Wie ook alweer?

Wie ook alweer?
Bij gebrek aan een beter onderwerp, ga ik even mijn gal spuwen over het fenomeen 'Bekende Nederlander'.

Er zijn nogal wat Bekende Nederlanders. Steeds weer verbaas ik mij erover, hoeveel het er zijn. Het lijkt wel alsof iedereen een BN-er is, tegenwoordig. Ik ben de enige die ze niet kent, heb ik gemerkt.
Op een of andere manier krijg ik het niet voor elkaar de BN-ers te volgen in hun doen en laten. Dat komt vooral door een afwijkende opvatting van wat interessant te noemen is.
Als ik met vrienden en kennissen praat, vallen er nu en dan namen, en dan moet ik steeds vragen: Wie is dat dan?
Dan krijg ik de nodige uitleg, zo van: Dat is de vrouw van die en die. En dan moet ik weer vragen: En wie mag dat dan wel zijn? En dan volgt er weer uitleg, zo van: Dat is de spits van (..niet nader te noemen voetbalclub).

Het ligt natuurlijk aan mij, dat ik niets van al deze landgenoten weet, of ze gewoon niet ken. Ik probeer wel eens te kijken naar Nederland 1, 2 of 3, of naar SBS met zijn shownieuws. Maar met de beste wil van de wereld krijg ik het niet voor elkaar, naar deze programma’s langer dan een halve minuut  te kijken. En dat is zelfs te kort om ook maar één enkele naam te laten blijven hangen, laat staan met het bijbehorende gezicht. Onherroepelijk gaat mijn vinger naar een toets op de afstandsbediening, en zap ik naar een betere zender om bij in slaap te vallen.

Ook met programma’s als Wintergasten, Pouw en Witteman, en andere praatshows heb ik datzelfde probleem. Om nog te zwijgen van GTST, Big Brother, Gouden Kooi, Boer Zoekt Vrouw  e.d. Ik kan er niet naar kijken, en ik word lichamelijk ziek van het in mijn oren domme gezwets van mijn medelanders. Ik begrijp ook niet zo goed, waarom iemand die verdienstelijk kan schaatsen, of iemand die in staat is een leuk deuntje te brabbelen, er min of meer automatisch van verdacht wordt, ook over andere zaken en personen een interessante mening te kunnen ventileren. En de politici, die met de regelmaat van de klok worden opgevoerd, hebben al helemaal niets interessants te melden.
Kortom, het tot mij nemen van informatie van en over BN-ers lukt mij niet.

Natuurlijk heb ik wel een lijstje van BN-ers in mijn hoofd, maar vaak heb ik dan een naam, en niet altijd een gezicht, of een beeld van wat die persoon doet. En als ik wel een gezicht bij zo’n naam heb, dan is dat steevast omdat  die persoon mij niet aanstaat. Zo’n naam is bijvoorbeeld Patty Brard. Omdat ik al een poosje meedraai weet ik nog wel, dat zij ooit deel uitmaakte van een mooie meidengroep, maar vraag me niet hoe die heette, dat weet ik echt niet meer.
De reden dat zij nog wel eens prominent in mijn bol aanwezig is, is dat zij mij vervult met walging. Als ze bij gelegenheid ineens op mijn netvlies knalt, wat altijd volkomen onverwacht gebeurt, erger ik mij altijd aan de totale onechtheid die zij uitstraalt. En zo zijn er nog een paar, ene Gordon bijvoorbeeld, of Jantje Smit, allemaal figuren die mij absoluut niet boeien. Marco Borsato ken ik uiteraard ook, maar ik begrijp echt niet waarom die bekend is. En Frans Bauer, wiens geblèr mij darmkramp bezorgt . En uit Paul de Leeuw’s mond komt een geluid, waar zelfs mijn tv van gaat storen.

Ik gun al deze artiesten en andere kunstenmakers van harte hun succes, maar wat ze doen spreekt mij niet aan. De zang en muziek is in mijn oren ondermaats, de cabarets en andere shows vind ik een belediging van mijn intelligentie (mijn IQ is vastgesteld op 62, dus dat wil wel wat zeggen!), en wat ze in praatshows en interviews te vertellen hebben is zelfs voor mijn beperkte capaciteiten een aanfluiting.  Dat desondanks heel het volk aan hun lippen hangt betekent voor mij, dat de gemiddelde Nederlander niet te redden is.

IQ heeft natuurlijk niets te maken met goede smaak. En ook begaafde mensen hebben behoefte aan ontspanning, dus mogen zij wat mij betreft hun goddelijke gang gaan, en een vermogen neertellen om alle proleten te zien optreden. Persoonlijk zie ik liever wat meer niveau dan de gebruikelijke onderbroekenlol. Dat komt natuurlijk omdat ik behoefte heb aan klasse, waar ik mij aan op kan trekken. Niet dat ik dan een IQ van 63 kan halen, maar ik kan dan tenminste doen alsof ik ontwikkeld ben. Meehossen op smartlappen brengt mij niet genoeg.

Gelukkig heeft alles een keerzijde. En in dit geval komt dat mooi uit.
De BN-ers kennen mij namelijk op hun beurt ook niet.