FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 november 2023

Trein Amsterdam-Londen toch half jaar stilgelegd: "Zeer teleurstellend"

De treinverbinding tussen Amsterdam en Londen ligt volgend jaar toch een half jaar stil. Vanwege de werkzaamheden op het Centraal Station kan de paspoortcontrole niet worden uitgevoerd en kan de trein dus niet rijden. De verbouwing van de terminal wordt wel versneld, in eerste instantie zou de trein tot elf maanden niet kunnen rijden.

Waar nu de westkant van het station op de schop wordt genomen, is vanaf volgend jaar juni de oostzijde aan de beurt. Op perron 15 kan daardoor de controle van de paspoorten niet doorgaan en een andere opties waren niet mogelijk, zo blijkt uit het onderzoek gepubliceerd door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Geen andere locatie
De paspoortcontrole moet na de verbouwing onder het station komen en een tijdelijke verplaatsing ergens anders in het station was niet mogelijk. Ook was het niet mogelijk om de terminal open te houden of een tijdelijke terminal te openen, beiden zouden voor vertraging van de werkzaamheden zorgen. En zonder een plek waar de paspoorten gecontroleerd kunnen worden mag de trein niet rijden, aangezien Groot-Brittannië geen onderdeel van de Schengen-douanezone is.

Ook zag Eurostar het niet zitten dat de trein vanaf Rotterdam Centraal vertrok. Volgens de vervoerder was het dan niet mogelijk om een rendabele verbinding te hebben, onder andere omdat de trein tot Brussel dan met 750 lege plekken zou rijden. De marechaussee-capaciteit in Rotterdam is namelijk een stuk beperkter dan in Amsterdam.

Minder lang stil
Wel is het uiteindelijk gelukt om de afwezigheid van de trein te beperken naar maximaal een half jaar, vanaf juni volgend jaar tot en met december. De bouw van de nieuwe locatie in de Amstelpassage moet eerder klaar zijn dan in eerste instantie de bedoeling was, maar wordt straks wel groter. Nu kunnen er zo'n 250 reizigers de trein pakken, dat moet straks 650 worden.

"Helaas hebben we ook moeten constateren dat een gat blijft bestaan waarin Eurostar niet direct, beveiligd kan vertrekken vanaf Amsterdam Centraal. Dit is voor iedereen zeer teleurstellend", laat een woordvoerder van het ministerie weten aan AT5. "De andere oplossingsrichtingen brachten dusdanig veel onzekerheden en risico's met zich mee dat partijen hier niet voor hebben gekozen."

21 vliegtuigen per dag meer
Reizigers die volgend jaar met de trein naar Londen willen moeten eerst naar Brussel reizen om vanaf daar op de Eurostar te stappen. Reizigersorganisatie Rover vreesde dat vanwege het stilleggen van de treinverbinding dat meer mensen voor het vliegtuigzouden kiezen. "Het schrappen van de Eurostar betekent dagelijks 21 vliegtuigen meer vanaf Schiphol", aldus directeur Freek Bos in september.

Toch ziet de directeur de situatie niet slecht in: "Dit is al beter dan dat het eerst was. En van alle andere opties die we hebben gezien, was dit het beste van het slechtste", aldus Bos. "En door deze verbouwing kunnen er in ieder geval meer reizigers mee in de toekomst."

Wel is Rover nog in gesprek met Eurostar en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat om ervoor te zorgen dat er meer capaciteit komt voor reizigers die nu moeten overstappen in Brussel om naar Londen te komen.

De Eurostar van Londen naar Nederland blijft wel rijden, aangezien die controles in Groot-Brittannië plaatsvinden.

