Miljardairs tegen belastingverlaging

abraham had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een groep steenrijke Amerikanen, onder wie Warren Buffet en George Soros, is een campagne begonnen tegen de plannen van president Bush om de successierechten af te schaffen.

De campagne is het initiatief van William Gates, de vader van Microsoft-oprichter en zelf een welvarend advocaat. Hij heeft de handtekeningen van al 120 multi-miljonairs en miljardairs verzameld om tegen het plan te protesteren bij het Congres. Volgens de ondertekenaars van de petitie zal de maatregel de rijksten bevoordelen, terwijl het nadelig is voor 'gezinnen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen'.

Het afschaffen van de successierechten is een maatregel uit het plan voor een grootscheepse belastingverlaging dat Bush aan het Congres heeft voorgelegd. Vooral onder Republikeinen wordt de death tax - zoals de successierechten in die kringen worden genoemd - gezien als typisch voorbeeld van de inhaligheid van de overheid.

Amerikanen kunnen nu al ruim anderhalf miljoen gulden onbelast nalaten aan hun kinderen. Bovendien wordt er geen belasting geheven op schenkingen van maximaal 15 duizend gulden per jaar. Maar Bush wil nu alle beperkingen opheffen. Volgens de Republikeinen is dat gunstig voor de economie, omdat het een extra prikkel betekent voor geslaagde ondernemers en investeerders.

Bij elkaar zal het plan de rijkste Amerikanen de komende tien jaar zeker 500 miljard gulden aan belastingen schelen, maar volgens sommigen is die schatting nog aan de lage kant.

Volgens de steenrijke actievoerders is de maatregel slecht voor 'onze democratie, onze economie en onze maatschappij'. Zij wijzen er op dat het afschaffen van de successierechten vooral nadelig is voor liefdadige instellingen. Die profiteren nu vaak van belastingvrije giften van multi-miljonairs die een deel van hun vermogen voor hun dood wegschenken.