FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 juli 2001

Britse filmkeuring snijdt in Tomb Raider

De Britse filmkeuring heeft een aantal gewelddadige scènes uit de film 'Lara Croft: Tombraider' geknipt. De producenten wilden de film, met Angelina Jolie in de hoofdrol, uitbrengen in de leeftijdscategorie vanaf 12 jaar, maar de keuring vond de scènes pas geschikt voor 15 jaar en ouder.

De film, waarin Jolie het op moet nemen tegen monsters en ander gespuis, gaat in Nederland op 19 juli in première.

Scheidsrechter moet vrouw thuislaten

heerlijkheid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Geen sex voor de wedstrijd. Voor topsporters een welbekende regel, want het zou de prestatie op het veld, de baan of in het water geen goed doen. Nu moeten ook scheidsrechters in Engeland eraan geloven.

Het scheidsrechterskorps van de Premiership wordt vanaf komend seizoen professioneel, dus moeten de scheidsrechters hun vriendinnen en vrouwen voortaan thuislaten. Dan kunnen ze zich goed op de wedstrijd concentreren, zonder afgeleid te worden.

Formule 1: Uitslag Franse grand prix

The Foxman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse Ferrari coureur Michael Schumacher heeft de grote prijs van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Duitser wist de race te winnen voor broer Ralf. Rubens Barrichello werd derde, hij had echter in de slotfase nog een gevecht met David Coulthard, die uiteindelijk vierde werd, gevolgd door Jarno Trulli en Nick Heidfeld.

Voor Mika Hakkinen was de race al voor de start voorbij. Tijdens het begin van de opwarmronde kwam de Mc-Laren van de Fin niet van zijn plaats. Het team lukte het niet meer om de wagen te repareren voor de start. Dit weekend was er een nieuwe regel dat een coureur na het vijftien seconde bord, net voor de start, niet meer van wagen mocht wisselen waardoor Mika niet meer vanuit de pits in de T-car kon starten.

Jos Verstappen had een tegenvallende race. Nadat hij wederom een goede start had en 2 andere coureurs inhaalde ging het tijdens de eerste pitstop fout voor de Hollander. Hij kwam op een twaalfde positie rijdend binnen voor zijn eerste pitstop waarin er een probleem was met de tankinstallatie waardoor de stop zo'n twintig seconden langer duurde. Daarmee was zijn race zo goed als over. Uiteindelijk wist Jos toch nog op een dertiende positie te eindigen.

Meisjes overleden op camping in Markelo

Twee meisjes van 9 en 10 jaar uit Amstelveen en Duiven zijn zaterdag op een camping in Markelo door koolmonoxidevergifiging omgekomen.

De twee vriendinnetjes bevonden zich in een doucheruimte bij een caravan. De politie vermoedt dat de aanwezigheid van een geiser en onvoldoende ventilatie de meisjes fataal is geworden.
De vader van een van de meisjes zag door een raampje beide slachtoffertjes bewusteloos op de grond liggen en trapte de ruit in. Campinggasten hebben nog geprobeerd te reanimeren, maar bij aankomst in het ziekenhuis bleken de meisjes te zijn overleden.

Nederlands onderzoek: XTC schadelijk

Veelvuldig gebruik van XTC kan schadelijke effecten hebben op het geheugen en het reactievemogen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum.

De onderzoekers denken op basis van de eerste resultaten, dat langdurig gebruik depressies en vervroegde dementie kan veroorzaken. Verder onderzoek moet uitwijzen of de klachten blijvend zijn, aldus het LUMC.

Eerdere onderzoeken in het buitenland maakten ook al melding van de schadelijke effecten van XTC gebruik. Zelfs in geringe hoeveelheden zouden de effecten al merkbaar zijn.

Film Milosevic verbaast beveiligingsexperts

De beelden waren niet scherp, maar daar liep de voormalige Joegoslavische president over de binnenplaats van de Scheveningse gevangenis. De gehele wereld heeft het inmiddels gezien.