Reactie wethouder
Verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst 'waardeert' het dat de partijen hun best hebben gedaan de afgelopen periode en dat het stilleggen van de verbinding daardoor is verkort tot een half jaar. "Toch is het teleurstellend dat de aantrekkelijkheid van de treinreis naar Londen tijdelijk afneemt, terwijl we juist willen zorgen voor meer internationale treinreizen. Ik hoop dat reizigers er toch voor blijven kiezen om de trein naar Londen te nemen, zodat het aantal reizigers weer kan groeien als de nieuwe, grotere terminal af is."

Eerste groep gegijzelden vrijgelaten door Hamas

Hamas heeft vrijdag op de eerste dag van de tijdelijke wapenstilstand met Israël 24 gijzelaars vrijgelaten, onder wie Israëlische vrouwen en kinderen en Thaise arbeiders. Verwacht wordt dat Israël 39 Palestijnse gevangenen zal vrijlaten in ruil voor deze eerste groep.

De gijzelaars werden uit Gaza overgebracht en bij de grensovergang bij Rafah overgedragen aan de Egyptische autoriteiten, vergezeld door acht personeelsleden van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in een konvooi van vier auto's.

Volgens de voorwaarden van de vierdaagse wapenstilstand tussen Israël en Hamas moeten in vier dagen tijd vijftig Israëlische gegijzelde vrouwen en kinderen worden vrijgelaten, in ruil voor 150 Palestijnse vrouwen en kinderen onder de duizenden gevangenen in Israëlische gevangenissen. De Thaise arbeiders zijn door bemiddeling van hun werkgever tegelijkertijd met de Israëli vrijgelaten. 

OM eist forse gevangenis- en geldstraffen tegen professionele autodieven

Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) heeft eerder deze week bij de rechtbank Maastricht forse gevangenis- en geldstraffen geëist tegen vijf professionele autodieven die deel uitmaken van een criminele organisatie. De mannen uit Parkstad variërend in leeftijd van 22 tot 30 jaar stonden terecht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en grootschalige autodiefstallen in de dure prijsklasse, zoals BMW, Audi en VW.

Uit het politiedossier blijkt dat de organisatie zich bezig hield met het stelen van duurdere auto’s (vaak) in Duitsland, het koud zetten van die auto’s in garageboxen en loodsen, het strippen van die auto’s en het doorverkopen of doorleveren van de auto-onderdelen.

Encrochatberichten
Het OM presenteerde op zitting een aaneenschakeling van bewijs tegen de vijf. Een groot deel van het bewijs berust op Encrochatberichten over criminele activiteiten uit speciaal geprepareerde cryptotelefoons. Daarvan is algemeen bekend dat uitsluitend criminelen er gebruik van maken.

Parkstadbende
Ruim vijf jaar geleden stonden twee van deze vijf verdachten ook al terecht voor het stelen van dure auto’s en werd hen onder meer verweten dat zij deelnamen aan een criminele organisatie, die de media omschrijft als de ‘Parkstadbende’. Deze beide verdachten (samen met de drie anderen) zijn dat in feite blijven doen sinds het vonnis van juni 2018. “Weliswaar zat een van de verdachten sinds het vonnis grotendeels vast, maar dat weerhield hem er niet van om vanuit zijn cel door te gaan met het aansturen van anderen. Bovendien nam zijn broer de honneurs waar”, zo lichtte de officier van justitie toe op zitting. Het gaat om een gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband, gericht op het plegen van misdrijven, waarin ieder zijn eigen rol had. Een organisatie die zich bezig hield met voornamelijk diefstal en heling van auto’s. Twee van de vijf verdachten hielden zich daarnaast bezig met de handel in verdovende middelen.

'Kanon'
De officier van justitie: “Het is onthutsend om te lezen met hoeveel gemak er gesproken wordt over auto’s ‘pakken’. Alsof je een auto gewoon mag meenemen. De verdachten verkennen en struinen internet af. Daarnaast verzamelen zij adressen en geven deze door aan de uiteindelijke stelers. Soms vier adressen per nacht. Eigen initiatief wordt ook beloond: als je onderweg een ander ‘kanon’ tegenkomt, pak je die ook. Even onthutsend is het om te zien op welke schaal dit gebeurde in onze grensregio.”

