Rotterdam is roze!

Roze eten, roze etalages en een roze fontein. Rotterdam draagt Roze Zaterdag, de dag waarop de homobeweging zijn georganiseerd ontstaan herdenkt, duidelijk een warm hart toe.
De fontein op het Hofplein spuit een overigens wonderlijke kleur roze water sinds het begin van Rotterdam Roze, de manifestatie waarmee de homo-, lesbo- en ook biseksuele gemeenschap in de Maasstad op de voorgrond trad. Sluitstuk en hoogtepunt van Rotterdam Roze is de parade die zaterdagmiddag door de stad trekt. Daaraan doen 37 groepen en praalwagens mee.

Rotterdam is dit jaar het toneel van Roze Zaterdag omdat de Maasstad in 2001 Culturele Hoofdstad van Europa is. Thema van Rotterdam 2001 is 'Rotterdam is vele steden', en dat is door Rotterdam Roze vertaald naar de vele roze gezichten in en van de stad.

Diverse activiteiten

Sinds donderdag 21 juni zijn diverse manifestaties, discussiebijeenkomsten, maar ook gewoon leuke feesten in de stad gehouden. Verschillende uitgaansgelegenheden hadden speciale roze arrangementen, en bijvoorbeeld ook speciale roze diners. Winkels langs de route van de parade hebben hun etalages zaterdag roze opgetuigd.

Rotterdam Roze begon met een bijzonder huwelijk van een homoseksueel paar op het balkon van het stadhuis. Daar trouwde burgemeester Opstelten twee kunstenaars die vervolgens hun huwelijksreis tot afgrijzen van de SGP/ChristenUnie in de hal van het stadhuis hielden.

Dat was niet eens het eerste relletje: dat was er al voor het begin van Rotterdam Roze. Politiebond NPB weigerde met de belangenvereniging voor pedofielen Martijn op de zaterdag te houden informatiemarkt te staan. Ook een kindertheatergroep trok zijn medewerking in. Martijn werd geweerd en is er zaterdag voor het eerst in vijf jaar dus niet bij.

De hoeveelste Roze Zaterdag de Rotterdamse is, weet niemand meer. Het kan de 24e of de 26e zijn, aldus de organisatie. Die rekent op tussen de 20.000 en 40.000 mensen. Dat zou dan fors meer zijn dan de 15.000 die Roze Zaterdag in 2000 in Maastricht trok.