Hagenaar E. Stegeman die de aankomst van Milosevic filmde, heeft de beelden volgens eigen zeggen voor 'een kleine vergoeding' afgestaan aan het NOS Journaal. ,,We waren zo onder de indruk van wat we zagen dat we het niet voor onszelf wilden houden,'' zegt zijn vrouw.
De familie volgde de landing van de helikopter met de voormalige Joegoslavische president vanaf het dak van hun woning op ongeveer dertig meter afstand. ,,Het was doodstil. Het enige wat je hoorde was de helikopter. Milosevic was geboeid en liep als een gebroken man tussen zijn twee bewakers.''

Enge buurman

Volgens dochter Merel (18) realiseerde haar vader zich pas achteraf dat hij iets had vastgelegd waar de hele wereld op zat te wachten. ,,We zijn de hele dag gek gebeld door journalisten vanuit de hele wereld. Ze wilden allemaal die beelden hebben.''
Merel is gewend om vanuit haar kamer naar de schimmen van de gedetineerden te kijken. Toch bleef ze in de nacht van donderdag op vrijdag wat langer wakker dan normaal. ,,Ik was wel even bang om te gaan slapen met het idee dat ik zo'n enge buurman heb gekregen.''

Camera had ook geweer kunnen zijn

Het filmpje doet beveiligingsexperts de wenkbrauwen fronsen. Want wat nu een camera van een buurman van de gevangenis was, had net zo goed het geweer van een sluipschutter kunnen zijn.
De veiligheidsdiensten willen vooralsnog niet zeggen of ze over het hoofd hadden gezien dat de Haagse familie uitzicht heeft op de plek waar de helikopter landde.

Celstraf geëist tegen stel wegens verkrachting

Tegen een 55-jarige inwoner van Horssen en zijn 41-jarige vriendin zijn bij de Arnhemse rechtbank onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 30 maanden geëist wegens verkrachting. De twee zouden in eendrachtige samenwerking in de zomer van 1998 een vrouw uit Druten tot seks gedwongen hebben.

barbecue

Het verhaal zoals de aangeefster dat een jaar later bij de politie vertelde, begon met een barbecue die het Horssense stel ergens in die periode organiseerde en waarvoor ook de Drutense en haar dochter uitgenodigd waren. Na afloop werd zij weer teruggebracht waarna het stel in haar woning de feestelijkheden voortzette. Daarbij werd gedanst en op een gegeven moment zou de 55-jarige avances hebben gemaakt naar de Drutense.

Volgens de aangifte had de vriendin vervolgens de vrouw op de bank gedrukt terwijl deze een beetje versuft was nadat ze een glas cola had gedronken. Niet duidelijk werd gisteren tijdens de rechtszaak tegen het Horssense stel of er in het glas iets bedwelmends gedaan was. Toen de vrouw eenmaal met vereende krachten uitgekleed was, nam de man haar terwijl de vriendin de weerloze vrouw in bedwang hield. Zij zou zich zelf ook niet onbetuigd hebben gelaten bij de seksuele handelingen.

Doofstom slachtoffer

Na hun aanhouding ontkenden beiden aanvankelijk dat er iets gebeurd was, maar de verhoren leverde uiteindelijk een volledige en gedetailleerde bekentenis van de 41-jarige op. Zij vertelde hoe de vrouw - die doofstom is - tegengestribbeld had en op andere manieren had duidelijk gemaakt dat zij het niet wilde. Ook had ze aangegeven achteraf tot het besef gekomen te zijn dat het niet goed was geweest. De man gaf uiteindelijk toe dat er wel seks was geweest, maar hield vol dat dit geheel vrijwillig gegaan was.

Bij de rechtbank bleef de 55-jarige bij deze verklaring maar zijn vriendin trok haar bekentenis in. De woorden, zei ze, waren haar door de politie in de mond gelegd. Officier van justitie Van der Krabbe wond zich daarover nogal op en gebruikte voor zijn bewijs alsnog de aanvankelijke verklaring bij de politie. Hij vond dat onomstotelijk was vast komen te staan dat het stel wel degelijk de Drutense vrouw met geweld tot seks gedwongen had.

