FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 oktober 2024

Wethouder Groot Wassink over asielplannen van kabinet: "Vluchtelingetje pesten"

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang) vindt de nieuwe asielplannen van het kabinet 'bar en boos' en spreekt van 'vluchtelingetje pesten'. In de plannen staat onder meer dat er geen asielvergunningen voor onbepaalde tijd meer afgegeven worden. Ook wil het kabinet uitgeprocedeerde asielzoekers vast kunnen zetten. Groot Wassink wil juist doorgaan met het opvangen van die groep. Zo meldt AT5. 

"Wij vangen in Amsterdam ongeveer 500 mensen op en dat gaan we volgend jaar ook blijven doen", zegt Groot Wassink. In de uitgelekte stukken staat onder meer het plan voor extra cellen om 'uitgeprocedeerde asielzoekers of illegalen' op te sluiten 'teneinde deze mensen uit te zetten'.

"Ik ben heel benieuwd of de nieuwe wet dan ook gaat betekenen dat of de partijen die dat voor ons doen, wij als gemeente of ik als wethouder dan ook medeplichtig worden daaraan", zegt Groot Wassink. "Mensen op straat zetten en van de politie verwachten dat ze op deze mensen gaan jagen, dat lijkt me zeer, zeer, zeer onverstandig."

Wet
Op de vraag of de nieuwe wet zou betekenen dat Amsterdam stopt met het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers, zegt Groot Wassink: "Dat zou kunnen, dat moeten we nog maar zien. Ik vind het een buitengewoon onverstandige maatregel, maar als een wet een wet is, heb ik me als wethouder daar aan te houden. Al ga ik dan wel kijken hoe zich dat verhoudt ten opzichte van de grondwet."

Ajax ruim langs Qarabag ondanks zwak spel

Ajax heeft donderdag de tweede overwinning geboekt in de Europa League. De ploeg van trainer Francesco Farioli speelde een matige wedstrijd, maar won uiteindelijk met 0-3 van Qarabag FK in Azerbeidzjan.

In het openingskwartier had Ajax het moeilijk tegen Qarabag FK. De thuisploeg zag al vroeg een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel en bleef in die fase beter dan de Amsterdammers. De situatie veranderde echter toen de Braziliaanse middenvelder Júlio Romão na een kwartier spelen rood kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken Mika Godts, waardoor Qarabag met tien man verder moest.

Hoewel de wedstrijd daarna wat meer in balans kwam, bleef Ajax zwak spelen. Toch kwam de ploeg van Farioli op voorsprong dankzij Kenneth Taylor, die van dichtbij kon binnenschieten in een leeg doel. In de tweede helft breidde Ajax de voorsprong uit, ondanks dat ze nauwelijks kansen creëerden. Wout Weghorst scoorde de 0-2 uit een gemakkelijk gegeven penalty, en invaller Chuba Akpom maakte er 0-3 van na een van de weinige goedlopende aanvallen van de avond.

Met deze overwinning staat Ajax na drie wedstrijden op zeven punten, na eerder gewonnen te hebben van Besiktas en gelijk te hebben gespeeld tegen Slavia Praag.

Korstanje zwemt naar NR en World Cup-podium, wereldrecord Douglass

In het Zuid-Koreaanse Incheon is het tweede World Cup-weekeinde in het kortebaanzwemmen begonnen, met wederom de nodige Nederlandse deelname. Dat leverde wat succes op, maar het publiek kon vooral ook op de banken staan voor een heus wereldrecord.

100m vlinderslag mannen
Noè Ponti uit Zwitserland was weer eens de sterkste in 48,81 seconden, maar Nyls Korstanje bleef niet ver weg: in 48,99 seconden zwom hij naar een nieuw Nederlands record, amper een week na zijn NR van 49,24. Plek drie ging in 49,71 seconden naar de Rus Andrei Minakov.

100m schoolslag mannen
Arno Kamminga bleef met de veertiende tijd opnieuw steken in de heats, Caspar Corbeau zwom de finale wel en werd daarin derde in 56,59 seconden. De winst was in 56,10 voor de Wit-Rus Ilya Shymanovich, voor de Chinees Qin Haiyang (56,22).

50m vrije slag mannen
De thuisfans konden voor het eerst echt juichen: Ji Yu-chan won in 20,80 seconden voor eigen publiek, met de Australiërs Isaac Cooper (21,07) en Jamie Jack (21,09) ook op het podium. Korstanje zwom in 21,28 seconden naar de zevende plek.

100m wisselslag mannen
Corbeau zwom nog een keer en in 52,87 seconden tikte hij als zevende aan. De winst werd zowaar gedeeld: Ponti zwom naar 51,00 seconden, net als het Franse olympische fenomeen Leon Marchand, die in 25 meter schoolslag een seconde pakte. Plek drie was in 51,15 seconden voor de Italiaan Thomas Ceccon.

200m schoolslag vrouwen
Misschien wel hét hoogtepunt van de avond: Kate Douglass, vooral een vlinderslagzwemster, ging verschrikkelijk hard weg en tikte aan na 2:14,16 minuten, waarmee ze het wereldrecord van haar Amerikaanse landgenote Rebecca Soni uit 2009 (2:14,57) éindelijk uit de boeken zwom. De Australische Kara Tinder werd in 2:19,21 tweede, voor de Zuid-Koreaanse Park Si-eun (2:19,58).

400m vrije slag vrouwen
De Canadese Mary-Sophie Harvey won in een dik persoonlijk record van 3:56,78 minuten, voor favoriete Siobhan Haughey uit Hong Kong (3:58,06) en de Japanse Waka Kobori (4:04,09).

400m vrije slag mannen
Pan Zhanle zwom op fenomenale wijze naar olympisch goud op de 100m vrije slag, maar vier keer zo lang kan de Chinees het ook: met een ongelooflijke laatste 25 meter snelde hij in 3:36,43 naar de winst, voor de Brit Duncan Scott (3:37,04) en de Amerikaan Kieran Smith (3:37,15).

50m rugslag vrouwen
De Amerikaanse Regan Smith was in 25,71 seconden de beste, voor de Canadese Ingrid Wilm (26,09) en landgenote Beata Nelson (26,17).

200m rugslag mannen
De Zuid-Afrikaan Pieter Coetze was weer een klasse apart en won in 1:50,05 minuten, voor de Pool Kacper Stokowski (1:51,56) en de Australiër Enoch Robb (1:51,96).

200 vlinderslag vrouwen
Australische winst dankzij Bella Grant in 2:03,13 minuten, nét voor Regan Smith (2:03,21) en de Finse Laura Lahtinen (2:03,79).

50m vrije slag vrouwen
Opnieuw was de Poolse Katarzyna Wasick de snelste, met 23,51 seconden ging ze nog wat harder dan in Shanghai. De Chinese Yang Junxuan werd in 24,11 seconden tweede, voor de Australische Milla Jansen (24,32).

100m wisselslag vrouwen
Douglass liet haar topvorm zien en pakte ook hier in 56,97 seconden de winst, voor de Chinese Yu Yiting (57,88) en de Canadese Mary-Sophie Harvey (57,95).

Johan Derksen niet vervolgd om uitspraken over Tweede Kamerlid De Hoop

Het Openbaar Ministerie (OM) kwalificeert de opmerkingen die Johan Derksen heeft gemaakt over het Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop in een uitzending van Vandaag Inside op 9 april 2024 als beledigend. Het OM heeft echter besloten niet tot vervolging over te gaan omdat het Tweede Kamerlid zelf geen aangifte heeft gedaan tegen de uitspraken en heeft aangegeven niet op een vervolging te zitten wachten.

In de bewuste uitzending van 9 april werd onder meer gesproken over subsidies voor de Friese taal. Derksen zei in die context over het Tweede Kamerlid: “Die staat toch uit zijn nek te lullen.” En: “Iemand die in Friesland is geboren, die heeft het recht om erover te praten. Hij is toch geen Fries, kom op zeg." En even later: "Ik ben toch ook geen Surinamer". Naar aanleiding van deze uitspraken werd twee keer aangifte gedaan van belediging en discriminatie. Het Tweede Kamerlid waarover Derksen zich uitsprak deed zelf geen aangifte.

Beledigend
Na het beoordelen van de aangiftes en de uitspraken van Derksen, komt het OM tot de conclusie dat zijn uitspraken in de uitzending van 9 april jl. beledigend zijn. Naar oordeel van het OM heeft Derksen het Tweede Kamerlid neergezet als iemand die ongeschikt is om in de discussie rond subsidies voor de Friese taal een standpunt als parlementariër in te nemen, simpelweg vanwege zijn veronderstelde herkomst. Dat schendt volgens het OM zijn eer en goede naam.

Daarnaast meent het OM dat de uitspraken niet bijdragen aan het maatschappelijke debat over subsidies voor de Friese taal. De opmerking was namelijk niet gericht op de inhoud van het onderwerp, maar op de mens Habtamu de Hoop. Het in twijfel trekken van de standpunten van een parlementariër vanwege zijn veronderstelde herkomst, wordt volgens het OM niet beschermd door de vrijheid van meningsuiting.

