XS4ALL boycot particuliere .nl domeinnamen

Internetprovider XS4all geeft particuliere klanten voorlopig niet de mogelijkheid via haar een persoonsdomeinnaam te registreren. Zij vindt dat hieraan een schandalige privacyschending kleeft en zal de actie boycotten.

Particulieren kunnen vanaf 15 november een eigen Nederlandse domeinnaam laten registreren bij de Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN). Om onderscheid te maken tussen mensen met dezelfde achternaam krijgt elk adres drie cijfers, bijvoorbeeld www.jansen.222.nl. Registratie kan alleen via een lid van de SIDN, bijvoorbeeld een internetprovider. De eigenaar van de domeinnaam moet dan wel een kopie van een identiteitsbewijs inleveren. De persoonsgegevens komen in een database die via de site van de SIDN toegankelijk is.

Particulieren krijgen wel de mogelijkheid aan te geven dat hun telefoonnummer of adres niet zichtbaar mag zijn. Maar volgens XS4all zijn bijvoorbeeld wel het nummer van het identiteitsbewijs en de geboortedatum te zien en dat zou tot misbruik kunnen leiden. De provider hoopt daarom uiterlijk 15 november van de Registratiekamer te horen of de SIDN-actie wettelijk is toegestaan.

Ook klanten van andere internetproviders vissen voorlopig nog achter het net. Wanadoo, Planet Internet en World Online willen eerst de vraag afwachten of kunnen nog niet aangeven wat ze gaan doen met de nieuwe particuliere persoonsdomeinnamen.