Beide evenveel schuld

Voor de verkrachting van de Drutense kwam de officier tot een strafeis van 2,5 jaar. "En ik maak geen onderscheid tussen hun beider rollen. Ze hebben samen deze smerige streek uitgehaald, waren er volgens mij ook echt op uit." Voorts vond hij dat het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 16.000 gulden betaald moet worden.

Berlin Thunder wint World Bowl IX

American Footballteam Berlin Thunder heeft gisteravond in de Amsterdam ArenA de World Bowl veroverd. Voor 30.000 toeschouwers zagen tegenstanders Barcelona Dragons de titel met 24-17 aan hun neus voorbij gaan.

De strijd om de World Bowl is de finale van de europese American Footbalcompetitie: de NFL Europe. De wedstrijd wordt gespeeld door de nummers 1 en 2 in de competitie. Voor Berlin Thunder was de wedstrijd de afsluiting van het tweede seizoen; Thunder doet pas sinds vorig seizoen mee.

De zege van Berlijn was verrassend. In de competitie had de ploeg twee keer verloren van de Spanjaarden, de laatste ontmoeting met de cijfers 35-55. De ontknoping van het aanvankelijk defensieve duel viel zaterdagavond in het laatste kwart. In het derde kwart nam Barcelona de leiding. In de laatste speelperiode waren de Duitsers echter zeer trefzeker. De veertien punten in dat kwart betekenden de zege.

Jonathan QuinnQuarterback Jonathan Quinn had daarin een grote bijdrage. Met een wonderschone lange pass, die omgezet werd in een touch down, kwam de Berlijnse ploeg voor het eerst aan leiding. Vervolgens stopte de ploeg een aanvalsopbouw van Barcelona. Quinn werd aan het einde van de wedstrijd uitgeroepen tot Most Valuable Player.

De Spaanse ploeg stond voor de vierde keer in de finale. Alleen in 1997 werd gewonnen. Voormalig Barcelona-doelman Angoy, tevens schoonzoon van Johan Cruijff die in de ArenA de toss verrichtte, nam negen van de zeventien Spaanse punten voor zijn rekening door drie keer de bal tussen de palen te trappen.

Het nieuwe seizoen van de NFL Europe gaat in mei volgend jaar van start.

Meeste hoofdrollen tv-serie Costa bekend

De mannelijke hoofdrollen voor Costa!, de serie die als vervolg op de gelijknamige superpopulaire speelfilm door BNN wordt uitgezonden, zijn bekend!

Een aantal acteurs dat in de film te zien was speelt ook in de serie een grote rol, zoals John Wijdenbosch (Björn), Kurt Rogiers (Tommy) en Michiel Huisman (Bart). Daan Schuurmans komt terug als Rens. John Jones (SamSam) speelt discotheekeigenaar Robin. Erwan van Buuren ('Iwan' uit de BNN-serie Finals) speelt Ted en de Belgische acteur Dieter Troublain vertolkt de rol van Stuart; twee jongens die voor de concurrerende discotheek 'The Empire' werken.

Babes

Natuurlijk spelen ook de mooiste babes in Costa! de serie. Vanaf 1 oktober zie je behalve Katja Schuurman (Frida) en Georgina Verbaan (Janet) ook Froukje de Both als Janets jeugdvriendin Michelle. Gastrollen zijn er voor Angela Schijf, Lieke van Lexmond, Victoria Koblenko, Bridget Maasland, Amber Teterissa, Sabine Koning, John Williams, de leden van Boyband en Angela Groothuizen.
Ook zijn er plannen om Johnny Kraaijkamp jr. en Teun Kuilboer als vader en zoon in een aflevering langs te laten komen.

Leugendetector voor zedendelinquenten

Twee grote Nederlandse tbs-instellingen willen zedendelinquenten over enige maanden op vrijwillige basis laten meewerken aan een onderzoek met een leugendetector.