Groepsbelediging
Van discriminatie van een groep is naar het oordeel van het OM geen sprake. De uitspraken van Derksen zijn alleen gericht op het Tweede Kamerlid zelf. Hij zegt niet expliciet iets over een groep waartoe het Tweede Kamerlid zou behoren. Het artikel in het wetboek dat over groepsbelediging gaat (art. 137c Sr), is daarom niet van toepassing.

Sepot
Hoewel het OM Derksens uitingen als beledigend beschouwt, zal het toch niet overgaan tot vervolging. Het Tweede Kamerlid heeft namelijk zelf geen aangifte gedaan en op zijn eigen manier Derksen van repliek gediend door middel van een videoboodschap op social media. Daarnaast heeft hij ook aangegeven dat hij niet perse op een vervolging zit te wachten. Het OM heeft daarom besloten de aangiftes te seponeren, omdat vervolging in strijd is met het belang van de benadeelde. De direct betrokkenen zijn hierover geïnformeerd.

De aangevers kunnen bezwaar aantekenen bij het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden als ze het niet eens zijn met de beslissing van het OM om Derksen niet te vervolgen.

Met DNA-drukpers wordt dataopslag revolutionair veranderd

Schijnbaar geïnspireerd door een combinatie van de boekdrukkunst en de erfelijkheid hebben wetenschappers een methode ontwikkeld om gegevens exponentieel veel sneller op te slaan in DNA-strengen. Deze innovatie heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de dataopslagindustrie en kan het mogelijk maken om informatie kosteneffectief voor decennia of zelfs millennia te archiveren.

De uitvinding van de drukpers en losse drukletters in de 15e eeuw door Johannes Gutenberg leidde tot een ongekende verspreiding van kennis en informatie, wat de weg vrijmaakte voor de renaissance. Nu, eeuwen later, hebben onderzoekers dit concept op moleculair niveau toegepast om de snelheid van het coderen van gegevens in DNA-strengen dramatisch te verhogen. En weer zou dit kunnen leiden tot een enorme schaalvergroting in de opslag van informatie.

"Het is een werkelijk prachtig bewijs van het concept en een significante verbetering ten opzichte van eerdere DNA-dataopslagmethoden," zegt Kun Zhang, genomica-expert bij Altos Labs. Jeff Nivala, biofysicus aan de Universiteit van Washington, voegt toe: "Het omzeilt een belangrijke hindernis in DNA-dataopslag die vereist dat DNA vanaf nul wordt gesynthetiseerd."

DNA heeft de potentie om als het ultieme opslagmedium te dienen. Een enkele gram DNA kan tot 215 petabytes aan gegevens opslaan, wat overeenkomt met 10 miljoen uur aan HD video. Theoretisch zou een handvol DNA alle gegevens kunnen bevatten die de mensheid ooit heeft gecreëerd. Bovendien is DNA ongelooflijk duurzaam. Waar traditionele harde schijven na enkele jaren degraderen, kan DNA onder de juiste omstandigheden millennia overleven.

Hoewel het uitlezen van DNA dankzij moderne sequencing-technologieën relatief snel en efficiënt is, ligt de uitdaging in het schrijven van gegevens naar DNA. Traditionele methoden vereisen het synthetiseren van DNA-strengen nucleotide voor nucleotide, een tijdrovend en duur proces. De snelste huidige DNA-synthesizers kunnen ongeveer 320 miljoen bytes per dag produceren, wat zou betekenen dat het bijna 2 miljoen jaar zou duren om een gram DNA volledig te beschrijven.

Long Qian en zijn team van de Universiteit van Peking hebben deze uitdaging aangepakt door inspiratie te putten uit het concept van losse drukletters. Ze creëerden een systeem waarin lange, gestandaardiseerde enkelstrengs DNA-moleculen dienen als het ‘papier’ en korte DNA-blokjes van 24 basenparen fungeren als de ‘drukletters’. Elk blokje is ontworpen om te binden aan een specifieke locatie op de DNA-sjabloon.

Het team maakte gebruik van methylatie, een natuurlijk proces waarbij methylgroepen aan DNA worden toegevoegd om genexpressie te reguleren. In hun systeem coderen gemethyleerde blokjes voor een digitale 1 en ongemethyleerde blokjes voor een 0. Door specifieke combinaties van blokjes te selecteren, kunnen ze elke gewenste digitale informatie coderen.

In een oplossing binden deze blokjes snel en specifiek aan hun complementaire sequenties op de sjabloon. Vervolgens wordt een enzym, methyltransferase, toegevoegd dat de methylgroepen van de blokjes kopieert naar de corresponderende plaatsen op de sjabloon. Het resultaat is een gemethyleerde DNA-streng die de gecodeerde informatie bevat en gemakkelijk kan worden uitgelezen met bestaande sequencing-technologieën.

De resultaten zijn indrukwekkend. Het team demonstreerde het schrijven en lezen van bestanden via de DNA-techniek tot bijna 270.000 bits, voldoende om hoge-resolutie afbeeldingen te coderen. Volgens Qian kan een commerciële toepassing van deze methode schrijfsnelheden tot 2 terabytes per dag bereiken, een verbetering van 6000 keer ten opzichte van de huidige technologieën.

Hoewel de huidige kosten van ongeveer $0,003 per bit hoger zijn dan die van commerciële DNA-synthesebedrijven, gelooft Qian dat optimalisaties en schaalvoordelen de kosten aanzienlijk kunnen verlagen. "Door efficiënter gebruik van reagentia en opschaling van het proces verwachten we dat de kosten zullen dalen tot een competitief niveau," stelt hij.

Het onderzoeksteam is van plan om de capaciteit en snelheid verder te verhogen door naast methylgroepen ook andere chemische markeringen te gebruiken. Dit zou het mogelijk maken om meerdere bits informatie per nucleobase te coderen, wat de gegevensdichtheid en schrijfsnelheid nog verder zou vergroten.

"Als we succes hebben met het integreren van extra chemische modificaties, kunnen we de efficiëntie van DNA-dataopslag exponentieel verhogen," zegt Qian. "Dit opent de deur naar het opslaan van enorme hoeveelheden gegevens op een duurzaam en compact medium."

De toepassing van het concept van losse drukletters op moleculair niveau illustreert hoe historische innovaties nieuw leven kunnen worden ingeblazen om hedendaagse problemen op te lossen. Met de exponentiële groei van digitale informatie is de behoefte aan efficiënte, duurzame en hoge-dichtheid opslagoplossingen urgenter dan ooit.

Deze doorbraak in DNA-dataopslag kan niet alleen de manier waarop we gegevens archiveren transformeren, maar ook bijdragen aan het behoud van kennis voor toekomstige generaties. Zoals het concept van de drukpers de wereld veranderde in de renaissance, zou deze moderne ‘DNA-drukpers’ wel eens een revolutie kunnen ontketenen in het digitale tijdperk.

Poetin: zo'n 2.000 Oekraïense soldaten omsingeld in Koersk, liquidatie volgt

Volgens Kremlin-chef Poetin zijn Oekraïense strijdkrachten in het westelijk Russische grensgebied Koersk grotendeels omsingeld. 

Op de laatste persconferentie van de Brics-top in Kazan, Rusland, zei Poetin dat het ongeveer 2.000 Oekraïense soldaten betrof. Hoewel Kiev probeert de toegang tot zijn troepen te verkrijgen, zal het Russische leger de Oekraïense eenheden liquideren. Volgens Poetin veroverden Russische troepen ook grondgebied in het oosten van Oekraïne. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De top van de Bric-staten eindigde 's avonds. In totaal kwamen er ruim twintig staatshoofden en regeringsleiders, voornamelijk uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Klimaatdoelen halen lijkt kansloze zaak

Volgens het nieuwste Emissions Gap Report van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) is de kans om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C ‘vrijwel nihil’ als de huidige trends zich voortzetten. In 2023 bereikten de emissies van broeikasgassen een historisch hoogtepunt, ondanks decennia van klimaatbesprekingen en een explosieve groei van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

In het rapport wordt gesteld dat de groei van emissies sinds 2022 bijna twee keer zo snel is als in het decennium voorafgaand aan de COVID-19-pandemie. Deze versnelling is bijzonder zorgwekkend, aangezien het vorige decennium al gekenmerkt werd door onvoldoende vooruitgang in emissiereductie.

De huidige trend plaatst de wereld op een koers naar een potentieel catastrofale opwarming van 3,1°C deze eeuw, vergeleken met pre-industriële niveaus. Hoewel emissies in veel rijke landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie, hun piek hebben bereikt, dalen ze niet snel genoeg om de snel stijgende emissies in landen als China, India, Indonesië, Saudi-Arabië en Vietnam te compenseren.

"Het klimaatmoment van de waarheid is aangebroken," aldus Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP. "We hebben wereldwijde mobilisatie nodig op een schaal en tempo die we nog nooit eerder hebben gezien, en dan wel nu, nog vóórdat de volgende ronde van klimaatbeloftes wordt gemaakt."

