Borst wil stopzetting alcoholreclames

Het_Hof had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Borst van volksgezondheid heeft er genoeg van dat supermarkten en slijters nog steeds stunten met aanbiedingen van alcoholhoudende drank. Ook zijn er tegen haar zin nog steeds acties om drank te promoten in discotheken en andere uitgaansgelegenheden waar veel jongeren komen.

De bewindsvrouw wil dat hier een einde aan komt. Anders overweegt zij met een algemene maatregel van bestuur te komen om de alcoholpromotie aan banden te leggen, zo heeft zij gisteren geschreven in antwoord op Kamervragen. Een verbod op alcoholreclame wil het kabinet niet.

Borst heeft de indruk dat reclame voor alcohol op radio, televisie en in andere media lang niet altijd voldoet aan de gedragscodes die de branche zelf is overeengekomen. Er is in strijd met een richtlijn van de Europese Unie nog steeds alcoholreclame waarin een verband wordt gelegd met sociaal of seksueel succes, aldus Borst. Het kabinet vindt het verder onaanvaardbaar dat de alcoholbranche de afspraak met Borst geen alcoholreclame te maken via Radio 538 eenzijdig heeft teruggedraaid.

Eind dit jaar komt de minister met een evaluatie van de gedragscodes die de branche is overeengekomen. Beperking van de reclame kan volgens haar drankmisbruik tegengaan.