De uitvoerende medewerkers van de bende hoorden grotendeels voorwaardelijke straffen tegen zich eisen. Zij hoeven wat het OM betreft niet meer terug de cel in. De geëiste straffen tegen de overige verdachten liepen uiteen van veertig maanden tot ruim zes jaar cel. Ook eiste het OM geldboetes van 20.000 euro tot 50.000 euro.

Noorse dominantie in World Cup-opening noordse combinatie met nieuw format

In het Finse Ruka is vrijdag het World Cup-seizoen op de noordse combinatie van start gegaan. Dat gebeurde met de zogenaamde compacte wedstrijd, een nieuw format: bij het schansspringen worden de punten dan niet omgerekend naar een tijdverschil voor het langlaufen, maar worden de verschillen gebaseerd op de positie bij het schansspringen, zodat de nummer twee bijvoorbeeld altijd zes seconden na de winnaar mag beginnen aan het langlaufen. Dat langlaufen was ook korter dan normaal: 7,5 in plaats van 10 kilometer.

Het schansspringen werd gewonnen door de Oostenrijker Johannes Lamparter, de eindwinnaar van de World Cup van vorig seizoen. De voor dat seizoen dominante Noor Jarl Magnus Riiber werd tweede en kreeg zo zes seconden aan de broek voor het langlaufen, gevolgd door de Fin Eero Hirvonen (+0:12) en de Noren Jørgen Gråbak (+0:17) en Jens Lurås Oftebro (+0:22). Vijf sterke langlaufers in de top-5, waarmee het er op voorhand op leek dat zij de hoofdrollen zouden vertolken, met als uitdagers wellicht de Duitser Johannes Rydzek (+0:42) en de Fin Ilkka Herola (+0:50).

Op de langlaufski's voegde Riiber zich al snel bij Lamparter, terwijl Hirvonen, Gråbak, Oftebro en de Est Kristjan Ilves elkaar vonden. Na een kleine drie kilometer vonden zij de aansluiting bij Riiber en Lamparter, maar het tempo ging alleen maar omlaag. Zo kon een forse achtervolgende groep ook aansluiten, onder leiding van de Duitsers Manuel Faisst en Rydzek, Herola en de Oostenrijker Stefan Rettenegger: tien mannen in de kopgroep met nog een ruime kilometer te gaan.

Niemand slaagde er echt in weg te komen tot de groep bij het laatste klimmetje richting de finish arriveerde. Daar waren het de Noren die ineens gezamenlijk een extra versnelling hadden en in de eindsprint was Oftebro van hen de snelste, voor Riiber en Gråbak - gelijk al een volledig Noors podium, voor het eerst sinds februari 2020.

Langlaufers Valnes en Ribom sprinten naar winst in World Cup-opening

In het Finse Ruka is vrijdag het World Cup-seizoen voor de langlaufers van start gegaan. In het hoge Finse noorden, waar het met een graad of tien onder nul heerlijk fris was, werd vrijdag de klassieke sprint afgewerkt.

Vrouwen
Met Emma Ribom, Frida Karlsson, Jonna Sundling en Linn Svahn domineerde Zweden de finale weer - alleen Maja Dahlqvist ging er verrassend in de kwalificaties al uit. Ook sprintspecialiste Kristine Stavås Skistad uit Noorwegen stond erbij en de thuisfans hadden de hoop op Jasmi Jönsuu gevestigd.

In de finale was het niet verrassend Zweden dat het tempo bepaalde en op het laatste klimmetje sloegen Ribom en Sundling toe. Vorige week maakten ze er bij de seizoensopening in eigen land een geweldige strijd van met Sundling als winnares, nu sloeg Ribom terug met winst. Sundling werd tweede, Skistad was 'best of the rest' en completeerde het podium, voor Karlsson, Svahn en Jönsuu.

