Neuken met lager opgeleiden. Durf jij het aan?

Deze week hoorde ik voor het eerst van downdaten. Ik dacht eerst dat je dan ging daten met een downie, maar dat was het niet. Hoewel, het scheelt geloof ik ook weer niet zo heel veel. Het is namelijk daten met iemand die lager opgeleid is dan jijzelf.

Nieuwsgierig ging ik op zoek naar de reden van het downdaten. Het schijnt het meeste voor te komen bij hoger opgeleide vrouwen. Daar is een overschot aan. Er zijn minder hoogopgeleide mannen dan vrouwen, schijnt het en dan hebben de vrouwen dus een probleem om iemand van gelijk niveau te vinden om het leven mee door te gaan.

Sinds de jaren zestig is de vrouw steeds meer geëmancipeerd. Onder meer omdat in het onderwijs gelijke kansen kwamen voor de meisjes. Vroeger gingen toch veel meisjes naar de huishoudschool om te worden klaargestoomd voor huisvrouw. Ook als ze best slim waren. Vrouwen waren alleen goed voor het huishouden en de kinderen. Of ze nou een goed stel hersens hadden of niet. In de loop van de jaren is dat veranderd en hebben de vrouwen zich ook op opleidingsniveau kunnen verbeteren. En dat heeft dus nu blijkbaar tot problemen geleid. Maar waarom eigenlijk?

Ik ben maar eens even nagegaan hoe het vroeger ging. Je had toen nog geen internetmarkt. Je moest ergens een meisje vandaan halen en een meisje moest ergens een jongen vandaan halen. Dat proces begon al veel vroeger dan tegenwoordig. Tegenwoordig plannen veel mensen eerst hun carrière en pas daarna gaan ze aan een partner denken.

Er waren in mijn tijd dan ook relatief weinig hoog opgeleide vrouwen. Ja, ik had ooit een vriendin die hoog was opgeleid, maar dat kwam omdat ze een naaicursus had gehad op de tiende verdieping van een gebouw. Ik was trouwens zelf helemaal niet hoog opgeleid. Ik was na een jaar MULO van school getrapt en in een drogisterij gaan werken. Vrijwel alle meisjes die ik had waren zelfs met de huishoudschool al hoger opgeleid dan ik. In zoverre was er dus toen al sprake van downdaten.

Ik speelde in de jaren zestig in een band. Ik was naast gitarist ook zanger en dat had het voordeel dat je populair was bij de meisjes. Na afloop van een optreden had je dan altijd wel een afspraakje en dan vroeg je niet naar haar opleiding en zij ook niet naar de mijne. Ik zei altijd: ‘Laten we nou eerst maar gaan neuken, het lullen komt later wel.’ Geen meisje dat daar een probleem van maakte. Zo ben ik ook aan mijn vrouw gekomen en we zijn inmiddels bijna vijftig jaar getrouwd. Opleiding speelde nooit een rol. Gemeenschappelijke interesses wel. Elkaar aanvoelen ook. Samen lol hebben ook. Elkaars eventuele zwakheden accepteren ook, maar opleiding? Voor zover ik weet heeft opleiding bij geen van mijn vrienden, vriendinnen, kennissen en familieleden ooit een rol gespeeld. Waarom nu dan wel?

Volgens ene Simone van Saarloos, een filosofe, is dat omdat de liefde tussen twee hoger opgeleiden ontzettend asociaal is en bovendien improductief en maatschappelijk onverantwoord. Ik geloof dat ik niet veel van filosofie snap. Waarom zou dat zo zijn? Hoger opgeleiden kunnen toch ook gewoon koken en neuken als ze niet werken? Simone zegt echter niet waarom ze dat vindt.

Volgens sommige mensen komt het doordat hoger opgeleide vrouwen geen mannen kunnen vinden die dezelfde klasse hebben als zijzelf en ze willen geen genoegen nemen met een bakker of een fietsenmaker. Hoewel ik toch regelmatig een reclame zie met redelijk opgeleide vrouwen die graag willen dat een fietsenmaker bij ze blijft plakken en dan niet alleen als de band lek is. Hij mag beslist ook nog wel een ander gaatje opvullen. En dat is nou net wat ik denk dat downdaten eigenlijk is.

Hoger opgeleide vrouwen hebben dan misschien geen zin om een leven lang op niveau te moeten discussiëren met hun mannen, maar ze zijn ook gewoon geil op z’n tijd en een dildo gaat dan toch op een gegeven moment vervelen. Ze willen echter geen moeilijk gezeik aan hun hoofd tijdens de seks. Sterker nog, ze willen dat het hoofd alleen voor dingen wordt gebruikt die het genot kunnen verhogen. Dus dan kijk je even op een chatsite of datingsite en hebbes. Daar zitten namelijk niet veel hoger opgeleide mannen op.

Maar hoe zit dat dan met een partner? Moet die dan wel hoger opgeleid zijn? Ik zou het niet weten, maar ik weet wel dat ik geen vrouw zou willen die een profielschets van een eventuele partner heeft gemaakt. Dat zijn namelijk de ergste vrouwen, vind ik. Liefde moet spontaan ontstaan. Dat kan op verschillende manieren, maar je kunt liefde niet plannen.

Het is trouwens best moeilijk om in deze tijd iemand te vinden die zijn hele leven laag opgeleid blijft. Toen ik getrouwd was en kinderen had ben ik naar de avondschool gegaan en heb achtereenvolgens de HAVO en MO Duits gedaan. Tijdens mijn werkzame leven heb ik nog een cursus sociale verzekeringen, diverse opleidingen tot manager en een omscholing tot controller op Nijenrode gedaan. Toen was ik dus ineens veel hoger opgeleid dan mijn vrouw, ook al had die later nog de MAVO gedaan, maar het maakte totaal geen verschil. Tegenwoordig moeten mensen ook regelmatig omscholen om werk te behouden, dus het zou dan best kunnen dat jij als hoogopgeleide vrouw een lekker laagopgeleid ding op de kop hebt getikt dat dan naar een aantal jaren ineens ook hoogopgeleid is. Daar zit je dan met je downdaten.

Denk nu niet dat downdaten iets van de laatste tijd is. Ik was een paar dagen in een motel in de buurt van Apeldoorn op een manager cursus in 1988. In datzelfde motel was ook een treffen van directeuren van de ABN AMRO. Allemaal mannen. Die bleven daar ook slapen, maar na het eten waren ze ineens verdwenen om een paar uur later terug te komen met een stel mooie jonge vrouwen. Hoertjes dus. Dat was eigenlijk ook downdaten. Ik ken tenminste geen hoeren die voor geld neuken terwijl ze een HBO-opleiding hebben.

Nee, ik vind downdaten gewoon iets voor mensen die te veel nadenken over hun leven. Ik zou zeggen: mensen, die niet zo moeilijk. Doe zoals het Simplistisch Verbond het ooit zei: ‘Leef met vlag en wimpel, maar hou het simpel.’