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie heeft zaterdag gezegd dat het forensisch psychiatrisch centrum Veldzicht in Balkbrug en de dr Henri Van der Hoeven-kliniek in Utrecht een experiment willen opzetten waarmee beter kan worden voorspeld of een zedendelinquent in de maatschappij kan terugkeren.

vrijwillig

Voor de proef zal toestemming aan de overheid worden gevraagd. Het is de bedoeling dat zedendelinquenten daaraan vrijwillig kunnen meewerken. De test met de zogeheten polygraaf maakt deel uit van een promotieonderzoek van psycholoog F. Buschman, hoofdbehandelaar van centrum Veldzicht. In september zal rond deze methode een symposium worden gehouden. Britse en Amerikaanse wetenschappers zullen dan Nederlandse hulpverleners deelgenoot maken van hun ervaringen met deze methode.
Volgens de woordvoerster van Justitie is het apparaat waarmee de tests moeten worden uitgevoerd een nieuwe versie van de wat oudere leugendetector. ,,Dit polygrafisch instrument meet onder meer de bloeddruk van een ondervraagde, maar ook zijn hartslag en de mate van transpiratie.''

Met het onderzoek naar de bruikbaarheid van de polygraaf hoopt onderzoeker Buschman beter te kunnen voorspellen in hoeverre een zedendelinquent na zijn tbs een maatschappelijk risico vormt door terug te vallen in zijn criminele gedrag. Nu gaan meer dan een op de drie zedendelinquenten na hun (tbs-)behandeling opnieuw in de fout.

Man poogt verpleegster te wurgen

Een 28-jarige inwoner van Purmerend is vrijdagochtend vroeg door de politie opgepakt nadat hij in het Waterlandziekenhuis in zijn woonplaats had geprobeerd een verpleegster te wurgen.

De man stapte rond een uur de afdeling eerste hulp binnen met zijn vrouw. De vrouw was eerder die avond door hem mishandeld. In het ziekenhuis toonde de man zich agressief tegenover het personeel. Toen de man zijn vrouw tegen de wil van het verplegend personeel naar een andere afdeling wilde brengen, sloeg de vlam in de pan. De agressieve man sloeg een verpleegster in haar gezicht en greep een tweede verpleegster bij de keel om haar te wurgen. De vrouw kon worden ontzet door een beveiligingsmedewerker van het ziekenhuis. De politie arresteerde de amokmaker.

Vrouw (35) doodgeschoten in Rotterdam

Schum1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 35-jarige inwoonster van Rotterdam is in de nacht van zaterdag op zondag doodgeschoten in haar woonplaats. De politie is op zoek naar drie verdachten. Dit heeft een woordvoerster van de politie bekendgemaakt.
De schietpartij gebeurde rond 0.30 uur bij de kruising van de Molièreweg en de Du Perronstraat in Rotterdam-Zuid. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Een ruzie zou de aanleiding zijn geweest voor de schietpartij.

Verdachte aangehouden

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij.

Een woordvoerster van de politie meldt dat de aangehouden man en het slachtoffer in het verleden een relatie met elkaar hebben gehad. Zij kregen ruzie, waarbij de vrouw de man eerst met een mes verwondde. De man werd enkele uren na het schietincident aangehouden aan de Schuilenburg, eveneens in Rotterdam-Zuid. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis.

OpenNap in gevaar door Napsterupgrade

De verplichte upgrade naar een nieuwe versie van Napster heeft grote gevolgen voor het Open Nap-netwerk en Napigator.

Dat meldt CNet. De upgrade heeft een verlammende uitwerking op het netwerk van alternatieve Napsterservers dat na de eerste juridische bedreigingen van Napster is ontstaan, en in rap tempo populariteit heeft verworven.

Napster stelde deze week een nieuwe versie van zijn software beschikbaar die volgens de uitwisseldienst zelf een soepeler filter zou hebben. Gebruikers zijn verplicht de nieuwe versie te downloaden, de oude versies zijn niet langer bruikbaar.

De uitwisseldienst stelde dat met de nieuwe versie meer muziek beschikbaar zou komen, maar de eerste ervaringen van gebruikers waren anders. Volgens gegevens van Webnoize, dat het muziekgebruik via Napster in de gaten houdt, was het aantal beschikbare bestanden een dag na de introductie van de nieuwe versie gedaald tot 1,5 per gebruiker. In februari bood de gemiddelde Napster-gebruiker nog 220 muziekbestanden aan.