Mannen
Bij de mannen waren het juist de Noren die de startlijst van de finale domineerden: topfavorieten Johannes Høsflot Klæbo en Erik Valnes met Ansgar Evensen en Matz William Jenssen. De Italiaan Federico Pellegrino was ook weer van de partij en Richard Jouve uit Frankrijk mocht zich eveneens melden bij de start.

Ook hier begon men niet al te snel, maar zoals in Ruka wel vaker het geval is gaf het klimmetje richting het stadion de doorslag. Het was echter niet Klæbo die daar toe wist te slaan, maar Valnes: zijn versnelling was voor iedereen te groot en de Noor sprintte naar een zeer overtuigende zege, zijn tweede ooit en zijn tweede in Ruka. Jouve werd tweede en Klæbo kwam pas op plek drie binnen, voor Pellegrino, Evensen en Jenssen.

Rellen na aanval met mes op kleuters in Dublin, motief nog onbekend

In de Ierse hoofdstad Dublin heeft een man een groep kinderen aangevallen met een mes. Drie kinderen en een vrouw raakten gewond. Uren na de aanval braken er rellen uit in de stad.

Update 15.20 uur: De verdachte, die achter in de 40 is en een genaturaliseerde Ierse burger is, heeft op verschillende adressen in Dublin gewoond.  De politie denkt dat hij een alleenstaande man is zonder kinderen in Ierland, waar hij al ongeveer twintig jaar woont. De laptop en telefoon van de man zijn ook in beslag genomen om doorzocht te worden terwijl de politie een motief voor de aanval probeert te vinden. 

Het motief voor de aanslag, donderdag rond 13.30 uur op Parnell Square East, is nog niet vastgesteld, maar de politie sluit niet uit dat er sprake is van een psychische stoornis of een verband met terreur.

Er is bevestigd dat de steekpartij is gestopt door de Braziliaanse Deliveroo-chauffeur Caio Benicio. Ooggetuigen ter plaatse vertelden dat het veel erger had kunnen aflopen als Benicio er niet was geweest.

Toen hij zag wat er aan de hand was, gebruikte Caio zijn motorhelm om de aanvaller weg te slaan van de gewonde kinderen.

In een audiobericht dat is gedeeld met een WhatsApp-groep beschrijft Benicio hoe hij getuige was van de aanval terwijl hij op zijn motor zat.

"Ik zag de man aan de leraar trekken en het kind oppakken. Ik stopte om te zien wat er gebeurde. "Toen trok de leraar het kind weg, de man pakte een ander kind beet en trok een mes. Een vijfjarig kind!" zei hij in de audioboodschap, die viraal is gegaan onder de Braziliaanse gemeenschap in Ierland.

"Man, ik gooide de motor op de grond en ging achter de man aan. De man die het meisje neerstak... Ik dacht er niet eens over na. Ik deed mijn helm af en sloeg hem ermee... waardoor de man neerviel.

"Ik denk dat het me gelukt is om de man neer te slaan met de helm, ik raakte hem op zijn hoofd."

Eerdere berichtgeving:

De rellen braken uit na de aanval bij de Gaelscoil Choláiste Mhuire-kinderschool door een man gewapend met een mes. Bij deze aanval raakten een meisje (5) en een vrouw van in de 30 ernstig gewond. Een meisje van zes en een jongen van vijf liepen minder ernstige verwondingen op. De vrouw zou een medewerkster was van de school of naschoolse opvang waar de kinderen naar toe gingen.

De verdachte (vermoedelijk in de 40) raakte zelf ook gewond, voorbijgangers konden hem overmeesteren en vasthouden tot de politie arriveerde, meldde RTÉ. 

Auto's in brand gestoken, politieagenten aangevallen
Donderdagavond braken er ernstige rellen uit in Dublin, waarbij twee bussen en een politieauto in brand werden gestoken. Volgens een verslaggever van de Britse nieuwszender Sky News waren honderden mensen, waarvan sommigen maskers droegen, betrokken bij de rellen.

