FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 juli 2024

Politie rolt mobiele productielocatie voor synthetische drugs op in Sittard

De politie heeft woensdagmiddag 10 juli een productielocatie voor de productie van synthetische drugs aangetroffen in een geparkeerde bakwagen aan de Geleenderweg in Sittard.

Politieagenten die op het woonwagenkamp een onderzoek instelden zagen op de parkeerplaats een bakwagen staan. Naast dit vervoermiddel zagen zij enkele vaten staan en een stroomkabel die leidde naar de laadruimte. In de bakwagen troffen zij vervolgens attributen aan die horen bij een productielocatie van synthetische drugs. Elders op het terrein zijn nog enkele vaten met onbekende vloeistof aangetroffen.

Onderzoek en ontmanteling
Er is direct een onderzoek opgestart, er zijn sporen veiliggesteld en spullen in beslag genomen. Specialisten gaan het mobiele lab verder ontmantelen en de goederen op een veilige manier afvoeren.

Aanhouding
Een 43-jarige man uit Sittard is aangehouden. Hij zit vast en zijn mogelijke betrokkenheid bij deze productielocatie wordt onderzocht. 

Gevaar
Een productielocatie van drugs brengt zeer grote gevaren met zich mee. Zo kunnen chemicaliën bijvoorbeeld ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een dergelijke ontploffing of brand zijn vaak niet te overzien.

Vermoedt u een drugslab?
Drugslabs kunnen zich overal bevinden; op het platteland of in de grote stad, in boerenschuren, woonhuizen, garageboxen of in flatgebouwen. Tekenen dat er zich een drugslab bevindt zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van een sterke synthetische geur (anijsachtig of chemisch prikkelend, zurig of aceton). In het betreffende gebouw zijn vaak kieren en/of ramen afgekit met purschuim. Ook kunnen de ramen beslagen zijn, afgeplakt of bedekt; de gordijnen gaan bijvoorbeeld nooit open.

Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten? Geef dit dan door aan de politie via het meldformulier op politie.nl of telefonisch via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.

Motion Blur kondigt Black State aan met trailer

De Turkse studio Motion Blur heeft hun nieuwe game Black State aangekondigd. Daarbij hebben ze gelijk een aankondigingstrailer online gezet.

In het spel speel je als 'militaire legende' die de opdracht krijgt om een gevangengenomen wetenschapper te bevrijden. Na een grote wereldgebeurtenis moet de hoofdpersoon achter de waarheid achter deze gebeurtenis zien te komen. De missie is aan de hoofdpersoon toegewezen door een groep mysterieuze architecten. Er is in de trailer een soort tussenwereld te zien met allerlei deuren. De deuren leiden elk tot een ander deel van de wereld of een ander mysterie. De hoofdpersoon moet zich door de tussenwereld zien te manoeuvreren en zich achter elke deur klaarmaken voor een nieuwe verrassing. In de trailer is duidelijk te zien dat de gevechten sterk zijn geïnspireerd door de wat recentere Metal Gear games. Black State is volgens de ontwikkelaar al ruim drie jaar in ontwikkeling en meer beeldmateriaal zal snel volgen.

Colombia langs Uruguay naar Copa America-finale

In het Bank of America Stadium in Charlotte is woensdagavond de tweede halve finale gespeeld van de Copa America. Nadat Argentinië zich al voor de eindstrijd plaatste, namen Colombia en Uruguay het tegen elkaar op.

Colombia stond voor de tiende keer in de halve finales van de Copa America, maar schopte het slechts twee keer eerder tot de finale. Daar moest verandering in komen tegen Uruguay, dat het aantal titels deelt met Argentinië, hoewel ze in 2011 alweer voor het laatst wonnen en het daarvoor (1995) ook al even geleden was.

In de openingsfase was Colombia sterker, maar Uruguay nam de touwtjes in handen in het vervolg. Dat leidde echter nergens toe en niet lang voor rust was het Colombia dat de score opende: Jefferson Lerma kopte een corner binnen. De vreugde was deels van korte duur, want nog voor de rust kreeg de Colombiaan Daniel Muñoz oerdom rood: met een tackle was weinig mis, maar bij het weglopen elleboogde hij een Uruguayaanse speler op de borstkas.

Colombia moest het verder dus met een man minder doen en gaf hier en daar wel kansen weg. Uruguay liet ze echter liggen en ook invaller Luis Suarez kon de ban niet breken, waarna Colombia tot aan het einde stand wist te houden: 1-0 en Colombia mag het op gaan nemen tegen de Argentijnen.