Het rapport roept landen op om tijdens de komende VN-klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan, nieuwe ambitieuze emissiereductieplannen te presenteren die in lijn zijn met het Akkoord van Parijs uit 2015. Dit akkoord, ondertekend door 196 landen, streeft ernaar de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2°C en inspanningen te leveren om de stijging te beperken tot 1,5°C.

De analyse van UNEP van de huidige emissiereductieplannen toont aan dat sinds vorig jaar slechts één land, Madagaskar, een ambitieuzere toezegging heeft ingediend. Slechts een handvol landen heeft plannen die voldoende ambitieus zijn om de opwarming daadwerkelijk te vertragen.

Zelfs als alle huidige toezeggingen volledig worden uitgevoerd, zou de wereld deze eeuw nog steeds opwarmen met tussen de 2,6°C en 2,8°C. Aangezien veel landen, waaronder het Nederland, nog geen volledig beleid hebben geïmplementeerd om hun doelen te bereiken, brengt de huidige koers de wereld dichter bij een opwarming van 3,1°C. "De centrale opwarmingsprojecties geven aan dat de kans om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C praktisch nihil is," concludeert het rapport.

Er is echter ook wel enige ruimte voor optimisme. Een analyse van de kosten en mogelijkheden van emissiereductiemaatregelen laat zien dat er technisch potentieel is voor een reductie van 31 gigaton broeikasgassen tegen 2030. Dat is ongeveer de helft van de totale emissies in 2023. Tegen 2035 zou dat op kunnen lopen tot 41 gigaton.

Daar is dan wel een ‘enorme inspanning’ voor nodig, waaronder het realiseren van koolstofvrije elektriciteitsopwekking zoals wind- en zonne-energie, evenals het omkeren van ontbossingstrends. Het realiseren van dit potentieel zou de kloof kunnen overbruggen die nodig is om de wereld weer op koers te brengen om de opwarming onder de 1,5°C te houden.

Het rapport benadrukt dat de afgelopen jaren van inactiviteit de uitdaging flink hebben vergroot. Om het 1,5°C-doel te bereiken, moeten de emissiereducties jaarlijks met 7,5% versnellen tot 2035. Om binnen de 2°C te blijven, is een jaarlijkse reductie van 4% vereist. "Misschien halen we de 1,5°C niet helemaal, maar 1,6°C is veel beter dan 1,7°C," zegt Dr. Anne Olhoff, hoofdschrijver van het rapport. "Elk fractie van een graad telt en dit is een strijd die we ons niet kunnen veroorloven te verliezen."

Landen hebben tot 2025 de tijd om nieuwe emissiereductieplannen in te dienen onder het Akkoord van Parijs. Om de vereiste reducties te realiseren, is de belangrijkste uitdaging, en een centraal thema op de komende klimaattop in Bakoe, het bieden van technische en financiële ondersteuning van rijke landen aan armere landen. Deze landen dragen niet de historische verantwoordelijkheid voor de opwarming van de aarde, maar worden wel geconfronteerd met de gevolgen ervan. Bovendien kunnen zij niet economisch profiteren van fossiele brandstoffen zoals de rijkere landen hebben gedaan.

Maar wie de internationale politieke realiteit kent, weet dat het buitengewoon onwaarschijnlijk is dat er wordt gerealiseerd wat nodig is om de opwarming tot 1,5 graad te beperken. Het lijkt dan ook zinniger om beleid te maken dat uitgaat van een veel forsere opwarming.

Vrouwelijke kandidaat kan Harris het presidentschap kosten

Kamala Harris heeft de kans om geschiedenis te schrijven als de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Maar Jill Stein van de Green Party kan een struikelblok vormen. Net zoals in 2016, toen Hillary Clinton de verkiezingen verloor mede door stemmen die naar Stein gingen, dreigt dit scenario zich te herhalen. Democraten vrezen dat linkse kiezers, die niet voor Harris willen stemmen, nu weer voor Stein kunnen kiezen, wat haar kansen op het Witte Huis in gevaar kan brengen.

De Amerikaanse politiek lijkt vaak op een tweepartijenstelsel, maar er zijn kleinere partijen zoals de Green Party en de Libertarian Party. Hoewel deze partijen vaak maar een paar procent van de stemmen halen, kunnen ze wel degelijk een grote invloed hebben. Dit werd in 2016 duidelijk toen Trump met een kleine marge won in swingstates, terwijl Jill Stein genoeg stemmen had gekregen om de uitkomst te beïnvloeden.

Met name in de belangrijke staat Michigan kan Stein voor Harris een bedreiging vormen. De moslimgemeenschap in Michigan keert zich tegen Harris vanwege haar steun aan Israël in de Gaza-oorlog. Hierdoor is de actie ‘Abandon Harris’ ontstaan, en kiezers overwegen nu om op Stein te stemmen als alternatief voor zowel Harris als Trump. Deze kiezers weten dat Stein niet zal winnen, maar haar principes zijn voor hen belangrijker.

Het campagneteam van Harris voelt de druk, vooral in de cruciale swingstates waar Stein tot wel 5 procent in de peilingen haalt. Democraten zijn begonnen met een tegenoffensief door te benadrukken dat een stem op Stein eigenlijk een stem op Trump is. Billboards in swingstates waarschuwen: “Jill Stein heeft Trump eerder geholpen, laat het haar niet nog een keer doen.” Ondertussen blijft Trump relaxed en prijst hij Stein juist, omdat ze alleen kiezers weghaalt bij de Democraten.

Maken we de aarde kapot met onze elektrische auto's?

Iedereen een elektrische auto, kan dat eigenlijk wel? De accu's van alle Tesla's, Hyundai Ioniq's en Polestars zitten vol met bijzondere metalen zoals lithium en kobalt. Is dat een knelpunt waardoor de opmars van de elektrische auto straks stopt? Nee, zegt energie-expert Auke Hoekstra (TU Eindhoven): er is genoeg van te vinden, al moet er nog wel wat gebeuren voor we dat uit de grond hebben gehaald. En of dat helemaal zonder milieuschade kan - nee. Maar het is de moeite waard!

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Farmaceuten starten met digitale bijsluiter

Zo’n 84 medicijnen die in ziekenhuizen en verpleeghuizen worden verstrekt, kennen voortaan alleen nog een digitale bijsluiter. Voor deze pilot heeft de Europese Commissie Nederland ontheffing verleend.

Nederland telt volgens de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) zo’n 11 miljoen medicijngebruikers. Stoppen met de verplichte papieren bijsluiter zou per miljoen doosjes ongeveer 490 bomen besparen. Eind september heeft de Europese Commissie de VWS-minister ontheffing verleend. Daardoor hoeft de papieren bijsluiter in onderzoeksverband niet meer te worden bijgesloten bij medicijnen die patiënten enkel in het ziekenhuis onder toezicht krijgen. Meer hierover bij Skipr

Wetsvoorstel om de verdeling van restzetels bij verkiezingen gelijk te trekken aan de Tweede Kamer

Politieke partijen moeten voortaan minstens 1 zetel hebben behaald om in aanmerking te komen voor een restzetel. Dit staat in het wetsvoorstel dat door minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan de Tweede Kamer is gestuurd. Deze restzetelverdeling geldt nu alleen voor de verkiezing van de Tweede Kamer, maar zal na de wetswijziging ook gelden voor de verkiezingen van leden van gemeenteraden, provinciale staten en waterschappen.

Deze restzetelverdeling geldt nu alleen voor de verkiezing van de Tweede Kamer, maar zal na de wetswijziging ook gelden voor de verkiezingen van leden van gemeenteraden, provinciale staten en waterschappen.

Om in aanmerking te komen voor een restzetel moeten ook decentrale partijen voortaan de kiesdeler halen. De kiesdeler is het aantal stemmen dat een partij nodig heeft voor het behalen van 1 zetel. Zo zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 in totaal 592 partijen met 1 zetel toegelaten tot de gemeenteraad. Van die partijen kregen 89 partijen, in 75 gemeenten, een restzetel zonder de kiesdeler te halen. Dit zorgt voor veel eenmansfracties.

Met het aanpassen van de wet wil het kabinet de werkdruk in gemeenteraden, provinciale staten en waterschappen verlagen en de coalitievorming in het decentraal bestuur vergemakkelijken. Door de vele eenmansfracties is het moeilijker om coalities te vormen, omdat er meer partijen nodig zijn. Daarnaast geldt, bijvoorbeeld voor gemeenten, dat door de toename van het aantal taken van gemeenten ook de werkdruk van gemeenteraadsleden toeneemt. Doordat eenmansfracties de werklast niet kunnen verdelen, is het voor hun lastiger om grote hoeveelheden dossiers te kunnen behandelen.

Verdere versterking decentraal bestuur
Naast het veranderen van de restzetelverdeling werkt het ministerie van BZK ook aan andere maatregelen om de kwaliteit en het functioneren van het decentrale bestuur te verbeteren. Zo wordt geïnvesteerd in de ondersteuning van griffies, rekenkamers en ombudsfuncties en wordt in overleg met de medeoverheden gewerkt aan nieuw beleid om te bepalen welke taken en bevoegdheden het beste bij welk bestuur passen, zodat lokale overheden hun taken goed kunnen uitvoeren.

