.

"De President nam de beslissing en ik was het ermee eens dat, mocht een vliegtuig niet uitwijken en ze geen acht zouden slaan op instructies om weg te vliegen van de stad, wij als laatste redmiddel onze piloten authorisatie zouden geven ze neer te halen".

Guiliani: minder dan 5000 vermist

De burgemeester van New York heeft zondag meegedeeld dat het aantal vermisten onder de 5000 ligt. Volgens Giuliani worden in totaal 4957 mensen vermist als gevolg van de aanslag op het World Trade Center.

Eerdere berichten dat er meer dan 5000 vermisten zijn, kloppen niet omdat sommige mensen dubbel zijn geteld, aldus Giuliani tijdens een persconferentie. Hij bevestigde de dood van 190 mensen, onder wie 37 brandweerlieden en andere hulpverleners.

Het ministerie van Defensie in Washington heeft zaterdag meegedeeld dat nog 189 personen vermist worden, onder wie 74 personeelsleden en 64 inzittenden van het vliegtuig dat op het Pentagon neerstortte. Meer dan tachtig lichamen zijn uit het zwaar beschadigde gebouw geborgen. Vrijwel al deze stoffelijke resten moeten nog geïdentificeerd worden.

VS wil terroristen 'uitroken'

President Bush van Amerika en zijn naaste adviseurs hebben zich zondag in Camp David voor de tweede achtereenvolgende dag op het antwoord beraden op de terreuraanslagen in New York en Washington. Bush kondige op tv een "serie beslissende acties en een breed opgezette campagne" aan. "Het is een nieuw soort vijand, waartegen niet alleen bruut militair optreden is vereist, ofschoon dat zeker een optie is", zei minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Bush bestempelde de beruchte internationale terrorist Osama bin Laden, die onderdak geniet in Afghanistan, zondag als "hoofdverdachte". Maar aangezien die waarschijnlijk cellen van terroristen in meer dan zestig landen heeft opgebouwd, zal het "uitroken" daarvan een proces van jaren kunnen worden. Dat zei minister van Defensie Donald Rumsfeld.

Bush zei in een radiotoespraak tot de natie: "Wij bereiden een alomvattende aanval op het terrorisme voor. Dit zal een ander soort conflict zijn, tegen een andere soort vijand. Er zijn geen slagvelden of landingsplaatsen. Het is een conflict met tegenstanders die zich als onzichtbaar beschouwen. Maar zij vergissen zich. Want wij zullen hen ontmaskeren en zij zullen ondervinden wat anderen in het verleden hebben geleerd: eenieder die oorlog voert tegen de VS, kiest voor zijn eigen vernietiging."

De geweldige Amerikaanse militaire machinerie is al op gang gekomen: de president riep de nationale noodtoestand uit en liet allereerst 35.000 reservisten mobiliseren. Ook Rusland bracht een legerdivisie in Tadzjikistan aan de grens met Afghanistan in staat van paraatheid. Maar Moskou is niet voornemens deel te nemen aan vergeldingsmaatregelen. President Poetin riep de VS ertoe op dat die "afgewogen" maatregelen nemen, die op "onweerlegbare feiten" berusten.

Uit angst voor Amerikaanse aanvallen is in Afghanistan een massale stroom van vluchtelingen op gang gekomen. De Afghanen zijn volgens de Iraanse staatskrant niet alleen op weg naar Iran, maar ook naar Pakistan en delen van Afghanistan die niet in handen zijn van de Taliban, het radicale moslimregiem in het land. Pakistan en Iran hebben hun grenzen gesloten uit vrees voor een grote stroom vluchtelingen. De Taliban zeiden alle landen, die de VS steunen, met oorlog te bedreigen. In Afghanistan bevinden zich volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag nog slechts een of twee Nederlanders. Het gaat om idealisten die uit solidariteit met het Afghaanse volk willen blijven.

Den Haag heeft geen idee hoeveel Nederlandse werknemers en toeristen zich momenteel in Pakistan bevinden. Unilever en Shell zitten in elk geval wel in dat land. Maar een zeer klein deel van hun werknemers daar heeft de Nederlandse nationaliteit.

Het aantal vermisten door de aanslagen op het World Trade Center in New York is opgelopen tot boven de vijfduizend. Burgemeester Giuliani verklaarde zondag tijdens een persconferentie dat het officiële aantal vermisten voorlopig op 5097 is gesteld. Het is echter goed mogelijk dat het aantal nog toeneemt.

Giuliani verklaarde ook dat er tot nu toe 180 lichamen van slachtoffers zijn geborgen uit de puinhopen. Van 115 is de identiteit vastgesteld, van de 65 anderen nog niet, aldus de burgemeester.

Hij erkende dat de hoop op het vinden van overlevenden onder het puin steeds kleiner wordt. "De reddingswerkzaamheden gaan door en de hoop bestaat nog altijd dat er overlevenden worden gevonden, maar de realiteit is dat we afgelopen vier dagen geen levende personen hebben gevonden", zei Giuliani.

President Bush heeft volgens minister Cheney direct na de aanslagen Amerikaanse militaire piloten opdracht gegeven vliegtuigen die naar Washington zouden vliegen zonodig neer te schieten. Cheney zei dit zondag voor tv. Hij beaamde dat het een verschrikkelijke beslissing was, maar zei dat de VS het besluit zouden hebben uitgevoerd als daarmee aanslagen voorkomen hadden kunnen worden.