Op sociale media was te zien hoe relschoppers straatgevechten uitvochten met de politie en hulpdiensten werden gehinderd.. Volgens berichten werden agenten bekogeld met flessen en vuurwerk, werden winkels geplunderd en winkelruiten ingegooid. Er zou ook een tram zijn beschadigd. Naar verluidt werden er tijdens de rellen ook xenofobe leuzen geroepen. Uit voorzorg werden rond het parlementsgebouw politiecordons opgesteld.

De Ierse minister van Justitie Helen McEntee sprak van "misdadigers, criminelen die deze afschuwelijke aanval gebruiken om verdeeldheid te zaaien en chaos te veroorzaken". Dit zal niet worden getolereerd.

Desinformatie en geruchten over de dader
De Ierse politiechef Drew Harris gaf extreem-rechtse hooligans de schuld van de rellen. "We roepen versterkingen op om dit aan te pakken," zei hij 's avonds. Geruchten dat het leger was komen helpen werden door de strijdkrachten ontkend.

De escalatie van de situatie werd blijkbaar aangewakkerd door berichten op sociale media. Volgens Harris werd er op internet "enorm veel" gespeculeerd over de nationaliteit van de aanvaller. Hij riep mensen op om "desinformatie en geruchten die circuleren op sociale media" te negeren. De feiten moeten nog duidelijk worden.

Motief voor aanval nog onduidelijk
Het motief voor de mesaanval is nog onduidelijk, benadrukte politiechef Harris tegenover journalisten. Niets kon worden uitgesloten. Eerder hadden verklaringen van een politiewoordvoerder de indruk gewekt dat een terroristische achtergrond onwaarschijnlijk was.

Leo Varadkar, de Ierse regeringsleider, toonde zich "geschokt" door het misdrijf. Zijn "gedachten en gebeden" gaan uit naar de gewonden en hun families. Tegelijkertijd bedankte de heer Varadkar de politie en de hulpdiensten.

In het centrum van Dublin is vanmorgen gestart met het opruimen van de puinhopen na de gewelddadige rellen tussen grote groepen mensen en de politie.

Harris zei dat er 34 mensen zijn gearresteerd en dat er "nog veel meer arrestaties zullen volgen".  Hij vervolgde dat er 13 winkels werden geplunderd, drie bussen en een Luas-tram in brand werden gestoken en 11 voertuigen van de politie zijn gemolesteerd.

Dutch Comic Con laat tijdens uitverkochte wintereditie zien waarom het al zo lang zo'n succes is

Deze uitverkochte editie van het popcultuurevenement Dutch Comic Con, waarbij de reguliere zaterdagtickets zo'n beetje op de eerste dag allemaal de deur uitvlogen laat zien waarom dit evenement na bijna tien jaar een sterke, vaste plek heeft gevonden binnen de Nederlandse entertainmentwereld. Je bent eigenlijk steeds bijzonderder aan het worden als je nog nooit van Dutch Comic Con hebt gehoord. 

Nederland onderuit in kwartfinales Davis Cup

De Nederlandse tennissers zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de Davis Cup. Net als vorig jaar waren de kwartfinales het eindstation voor de Nederlandse ploeg: Italië was in het Spaanse Malaga te sterk.

Botic van de Zandschulp speelde een spannende openingswedstrijd tegen Matteo Arnaldi, die de eerste set via een tiebreak net wist te winnen. Van de Zandschulp knokte zich terug in de wedstrijd en in set drie pakte hij via een al net zo spannende tiebreak de winst: 6-7 (6), 6-3, 7-6 (7).

Tallon Griekspoor nam het vervolgens op tegen de Italiaanse kopman Jannik Sinner, die een paar dagen daarvoor nog de finale speelde van de ATP Finals en simpelweg een maatje te groot was: 7-6 (3), 6-1. Griekspoor en Wesley Koolhof speelden daarna tegen Sinner en Lorenzo Sonego en verloren met 6-3, 6-4 in de beslissende wedstrijd.