Naar nu blijkt heeft de nieuwe Napster als bijwerking dat het gebruik van Napigator, dat via de Napstersoftware een verbinding met OpenNap tot stand breng, er ernstig door wordt bemoeilijkt.

‘De nieuwe Napsterversie heeft niet alleen de toegang tot de Napigatorkloon geblokkeerd, maar het ook onmogelijk gemaakt om Napster te gebruiken om bij de serverklonen terecht te komen”, zo zegt Kelly Truelove van Clip2.com, een bedrijf dat het gebruik van peer-to-peerdiensten volgt, tegen CNet.

Napigator waarschuwt op zijn site dat de applicatie niet met de nieuwste Napsterversie werkt. Nieuwe gebruikers kunnen het programma daarom niet downloaden.

De muziekindustrie lijkt hiermee twee vliegen in een klap te slaan. Immers, de nieuwste versie van Napster is ontwikkeld om aan de eisen van de platenmaatschappijen te voldoen. Niettemin zijn er uiteraard nog voldoende andere alternatieven beschikbaar, waar vooralsnog vrijelijk kan worden gedownload.

Pasar Malam Besar klimt uit dal

De Pasar Malam Besar in Den Haag trekt dit jaar fors meer bezoekers in vergelijking met de editie van 2000. De organisatie van het evenement meldt dat al ruim 110.000 bezoekers naar het Malieveld zijn gekomen.
Vorig jaar kende de grootste Euraziatische beurs ter wereld nog een probleemjaar met 'slechts' 108.000 betalende bezoekers. Op zondag, de laatste dag van het festival, worden nog eens 10.000 mensen verwacht. Enkele dagen later wordt duidelijk hoeveel kaartjes er in het land zijn verkocht via de Ticketservice. Normaal gesproken wordt het vooraf genoemde streefgetal van 120.000 bezoekers dus ruimschoots gehaald.

Directeur E. Derksen van de Pasar Malam Besar spreekt opgetogen van ,,ouderwetse cijfers''. Vlak voor de 43e editie had Derksen nog gememoreerd aan het probleemjaar 2000, toen het festival door een reeks oorzaken in de rode cijfers terecht kwam.

,,Dit jaar liep het vanaf het begin beter'', zegt de directeur. ,,Alleen afgelopen maandag en dinsdag zorgden de hoge temperaturen ervoor dat ervoor dat er iets minder mensen kwamen. We hadden dit jaar gelukkig geen concurrentie van een EK of WK voetbal. Dat scheelt ons meestal 10 procent op het totale aantal bezoekers.''

'Begin proces Milosevic in tien maanden'

President Claude Jorda van het Joegoslavië-Tribunaal verwacht dat het proces tegen Slobodan Milosevic binnen acht à tien maanden kan beginnen. Dit verklaarde de 63-jarige Franse rechter in zijn thuisplaats Bordeaux waar hij het weekeinde doorbrengt.
Jorda zegt te verwachten dat omstreeks de maand oktober een nieuwe aanklacht tegen de voormalige president van Joegoslavië klaar is wegens misdaden in Kroatië en Bosnië. Het is volgens hem nog onduidelijk of er dan één of twee processen komen tegen 'Slobo'.

Milosevic wordt dinsdag voor het eerst voorgeleid voor de Britse VN-rechter May. Door de procedureregels van het VN-tribunaal in Den Haag duurt het na de eerste voorgeleiding altijd maanden voordat het proces kan beginnen.

De beste onbekende muziek in Rotterdam

In vijf tenten en op een groot openluchtpodium is zondagmiddag weer de beste onbekende muziek te horen. Om één uur vanmiddag barst het jaarlijkse gratis popfestival Metropolis los in het Rotterdamse Zuiderpark.
Metropolis concentreert zich op de onbekende bands en is al vaak de springplank gebleken voor groepen om de sprong naar het grote publiek te maken. Onder andere Living Colours en The Prodigy waren het eerst op Metropolis te zien en horen. The best you've NEVER heard of, de ondertitel van het festival, draagt de organisatie dan ook met trots.

