Wilders: visionair beperkt

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag denkt Petertjeprik terug aan de tijden waarin de lucht nog schoon was en seks nog vies."
 

Beste Harry,

Visionairs zijn voornamelijk blind, blind voor alles wat buiten het gezichtsveld valt van het doel. Wat is het doel van Wilders? Vroeger. Het vroeger dat al duizenden jaren beter is. Het vroeger waar miljoenen Nederlanders naar terugverlangen, ook als ze het zelf nooit hebben meegemaakt. Het vroeger waar men een patatje met kon halen met een knaak en vervolgens een kwartje en vijf cent terug kreeg. Het vroeger van de gulden. Wilders en de zijnen, die allen terugwillen naar de gulden negeren echter een belangrijk gegeven.

In 2010 publiceerde het onderzoeksbureau Lombart Street Research een rapport, dat is geschreven in opdracht van Geert Wilders, over de gevolgen van de invoering van de euro en het scenario dat zich zou ontspinnen wanneer Nederland eventueel de euro zou verlaten. Volgens Lombart Street Research zou het verlaten van de euro Nederland 51 miljard kosten en 75 miljard opleveren. Op basis van dit rapport pleitte Wilders tijdens de verkiezingen van vorig jaar voor het verlaten van de euro.

Volgens economische en financieel journalist Jeroen de Boer bevat het rapport van Lombart Street Reseach een beperking. De vergelijkingsperioden die het onderzoekbureau gebruikte om de schade, die is veroorzaakt door het invoeren van de euro, te berekenen zijn 1991-2001 en 2001-2011, dus tien jaar met de euro en tien jaar zonder. Wat Lombart Street Research negeert, is dat Nederland sinds 1970 haar gulden heeft gekoppeld aan de Duitse mark. Jeroen de Boer wijst erop dat er sinds 1970 slechts eenmaal van deze koppeling is afgeweken met een devaluatie van de gulden die onfortuinlijk uitpakte. Sindsdien heeft Nederland tot 2001, tot de invoering van de euro, streng vastgehouden aan de koppeling van de Nederlandse gulden aan de Duitse mark. De consensus onder economen is dat dit beleid zeer succesvol is geweest.

Lombart Street Research zegt echter niets over de koppeling van de gulden aan de Duitse mark. Met deze context zijn de hierboven genoemde vergelijkingsperioden nogal beperkt qua informatie die ze ons kunnen geven over de gevolgen van het verlaten van de euro en de schade die de euro zou hebben veroorzaakt. Nee, als Lombart Street Research een juiste vergelijking had willen maken dan had ze een vergelijkingsperiode moeten kiezen waarin de gulden en de mark niet aan elkaar waren gekoppeld.

Harry, de door jou aangehaalde aflevering van Tegenlicht van afgelopen maandag sprak over de implicaties van een mogelijk scenario waarin Duitsland de euro zou verlaten. In de uitzending komt een scenario aan bod waarin Nederland de euro verlaat, maar alleen in het geval dat Duitsland dat ook doet. Dit is ook vrij logisch, aangezien het verlaten van de euro zonder Duitsland een zeer risicovolle aangelegenheid is. Tijdens de verkiezingen van afgelopen jaar had Wilders dus eigenlijk moeten beargumenteren dat er met Duitsland gesproken moet worden over het gezamenlijk verlaten van de euro, want zonder Duitsland de euro verlaten is niet zo verstandig.

Zowel Wilders als Lombart Street Research bespreken dit echter niet. Bovendien hebben beide partijen na publicatie van het rapport van elk inhoudelijk commentaar afgezien. Het lijkt echter een sterk verhaal dat Wilders en zijn onderzoeksbureau de koppeling van de Duitse mark aan de Nederlandse gulden zomaar zijn vergeten. Ik denk dat Wilders en de zijnen met opzet hebben besloten om het electoraat een halve waarheid te vertellen en de Nederlander een beperkte versie van vroeger voor te houden. Een versie die niet veel verder gaat dan een patatje met een knaak kunnen betalen om vervolgens een kwartje en vijf cent terug te krijgen.