Finland rekende eerder met 2-1 af met Canada: Milos Raonic klopte Patrick Kaukovalta, maar Otto Virtanen versloeg Gabriel Diallo en in de beslissende wedstrijd waren Virtanen en Harri Heliövaara te sterk voor Alexis Galarneau en Vasek Pospisil.

Finland staat voor het eerst in de halve finales van de Davis Cup en speelt daarin tegen Australië, dat met 2-1 van Tsjechië won. Italië neemt het op tegen Servië, dat onder leiding van Novak Djokovic met 2-0 te sterk was voor de Britse ploeg.

Wapenstilstand van kracht, Israël waarschuwt: 'ga niet terug naar Noord Gaza'

Een vierdaags staakt-het-vuren in Gaza trad vandaag om 7 uur (5 uur GMT) in werking en maakte de weg vrij voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars vanmiddag in ruil voor Palestijnse gevangenen.

Een groep van 13 gijzelaars, naar verwachting kinderen en hun moeders, zal vrijdag rond 16.00 uur plaatselijke tijd worden vrijgelaten.

Majed Al-Ansari, een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar, zei op donderdag dat hij verwachtte dat er geen verdere vertragingen zouden optreden bij de vrijlating van de gevangenen.

Ondanks de start van het staakt-het-vuren heeft het Israëlische leger de inwoners van de Gazastrook gewaarschuwd om niet terug te keren naar het noorden van het gebied. "De oorlog is nog niet voorbij" stond er in het Arabisch op folders die vrijdag boven het zuiden van de Gazastrook werden gedropt. "Terugkeren naar het noorden is verboden en zeer gevaarlijk," stond er. De waarschuwing was gericht aan honderdduizenden Palestijnen die hun toevlucht hebben gezocht in het zuiden.

Desondanks begaven sommigenzich te voet naar het noorden langs de belangrijkste snelweg in de Gazastrook. De Israëlische militaire woordvoerder Avichai Adrai kondigde in het Arabisch op het X-platform aan dat verkeer op de weg alleen zou worden toegestaan in de noord-zuidrichting.

China: 'geen vreemde ziekteverwekkers bij kinderen met longontsteking'

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de autoriteiten in China om meer informatie gevraagd over een toename van het aantal gevallen van longontsteking bij kinderen.

Update 11.05 uur: Volgens China zijn er geen nieuwe of ongebruikelijke ziekteverwekkers of ziektebeelden ontdekt na een opvallende toename van infecties van de luchtwegen bij kinderen. Dit maakte de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève bekend na overleg met de Chinese autoriteiten. 

Ze rapporteerden aan de WHO dat de ziekten werden veroorzaakt door verschillende bekende ziekteverwekkers. China's Nationale Gezondheidscommissie schrijft de toename van dergelijke gevallen ook toe aan de verspreiding van bekende ziekteverwekkers na het opheffen van de pandemische maatregelen.

Eerdere berichtgeving: Tegelijkertijd riep de WHO de Chinese bevolking op maatregelen te nemen om het risico op luchtwegaandoeningen te verminderen. Mensen moeten zich laten vaccineren, wegblijven van zieken en thuisblijven als ze symptomen hebben. Volgens de WHO zijn de gevallen van 'griepachtige ziekten' in China sinds half oktober toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren.

Chinese media en de gezondheidsautoriteit Promed melden een toename van longontsteking onder kinderen in Noord-China.

Helft van het gletsjerijs in Peruaanse Andes gesmolten

Het gletsjerijs in de Peruaanse Andes is met meer dan de helft geslonken als gevolg van de klimaatverandering. Dit heeft het ministerie van Milieu in Lima bekendgemaakt. Sinds 1962 is het ijsoppervlak met 1.348 vierkante kilometer geslonken.

