De spuigaten van Rita

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Ik ben een beetje van de kook. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het dramatisch gesteld is met de kennis van spreekwoorden en gezegden in Nederland. En dat is me een doorn in het oog. Geheel verbaasd over deze uitkomst ben ik echter niet. Tegenwoordig zie ik mensen steeds vaker de blik omhoog werpen als ik hun vertel dat hoge bomen veel wind vangen, of dat ik de kat uit de boom kijk. Het is huilen met de pet op. Het leukste spreekwoordenvoorval had laatst plaats bij mij in de trein. Een jansalie stapte met z’n fiets de trein in, onwetend over de kosten die daaraan verbonden zijn. Toen z'n maat hem ervan op de hoogte bracht, raakte hij in paniek. "Wat nou als de conducteur komt?" "Gewoon doen alsof je neus bloedt." En je raadt het al: hij stond de even later gearriveerde conducteur te woord met z'n hand voor het gezicht.... Maar ik laat het hoofd nog niet hangen, ik strijd voor het spreekwoord en het gezegde! Ik zeg: Kallen is mallen doen is een ding. Maak jullie borst dus maar nat!

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat het de spuigaten uitloopt met de taalverloedering. Twee woorden zijn genoeg om het te verklaren: Studiehuis en Basisvorming. Even een korte geschiedenis van deze briljante ideeën: De Nederlandse student was in de jaren '70 en '80 in vergelijking met de buitenlandse collega's bovengemiddeld bekwaam. Dit was voor PvdA-coryfeeën als Van Kemenade en Wallage reden genoeg om onderwijsvernieuwingen te willen toepassen. Het onderwijs moest zelfstandiger worden. (Blijkbaar waren deze politieke tinnegieters niet op de hoogte van het alom bekende spreekwoord 'kindermaat en kalvermaat moet men weten.') Scholen bleken tegen omdat de plannen niet haalbaar waren, maar ach, wat hebben die er nou mee te maken? Wie A zegt moet B zeggen. Dus zetten de laagintelligente partijgenoten Netelenbos en Adelmund door. Er werden zelfs nog nieuwe dingen bedacht zoals het VMBO. En dit alles met averechts effect! Je moet er maar opkomen. Universitaire onderwijskundigen leverden aan de lopende band kritiek, maar de dames veegden hun pollevieën eraan af. Vorig jaar trokken zelfs de leerlingen erop uit om te protesteren tegen de tweede fase, basisvorming, studiehuis, en al die ellende. Maar de huidige staatssecretarissen Dijksma en Van Bijsterveld zou het de anus oxideren, ze wilden hun zeer geringe hersencapaciteit hier niet aan verspillen.
Maar nu is het eindelijk, na jarenlang wanbeleid, tot de politiek doorgedrongen dat de onderwijsvernieuwing een grote farce is. Volledig geflopt. Jeroen Dijsselbloem -uitgerekend een PvdA-politicus- heeft namelijk maar eens onderzocht of het nou eigenlijk wel zo'n goed idee was, die tweede fase. En wat bleek? Juist... Geef die man drie ton onkostenvergoeding! Als het kalf verdronken is dempt men de put. Hoewel, mettertijd komt Jan in de broek en Griet in de rokken. Dus over 20 jaar weten de leerkrachten misschien wel weer dat dese sin vaut gesgreven is. Ik blijf een rasoptimist.

Deze blunders zijn koren op de molen van 'onze' ijzeren Rita zou je zeggen. Maar Rita heeft het te druk met andere dingen. Rita schenkt klare wijn, en steekt dus niet onder stoelen of banken dat ze de doodstraf wil herinvoeren. Dat water en brood stelt in Nederland immers niet zoveel voor, aan het uitgedijde buikje van Volkert van der G. te zien. De vraag is wel: hoe breng je die criminele Turken (excuses voor de dubbelzegging Rita) dan om gajes? De eerste experimenten hiertoe zijn jammerlijk mislukt (wc papier en plastic stoeltjes zijn niet genoeg voor een brandstapel Rita!), maar ze houdt voet bij stuk. Haar nieuwste project bestaat uit het importeren van een groep ondervoede Roemeense zwerfhonden. Maar aangezien een 6-jarig meisje verslinden iets anders is dan een gewetenloze misdadiger zou ik willen voorstellen om Jerry K. als proefpersoon te gebruiken. Deze oud-militair ronselde en misbruikte tientallen kinderen in Brazilië en werd daarvoor vorige week tot 21 jaar cel veroordeeld. Maar Jerry was inmiddels naar Nederland gevlucht, en ja dan kun je niet worden uitgeleverd. Nederland heeft namelijk geen uitleveringsverdrag met Brazilië! Gelukkig voor alle ouders met jonge kinderen werd Jerry ook in Nederland zeer zwaar gestraft. Hij kreeg maar liefst 240 uur dienstverlening! Waar is Rita als je haar nodig hebt? Aan de zwerfhonden voeren die gast!

De goed doordachte en wijze uitspraken hebben roestvrij stalen Rita trouwens geen windeieren gelegd. Afgelopen week steeg de politieke barometer weer 5 zetels, waarmee ze nu groter is dan de VVD en de SP. Hierbij moet wel worden opgetekend dat de peiling totaal onbetrouwbaar -want van Maurice de Hond- is. Voor de trouwe NOVA-kijkers onder ons zou de zetelwinst overigens nieuws kunnen zijn. Dit actualiteitenprogramma blijkt namelijk alleen melding te maken van de barometer als deze naar links over helt. En was het nou niet dit programma dat de Russische media bekritiseerde vanwege de eenzijde berichtgeving rondom de verkiezingen? Onafhankelijk en onbevooroordeeld blijken twee verschillende dingen.

Wat geen twee verschillende dingen zijn, Camiel Eurlings, zijn de spitsstrook en vluchtstrook. Jarenlang hebben tienduizenden automobilisten dag in dag uit in de file gestaan op de A1 bij knooppunt Hoevelaken, en wat blijkt nu? Ze hadden de spitsstrook kunnen nemen! Mits deze was open gesteld dan. Zijn die even in de aap gelogeerd! De betrokken minister wijt het aan een verkeerde interpretatie van het oordeel van de raad van state. Ben ik nou zo slim, of zijn zij zo dom? Om maar even met de succestrainer te spreken die opnieuw een bovenmenselijke prestatie heeft geleverd door AZ (ondanks een bedroevende spitsstrook) in de eredivisie te houden. Een groene pijl boven die vluchtstrook, en karren maar!
 
Daarmee is de kous wat mij betreft nu even af. Excuses aan alle studiehuisslachtoffers voor alle spreekwoorden en gezegden. Volgende keer zal ik het weer begrijpelijk houden. Fijn weekend, en denk eraan: geniet, maar drink met je maten! (ja, die kennen ze dan weer wel...)