Napster tijdelijk uit de lucht

Muziekuitwisseldienst Napster heeft zijn dienst tijdelijk gestaakt. Dit blijkt uit een verklaring op de website van het bedrijf. De populaire, maar omstreden muziekdienst zou problemen hebben bij de overschakeling naar de nieuwe, legale betaalde dienst.
Dit melden verschillende bronnen op internet. Napster is bezig met het installeren van nieuwe filters die liedjes kunnen opsporen waarop auteursrecht berust. De eerder geïnstalleerde filters waren niet goed genoeg. Nog steeds bleek het mogelijk om illegaal bestanden uit te wisselen waarop auteursrecht rust. Vorig jaar werd het bedrijf door een uitspraak van een Amerikaanse rechter gedwongen dit onmogelijk te maken.

Wanneer de dienst weer operationeel wordt, is onduidelijk.

Nieuwe software

Napster begon afgelopen weekeinde met het uitsluiten van gebruikers die niet de laatste versie van de uitwisselsoftware hadden gedownload. In deze nieuwe versie zit een speciaal filter dat ervoor zorgt dat internetters geen auteursrechtelijk beschermde liedjes kunnen uitwisselen. Dit zei een woordvoerder van het bedrijf maandag.

Het gebruik van Napster was al gedaald tot een minimum terwijl het bedrijf werkte aan een oplossing om te voldoen aan de uitspraak van de rechter.

De nieuwste versie van de software geeft gebruikers de mogelijkheid liedjes uit te wisselen van onafhankelijke artiesten en platenlabels. Het bedrijf hoeft deze niet te blokkeren. Maar deze verandering komt volgens vele gebruikers te laat.

Vorige week werd dagelijks slechts een gemiddelde van 1,5 liedje per persoon via het Napsternetwerk uitgewisseld, blijkt uit onderzoek van Webnoize, een Amerikaans onderzoeksbureau. In februari was dit nog tweehonderd per gebruiker. Veel Napsteraars lijken over te stappen op andere, Gnutella-achtige muziekuitwisseldiensten, zoals WinMX, LimeWire, Bearshare of een van de andere gratis muziekdiensten.