Nederlandse boeren laconiek over hervorming

Nederlandse boeren in Zuid-Afrika reageerden in het weekeinde laconiek op de aangekondigde landhervormingen. Vrijdag werd een pakket maatregelen aangekondigd om het nog steeds uiterst traag verlopende proces van landteruggave te bespoedigen.
De maatregelen van de Zuid-Afrikaanse Land Commissie komen na weken van terugkerende landbezettingen zoals in Zimbabwe door aanhangers van president Mugabe in onder andere de Noordelijke Provincie, Mpumalanga en KwaZulu-Natal. De Zuid-Afrikaanse overheid heeft tot nu toe steevast krachtig ingegrepen en aan die bezettingen een eind gemaakt.

De verantwoordelijke minister, mevrouw Thoko Didiza, heeft laten weten dat Zuid-Afrika geen Zimbabwaanse toestanden zal dulden. De groeiende onrust heeft wel geleid tot een nieuwe inzet om de aanzienlijke achterstand in te lopen.

Sinds 1996 zijn er van de naar schatting 64.000 ingediende landvorderingen maar 12.000 ook werkelijk afgerond. De archieven van de apartheidsregering zullen nu worden geraadpleegd om de rechtsgeldigheid van ingediende claims sneller te kunnen beoordelen en er zal extra personeel komen voor het administratieve werk dat nog verzet moet worden.

De streefdatum waarop alle aanvragers duidelijkheid zullen krijgen over hun zaak is nu vastgesteld op juni 2002. Ook voor blanke boeren betekent dat de verlenging van een ongewisse periode.