FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 maart 2023

Random Pics van de Dag #884

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Noorse langlaufers domineren sprint in eigen huis, Skistad en Klæbo oppermachtig

's Werelds beste langlaufers op de sprint kwamen dinsdag in actie voor een doordeweekse World Cup in het centrum van Drammen. In de Noorse stad werd weer gesprint in de klassieke stijl, op het parcours met de kenmerkende en bijzonder lastige aankomst.

Vrouwen
Met Kristine Stavås Skistad, Tiril Udnes Weng en Hedda Østberg Amundsen had het thuisland drie finalistes, aangevuld met de Duitse Laura Gimmler, de Amerikaanse Julia Kern en wereldkampioene Jonna Sundling uit Zweden. Skistad nam gelijk weer de leiding en werd in de slotfase uitgedaagd door Sundling en Weng, maar die konden haar niet verslaan: Skistad pakte uiterst overtuigend de winst, voor Sundling en Weng, die Gimmler nét van zich af hield.

Mannen
Richard Jouve stond namens Frankrijk in de finale, verder waren het louter Noren: Johannes Høsflot Klæbo, Even Northug, Erik Valnes, Ansgar Evensen en Lars Agnar Hjelmeset. Jouve nam halverwege brutaal het heft in handen, maar Klæbo sloeg toe bij de scherpe laatste bocht. Hij pakte een klein gaatje en ging er vandoor: Klæbo pakte met afstand de winst, voor Valnes en Jouve.

Inflatie stijgt naar 8,0 procent in februari

Consumentengoederen en -diensten waren in februari 8,0 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In januari was de inflatie 7,6 procent.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In februari waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 8,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari was de prijsstijging op jaarbasis 7,7 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 8,0 procent in februari 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 8,0 procent hoger zijn dan in februari 2022. De inflatie van 8,0 procent in februari komt dus niet bovenop de inflatie van 7,6 procent in januari.

Kleding en voeding duurder
De prijsontwikkelingen van kleding en voedingsmiddelen zorgden voor een stijging van de inflatie. Kleding was in februari 11,8 procent duurder dan vorig jaar. In januari was de prijsstijging op jaarbasis 9,4 procent. Voedingsmiddelen waren in februari 18,4 procent duurder dan een jaar eerder, in januari was dat 17,6 procent. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van verse groenten. Daarnaast hadden ook de prijsontwikkelingen van een bezoek aan een restaurant en café (inclusief afhaalmaaltijden) en energie een verhogend effect op de inflatie.

Motorbrandstoffen goedkoper
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren in februari 9,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. In januari waren de prijzen 5,6 procent lager.

Nieuwe meetmethode energieprijzen
Vanaf verslagmaand juni 2023, waarvan op 30 juni de snelle raming wordt gepubliceerd, gebruikt het CBS een nieuwe methode om energieprijzen te meten in de CPI. Bij de huidige methode wordt de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe contracten. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. Het CBS publiceerde op 2 maart een update van het onderzoek naar de nieuwe methode om energieprijzen te meten.

Inflatie eurozone daalt licht
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in februari 8,9 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in januari was dat 8,4 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 8,6 procent in januari naar 8,5 procent in februari.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.

Stealthing (stiekem afdoen condoom): geen sprake verkrachting, wel dwang

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 28-jarige man veroordeeld voor het dwingen van zijn bedpartner om seks te hebben zonder condoom. De man had tijdens de seks stiekem het condoom afgedaan, terwijl de vrouw vooraf had aangegeven geen seks te willen zonder condoom.

De rechtbank veroordeelt de man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een schadevergoeding van 1.000 euro.

Geen verkrachting
De vraag die de rechtbank moest beantwoorden was of de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting of aan dwang. Voor verkrachting is dan ook nodig dat de dwang betrekking heeft op het seksueel binnendringen van het slachtoffer. Daar is volgens de rechtbank geen sprake van. Over het seksueel binnendringen was immers overeenstemming tussen de verdachte en aangeefster. Het onverwachts handelen zag op het seksueel binnendringen zonder condoom.

Om onder 'seksueel binnendringen' in de zin van artikel 242 van het Wetboek van Strafrecht ook seksueel binnendringen zonder condoom te verstaan, is een extensieve wetsinterpretatie nodig. Dat is in strijd met het legaliteitsbeginsel. Met andere woorden: de rechtbank zou dan meer in het wetsartikel moeten lezen dan er daadwerkelijk in staat en als de rechtbank dat doet, zou er dus meer strafbaar zijn dan vooraf strafbaar is gesteld. 

De verdachte zou dan worden veroordeeld voor een handeling die (nog) niet verboden was op het ogenblik waarop die plaatsvond. Dat gaat te ver volgens de rechtbank. De verdachte wordt daarom vrijgesproken van verkrachting.

Wel dwang
De verdachte heeft zich wel schuldig gemaakt aan dwang. Hij heeft tijdens de seks met het slachtoffer zijn condoom afgedaan en heeft haar vervolgens zonder condoom gepenetreerd, terwijl het slachtoffer hem voorafgaand aan de seks had laten weten dat zij geen seks met hem wilde zonder het gebruik van een condoom. Dit handelen wordt ook wel 'stealthing' genoemd. Door zijn handelen heeft de verdachte het slachtoffer gedwongen om te dulden onbeschermde seks met hem te hebben. Hierdoor heeft hij haar persoonlijke vrijheid ingeperkt en heeft hij misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zij in hem had gesteld. Bovendien heeft hij haar op deze manier blootgesteld aan het oplopen van seksueel overdraagbare ziektes en/of een (ongewenste) zwangerschap. Dit wordt de verdachte aangerekend.