Zo heeft de Pastoruri gletsjer bijvoorbeeld meer dan 50 procent van zijn ijsoppervlak verloren. De 5.250 meter hoge Pastoruri is een van de belangrijkste attracties van het Peruaanse bergtoerisme. Peru herbergt ongeveer 70 procent van alle gletsjers die zich in de tropen bevinden.

Yesilgöz: VVD stapt niet in PVV kabinet, wel gedoogsteun mogelijk

Dilan Yesilgöz (VVD) heeft aangekondigd dat haar partij geen deel zal uitmaken van een kabinet vanwege het verlies van zetels. Wel zal de partij een centrumrechts kabinet steunen als een soort gedoogpartner.

Ze heeft deze verklaring afgelegd vlak voordat de bijeenkomst met Kamervoorzitter Vera Bergkamp om 10.30 uur van start ging. Tijdens deze bijeenkomst zal een verkenner worden aangewezen. Op verzoek van de PVV en met de goedkeuring van de andere partijen zal deze verkenner gaan onderzoeken welke coalities mogelijk zijn en waar de eerste gesprekken met de fractievoorzitters over zullen gaan.

FOK! Wat een weer: onstuimig weer

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanmiddag en vanavond is er in het westen en noorden code geel van kracht voor (zeer) zware windstoten. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. De windstoten komen vooral voor bij buien en zijn landinwaarts 75-90 km/uur, vlak aan zee en op het IJsselmeer tot rond 110 km/uur. De windstoten komen uit het noordwesten. De wind neemt later in de avond langzaam in kracht af.

g (Foto: KNMI)

Vanochtend is er vrij veel bewolking en komen er buien voor, in het oosten later mogelijk met onweer en hagel. De west- tot noordwestenwind neemt nog wat verder toe en er zijn vooral in de kustprovincies zware windstoten van 75-100 km/uur.

Vanmiddag is het overwegend bewolkt en zijn er talrijke buien, soms met hagel of onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C, maar zal tijdens buien enkele graden dalen. De wind is noordwest en matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig, windkracht 6. Aan zee is de wind stormachtig windkracht 8, in het Waddengebied mogelijk storm, windkracht 9. In de kustprovincies komen er zware windstoten voor van 75-100 km/uur, aan zee tot 110 km/uur. De zwaarste windstoten doen zich voor tijdens buien.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met buien, vooral in het oosten en zuidoosten mogelijk met hagel en/of onweer. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig. Aan de kust hard, eerst nog stormachtig, windkracht 7 tot 8, met zware windstoten van 75-90 km/uur in de kustprovincies, aan zee tot 100 km/uur.

Komende nacht is het eerst overwegend droog. Later trekken er van het noorden uit weer talrijke buien over het land, mogelijk met hagel en/of onweer. De minima liggen rond 5°C. De west- tot noordwestenwind is overwegend matig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Aan de kust zijn er zware windstoten tot ongeveer 90 km/uur.

Tot morgen!

                   

Zonsopkomst aan De Reef in Zaanstad (Foto: Jippie)
Zonsopkomst aan De Reef in Zaanstad (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Meer boosterprikken corona gegeven

Het aantal mensen dat een boosterprik tegen het coronavirus heeft gehaald, is opgelopen tot ruim 1,8 miljoen. Dat betekent dat ruim 270.000 mensen in de afgelopen week de extra inenting hebben gekregen, iets minder dan de weken ervoor.

De nieuwe vaccinatieronde is bedoeld om de afweer tegen het virus te versterken voor de herfst- en wintermaanden. De vaccinatiegraad stijgt vooral onder zeventigers. In andere leeftijdsgroepen liep het aantal inentingen ook op, maar niet in zo’n tempo. Meer hierover bij Skipr

VN: in 2022 wereldwijd recordaantal vrouwen vermoord, hoogste aantal in 20 jaar

Volgens de Verenigde Naties steeg het aantal vermoorde vrouwen en meisjes wereldwijd in 2022 naar het hoogste niveau in twintig jaar. Dit werd aangekondigd door de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor vrouwen, UN Women, en de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor drugs en misdaad, UNODC.

