Illegalen soms toch uitkering

Busted had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Vermeend (Sociale Zaken) bekijkt of sommige illegalen die al voor 1 juli 1998 in Nederland waren, misschien toch recht hebben op een uitkering. Vermeend doet dit volgens een woordvoerder van het ministerie na een recente uitspraak hierover van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in sociale zekerheidsgeschillen.

Volgens de Koppelingswet hebben illegalen geen recht meer op uitkeringen zoals kinderbijslag, bijstand, WAO en WW. Ook zijn zij sinds de invoering van de wet uitgesloten van medische zorg en onderwijs.

Uit het vonnis van de Centrale Raad blijkt echter dat deze regeling niet kan gelden voor vreemdelingen die al voor 1998 in Nederland waren, en hier in afwachting van hun procedure voorlopig mochten blijven. Vermeend inventariseert nu om hoeveel mensen het precies gaat, en of er mensen zijn die in dezelfde omstandigheden zaten maar die niet in beroep zijn gegaan.

Sommigen van de illegalen ontvingen al jaren een uitkering of betaalden premies voor volksverzekeringen. Deze mensen hadden al een zekere rechtspositie opgebouwd, zodat het niet gerechtvaardigd is hun uitkering stop te zetten, zo staat in het vonnis. Dat zou dan in strijd zijn met het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR), oordeelde de Centrale Raad.

Vermeend neemt naar verwachting binnen enkele weken een besluit.