Metropolis is dit jaar iets anders van opzet. Nadat het festival vorig jaar door de regen nagenoeg het park uitspoelde, en er dus ook maar nauwelijks 20.000 mensen kwamen, zijn er dit jaar vijf tenten geplaatst.

In die vijf tenten, gerund door bekende poppodia als het Amsterdamse Paradiso, het Haagse Paard en het Rotterdamse Rotown, treden ook diverse groepen op. De poppodia verleenden hun medewerking omdat de Metropolis-organisatie in staat is groepen naar Nederland te halen die de nachtclubs graag willen hebben maar niet voor eenmalige optredens kunnen krijgen. Ook de optredens in de tenten zijn gratis. Voor kinderen is er ook een tent, en één tent programmeert alleen cybergothic muziek.

Om negen uur zondagavond is het festival afgelopen. De organisatie rekent dankzij het mooie weer op tussen de 70.000 en 80.000 mensen.

Hockeyers krijgen les in effectiviteit

De Pakistaanse hockeyers hebben hun Nederlandse collega's zaterdag een lesje in effectiviteit gegeven. De olympisch- en wereldkampioen verloor het tweede oefenduel in Utrecht met 3-0. Oranje forceerde dertien strafcorners maar kon daar geen enkel succes uit halen.
Nederland speelde zaterdag matig. Lukte het donderdag in het eerste oefenduel in Drachten nog een achterstand van 0-2 na een donderspeech van bondscoach Joost Bellaart weg te werken, zaterdag bleef de ploeg mat spelen. Ondanks dat er na 35 minuten weer een achterstand van twee treffers op het scorebord stond. Uteindelijk zorgde Abbas uit de enige Pakistaanse strafcorner voor een nog vervelender verlies.

Oud-international Paul Litjens, die als ad interimcoach Kampong in de hoofdklasse heeft gehouden, werd voor het duel als kersvers erelid van de Utrechtse club in het zonnetje gezet en mocht de afslag nemen. Guus Vogels stond weer in het Nederlandse doel. Hij stak opnieuw niet in grootse vorm. Uit een klutssituatie scoorde Kashif Jawwad via de stick van de in de basis begonnen Taekema de 0-1.

Enkele kansjes

Het spel van het Nederlands elftal oogde rommelig. Het nieuwe systeem van Oranje met de vooruit geschoven Teun de Nooijer als centrale middenvelder leverde geen doelpunten op. Wel waren er enkele kansjes voor Jaap Derk Buma, Marten Eikelboom en Sander Dreesmann. Laatstgenoemde miste zelfs voor open doel.

Bondscoach Joost Bellaart: ,,We hebben een lesje gehad in effectief hockey. We hebben alleen op hun helft gespeeld.'' Verdedigend zat het bij Oranje niet goed in elkaar. Mudassar Ali Khan bepaalde de ruststand op 0-2. In de tweede helft mocht Bram Lomans het proberen met de strafcorner. Taekema had voor rust een van de zes corners, die over het algemeen matig werden aangegeven en gestopt, op de lat gepusht. Lomans miste in de tweede helft kracht. Aanvoerder Jeroen Delmee: ,,We missen het ritme in de corner. We hebben nog heel wat trainingsuren nodig om dat te verbeteren.''

Zondag heeft Oranje op het veld van Klein Zwitserland de kans om de zaak recht te zetten. Bellaart: ,,We moeten oppassen niet de meest naïeve ploeg van de wereld te worden. Er is geen ploeg die meer op winst speelt. Bij Pakistan bleven negen spelers achter de bal.''

Oranje kon nog niet beschikken over de geblesseerde Diederik van Weel en Sander van der Weide, terwijl Matthijs Brouwer als zeventiende man op de tribune zat.

