Ajax: onderweg naar...?

Cruijff, of Van Gaal? Jonk en Bergkamp, of minder voetbalervaring op De Toekomst? Cruijff, of de rest van de Raad van Commissarissen? De hele week ging het in de voetbalwereld over weinig anders, en vandaag werd erover vergaderd door de ledenraad van Ajax. Er zal gekozen moeten worden, want Jonk heeft duidelijk aangegeven wat er gebeurt als Van Gaal daadwerkelijk wordt aangesteld bij Ajax. Vandaag werd er echter nog niet gekozen, waardoor de soap maar voort blijft duren.

Na afloop van de vergadering was ook Cruijff duidelijk. “In deze samenstelling ga ik niet door”, zei hij over de Raad van Commissarissen, waar hijzelf dus deel van uitmaakt. Buiten hem om werd door de Raad besloten Louis van Gaal aan te stellen als algemeen directeur. Buiten hem om werd door de Raad gesproken met De Telegraaf, onder andere over Cruijff zelf. Dat hij met deze mensen niet verder wil, is dan ook volkomen te begrijpen; logisch.

Steven ten Have, de voorzitter van de Raad, lijkt nog steeds niet door te hebben hoe ernstig de situatie is. Cruijff zegt op deze manier niet door te willen, en Jonk vertrekt als Van Gaal terugkeert bij Ajax. Toch zei Ten Have voor de camera van de NOS dat er volgens hem niet gekozen hoeft te worden tussen Cruijff en Van Gaal. Onbegrijpelijk, en onlogisch. Ten Have benadrukte dat Cruijff niet alles kan bepalen op het technische vlak, omdat de Raad, die uit vijf personen bestaat, op democratische wijze beslissingen neemt. Iedereen heeft dus één stem.

Maar als Cruijff zegt dat Ajax een bepaalde richting op moet gaan, wie is Ten Have dan om daar tegen te stemmen? Hetzelfde geldt overigens voor de andere commissarissen. Edgar Davids heeft dan nog een voetbalverleden, maar is ook onbegrijpelijk bezig. Hij stuurt Ajax niet in Cruijffs richting, maar in de tegenovergestelde. Dat terwijl hij stage liep op De Toekomst, in het systeem-Cruijff. Wim Jonk, hoofd opleidingen, heeft Davids’ stage dan ook terecht gestopt.

Het is onbegrijpelijk wat er nu allemaal bij Ajax gebeurt. Cruijff is de grootste voetballer in de clubgeschiedenis, heeft zich als trainer bij Ajax en FC Barcelona bewezen, en bij die laatste club ook nog eens als adviseur. De afgelopen vijftien jaar is Ajax diep weggezakt: weinig prijzen gepakt en Europees gezien geen rol van betekenis gespeeld. Als Cruijff, met zijn staat van dienst, dan aanbiedt de club weer terug naar de top te willen brengen, en een groot aantal oud-spelers met zich meekrijgt, ben je gek als je dat niet accepteert.

Vandaag is er helaas weinig concreets besloten, en het duurt nog zeker een week voordat dat wel gaat gebeuren. Een aardige cliffhanger in deze soap. Ik hoop dat de weg van Cruijff alsnog weer wordt ingeslagen, maar ik vrees het ergste. Want in een soap wordt het vaak alleen maar ellendiger.