De boom van Geert

Bij mij thuis zeiden we vaak ‘dat is een waarheid als een koe’. Er waren perioden dat het zo vaak gezegd werd dat het mij niet had verbaasd als die koe daadwerkelijk de huiskamer binnen was komen wandelen. Pas later ben ik mij gaan afvragen waarom die koe nou zo nodig een waarheid moest zijn. Was het misschien een heilige koe? Een waarheid overgevlogen uit het Hindoeïsme? Een bevredigend antwoord heb ik er nooit op gevonden, maar mogelijkheden biedt het zeker. De waarheid is lelijk en te groot om zich te verstoppen. De waarheid herkauwt om vervolgens te worden uitgemolken. De waarheid kun je vinden door een stukje te gaan fietsen en te zoeken naar iets met  een witte vacht en zwarte vlekken.

In huize Wilders stonden vader en zoon, zo beeld ik mij in, vaak bij het raam als kleine Geert weer eens rotzooi had getrapt.

 ‘Kijk Geert. Zie jij die boom? ‘ vroeg vader dan, en vervolgde: ‘daar kun jij in!’.

Het is de man zo goed bijgebleven dat hij tegenwoordig zijn eigen boom heeft. Om familietradities voort te zetten heeft hij al hele volksstammen de boom in verwenst. Met het cumulatief aan verwensingen van vorig jaar moet Geert aan kerstversiering geen gebrek hebben gehad. Maar nu vraag ik mij af: wat betekent dat nu eigenlijk? ‘U kan de boom in’
Na enig nadenken blijf ik mijzelf en ook u een definitief antwoord schuldig, maar mogelijkheden zijn er zeker. Ik weet in ieder geval dat je tegen iemand van de zwarte gemeenschap uit de Verenigde Staten wellicht beter niet kan spreken van een boom waar de persoon in kwestie in kan. Dit vanwege een aantal negatieve associaties uit het verleden die het zou kunnen oproepen. Een verwensing naar de boom zou in deze context wellicht een oproep zijn aan iemand om zich te verhangen, een vraag aan een persoon om zichzelf geweld aan te doen.

Naar aanleiding van de aanslagen in Noorwegen in juli vorig jaar deed Geert Wilders de volgende uitspraak:

"De Partij voor de Vrijheid heeft nooit en te nimmer opgeroepen tot geweld en zal dat ook nooit doen. Wij geloven in de kracht van de stembus en de wijsheid van de kiezer. Niet in bommen en pistolen."

 Maar wel in bomen en dat maakte hij in de Telegraaf nog even goed duidelijk:

“Ze kunnen allemaal de boom in. Allemaal.”  

Kort daarop riep Geert op Twitter:

“Links kan de boom in.”

Wil Geert ze misschien best een handje komen helpen als het niet lukken wil? Tot geweld oproepen doet Geert Wilders niet, maar de leden van het linkse dogma mogen allemaal in zijn boom komen hangen. Allemaal. Uiteindelijk is het natuurlijk allemaal onschuldige retoriek, maar Ik vind het nogal dubieus. Zeggen dat je nooit zal oproepen tot geweld, maar vervolgens mensen oproepen zichzelf geweld aan te doen geeft in ieder geval een licht ironische nasmaak. Nu hoor ik u denken: “Het gaat allemaal om de context en u heeft deze zojuist verdraaid”. Mja, daar is die kutkoe weer. Misschien moet ik maar een eindje gaan fietsen.