Zakentycoon zaagt aan stoelpoten

De Texaanse zakentycoon Sam Wyly zaagt aan de poten van de leiding van Computer Associates International, de op drie na grootste softwareleverancier ter wereld. Wyly windt er geen doekjes om.
Wyly, oprichter van twee ondernemingen die hij later aan Computer Associates verkocht, ventileerde onlangs in paginagrote krantenadvertenties zijn mening dat het huidige bestuur corrupt is. De huidige bestuursvoorzitter Charles Wang en zijn rechterhand Sanjay Kumar zijn volgens hem verantwoordelijk voor een bedrijfscultuur waarin werknemers en klanten worden geschoffeerd en de beurskoers wegkwijnt.

Wyly kondigde aan op de komende jaarvergadering in augustus aandeelhouders voor te stellen niet akkoord te gaan met de kandidaten die het bedrijf wil benoemen als nieuwe bestuursleden en in plaats daarvan zijn kandidaten te kiezen.

Inmiddels heeft de concernleiding teruggeslagen. Computer Associates is bij een rechtbank in New York een procedure tegen Wyly begonnen. Naast een niet nader gespecificeerde schadevergoeding eist het bedrijf dat de rechter de Texaan verbiedt op de jaarvergadering te verschijnen.

Wyly, die zestien maanden geleden zijn bedrijf Sterling voor 4 miljard dollar in aandelen verkocht aan Computer Associates, is niet onder de indruk van de juridische stappen tegen hem. ,,Niet anders dan een rookgordijn om te verhullen dat het huidige management de afgelopen vijf jaar wanprestaties heeft geleverd en de aandeelhouders schade heeft toegebracht'', zo zei hij.

Overigens is de koers van Computer Associates sinds het begin van de vijandigheden weer opgekrabbeld van 33 naar 36 dollar. Dat is wel nog altijd flink lager dan de recordhoogte van 54,44 dollar.

Nederlandse boeren laconiek over hervorming

Nederlandse boeren in Zuid-Afrika reageerden in het weekeinde laconiek op de aangekondigde landhervormingen. Vrijdag werd een pakket maatregelen aangekondigd om het nog steeds uiterst traag verlopende proces van landteruggave te bespoedigen.
De maatregelen van de Zuid-Afrikaanse Land Commissie komen na weken van terugkerende landbezettingen zoals in Zimbabwe door aanhangers van president Mugabe in onder andere de Noordelijke Provincie, Mpumalanga en KwaZulu-Natal. De Zuid-Afrikaanse overheid heeft tot nu toe steevast krachtig ingegrepen en aan die bezettingen een eind gemaakt.

De verantwoordelijke minister, mevrouw Thoko Didiza, heeft laten weten dat Zuid-Afrika geen Zimbabwaanse toestanden zal dulden. De groeiende onrust heeft wel geleid tot een nieuwe inzet om de aanzienlijke achterstand in te lopen.

Sinds 1996 zijn er van de naar schatting 64.000 ingediende landvorderingen maar 12.000 ook werkelijk afgerond. De archieven van de apartheidsregering zullen nu worden geraadpleegd om de rechtsgeldigheid van ingediende claims sneller te kunnen beoordelen en er zal extra personeel komen voor het administratieve werk dat nog verzet moet worden.

De streefdatum waarop alle aanvragers duidelijkheid zullen krijgen over hun zaak is nu vastgesteld op juni 2002. Ook voor blanke boeren betekent dat de verlenging van een ongewisse periode.

Country-gitarist Atkins overleden

De legendarische country-gitarist Chet Atkins is zaterdag op 77-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Nashville. Dat heeft een begrafenisonderneming laten weten. Atkins was een van de pioniers van de Nashville Sound. Hij leed al jaren aan kanker.
Atkins won meerdere Grammy's en werd in 1973 verkozen als lid van de Country Music Hall of Fame van Nashville. Enkel de grootste countrysterren krijgen die onderscheiding.

Atkins, bijgenaamd 'Mr. Guitar' naar één van zijn albums, verkocht meer dan een miljoen platen. Hij waagde zich aan meerdere stijlen, van rock-and-roll tot jazz, blues en flamenco. Maar het was de countrymuziek waarmee hij doorbrak.

