Langlaufers Valnes en Ribom sprinten naar winst in World Cup-opening

In het Finse Ruka is vrijdag het World Cup-seizoen voor de langlaufers van start gegaan. In het hoge Finse noorden, waar het met een graad of tien onder nul heerlijk fris was, werd vrijdag de klassieke sprint afgewerkt.

Vrouwen
Met Emma Ribom, Frida Karlsson, Jonna Sundling en Linn Svahn domineerde Zweden de finale weer - alleen Maja Dahlqvist ging er verrassend in de kwalificaties al uit. Ook sprintspecialiste Kristine Stavås Skistad uit Noorwegen stond erbij en de thuisfans hadden de hoop op Jasmi Jönsuu gevestigd.

In de finale was het niet verrassend Zweden dat het tempo bepaalde en op het laatste klimmetje sloegen Ribom en Sundling toe. Vorige week maakten ze er bij de seizoensopening in eigen land een geweldige strijd van met Sundling als winnares, nu sloeg Ribom terug met winst. Sundling werd tweede, Skistad was 'best of the rest' en completeerde het podium, voor Karlsson, Svahn en Jönsuu.

Mannen
Bij de mannen waren het juist de Noren die de startlijst van de finale domineerden: topfavorieten Johannes Høsflot Klæbo en Erik Valnes met Ansgar Evensen en Matz William Jenssen. De Italiaan Federico Pellegrino was ook weer van de partij en Richard Jouve uit Frankrijk mocht zich eveneens melden bij de start.

Ook hier begon men niet al te snel, maar zoals in Ruka wel vaker het geval is gaf het klimmetje richting het stadion de doorslag. Het was echter niet Klæbo die daar toe wist te slaan, maar Valnes: zijn versnelling was voor iedereen te groot en de Noor sprintte naar een zeer overtuigende zege, zijn tweede ooit en zijn tweede in Ruka. Jouve werd tweede en Klæbo kwam pas op plek drie binnen, voor Pellegrino, Evensen en Jenssen.