Wolvenhek? Buurt zegt nee!

In de Brabantse Peelgemeente Deurne houden protesterende inwoners een wolvenwerendhek tegen.

Staatsbosbeheer heeft het plan opgevat om een hek te plaatsen dat landgeiten in natuurgebied de Mariapeel moet beschermen tegen wolven. De landgeiten worden gebruikt om het natuurgebied, op de grens van Limburg en Noord Brabant, te begrazen. Drachtige geiten zouden extra bescherming moeten krijgen door ze achter een hek in een weide te plaatsen.

Inwoners van Helenaveen zijn tegen de kilometerslange hekken, omdat ze vrezen dat het plaatsen van deze hekken de kans op confrontaties tussen mensen en wolven vergroot. De hekken zijn gepland tegen de achtertuin van de bezwaarmakers, waardoor wolven, bij gebrek aan uitwijkmogelijkheden, richting mensen worden gedreven. Vooral kinderen zouden dan gevaar lopen, zo denken de bewoners. Staatsbosbeheer hoopt in overleg met de dorpsraad tot een oplossing te komen.

Bezwaarmakers denken dat de hekken ook negatieve gevolgen kunnen hebben voor de biodiversiteit. In het gebied komen ook herten en dassen voor, die door de hekken gehinderd kunnen worden. Wolven komen nu nog niet voor in het gebied, maar Staatsbosbeheer wil preventief beschermingsmaatregelen nemen, vanuit haar zorgplicht voor de geitenkudde.