Derde ritzege Girmay in Tour, Roglic verliest tijd

Binam Girmay heeft de twaalfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 203 kilometer koersen, van Aurillac naar Villeneuve-sur-Lot, was hij voor de derde maal deze Tour de snelste. Tadej Pogacar behield het geel. Primoz Roglic, de nummer vier in het algemeen klassement, kwam 12 kilometer voor de streep ten val en verloor bijna drie minuten.

Vanuit de start was het tempo gelijk hoog. De Nederlander Fabio Jakobsen was de dupe, hij moest het peloton al gauw laten gaan en stapte uiteindelijk af. In het peloton bleef het lang onrustig. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van vier man, bestaande uit Valentin Madouas (FDJ), Quentin Pacher (FDJ), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Jonas Abrahamsen (Uno-X). Ze kregen een maximale voorsprong van boven de drie minuten. Maar die voorsprong vonden de sprintersploegen te groot, waardoor deze tempo maakten en het verschil terugliep naar iets boven de twee minuten.

Zo'n 42 kilometer voor de streep was de kopgroep teruggepakt door het peloton. De sprintersploegen zaten inmiddels aan kop van het peloton en het was duidelijk dat het op een massasprint zou uitdraaien. Zo'n 12 kilometer voor de streep vond er een aardig grote valpartij plaats in het peloton. Lutsenko zag een vluchtheuvel niet, ging onderuit en nam een groot aantal renners mee tegen de vlakte. Onder meer Primoz Roglic was een van de renners die op de grond terecht kwamen en geholpen door zijn ploeggenoten in de achtervolging moest. Hij slaagde er niet in om weer terug te keren in het peloton en verloor tijd.

De sprinters gingen ondertussen aan voor de massasprint. Het leek de Fransman Demare te worden die de deur dichtgooide voor Van Aert, maar het was Girmay die zijn derde ritzege deze Tour pakte.

Results powered by FirstCycling.com

Djokovic zonder spelen in halve eindstrijd Wimbledon tegen Musetti

Tennisser Novak Djokovic heeft zich letterlijk moeiteloos geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. De Servische nummer twee van de plaatsingslijst kreeg voor de wedstrijd te horen dat zijn Australische opponent Alex de Minaur (9) met een heupblessure verstek moest laten gaan.

Djokovic speelt in de halve finales tegen de Italiaan Lorenzo Musetti (25), die de openingsset na een break verloor van de Amerikaan Taylor Fritz (13). Musetti pakte set twee vervolgens in de tiebreak en won de derde set overtuigend, maar set vier leverde hij in. In de beslissende vijfde set pakte Musetti gelijk twee breaks en dat was voldoende: 3-6, 7-6 (5), 6-2, 3-6, 6-1.

Rybakina overtuigend naar halve finales Wimbledon

Tennisster Elena Rybakina heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. De als vierde geplaatste Kazachse, twee jaar geleden winnares in Londen, had aan ongeveer een uur al genoeg om Elina Svitolina van zich af te schudden.

De als 21e geplaatste Oekraïnse Svitolina begon met een break, maar leverde gelijk daarna haar eerste servicegame ook in. Op 4-3 plaatste Rybakina een tweede break en dat leverde haar setwinst op, waarna ze in set twee al gelijk de service van Svitolina pakte. Rybakina speelde het vervolgens keurig uit en won met 6-3, 6-2.

In de halve finale staat Rybakina tegenover de als 31e geplaatste Tsjechische Barbora Krejcikova, die Jelena Ostapenko terug naar Letland speelde. Ostapenko (13) verloor in set één al vroeg een servicegame en kon dat niet repareren, in de tweede set gaf ze een 3-1 voorsprong uit handen en sloeg Krejcikova in de tiebreak toe: 6-4, 7-6 (4).

Piek in tekenbeetseizoen verwacht

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University verwachten de komende weken de piek van het tekenbeetseizoen. Die valt samen met de start van de zomervakantie.

Het hele jaar door kunnen mensen een tekenbeet krijgen. “De afgelopen weken zien we een sterke stijging van het aantal tekenbeetmeldingen”, zegt Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het RIVM. “Die stijging zien we vaker rond deze tijd van het jaar. Opvallend is dat het aantal meldingen in de eerste 6 maanden van 2024 39% lager ligt dan het gemiddeld voor deze periode. We hebben hiervoor geen duidelijke verklaring. Het slechte weer van dit voorjaar zou ervoor gezorgd kunnen hebben dat mensen minder in het groen waren en dat zij daarom minder teken gemeld hebben.”

