Pleidooi tegen cultuur

 - Meisje van gedwongen huwelijk gered –
Zomaar een berichtje op Fok! Het zette mij direct aan het denken over cultuur.
Over cultuur kun je eindeloos schrijven en praten. Bijvoorbeeld wat het precies is. Eten, muziek, kunst, de manier waarop mensen met elkaar samenwerken en samenleven, en elkaar behandelen, hoe hun samenleving is opgedeeld, hoe er geregeerd wordt, de verstandhouding met familie en vrienden, en de verstandhouding tussen mannen en vrouwen, dat allemaal is cultuur. Maar hoe je naar de eigen en andere culturen kijkt is vooral door je eigen cultuur bepaald. Niemand staat los van een of andere cultuur.

‘Als ik het woord cultuur hoor, trek ik mijn revolver,’ heeft ooit eens iemand gezegd. Ik weet helaas niet meer wie deze verlichte geest was, maar dat doet er ook niet zoveel toe. De boodschap zelf is, zeker in dit geval, belangrijker dan de boodschapper. En in dit geval is die boodschap, dat je geen respect hoeft te hebben voor kutculturen. Integendeel, je mag ze gewoon veroordelen en verwerpen.
’s Lands wijs, ’s lands eer is achterhaald, of in ieder geval beperkt tot het eigen woongebied. In ons geval gaat het dus om NL’s  wijs, NL’s eer. En onze opvatting van eer is anders dan die van de vreemde culturen die de laatste decennia zijn ingestroomd.

Er is geen eer in het vermoorden of verminken van een vrouw, die niet doet wat een man van haar eist, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Er is geen eer in het vermoorden van een kind, dat vindt dat het zelf over de invulling van zijn of haar leven mag beschikken. Die zogenaamde eerwraak is een verdraaiing van de realiteit, dat een man of een familie  zijn verlies niet kan verdragen en daarom tot geweld overgaat. Niks eer, gewoon extreem egoïsme of klakkeloos dom na-apen.  Geweld is nu eenmaal geen acceptabel cultureel aspect, ongeacht welke cultuur het betreft. En een gewelddadige cultuur, die dergelijke ideeën in stand houdt, verdient de kwalificatie: kutcultuur. Ik vind, dat je dat best mag zeggen.

In onze cultuur zijn natuurlijk ook dingen, die niet echt prettig zijn. Bijvoorbeeld eindeloos gedogen, wat niet meer is dan het schrijnend onvermogen om tot een besluit te komen en het uit te voeren. Ons politieke landschap is daar het bewijs van, alle grote partijen staan min of meer voor hetzelfde, en links en rechts zijn een mengelmoes van allemaal sterk op elkaar lijkende middelmatige of regelrecht slechte ideeën geworden.

En dan klagen, daar zijn we ook wereldkampioen in. Je kunt het zo goed niet regelen, of er is wel iemand die wat te zeiken heeft. Kijk maar eens naar de fora van Fok! of lees de commentaren bij nieuws en columns, dat zijn echte eye-openers. En schelden, dat kunnen we ook. Afkraken en  beledigen tot in het merg, niet op inhoud maar op de persoon spelen. Fatsoen lijkt wel bij wet verboden te zijn.

Maar al met al geef ik toch de voorkeur aan onze Nederlandse cultuur, boven alle andere. En ik kan het weten, want ik ben zo’n beetje over de hele wereld geweest. En hoewel er geen garanties zijn, ben je je leven in ons land toch een stuk zekerder dan in tientallen andere landen. Daar zijn heel wat plekken, waar een mensenleven niet zo erg veel voorstelt.
Andere culturen zijn leuk om kennis mee te maken, en er eventueel een poosje in te zitten. Maar uiteindelijk tikt het klokje nergens zoals het thuis tikt.

Dus laten we vooral een beetje vasthouden aan ons erfgoed, en dat multi-culti gedoe vergeten. Wij hebben die vreemde culturen niet nodig. Tenslotte zouden ze hier niet zijn, als de onze niet beter was dan die van hun.
Als culturen botsen, dan zal de beste winnen. En dat is in ons geval de thuispartij. Uiteindelijk zullen dan ook alle negatieve aspecten van andere culturen verwateren, en blijft NL wat het is: een prettige cultuur. Wij strijden, en zullen blijven strijden, tegen alle narigheid, die andere culturen met zich meebrengen. Tegen eerwraak, vrouwenbesnijdenis en –onderdrukking, tegen gedwongen huwelijken en noem maar op.
Met veel culinaire en muzikale afwisseling, dat dan weer wel. Want het eten en de muziek van al die kutculturen is vaak het beste wat zij te bieden hebben, dus laten we op dat terrein vooral wel multicultureel bezig blijven.