Chester Burton Atkins werd geboren op 20 juni 1924 in Luttrell (Tennessee) in een muzikale familie. Hij werd geïnspireerd door zanger en gitarist Merle Travis en speelde als kind al gitaar. Zijn eerste optreden gaf hij als jonge knaap.

Gestart met 'Chet Atkins Gallopin Guitar' (1953) schreef hij meer dan 100 platen op zijn naam, waaronder 'Teensville' (1960), 'Chet Atkins Picks the Best' (1967), 'A Man and his Guitar' (1984) en 'Almost Alone' (1996). Hij leverde ook bijdragen aan honderden opnames met andere artiesten.

Atkins, die beschikte over een unieke speelstijl, was decennialang zeer gewild als studiomuzikant. Hij speelde mee op hits als All I have to do is dream en Wake up little Susie van The Everly Bothers en Jambalaya van Hank Williams sr. Ook werkte hij samen met Elvis Presley en Roy Orbison. Atkins produceerde voorts platen van Dolly Parton, Willie Nelson, Perry Como en nog vele anderen.

'Joegoslavisch leger moest Blair vermoorden'

Stafchef generaal Nebojsa Pavkovic van het Joegoslavische leger kreeg in mei 1999, tijdens de Kosovo-crisis, de opdracht om de Britse premier Tony Blair te vermoorden. Dit zegt Pavkovic in een interview met de krant Sunday Times.
Blair bracht op 3 mei 1999 een bezoek aan Kosovaarse vluchtelingen in Macedonië. Pavkovic zegt dat hij zijn helikopter moest 'vernietigen'. Het bevel kwam volgens de generaal ,,van de top''. Volgens analisten betekent dat dat het gaat om de toenmalige president Milosevic.

Pavkovic zag uiteindelijk af van de aanslag omdat hij vreesde voor burgerslachtoffers en voor de relatie met Macedonië. Ook was hij bang te worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.

Verwarring over geweldspauze Midden-Oosten

Het is onduidelijk of de geweldloze periode van 'absolute kalmte' voorafgaand aan de uitvoering van het vredesplan-Mitchel is ingegaan. De Palestijnse leider Arafat meldde zaterdag dat de rustperiode afgelopen woensdag is ingegaan.
Later zaterdag heeft Israël dat tegengesproken. De Israëlische premier Sharon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell kwamen donderdag overeen dat de uitvoering van het vredesplan-Mitchell pas begint als er zeven dagen geen (Palestijns) geweld is geweest in het Midden-Oosten. Pas daarna kan wat beiden betreft de zes weken durende 'afkoelingsperiode' uit het plan beginnen.

Een internationale commissie, onder leiding van de Amerikaanse oud-senator George Mitchell, werd vorig jaar in het leven geroepen om onderzoek te doen naar de escalatie van geweld in Israël en de Palestijnse gebieden. De plannen van de commissie behelzen onder meer een reeks van 'vertrouwenwekkende maatregelen', een volledige stop van de bouw van joodse nederzettingen in Palestijns gebied en een hervatting van de vredesonderhandelingen.

Vice-president Cheney krijgt pacemaker

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft zaterdag het ziekenhuis verlaten. Artsen brachten enkele uren eerder een pacemaker bij hem in.
,,Ik voel me prima'' zei Cheney bij het verlaten van het academische George Washington ziekenhuis in Washington. De operatie is volgens Alan Wasserman, directeur van het George Washington ziekenhuis, probleemloos verlopen. Zijn persoonlijke cardioloog denkt dat Cheney maandag weer aan het werk kan gaan.

De 60-jarige Cheney was voor onderzoek in het ziekenhuis opgenomen. Artsen controleerden hem op hartritmestoornissen.

De vice-president heeft een geschiedenis van hartklachten. Sinds 1978 heeft hij vier hartaanvallen gehad. In november had hij voor het laatst een hartaanval. Twee weken geleden onderging hij al een medische test. Het elektrocardiogram dat toen werd gemaakt, toonde aan dat Cheney hartritmestoornissen had.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1275
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
©FOK.nl e.a.