Ziekte van Lyme
Elk jaar zijn er in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten. De meeste mensen worden daar niet ziek van. Zo’n 27.000 mensen per jaar krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Op Tekenradar.nl staat waar in de afgelopen periode veel mensen zijn gebeten door een teek. En waar mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Iedereen kan zich op deze website ook aanmelden voor onderzoek naar tekenbeten en Lyme.

Onderzoek in de regio Nijmegen
Dit jaar zoekt het RIVM samen met het Radboudumc (Radboud University Medical Centre) mensen in (de omgeving van) Nijmegen die een rode ring of vlek na een tekenbeet hebben gekregen. Bij deze mensen zal onderzocht worden hoe het afweersysteem reageert op de infectie. Met die kennis kan de diagnose en behandeling van Lyme worden verbeterd. Geïnteresseerden kunnen zich voor, of zo snel mogelijk na de start van een antibioticabehandeling aanmelden op Tekenradar.nl. Je krijgt dan een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek.

Controleer op tekenbeten
Bent u in de tuin, het bos, de duinen of het park geweest? Controleer uzelf dan op tekenbeten. Heeft u een teek? Verwijder deze dan direct met een pincet. Houd de plek van de beet daarna nog 3 maanden goed in de gaten. Bel de huisarts als u een ring- of vlekvormige uitslag ziet rond de plek van de tekenbeet. Ook als u last krijgt van andere gezondheidsklachten.

Rusland kondigt reactie aan op stationering Tomahawks in Duitsland

Rusland is van plan om met militaire maatregelen te reageren op de geplande plaatsing van Amerikaanse langeafstandsraketten in Duitsland. Dit meldden staatsmedia op basis van de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Ryabkov.

Het besluit om de raketten in Duitsland te stationeren is erop gericht om de veiligheid van Rusland in gevaar te brengen, aldus Ryabkov.

Plaatsing vanaf 2026
Tijdens de NAVO-top in Washington hebben de VS en Duitsland aangekondigd dat ze vanaf 2026 weer langeafstandswapens in Duitsland willen stationeren. Specifiek gaat het om Tomahawk kruisraketten met een bereik van meer dan 2.000 kilometer.

Net als het Duitse Taurus wapensysteem zijn de Tomahawk kruisraketten in staat om diep in vijandelijk gebied door te dringen en belangrijke doelen te vernietigen. Dit kunnen commandocentra, bunkers en radarinstallaties zijn. De Tomahawk wordt ingezet vanaf schepen of onderzeeërs, terwijl de Taurus wordt gelanceerd vanuit vliegtuigen.

SM-6 luchtdoelraketten en nieuw ontwikkelde supersonische wapens, die een aanzienlijk groter bereik moeten hebben dan de huidige systemen op land in Europa, zijn ook gepland voor stationering in Duitsland.

Lokale partij Den Haag is klimaatdrammer Greta Thunberg helemaal zat

In Den Haag heeft men genoeg van de acties van Greta Thunberg en haar activistische vrienden. De lokale partij Hart voor Den Haag stelt nu voor om een verbod op te leggen aan de ultieme klimaatdrammende dame.

De partij wil dat Greta Thunberg en haar medestanders worden geweerd uit de stad en dat er geen vergunningen meer verleend worden voor hun protestacties. Dit voorstel heeft tot verdeeldheid geleid in Den Haag, waar sommigen het zien als een inperking van de vrijheid van meningsuiting en anderen het juist toejuichen als een manier om de rust en orde te bewaren.

George Clooney vraagt Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat

In de nasleep van een rampzalig optreden in het Amerikaanse presidentiële debat gaan er steeds meer stemmen op om president Joe Biden het stokje door te laten geven aan een nieuwe generatie leiders, van Washington tot Hollywood.

Acteur George Clooney, die ook een belangrijke Democratische donateur is, is de laatste die zich aansluit bij degenen die eisen dat Biden zich terugtrekt door middel van een vernietigend opiniestuk, waarin hij beweert dat Biden niet kan winnen van de Republikein Donald Trump.