Jackson schrijft nummer voor nabestaanden

Een groep Amerikaanse popsterren gaat een lied opnemen om geld in te zamelen voor overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten. Ze doen dat op initiatief van megaster Michael Jackson.

Het nummer What more can I give moet volgens hem 50 miljoen dollar (ruim 121 miljoen gulden) opbrengen. De muziekgroep Destiny's Child en artiesten als Britney Spears, Nick Carter van de jongensgroep Backstreet Boys, Justin Timberlake van de jongensgroep N'Sync en Mya hebben al toegezegd aan de opnames te zullen meewerken.

Michael Jackson zal het nummer persoonlijk en zo snel mogelijk uitbrengen, zei zijn woordvoerder Howard Rubenstein zondag. Het initiatief is vergelijkbaar met de inspanningen van Jackson voor het lied We are the world, dat in 1985 uitkwam. Dat mede door Jackson geschreven nummer, waaraan vele popartiesten meewerkten, bracht 65 miljoen dollar (ruim 157 miljoen gulden) op voor de strijd tegen de honger in Afrika.

"We hebben steeds weer laten zien dat muziek onze zielen kan raken" zei Jackson. Het is volgens hem tijd die kracht te gebruiken als hulpmiddel om aan het "genezingsproces" te beginnen.

Megawati maandag naar de VS

De Indonesische president Megawati Soekarnoputri zal maandag naar de Verenigde Staten reizen. Zij is daarmee het eerste staatshoofd dat Amerika bezoekt na de terreuraanslagen op 11 september.

Volgens ingewijden zal Megawati proberen financiële steun te krijgen voor haar land, dat nog steeds kampt met een economische en sociale crisis. Ook wil ze economische en handelsbetrekkingen verbeteren.

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Van de 210 miljoen inwoners is 90 procent moslim. Daarmee wordt steun van Indonesië voor eventuele Amerikaanse vergeldingsacties na de aanslagen erg belangrijk.

Megawati zal van 21 tot 24 september een conferentie over energie bijwonen in Texas, voordat ze naar New York vliegt. Vorige maand maakte ze een tournee langs negen Aziatische landen.

Vluchtelingen eindelijk in Nauru

Het Australisch marineschip Manoora met 670 vluchtelingen aan boord is maandag in Nauru gearriveerd. Een groot deel van de bootvluchtelingen werd eind augustus van een zinkende ferry gered door het Noors containerschip Tampa.

De Manoora haalde de vluchtelingen, vooral Afghanen, van de Tampa nadat Australische militairen het schip hadden geënterd. De regering weigerde de groep toegang tot het land. Een rechter oordeelde later dat de vluchtelingen illegaal in handen van de Australische autoriteiten zijn gekomen en bepaalde dat Australië de vluchtelingen zou moeten opnemen.

De regering in Canberra heeft beroep tegen de uitspraak van de federale rechter aangetekend. Een uitspraak hiervan wordt maandag of dinsdag verwacht. Mocht de regering opnieuw verliezen, dan kan ze nog bij het Hooggerechtshof bezwaar aantekenen.

Vorige week pikte de Manoora nog eens 237 vluchtelingen op zee op. Naura is bereid om in totaal 520 vluchtelingen op te vangen. De overige 150 gaan naar Nieuw-Zeeland. De onderkomens voor de asielzoekers op het eilandstaatje met 12.000 inwoners in de Stille Oceaan zijn nog niet gereed. De groep blijft daarom de komende dagen nog aan boord van het marineschip.

Surinamers willen meer dan excuses

Minister Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid heeft in het binnenland van Suriname excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Hij deed dat in Asidonhopo in het stroomgebied van de Boven-Surinamerivier.

Daar werd in het weekeinde een vergadering gehouden met grootopperhoofd Songo Aboikoni en zijn stamgenoten van de Saramaccaners. De Saramaccaners vormen de grootste groep nakomelingen van de negerslaven die in koloniale tijd de slavernij op de plantages ontvluchtten. Ze noemen zich marrons.

Na beraad hebben de Saramaccaners de verontschuldigingen geaccepteerd, maar ook op hulp van Nederland aangedrongen. Hun stamgenoten in de dorpen Botopasi en Pikin Slee deden hetzelfde. Door een soort ,,noodfonds'' zou Nederland meer armslag moeten geven aan de Surinaamse regering om het binnenland tot ontwikkeling te brengen.

Van Boxtel wilde zich tijdens zijn bezoek aan Suriname ook in een marrongemeenschap oriënteren op het slavernijverleden.

In een petitie aan hem hebben Afro-Surinamers gepleit voor een grondig en objectief onderzoek naar de slavernij en haar gevolgen. Ze eisen herstel van de schade, ,,op een nader te bepalen wijze''. Zij willen ook dat wetenschappelijke instituten onderzoek doen.

De petitie werd aangeboden toen Van Boxtel in het binnenland was. Toen de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo, R. Treffers, haar in ontvangst nam, herhaalde hij het Nederlandse standpunt over het slavernijverleden, zoals dit door Van Boxtel op de antiracismeconferentie in Durban naar voren was gebracht.

De minister keert maandag in Nederland terug. Tijdens zijn bezoek aan Suriname heeft hij president Ronald Venetiaan officieel uitgenodigd voor de onthulling van het monument ter herdenking van het slavernijverleden. Dat monument, dat werd ontworpen door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries, komt in Amsterdam te staan.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.