Volgens dit onderzoek werden vorig jaar ongeveer 89.000 vrouwen en meisjes opzettelijk vermoord. Ruim de helft van deze moorden, 55 procent, werd gepleegd door familieleden of partners. De meeste gevallen, ongeveer 20.000, deden zich voor in Afrika.

Random Pics van de Dag #1110

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Brits Museum classificeert de Romeinse keizer Elagabalus als transvrouw

Een museum in Groot-Brittannië classificeert de Romeinse keizer Elagabalus nu als transvrouw. Er zijn overeenkomstige bevindingen en daarom worden nu de vrouwelijke voornaamwoorden zij en haar gebruikt, zei een woordvoerder van het North Hertfordshire Museum. De achtergrond zijn klassieke teksten waarin de keizer zou hebben gezegd: “Noem mij geen Heer, want ik ben een dame”.

We willen respectvol en meedenkend zijn als het gaat om het identificeren van mensen hun genderidentiteit, aldus de woordvoerder.

Marcus Aurelius Antoninus, beter bekend als Elagabalus, regeerde slechts vier jaar over het Romeinse Rijk, van 218 na Christus tot aan zijn moord op 18-jarige leeftijd. Hij was verschillende keren getrouwd met zowel mannen als vrouwen en stond bekend om zijn seksuele promiscuïteit.

Demonstraties tegen verkiezingswinst Wilders

Op verschillende plaatsen demonstreerden donderdagavond enkele duizenden mensen tegen de  verkiezingswinnaar Wilders.

Demonstranten die gehoor gaven aan een oproep van verschillende linkse partijen verzamelden zich in Amsterdam en Utrecht. De deelnemers omschrijven de PVV-partij van Wilder als openlijk racistisch. Veel vluchtelingen in het land zouden vrezen voor hun toekomst.

Wilders mikt op snelle coalitieonderhandelingen na zijn overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen. Vanochtend staat een conferentie van fractieleiders in het Nederlandse parlement gepland. Ze moeten een onderhandelaar kiezen die de coalitieopties onderzoekt en vervolgens bemiddelt in de gesprekken tussen de partijen.

Wilders behaalde met zijn PVV 37 van de 150 zetels in de Tweede Kamer in Den Haag. Hij heeft minimaal twee coalitiepartners nodig om een regering te vormen.

Voorman Pegida Nederland veroordeeld tot werkstraf voor groepsbelediging moslims

De rechtbank Den Haag heeft de voorman van Pegida Nederland veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur voor groepsbelediging van moslims. Hij vergeleekop 22 januari 2023 tijdens een demonstratie bij het Tweede Kamergebouw in Den Haag moslims met nazi's. Daarbij verscheurde hij een koran en stond hij op het boek. 

De vrijheid van meningsuiting is een grondrecht, maar de verdachte is in dit geval te ver gegaan, oordeelt de rechtbank. Door moslims te vergelijken met nazi's en te suggereren dat zij tot net zulke gruwelijke daden in staat zouden zijn en daarbij een koran te verscheuren en erop te staan, heeft hij hen beledigd. Door dit zo te zeggen in deze context heeft hij zich onnodig grievend over moslims uitgelaten. Hiermee heeft hij de grens van een toelaatbare demonstratie en de vrijheid van meningsuiting overschreden. Voor een bijdrage aan het maatschappelijk debat over de invloed van de islam in Nederland had de verdachte andere mogelijkheden moeten kiezen.

Straf
De officier van justitie had een deels voorwaardelijke geldboete van 700 euro geëist, maar de rechtbank vindt deze straf niet passend. Gezien de ernst van het feit legt de rechtbank de verdachte een werkstraf van 40 uur op. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.