Ku Klux Klan mag stuk snelweg adopteren

De racistische organisatie Ku Klux Klan mag deelnemen aan een programma waarbij vrijwilligers een stuk snelweg 'adopteren' en het schoonhouden in ruil voor een vermelding langs dat stuk weg. Dat blijkt uit een vonnis van het Hooggerechtshof in Washington. Dat vernietigde de weigering van de staat Missouri op een verzoek van de KKK voor deelname aan 'Adopt-A-Highway'.

Missouri dacht de aanvraag van de Klan te kunnen weigeren zonder dat er sprake zou zijn van beperking van het recht van vrije meningsuiting. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vond ook dat het verzoek geweigerd kon worden omdat de burgerrechten geschonden zouden worden als een racistische groep zou profiteren van een regeling die door de overheid gefinancierd wordt.

De uitspraak is het einde van een juridische strijd die in 1994 begon met de aanvraag van de hoogste KKK-functionaris in Missouri, Michael Cuffley, om een halve mijl (0,8 kilometer) van de Interstate 55 te mogen verzorgen. Over dat stuk weg worden zwarte leerlingen naar 'witte' scholen vervoerd in het kader van de bestrijding van rassendiscriminatie.

Missouri weigerde dat omdat de KKK een organisatie is die alleen 'ariërs' als lid toelaat, omdat zij anti-discriminatiewetgeving heeft geschonden en omdat zij zich schuldig heeft gemaakt aan geweld. De Klan tekende beroep aan omdat zij vond dat haar burgerrechten werden geschonden. Federale rechters gaven de Klan gelijk. Daarop stapte Missouri naar de hoogste rechter, daarbij gesteund door 28 andere staten. Die zijn het allemaal met Missouri eens dat een vermelding van de 'adoptant' langs de snelweg meer betekent dan alleen informatie of een dankbetuiging. ,,Het zou ook acceptatie inhouden, een boodschap dat de staat de Klan ziet als een waardevol lid van de maatschappij, net als de Rotary Club, die het volgende stuk weg schoonhoudt'', schreven zij.