Iedereen mag op de radio

De nominaties voor de Gouden RadioRing en Zilveren Radiosterren zijn bekend. 3FM en Gerard Ekdom overheersen daarbij, en dat is ook niet zo gek. 3FM heeft nu eenmaal veel trouwe luisteraars, en daarmee ook veel stemmers. Maar er is ook wel erg veel tenenkrommende radio te horen in Nederland.

Zo luisterde ik de afgelopen tijd veel naar Q-music, vanwege Het Geluid. Bij veel discjockeys van Q-music had ik het gevoel dat ze geforceerd een radiostem opzetten. En dat is zo ergerlijk. Mochten er mensen zijn die ook wel eens naar die vreselijk overdreven stem van Jeroen van Inkel luisteren: probeer deze column eens te lezen met de stem van Van Inkel. Lachen gegarandeerd.

En vanochtend in de auto stond Radio2 aan. Twee interviews die ik hoorde zijn me bijgebleven, omdat ze gewoonweg nergens over gingen. Want blijkbaar mag iedereen tegenwoordig op de radio. Eén vrouw van middelbare leeftijd vertelde dat ze vandaag met haar 4 schoonzussen naar de sauna gaat. Ja, prima, maar waarom moet dat met heel Nederland gedeeld worden?

Even later was er een ‘reporter ter plaatse’. Het was volgens mij een jonge vrouw, en ze stond op het ijs van Thialf voor een interview met een schaatsrecreant. Zijn naam was Bindert. Het interview was verder niet interessant en ze probeerde net even te vaak om grappig over te komen. De enige keer dat het haar wél lukte om mij te doen glimlachen, was dat volgens mij niet eens haar bedoeling. De woordgrap “Nu, even snel, Bindert...” ging vast per ongeluk.

Ja, ik weet dat er een knop op m’n radio zit. En ja, iedereen heeft favoriete radiostations en radiostations die je absoluut wilt ontwijken. Maar kan iemand mij uitleggen waarom Nederland moet weten dat die vrouw van middelbare leeftijd naar de sauna gaat, en dat Bindert vanochtend aan het schaatsen was?