Vervolg
Het wetsvoorstel ligt nu ter behandeling bij de Tweede Kamer. Het streven is dat het wetsvoorstel op 1 januari 2026 in werking treedt.

'Meer dan helft van vrouwen kijkt zelden naakt naar zichzelf in de spiegel'

Zelfvertrouwen komt met de jaren, want hoe ouder we worden, hoe zelfverzekerder we zijn als het gaat over ons lichaam. Dat blijkt uit onderzoek van Livera, die ruim 900 vrouwen heeft gevraagd naar hun zelfbeeld en mate van zelfverzekerdheid. Het grootste gedeelte van de vrouwen, maar liefst 62%, kijkt vrijwel nooit naar zichzelf in de spiegel wanneer ze naakt of in lingerie zijn. 

Hoe comfortabel zijn vrouwen eigenlijk echt met hun spiegelbeeld? 34% is geheel comfortabel en tevreden, terwijl 3% totaal niet comfortabel is en haar spiegelbeeld het liefst vermijdt. De rest van de vrouwen denkt er anders over:

  • 34% Is geheel comfortabel en tevreden met haar spiegelbeeld;
  • 32% is redelijk comfortabel, maar vindt helemaal naakt voor de spiegel staan te confronterend;
  • 17% is comfortabel als het gaat om het gezicht, maar ziet haar lichaam liever niet in de spiegel;
  • 3% is totaal niet comfortabel en vermijdt haar spiegelbeeld het liefst.

Opvallend, 44% van de vrouwen van 65 jaar en ouder zijn het meest comfortabel en tevreden met hun spiegelbeeld. Dat terwijl 9% van de vrouwen tussen de 36-45 jaar allesbehalve comfortabel is met hun spiegelbeeld en spiegels het liefst vermijden.

Een kijkje in de spiegel
Hoe vaak bewonderen vrouwen zichzelf eigenlijk in de spiegel, naakt of in lingerie? 62% van de vrouwen doet dit maximaal drie keer per week. Vooral vrouwen van 36-45 jaar blijken wat verlegen over hun eigen spiegelbeeld. 70% kijkt nauwelijks naakt of in lingerie naar zichzelf. Vrouwen die jonger zijn dan 25 jaar kijken vaak in de spiegel 12% uit deze leeftijdscategorie checkt zichzelf meer dan tien keer per week. 

Zelfverzekerd of onzeker?
21% van alle ondervraagde vrouwen is een stuk zelfverzekerder geworden naarmate zij ouder zijn geworden: leeftijd heeft hen meer zelfacceptatie gebracht. Helaas zijn er ook vrouwen die naarmate zij ouder worden, zich steeds onzekerder voelen. 14% maakt zich meer zorgen over haar uiterlijk en de veranderingen die leeftijd met zich meebrengt. Emotionele schommelingen zijn voor velen herkenbaar. Dit geldt namelijk voor 37% van de vrouwen, die aangeven wisselende gevoelens te hebben over hun uiterlijk. Daarnaast geven zij aan dat gezondheid en stress een grote rol speelt hierin.

Volgens Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie, verloopt het zelfvertrouwen van vrouwen volgens een curve: "Als kind zijn we ontzettend zelfverzekerd en leven we in een soort magie wereld, maar zodra we in de puberteit terechtkomen worden we extreem bewust van onszelf en daalt onze zelfverzekerdheid. Vanaf ons 26ste levensjaar groeit ons zelfvertrouwen weer, tot we de leeftijd van de overgang bereiken. Veel vrouwen merken dan een daling in het zelfvertrouwen en de zelfbewustheid stijgt weer. Eigenlijk komen we dan terecht in een omgekeerde puberteit. Zodra we de 65+ bereiken zijn we zelfverzekerder dan ooit en heel tevreden met onszelf."

Voor jezelf of voor je partner
De meeste vrouwen voelen zich sexy in lingerie. Maar voor wie kopen zij een prachtige lingerie set? Meer dan 80% van de vrouwen boven de 46 jaar koopt lingerie vooral voor zichzelf. Daarentegen koopt één op de drie vrouwen onder de 25 het juist vaker om hun partner te verrassen dan puur voor eigen plezier.

Vertrouwen in de slaapkamer
Hoewel het zelfvertrouwen van vrouwen per leeftijd schommelt als het gaat om hun zelfbeeld, zit het zelfvertrouwen in de slaapkamer wel goed. Zo vindt twee derde van de vrouwen het niet nodig om het licht uit te doen in de slaapkamer tijdens de seks. Zij voelen zich zelfverzekerd genoeg met het licht aan.

Uitgebreider onderzoek naar politieoptreden bij studentenprotesten

Het onderzoek naar het politieoptreden bij de studentenprotesten in Amsterdam van mei dit jaar worden op verzoek van de politie uitgebreid. Er wordt al onderzoek gedaan naar het optreden van de politie bij protesten op 6, 8 en 9 mei. De nieuwe politiechef Peter Holla wil dat ook gekeken wordt naar het optreden op 13 mei, schrijf de gemeente in een raadsinformatiebrief. Zo meldt AT5. 

Het gaat onder meer om de ontruimingen op Roeterseiland en bij de Oudemanhuispoort waarbij de Mobiele Eenheid werd ingezet. Actievoerders vinden dat ze te hardhandig zijn aangepakt en spreken van excessief geweld. 

Externe deskundige
Holla wil dat de eerste bevindingen van het onderzoek worden getoetst door onafhankelijke externe deskundigen. Hij heeft socioloog Jaap Timmer hiervoor aangesteld, die het onderzoek samen met criminoloog Henk Ferwerda wil uitvoeren.

Burgemeester Halsema steunt deze grondige en onafhankelijke aanpak van het onderzoek, maar waarschuwt dat dit betekent dat de resultaten langer op zich zullen laten wachten.

Studentenprotesten
De studentenprotesten braken in mei van dit jaar uit. Pro-Palestijnse demonstranten eisten dat de Amsterdamse universiteiten hun banden met Israël zouden verbreken en bezetten meerdere dagen terreinen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De politie ontruimde verschillende bezette gebouwen, waarbij tijdens de protesten voor miljoenen euro’s schade werd aangericht.

Alles wat je moet weten over de nieuwe PlayStation 5 Pro

Afgelopen september introduceerde Sony haar nieuwe PlayStation 5 Pro, de opvolger van de PlayStation 5 Slim. Wat maakt de PS5 Pro de aankoop waard? Op welke punten verschilt de game console van zijn populaire voorganger? Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over het nieuwe paradepaardje van Sony. Je kunt het apparaat vanaf 7 november bestellen. Het plaatsen van een pre-order is bij verschillende aanbieders al mogelijk. 

Om straks online te kunnen spelen op je PS5 Pro is het slim om alvast een cadeaukaart voor PS Plus bij Startselect te bestellen. Met het saldo dat je hiermee toevoegt aan je account kun je na het aansluiten van je nieuwe console een PS Plus-abonnement afsluiten. 

Verschillen tussen de PS5 Pro en zijn voorganger 
Op verschillende punten is de PS5 Pro flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo biedt de PS5 Pro meer opslagruimte (2 TB), profiteer je van een vloeiendere gameplay en voorziet deze je van nog betere graphics. Deze verbeteringen hangen sterk samen met de snellere SSD-schijf waarvan de PS5 Pro voorzien is, de geavanceerde raytracing en de ondersteuning die het apparaat biedt voor een 8K beeldkwaliteit. Houd er hierbij rekening mee dat logischerwijs ook je televisie of computerscherm deze beeldkwaliteit moet ondersteunen. 

Een ander belangrijk verschil tussen de PS5 Slim en de PS5 Pro is het ontbreken van de schijflade. De PS5 Slim werd nog aangeboden als zowel een Digital Edition, als een Disc Edition. Zeker voor spelers met een groot aantal fysieke PS4 games kan de aankoop van een Disc Edition interessant zijn. Veel van deze spellen zijn ook op de PS5 Slim te spelen. De nieuwe PS5 Pro wordt (vooralsnog) uitsluitend aangeboden als Digital Edition. Een alternatief is overigens de combinatie van de PS5 Pro met een losse Disc Drive. Het aansluiten van zo’n Disc Drive is heel eenvoudig. Op het internet zijn er tal van stappenplannen en instructievideo’s voor te vinden. 

Voordelen van de verbeterde raytracing 
Dankzij de verbeterde raytracing van de PS5 Pro lijken spellen nu nog realistischer. De techniek maakt dat schaduwen verfijnder en daarmee realistischer overkomen, evenals dat de lichtinval in verschillende games naar een hoger niveau wordt getild met deze technologie. Zeker voor spelers van spellen met grote, realistische werelden biedt dit een belangrijk voordeel. Het geeft je tijdens het gamen nog meer het gevoel dat je zelf in zo’n wereld rondloopt.


