Pinnen gaat geld kosten

De Nederlandse banken overwegen na de invoering van de euro kosten in rekening te brengen voor alle pinpas-transacties en overboekingen. Dit is een gevolg van een richtlijn van de Europese Commissie, die banken verplicht om buitenlandse transacties tegen hetzelfde tarief aan te bieden als binnenlandse betalingen.

In Nederland zijn pin-betalingen en overboekingen voor de klant gratis. De kosten die de banken maken voor het betalingsverkeer, verrekenen ze met andere diensten. Zo wordt onder meer geen rente vergoed op bedragen die op een bankrekening van de klant staan.

Voor buitenlandse pin-transacties en overboekingen brengen de Nederlandse banken nu wel kosten in rekening. Dat mag niet meer, als het voorstel van Europees commissaris voor interne markt, F. Bolkestein, wordt overgenomen.

Een bank die niets in rekening brengt voor pinnen in Nederland, mag dat van Bolkestein ook niet doen voor pin-transacties binnen Europa.

"Het plan van de Europese Commissie kan gevolgen hebben voor de prijzen die banken aan hun particuliere klanten in rekening brengen", zegt directeur H. Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). "Hóe banken die kosten gaan doorberekenen, weet ik niet."

Het in rekening brengen van kosten voor het betalingsverkeer ligt gevoelig bij de Nederlandse banken. "Dit is een heikel dossier", zegt een bankier, die anoniem wil blijven. "Bolkestein dwingt ons een richting uit die we eerder hebben verlaten." Begin jaren negentig mislukten pogingen van de Nederlandse banken om een vergoeding voor het betalingsverkeer in te voeren. Woordvoerders van ABN Amro, ING en de Rabobank geven geen commentaar en verwijzen naar de brancheverening NVB.

NVB-directeur Blocks stelt dat de consument de dupe wordt van het feit dat het betalingsverkeer in Nederland efficiënt en goedkoop is. "De kosten die Nederlandse banken rekenen voor buitenlandse transacties zijn aanzienlijk lager dan in de rest van Europa."

Volgens Blocks zijn er verschillende manieren waarop banken de kosten kunnen doorberekenen. Een bank kan verschillende pakketten gaan aanbieden voor het betalingsverkeer. Een gratis basispakket, dat alleen voor binnenlandse transacties geldt, en een pluspakket met een vaste prijs waarmee het mogelijk is om in het buitenland te pinnen en geld naar het buitenland over te maken. "Wat het precies wordt, zal iedere bank individueel moeten bepalen."

Het voorstel van Bolkestein wordt eind september behandeld door de Europese ministers van Financiën. Daarna wordt het aan het Europees Parlement voorgelegd.

Als het voorstel het haalt, wordt de regeling voor pin-transacties al op 1 januari 2002 van kracht. Een jaar later gaat de regeling dan ook gelden voor overboekingen.