Tot nu toe heeft de Amerikaanse president geweigerd uit de verkiezingen te stappen. Maar hooggeplaatste leden van zijn eigen partij - waaronder voormalig voorzitter Nancy Pelosi - laten nu doorschemeren dat de gesprekken wel eens wat scherper zouden kunnen worden na afloop van NAVO-conferentie in het Capitool.

Veel kritiek op China tijdens NAVO-top

Tijdens de NAVO-top in Washington hebben de 32 lidstaten zich unaniem kritisch uitgelaten over China. De NAVO stelt dat Peking een cruciale rol speelt in de oorlog van Rusland in Oekraïne. China noemt deze uitspraken echter "leugens" en "betuttelende retoriek".

De officiële verklaring is opgesteld tijdens de tweede dag van de driedaagse NAVO-top in Washington. "China kan niet toestaan dat de grootste oorlog in Europa van de recente geschiedenis plaatsvindt zonder schade aan zijn reputatie en belangen." Er zijn geen sancties aangekondigd, aangezien elk lidstaat hier autonoom over beslist, volgens NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg. "Ik denk dat de boodschap duidelijk is," vertelde hij aan journalisten.

Volgens China is er geen sprake van militaire steun aan Rusland. Sinds de Russische inval in Oekraïne hebben de twee landen hun banden openlijk versterkt. Onderzoek heeft aangetoond dat cruciale elektronische componenten, waaronder Nederlandse microchips, via Chinese tussenpersonen in Rusland terechtkomen. Peking beweert echter dat er strikte controle is op dual-use goederen, die zowel voor civiele als militaire doeleinden worden gebruikt, zoals microchips. Volgens Stoltenberg levert China desondanks wel degelijk deze goederen aan Rusland, waar ze worden gebruikt voor de productie van raketten en drones.

Stoltenberg benadrukte tijdens de persconferentie dat het ongebruikelijk is dat de NAVO-lidstaten zo unaniem hun standpunt hebben kenbaar gemaakt in een gezamenlijke verklaring. Dit alles vindt plaats tegen de achtergrond van de mondiale machtsstrijd tussen China en zijn bondgenoten enerzijds en de VS en het Westen anderzijds.

Tour: Etappe 12 - Weer een kans voor de sprinters

De elfde etappe van de Tour de France was best vermakelijk, een eerste echte duel tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, uiteindelijk gewonnen door de wonderbaarlijk van een zware val herstelde Deen. Vandaag mogen de sprinters in principe weer, maar ze moeten wel flink wat hoogtemeters overleven.

De etappe gaat van start in Aurillac en in de eerste vijftig kilometer krijgt men gelijk al wat heuvelachtig terrein voor de kiezen. Na een stuk dalen volgen zelfs twee klimmetjes van de vierde categorie, gevolgd door een hele rits ongecategoriseerde klimmetjes en nog eentje van de vierde categorie, een kleine zeventig kilometer voor de meet.

Na wat rustige kilometers zijn ook de laatste dertig weer niet heel makkelijk. Er zouden zeker sprinters moeten zijn die gewoon in het peloton blijven, maar een Fabio Jakobsen of Mark Cavendish zou het best wel eens lastig kunnen krijgen. Na ruim 203 kilometer arriveert men in Villeneuve-sur-Lot, wie er dan nog over is mag sprinten.

Het peloton gaat rond kwart voor één van start, ergens tussen kwart over vijf en half zes wordt men aan de finish verwacht. Voor een nog wat meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we uiteraard gewoon weer door naar het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend schijnt de zon geregeld, vooral in het oosten en zuiden. In de loop van de ochtend ontstaat er meer bewolking. Mogelijk valt er in het noordwesten plaatselijk een lichte bui. Elders blijft het droog. De wind komt uit het westen en is overwegend matig.

Vanmiddag is er af en toe zon. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot plaatselijk 23°C in het zuidoosten. Er waait een overwegend matige wind uit het westen.

Vanavond is er in het noorden en noordwesten veel bewolking. Elders is het vrij zonnig. Het blijft droog. Er staat weinig wind, aan de kust staat een matige wind die uit het noorden tot noordwesten gaat waaien.

Vannacht gaat het in het zuidoosten regenen, elders is het op veel plaatsen nog droog. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. Er is weinig wind. Aan de kust is de wind matig en komt uit een noordelijke richting. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

De inmiddels beroemde zaanbocht (Foto: DJMO)
De inmiddels beroemde zaanbocht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1327

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.