Ook Kamala Harris vindt Trump een fascist: 'ongeschikt voor presidentschap'

John Kelly, de voormalige stafchef van het Witte Huis, beschrijft de Republikeinse presidentskandidaat als een fascist. In meerdere interviews heeft voormalig stafchef van het Witte Huis John Kelly beweerd dat voormalig president Donald Trump geloofde dat Adolf Hitler "een aantal goede dingen heeft gedaan " en een bewondering had voor dictators.

Update 10:40 uur: Ook de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris zegt dat ze gelooft dat haar Republikeinse rivaal Trump een fascist is. Harris antwoordde dit op de vraag van een journalist tijdens een vraaggesprek op CNN: "Ja, dat doe ik."

Ze benadrukte dat Trump steeds onstabieler is geworden en ongeschikt is voor het ambt van president. 

Eerdere berichtgeving: "Hij valt zeker in de algemene definitie van een fascist, dat is zeker," zei Kelly. "Hij is zeker de enige president die praktisch heeft verloochend waar Amerika voor staat."

Het is een explosieve opmerking vanuit de inner circle van de voormalige Trump-regering die door Trumps huidige team wordt ontkend. Maar het team van Democratische kandidaat Kamala Harris pikt het op en beweert dat de uitspraken van Kelly laten zien waarom Trump een bedreiging is. "Dit is een blik op de ware Donald Trump," zei Harris woensdag. "In een tweede termijn zijn er geen mensen als John Kelly om Trump in het gareel te houden". 

Kelly vertelde de New York Times dat Trump volgens hem onder de algemene definitie van een fascist valt. De voormalige president is een autoritair persoon en streeft naar ongecontroleerde macht volgens Kelly. Ook zou Trump positief over Hitler hebben gesproken en zei dat hij generaals wilde die net zo loyaal waren aan hem als de generaals onder Hitler aan hun NSDAP-leider.

In een interview met het tijdschrift The Atlantic meldde Kelly dat Trump ooit zei dat hij "Duitse generaals" wilde. Hij vroeg de ex-president of hij "de generaals van Bismarck" bedoelde, zei Kelly, verwijzend naar Otto von Bismarck, de eerste bondskanselier van het Duitse rijk. "Je bedoelt zeker niet de generaals van Hitler." Maar Trump antwoordde: “Ja, ja, Hitlers generaals.”

Een woordvoerder van het campagneteam van Trump ontkende de beschuldigingen. Trump ontkent de bovengenoemde uitspraken over Hitler te hebben gedaan. Kelly was van 2017 tot 2019 stafchef van Trump in het Witte Huis. Hij werd ontslagen door de toenmalige Amerikaanse president nadat de twee in de loop van de tijd steeds meer onenigheid kregen. 

Tencent's Delta Force komt in December uit als open beta

Delta Force, de nieuwe shooter van Tencent komt op 5 december uit als open beta voor pc. Het spel moet de concurrentie aangaan met onder andere Call of Duty en Battlefield.

Delta Force is voor de wat oudere Gamers onder ons een terugkerende titel. In 1998 bracht NovaLogic het eerste deel van de reeks uit. NovaLogic is helaas in 2016 gesloten maar, nu komt er alsnog een nieuwe Delta Force. De nieuwe Delta Force wordt een live-service game met verschillende spelmodi. Het spel bevat zowel pvp als pvpve maps en spelmodi, bovendien zijn er verschillende operators (speelbare personages) waar je uit kunt kiezen.

Tencent geeft aan dat Delta Force gratis wordt uitgegeven. Het verdienmodel zit hem in de ondertussen wel bekende battle passes en de verkoop van skins. Delta Force zal ook een singleplayer campaign bevatten. Of de singleplayer gratis speelbaar is nog niet helemaal duidelijk. Verder geeft Tencent aan dat het spel niet 'pay to win' is en alle store aankopen puur cosmetisch zijn. Het is de vraag of deze revival van Delta Force de concurrentie aan kan met andere populaire shooters. De trailers zien er in ieder geval veelbelovend uit.

Barcelona overtuigend langs Bayern, 'Nederlands' Liverpool verslaat Simons en Geertruida

Feyenoord won woensdagavond in de Champions League op overtuigende wijze, maar er werden nog acht wedstrijden gespeeld. Daar zat op papier een flinke kraker bij en verder kwamen er ook weer veel Nederlanders in actie op de diverse Europese velden.

FC Barcelona speelde thuis tegen Bayern München en dat werd een droomwedstrijd voor de Catalanen. Raphina bracht zijn ploeg al in de eerste minuut op voorsprong, tien minuten later werd de gelijkmaker van Harry Kane afgekeurd wegens buitenspel. Die kwam er niet veel later alsnog, maar nog voor rust stond het dankzij Robert Lewandowski en Raphina 3-1. De Braziliaan maakte er tien minuten na rust nog 4-1 van en daar bleef het bij voor Barcelona, waar Frenkie de Jong in mocht vallen.

Nathan Aké stond bij Manchester City in de basis tegen Sparta Praag en zag Phil Foden zijn ploeg al na een paar minuten op 1-0 zetten. Aké zelf leek de score vroeg in de tweede helft te verdubbelen, maar deed dat met zijn hand: afgekeurd. Erling Håland maakte de 2-0 even later wel, binnen tien minuten gevolgd door een goal van John Stones en nog één van Håland, terwijl Matheus Nunes in de slotfase vanaf de stip nog voor 5-0 zorgde.

Het RB Leipzig van basisspelers Lutsharel Geertruida en Xavi Simons ontving het Liverpool van coach Arne Slot, met aanvoerder Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch en Cody Gakpo in de basis. Na een klein half uur opende Darwin Nunez de score voor Liverpool, maar ondanks dat er nog veel te spelen was werd er geen enkele keer meer gescoord, dus bleef het bij 0-1.

Stefan de Vrij en Denzel Dumfries gingen met Inter Milan op bezoek bij Young Boys in Bern, wat vooral een frustrerende exercitie leek te worden. Toch werd het overwicht nog omgezet in drie punten: diep in blessuretijd maakte Marcus Thuram een einde aan de puntendroom van de Zwitsers, 0-1.

Aanvoerder Marten de Roon nam het met zijn Atalanta op tegen Celtic, maar dat leverde in eigen huis vooral frustratie op. De Italiaanse ploeg domineerde de wedstrijd, maar meer dan anderhalf uur voetbal leverde niet één goal op: 0-0.

Keeper Marco Bizot ontving met Stade Brest de ploeg van invaller Jeremie Frimpong, Bayer Leverkusen. Binnen een half uur tekende Florian Wirtz voor 0-1, nog voor rust stond het gelijk dankzij Pierre Lees-Melou en bij die 1-1 zou het ook blijven.

Coach Pepijn Lijnders zag hoe zijn Red Bull Salzburg thuis onderuit ging tegen Dinamo Zagreb. Sandro Kulenovic scoorde kort na rust, Lijnders moest het na een dik uur doen zonder de van het veld gestuurde Alexander Schlager en Bruno Petkovic tekende voor de 0-2 eindstand.

Na drie speelrondes gaan Aston Villa en Liverpool aan de leiding, zij hebben als enige clubs nog geen punten laten liggen. Met een zestiende plek staat Feyenoord in de bovenste helft, twaalf plaatsen boven PSV. De volledige stand is hier te vinden.

Uitslagen Champions League 23 oktober
Atalanta - Celtic 0-0
Brest - Bayer Leverkusen 1-1
Atletico Madrid - Lille 1-3
FC Barcelona - Bayern München 4-1
Benfica - Feyenoord 1-3
Manchester City - Sparta Praag 5-0
RB Leipzig - Liverpool 0-1
Red Bull Salzburg - Dinamo Zagreb 0-2
Young Boys - Inter Milan 0-1

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 43

Na twee weken met een flink aantal releases is de lijst voor deze week wat korter. Dat geeft je de mogelijkheid nog wat gemiste titels in te halen, als er deze week niets voor je bij zit.

The Apprentice

In The Apprentice wordt het leven van Donald Trump in zijn vroege jaren als vastgoedondernemer onder de loep genomen. Het is in deze periode dat Trump zijn eerste stappen zet in de snelle zakenwereld en de basis voor zijn zakelijke imperium uitbouwt, onder de vleugels van zijn mentor, de invloedrijke en geslepen advocaat Roy Cohn. Dit biografisch drama gaat over corruptie, deceptie en de drang naar macht in het Amerika van de jaren zeventig en tachtig. 

Venom: The Last Dance

Eddie en Venom zijn op de vlucht voor hun thuiswerelden, maar als het net zich langzaam sluit, worden ze gedwongen een ingrijpende beslissing te nemen die het einde inluidt van de ‘laatste dans’ van Venom en Eddie.

Hokwerda's kind

Lin (33) is langeafstandszwemster. Ze traint al jaren voor een oversteek van het Kanaal in recordtijd. Een paar weken voor haar race ontmoet ze Henri (38), een onderwaterlasser die, net als zij, opbloeit bij gevaar. Lin en Henri duiken head first in een intense liefdesrelatie. Ze trekken elkaar steeds dieper naar beneden en vergeten daarbij dat ook geliefden kunnen verdrinken. 

Armand

Armand is het speelfilmdebuut van de Noorse regisseur en scenarist Halfdan Ullmann Tøndel met Renate Reinsve (The Worst Person in the World) in een van de hoofdrollen. Na een voorval tussen de 6-jarige Armand en zijn beste vriendje, moeten de ouders op school komen om te achterhalen wat er daadwerkelijk is gebeurd. 

Tears For Fears Live (A Tipping Point Film)

Deze film werd pgenomen tijdens The Tipping Point Tour Part 2 in 2023 en bevat Tears For Fears hits zoals “Everybody Wants To Rule The World”, “Shout”, “Sowing The Seeds Of Love”, “Mad World” en “Head Over Heels” - samen met nieuwe fanfavorieten van The Tipping Point - het eerste album in 17 jaar. Het concert werd gefilmd in de buurt van Nashville in het FirstBank Amphitheater bij Graystone Quarry in Franklin, TN - vroeger een steengroeve die geen middel onbeproefd heeft gelaten in schoonheid, wat een prachtig decor vormt voor deze briljante en onvergetelijke trip door het verleden, die de hele carrière van Tears For Fears omvat. Curt en Roland, de oorspronkelijke oprichters, samen met hun uitmuntende band, overstijgen tijd en generaties in deze must-see concertfilm. 

Quand Vient L'Automne

Michelle geniet van haar pensioen in een rustig Frans dorp vlakbij haar beste vriendin Marie-Claude. Ze kijkt enorm uit naar het bezoek van haar kleinzoon Lucas, die de schoolvakantie bij haar zal doorbrengen. Het bezoek verloopt echter anders dan verwacht en al snel is Michelle weer alleen thuis. Ze voelt zich eenzaam en belandt in een depressie. Totdat de zoon van Marie-Claude vrijkomt uit de gevangenis… 

Whitney Houston – The Concert for a New South Africa (Durban) (1994)

In 1994 stond Whitney Houston op het podium in Durban, Zuid-Afrika, waarmee ze de eerste grote westerse muzikant was die het pas verenigde post-apartheidsland bezocht na de verkiezingswinst van president Nelson Mandela. Dit optreden was meer dan een concert; het was een viering van vrijheid, hoop en eenheid. Whitney's krachtige stem en emotionele optreden brachten vreugde en inspiratie in een land dat net bevrijd was. Nu, 30 jaar na het historische bezoek, komt The Concert for a New South Africa (Durban) voor het eerst naar het witte doek. Digitaal geremasterd in 4K en met nieuw verbeterde audio, toont de film elke noot, elk gejuich, elke traan, en vereeuwigt zo een avond die muziek oversteeg en een baken van verandering en viering werd. 

Victor Vleermuis

Victor Vleermuis is klein en lijkt op het eerste gezicht niet zo dapper. Hij worstelt met een, zeker voor vleermuizen, groot probleem: hij is bang in het donker. Zijn grote broers vinden hem maar vreemd. Ze snappen niks van zijn gevoeligheid en al helemaal niets van het feit dat hij graag zingt. Zingen is namelijk voor vogels en dat zijn hun gezworen vijanden. Alles verandert als hij op een dag verliefd wordt op de tropische zangvogel Sherida. Victor zal al zijn moed moeten verzamelen om haar liefde voor zich te winnen én te gaan staan voor wie hij is. 

Silent Hill 2 Remake

De Silent Hill 2 stond bekend als een van de beste horrorgames uit de oude PlayStation 2 tijd. Het was een inspiratie voor vele andere games en legde een blauwdruk over hoe een psychologische horrorgame zou moeten zijn. Toen Team Bloober, geen onbekende van het horrorgenre, aankondigde dat uitgerekend zij de remake gingen maken, had ik er alle vertrouwen in dat het wel goed zou komen. 

FOK! Wat een weer: wederom mistig, wederom droog

herfstbanner


Goedemorgen! 

Waarschuwing:
Plaatselijk komt dichte mist voor. Vooral het verkeer kan hiervan hinder ondervinden. Halverwege de ochtend lost de mist weer op, het laatst in het noorden. Plaatselijk is het zicht minder dan 200 meter.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het met name in de noordelijke helft van het land nog mistig. In de loop van de ochtend lost de mist op. Daar waar er geen mist aanwezig is schijnt de zon volop. Het blijft droog. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Vanmiddag is er veel ruimte voor de zon en is het droog. Het wordt 15°C in het noorden tot plaatselijk 18°C in het zuidoosten. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Vanavond zijn er brede opklaringen en is het droog. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Vannacht is het op de meeste plaatsen droog. Later is er in het zuiden plaatselijk een bui mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

een mooie, herfstige dag in Purmerend (Foto: Pukeko)
een mooie, herfstige dag in Purmerend (Foto: Pukeko) 

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

'Strengste asielbeleid ooit' is vooral symboolpolitiek

Na weken van politieke spanningen en intensieve onderhandelingen presenteert het kabinet-Schoof een volgens hen ambitieus pakket aan asielmaatregelen. PVV-leider Geert Wilders prijst het als het ‘strengste asielbeleid ooit’. Bij nader inzien lijkt het pakket echter vooral te bestaan uit symbolische maatregelen met beperkte impact en juridisch uitdagende voorstellen. De interne dynamiek binnen de coalitie onthult een complex samenspel van compromissen en politieke strategieën, maar vooral de noodzaak om het kabinet overeind te houden.

Aanvankelijk eiste Wilders de invoering van het staatsnoodrecht om een 'asielcrisis' uit te roepen, waarmee de regering strenge maatregelen kon doorvoeren zonder parlementaire inmenging. Dit stuitte op fel verzet van coalitiepartner NSC, die benadrukte dat dergelijke stappen ingingen tegen staatsrechtelijke principes en juridisch onhoudbaar waren. Na intensieve onderhandelingen onder leiding van premier Dick Schoof moest Wilders uiteindelijk zijn eis voor het noodrecht laten varen. In plaats daarvan werd een compromis bereikt in de vorm van een 'asielnoodmaatregelenwet', een spoedwet die via de reguliere parlementaire procedures versneld zal worden behandeld.

Deze ontwikkeling toont aan dat Wilders, ondanks zijn harde retoriek en dreigementen met een kabinetscrisis, toch weer bereid is concessies te doen om de coalitie intact te houden. Het roept echter vragen op over zijn toekomstige onderhandelingspositie en de geloofwaardigheid van zijn dreigementen. De PVV-leider had zich diep ingegraven in zijn standpunt, maar koos uiteindelijk voor behoud van het kabinet boven het doordrukken van zijn ultieme eis. Dit kan zijn positie binnen de coalitie verzwakken en geeft coalitiepartners mogelijk meer ruimte om hem in toekomstige onderhandelingen onder druk te zetten.

Het nieuwe asielpakket omvat diverse maatregelen die op het eerste gezicht streng lijken, maar waarvan de effectiviteit twijfelachtig is. Zo worden permanente verblijfsvergunningen afgeschaft en krijgen statushouders voortaan een tijdelijke verblijfsvergunning van drie jaar in plaats van vijf jaar. Na deze periode wordt opnieuw beoordeeld of terugkeer naar het land van herkomst mogelijk is. In de praktijk blijft de situatie in veel landen echter onveilig, waardoor terugkeer niet realistisch is. Bovendien verhoogt dit de werkdruk bij de al overbelaste Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die elke drie jaar duizenden dossiers opnieuw moet beoordelen. De IND is al jaren flink overbelast.

Daarnaast wordt gezinshereniging beperkt door het onmogelijk te maken voor statushouders om hun meerderjarige kinderen tussen 18 en 25 jaar en ongehuwde partners naar Nederland te laten komen. Hoewel dit streng klinkt, betreft het slechts ongeveer vijfhonderd gevallen per jaar, minder dan 0,3% van het totale aantal migranten naar Nederland. De maatregel lijkt dan ook vooral symbolisch van aard te zijn en zal nauwelijks bijdragen aan een significante daling van de migratiecijfers.

Een ander controversieel voorstel is het plan om delen van Syrië als 'veilig' te bestempelen, zodat asielzoekers uit die gebieden kunnen worden teruggestuurd. Deze beslissing ligt echter niet bij het kabinet, maar bij onafhankelijke ambtenaren en is gebaseerd op objectieve veiligheidsrapporten. Politieke inmenging in dit proces kan leiden tot juridische procedures en internationale kritiek. Bovendien is het maar zeer de vraag of de situatie in Syrië zodanig is verbeterd dat terugkeer veilig en verantwoord is.

Het intensiveren van grenscontroles om asielzoekers die elders in Europa al een aanvraag hebben ingediend direct terug te sturen, wordt ook genoemd. Hoewel dit in lijn is met de Dublin-verordening, is de praktische uitvoering complex. Landen als Griekenland en Italië werken vaak niet mee aan terugnameverzoeken en er is een tekort aan personeel bij de Nederlandse douane en politie om deze controles effectief uit te voeren. De maatregel lijkt daardoor moeilijk realiseerbaar en kan bovendien leiden tot frictie binnen de Europese Unie.

Het versneld 'ongewenst' verklaren van criminele asielzoekers stuit eveneens op juridische obstakels. Landen van herkomst weigeren vaak hun onderdanen met een strafblad terug te nemen en illegaliteit is in Nederland simpelweg niet strafbaar, waardoor detentie juridisch op zijn minst ingewikkeld is. Bovendien is er een tekort aan celcapaciteit, waardoor de uitvoering van deze maatregel nog verder bemoeilijkt wordt.

Een opvallende maatregel is het voornemen om de Spreidingswet in te trekken, die zorgt voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten om overbelasting te voorkomen. Dit stuit op felle weerstand van burgemeesters, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en vluchtelingenorganisaties. Zij vrezen dat de druk op bepaalde gemeenten onevenredig zal toenemen en dat de opvangcapaciteit verder onder druk komt te staan. Het afschaffen van voorrang voor asielzoekers bij woningtoewijzing vertraagt bovendien de doorstroming vanuit opvangcentra, wat leidt tot capaciteitsproblemen en langere wachttijden voor opvang. Deze maatregel verergert de ‘asielcrisis’ dus alleen maar.

Het aantal vluchtelingen dat via de Verenigde Naties aan Nederland wordt toegewezen, wordt verminderd van vijfhonderd naar tweehonderd per jaar. Dit betreft de kwetsbaarste groepen, zoals mensen die vervolgd worden vanwege hun seksuele geaardheid of politieke overtuiging. Hoewel deze maatregel direct effect heeft op het aantal nieuwkomers, raakt het een relatief kleine groep en roept het ethische vragen op over de internationale verantwoordelijkheden van Nederland. Het zet tevens druk op internationale solidariteit en kan de morele reputatie van Nederland schaden.

De totstandkoming van het asielakkoord heeft de interne verhoudingen binnen de coalitie blootgelegd. Wilders' inbinden toont aan dat hij het voortbestaan van het kabinet boven zijn initiële eisen stelt. Voor NSC was het verzet tegen het noodrecht principieel. De partij wilde vasthouden aan staatsrechtelijke normen en juridisch houdbare wetgeving. Het succes van NSC om het noodrecht van tafel te krijgen, kan gezien worden als een overwinning, maar het akkoord bevat nog steeds maatregelen die mogelijk botsen met hun sociale en ethische waarden. Dit kan leiden tot interne discussies en mogelijke vervreemding van hun achterban.

De VVD en BBB hebben zich tijdens deze crisis opvallend afzijdig gehouden. Beide partijen hebben weinig te winnen bij een kabinetscrisis en hebben nu vooral belang bij stabiliteit. De VVD wil niet opnieuw verantwoordelijk worden gehouden voor de val van een kabinet en probeert zich te positioneren als een stabiele bestuurderspartij. BBB wil haar huidige invloed in de Eerste Kamer behouden, waar zij een belangrijke machtspositie inneemt.

De komende maanden zullen uitwijzen of deze maatregelen standhouden in juridische procedures en of ze daadwerkelijk bijdragen aan een significante vermindering van de asielinstroom. De coalitie staat voor de uitdaging om een balans te vinden tussen politieke ambities, juridische haalbaarheid en ethische verantwoordelijkheid. Zonder effectieve en humane oplossingen dreigt het risico dat het kabinet niet in staat zal zijn om de complexe uitdagingen op het gebied van asiel en migratie aan te pakken. De interne spanningen en compromissen binnen de coalitie kunnen daarbij zowel een obstakel als een katalysator zijn voor noodzakelijk debat en beleidshervorming.

De situatie illustreert de complexe balans tussen politieke ambitie, juridische haalbaarheid en ethische verantwoordelijkheid. Terwijl de coalitiepartijen hun eigen belangen en principes proberen te beschermen, blijft de vraag hoe effectief het asielbeleid kan zijn zonder brede consensus en uitvoerbare maatregelen. Voor Wilders en de PVV is het essentieel om te laten zien dat ze daadwerkelijk verandering kunnen bewerkstelligen zonder de coalitie te destabiliseren. Het risico bestaat dat verdere concessies leiden tot een verlies van vertrouwen bij hun achterban, die strikte maatregelen verwacht op het gebied van asiel en immigratie.

NSC heeft laten zien bereid te zijn standpunten te verdedigen op basis van staatsrechtelijke en juridische principes, maar moet waken voor de perceptie dat ze harde maatregelen ondersteunen die mogelijk in strijd zijn met hun eigen waarden. Het behoud van interne cohesie en het vertrouwen van kiezers is cruciaal voor de partij, zeker gezien hun huidige positie in de peilingen. De VVD en BBB zullen hun rol binnen de coalitie moeten heroverwegen. Door zich afzijdig te houden, riskeren ze dat hun eigen beleidsdoelen ondergeschikt raken aan de dynamiek tussen PVV en NSC. Actievere betrokkenheid kan noodzakelijk zijn om hun invloed te behouden en bij te dragen aan werkbare oplossingen.

Het succes van het kabinet-Schoof hangt af van de bereidheid van alle partijen om niet alleen compromissen te sluiten, maar ook om realistische en humane oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken zoals asiel en migratie. Zonder effectieve maatregelen en met voortdurende interne spanningen bestaat het risico dat het kabinet uiteindelijk niet in staat zal zijn om de uitdagingen aan te pakken waarvoor het is aangetreden.

Wat duidelijk is, is dat de asielkwestie een blijvende splijtzwam vormt binnen de Nederlandse politiek. De uitdaging blijft om een evenwicht te vinden tussen het handhaven van staatsrechtelijke principes, het voldoen aan internationale verplichtingen en het adresseren van de zorgen van een deel van de bevolking. Alleen door samenwerking en realistische beleidsvorming van het kabinet kan er resultaat worden geboekt in dit complexe dossier. Beide blijken tot nu toe maar moeilijk haalbaar.

Uitstel gevraagd voor behandeling vergunning vangen, verdoven en zenderen wolf

De provincie Utrecht heeft de Awb-Adviescommissie gevraagd om uitstel voor de inhoudelijke behandeling van de bezwaren tegen de verleende vergunning om wolf GW3237m te vangen, verdoven en zenderen. De hoorzitting staat gepland voor vrijdag 25 oktober aanstaande. Deze week ontving de provincie nieuwe feiten van de Zoogdiervereniging, die om aanpassing van de onderbouwing van de vergunning vragen.

Uit recent DNA-onderzoek op de uitwerpselen van de welpen, blijkt dat wolf GW3237m de vader is van de welpen op de Utrechtse Heuvelrug. Tot nu toe dachten de experts dat een andere wolf, GW3425m, de vader was. Deze wolf werd eind augustus 2024 doodgereden op de A28 bij Putten, zo blijkt eveneens uit recent DNA-onderzoek.

Wolvenexperts gingen er op basis van monitoring vanuit dat GW3237m een solitaire, dus alleen levende wolf was. Deze wolf vertoont regelmatig ongewenst gedrag door binnen 30 meter afstand van mensen (met hun hond) te komen. Om dat gedrag af te leren, adviseerden de deskundigen om tot vangen, verdoven en zenderen over te gaan en bij onvoldoende effect, tot paintballen.

De nieuwe informatie leidt ertoe dat de provincie de Zoogdiervereniging om een aanvullend advies vraagt. Aan de hand daarvan kan worden bezien of de reeds bestaande zorgen over het ongewenste gedrag van GW3237m groter of anders worden.

De nieuwe feiten kunnen mogelijk aanleiding zijn om verdergaande maatregelen te treffen tegen deze wolf. De provincie gaat nog steeds uit van de noodzaak om in te grijpen, maar wil de onderbouwing van de verleende vergunning bezien in het licht van de nieuwe feiten. Ook wil de provincie zowel de bezwaarmakers tegen de vergunning – de Stichting De Faunabescherming en Stichting Animal Rights – als de Awb-Adviescommissie de gelegenheid geven om de nieuwe feiten en de consequenties daarvan mee te nemen in het vervolg van de procedure.

Het provinciebestuur heeft daarom woensdag om uitstel van behandeling van de zaak gevraagd aan de Awb-Adviescommissie. 

OM eist celstraf na dodelijke aanrijding: vreselijke en onomkeerbare gevolgen

Woensdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 20-jarige man uit Megen. Hij veroorzaakte op Tweede Kerstdag in 2022 een aanrijding in Oss, waarbij de 14-jarige Johnathan uit Oss om het leven kwam. Ook zijn ouders en twee broertjes (13 en 8) raakten ernstig gewond. Het ongeval vond plaats nadat de verdachte onder invloed van alcohol en met zeer hoge snelheid door rood licht reed.

Het getroffen gezin rijdt die avond na een kerstviering met de familie terug naar huis. Op de kruising van de Megensebaan en de Singel 1940-1945 wordt het vijftal uit het niets geconfronteerd met een man in een Suzuki die op dat moment zo ongeveer alles fout doet: danig onder invloed van alcohol, veel te hard rijdend en een rood verkeerslicht negerend botst hij op het voertuig van de familie. Johnathan van 14, de oudste zoon van het gezin, komt bij de aanrijding om het leven. Zijn broertjes raken zwaargewond en ook de ouders worden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Na de aanrijding wordt uitgebreid onderzoek gedaan door verkeersspecialisten. Het ongeval is op camera vastgelegd. Die beelden en aanvullend onderzoek laten aan duidelijkheid niets te wensen over. De verdachte reed met een snelheid van ongeveer 146 km/u de kruising op, terwijl het verkeerslicht maar liefst tachtig seconden op rood stond voor de verdachte. Op deze locatie is de maximumsnelheid 70 km/u. Uit bloedonderzoek blijkt verder dat de bestuurder 7 tot 9 keer te veel gedronken heeft. Deze combinatie is van een dusdanig gewicht dat de officier vindt dat er sprake is van roekeloosheid, de zwaarste vorm van schuld bij een verkeersmisdrijf.

De officier van justitie was duidelijk over de ernst van de zaak: "Dit is een ongeval geweest dat simpelweg niet had hoeven gebeuren en dat ook gemakkelijk te voorkomen was geweest als de verdachte niet achter het stuur was gaan zitten, omdat hij flink onder invloed was. Maar ook het verdere rijgedrag had hij achterwege moeten laten. Het ongeval is een ongeval geweest met de meest vreselijke en onomkeerbare gevolgen." De officier doelt onder meer op de zware lichamelijke beperkingen waarmee de middelste zoon de rest van zijn leven mee moeten leren leven. Hij was vandaag ondanks alles in staat om gebruik te maken van het spreekrecht, net als zijn moeder en oma.

Gelet op alle feiten en omstandigheden vindt het OM een zware straf op zijn plaats. Alleen al het feit dat het hier gaat om roekeloosheid, maakt dat het OM een forse gevangenisstraf eist tegen de verdachte. Ook de ernstige gevolgen voor de slachtoffers worden meegewogen. Niet alleen de dood van Johnathan, maar ook het letsel van de andere gezinsleden legt gewicht in de schaal, vooral het blijvende letsel van het broertje. Echter ook rekening houdend met de jonge leeftijd van verdachte en de gevolgen aan zijn kant, acht het OM een gevangenisstraf van vijf jaar op zijn plaats, net als een rijontzegging van vijf jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

PFAS en microplastics zijn in combi extra schadelijk

Microplastics en PFAS, de zogenaamde 'eeuwige chemicaliën', zijn blijkbaar in combi nog schadelijker dan afzonderlijk. Dit blijkt uit resultaten van een Brits onderzoeksteam dat de mix van PFAS en microplastics op watervlooien testte.

De onderzoekers rapporteren hierover in het vakblad ‘Environmental Pollution’. Concreet experimenteerden de onderzoekers met plastic deeltjes van verschillende groottes en twee soorten PFAS die vaak in meren voorkomen – om de levensomstandigheden van watervlooien zo realistisch mogelijk na te bootsen.

Het resultaat: als de dieren beide stoffen tot zich namen, verloren ze vaker hun eieren en kregen ze minder nakomelingen dan wanneer ze enkel aan één van de verontreinigende stoffen werden blootgesteld. Het effect werd groter als de watervlooien eerder in hun leven in contact waren gekomen met PFAS.

Een van de auteurs van het onderzoek roept op tot meer testen in de toekomst om te zien welk effect chemische mengsels hebben op ecosystemen, in plaats van alleen maar individuele chemicaliën te onderzoeken. Er zou meer meer nadruk moeten worden gelegd op experimenten onder zo realistisch mogelijke omstandigheden.

VS: 'We hebben bewijs van aanwezigheid Noord-Koreaanse soldaten in Rusland'

De Amerikaanse regering heeft bevestigd dat er Noord-Koreaanse troepen in Rusland zijn. Minister van Defensie Austin Tijdens een bezoek aan Rome dat hier bewijs van was. Het moet nu duidelijk worden of deze troepen worden voorbereid op inzet in Oekraïne, zei Austin. Hierover bestaat nog steeds geen betrouwbare informatie.

Austin benadrukte dat als de soldaten zouden deelnemen aan de Russische oorlog, dit een zeer ernstig probleem zou zijn. Dit zou niet alleen gevolgen hebben voor Europa, maar ook voor de situatie in de Indo-Pacific. Volgens een woordvoerster beschikt de NAVO ook over bewijzen van de aanwezigheid van Noord-Koreaanse soldaten in Rusland.

Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst heeft Noord-Korea al 3.000 soldaten naar Rusland gestuurd. Ze zouden zich in militaire faciliteiten bevinden waar ze waarschijnlijk werden voorbereid op een operatie tegen Oekraïne. De geheime dienst gaat ervan uit dat Noord-Korea in december in totaal 10.000 soldaten naar Rusland zal sturen.

Vorige week maakte de Oekraïense president Zelensky bekend dat Rusland, volgens informatie van de Oekraïense inlichtingendienst, duizenden soldaten uit Noord-Korea trainde om in te zetten tegen Oekraïne.

Joost Klein ziet af van deelname Eurovisie Songfestival 2025

AVROTROS neemt deel aan het Eurovisie Songfestival 2025 in Zwitserland. Na maandenlange gesprekken en overleggen heeft de omroep voldoende garanties van de EBU dat er structurele veranderingen worden doorgevoerd bij het muziekfestival. Joost Klein is de kans geboden opnieuw deel te nemen. Maar uiteindelijk heeft hij ervoor gekozen te bedanken voor dit aanbod.

In een statement op Instagram liet Klein weten dat "het niet goed voelt” om opnieuw aan het Eurovisie Songfestival mee te doen. "Ik ben dankbaar voor alle liefde en steun die ik heb gekregen. Maar ik ben nog verslagen van wat er dit jaar is gebeurd", schrijft Klein. "Ik heb meer tijd nodig om er weer bovenop te komen."

Er lag al een nummer klaar voor ESF 2025 maar het voelde niet goed, aldus Klein. "Ik ben gewoon kapot. Ik ben heel moe. Ik wil niet klagen, maar het is ook gewoon de waarheid. Ik denk dat veel mensen ook blij zijn; dat is ook iets moois. Het doet me pijn om niet te gaan, maar ik denk dat het beter is. Voor iedereen."

Bij Eva Jinek vertelde hij samen met Govert Meit geëmotioneerd wat voor impact het ESF 2024 op hem heeft gehad. Volgens Klein stelde het 'incident' niets voor en is er een politiek spel gespeeld, dat heeft doodsbedreigingen ten gevolg gehad waardoor hij niet meer zonder beveiliging over straat kan. Hij wilde nog wel naar ESF 2025 gaan en was met Meit bezig met de voorbereidingen maar de aanzwellende negativiteit op social media, ook na zijn aanwezigheid op het Televizier Gouden Ring Gala, heeft ze doen besluiten toch af te zien van deelname aan Eurovisie 2025.  

Klein heeft geen spijt van zijn deelname met Europapa. Hij genoot ervan dat zijn nummer ook op scholen te horen was. "Ik heb er dan een burn-out aan overgehouden, maar het was iets moois, en zo wil ik het ook zien. De AvroTros behandelt mij respectvol. Het is gegaan zoals het ging."

De inschrijving voor nieuwe songs voor 2025 is vanaf nu geopend. AVROTROS heeft samen met andere landen tijdens en direct na de editie in Malmo aangedrongen op structurele veranderingen voor en achter de schermen van het Songfestival. Met het pakket aan maatregelen dat er nu ligt, is de omroep tevreden en kijkt positief naar de toekomst. Er zijn concrete veranderingen ingevoerd, zoals: 

-   het aanstellen van een safety manager in de artiesten-omgeving;
-   het ernstig terugdringen van het filmen achter de schermen;
-   een 'safe space' voor artiesten achter de schermen waar ze niet gestoord worden;
-   een crisisteam bestaande uit vertegenwoordigers van de EBU, deelnemende landen en de organiserende omroep, zodat zwaarwegende besluiten democratisch tot stand komen; 
-   aanstelling van Martin Green als nieuwe directeur Songfestival die toezicht houdt op deze veranderingen 

AVROTROS blijft dit proces nauwlettend volgen, maar is hoopvol en heeft vertrouwen in de vernieuwing van het grootste muziekfestival van Europa. 

Inschrijving geopend
AVROTROS opent de inschrijving voor de Nederlandse inzending voor het 69e Eurovisie Songfestival in Zwitserland in 2025. Artiesten, componisten, tekstschrijvers, producers en platenlabels worden uitgenodigd om een authentieke, onderscheidende en competitieve song in te zenden. Inschrijven kan tot vrijdag 22 november 23.59 uur via songfestival@avrotros.nl.

Meer informatie over de procedure en voorwaarden is hier te vinden.

Random Pics van de Dag #1419

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1421
special
VrijMiBabes #233 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1420
review
The Apprentice: Donald Trump is niet meer te redden
review
Silent Hill 2 Remake
special
Random Pics van de Dag #1419
©FOK.nl e.a.