Andere stealthing-zaak
In een andere zaak waarin de rechtbank zich boog over 'stealthing' is een 25-jarige verdachte vrijgesproken, omdat dwang niet is bewezen. Er was geen sprake van opzet bij de verdachte om de aangeefster ergens toe te dwingen.

Hij heeft immers eerder wel seks met de aangeefster gehad met condoom. Hij heeft vervolgens een condoom gepakt, maar nog niet omgedaan omdat hij en de aangeefster verder gingen met het voorspel. Na enige tijd heeft de aangeefster voorgesteld om weer seks te hebben. Dat gebeurde ook, maar zonder condoom.

De rechtbank heeft niet de overtuiging gekregen dat hieraan een bewuste keuze van de verdachte ten grondslag heeft gelegen. Dat de verdachte niet expres het condoom niet heeft omgedaan blijkt ook uit zijn houding na afloop en de berichten die hij nadien aan de aangeefster heeft gestuurd. 

Dit was anders geweest als de verdachte bijvoorbeeld tijdens de penetratie het condoom heimelijk had afgedaan of als hij tegen de aangeefster zou hebben gelogen door te zeggen dat hij een condoom om had terwijl hij dit in werkelijkheid achterwege had gelaten. De rechtbank snapt dat de aangeefster zich misleid en onrechtmatig behandeld voelt, maar toch volgt vrijspraak voor zowel verkrachting als dwang omdat van opzet bij de verdachte geen sprake was.

Aangehouden man op Schiphol Plaza zei 'virus te willen loslaten'

De 55-jarige man die eind november vorig jaar door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol Plaza werd aangehouden, zei dat hij een virus wilde loslaten. In zijn koffer werd een glazen potje aangetroffen dat met spoed voor analyse werd overgebracht naar het RIVM. Uiteindelijk werden geen gevaarlijke stoffen aangetroffen. Zo meldt AT5

De man had al enkele weken voorafgaand aan het incident per e-mail laten weten dat hij een virus wilde loslaten op de luchthaven, meldt de marechaussee. Naar aanleiding daarvan was de marechaussee over de man gebriefd en werd hij die dag op de luchthaven meteen herkend. De man werd gefouilleerd en zei dat het virus in zijn koffer zat.

Het dreigement van de man werd uitermate serieus genomen. Een groot deel van Schiphol Plaza werd afgezet en naast politie, ambulances en brandweer werden ook specialistische teams als de CBRNE (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair en Explosieven) van Defensie opgetrommeld.

Ondertussen werd de man, die volgens de marechaussee 'rustig en meewerkend' meegenomen. Hij verklaarde dat de situatie veilig was zolang zijn koffer niet werd geopend. Bij een doorzoeking van zijn telefoon werden teksten gevonden die beschreven dat hij een virus wilde loslaten uit een glazen potje en iets over radioactief materiaal. Zo'n potje stond ook op zijn foto's.

Twee mannen in blauwe speciale pakken deden allerlei metingen rond de koffer, alvorens deze werd geopend. In de koffer werd het glazen potje van de foto's aangetroffen. De apparatuur sloeg volgens de marechaussee nergens op aan. Met spoed werd het potje volgens protocol naar het RIVM gebracht voor een uitgebreide analyse.

De verdachte, als ook de betrokken leden van de marechaussee, moesten allen door een speciaal ingerichte ontsmettingsstraat. Omdat ze allemaal in quarantaine moesten, werd de man door de twee betrokken leden van de marechaussee overgebracht naar een cellencomplex. De ventilatie in dat gebouw waren uit voorzorg uitgezet om eventuele besmettingen te voorkomen. De man werd met behulp van mobiele telefoons en een glazen wand verhoord. Pas toen door het RIVM niets was aangetroffen mochten zij uit quarantaine.

Wat het motief was van de man is nog altijd niet duidelijk, het onderzoek daarnaar loopt nog.

Te zwaar werk door koffersjouwers op Schiphol afgestraft door Arbeidsinspectie

Zes bagage-afhandelingsbedrijven op Schiphol moeten per direct hun koffersjouwers voorzien van hulpmiddelen om het laad- en loswerk te verlichten. Dat eist de Arbeidsinspectie. Het werk in de bagagehallen moet binnen twee jaar geautomatiseerd of gemechaniseerd zijn. Als de afhandelingsbedrijven de aanpassingen niet doorvoeren, kunnen ze bij toekomstige inspecties op Schiphol worden beboet. Zo meldt AT5

Bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol laten personeel te zwaar werk uitvoeren, terwijl de Arbeidsinspectie had geëist dat dat na 2009 niet meer zou gebeuren. De inspectie heeft zelf ook steken laten vallen: na 2010 is er op Schiphol niet meer gecontroleerd.

Zes afhandelingsbedrijven moeten er per direct voor zorgen dat het personeel dat koffers laadt en lost beschikking krijgt tot tilhulpmiddelen. Die apparaten zijn er al op Schiphol, maar worden onvoldoende ingezet door gebrek aan coördinatie en zelfs pestgedrag. De bedrijven horen de apparatuur, zoals lopende banden, met elkaar te delen, maar zitten elkaar regelmatig dwars door bijvoorbeeld sleutels te verstoppen.

Geen rijbewijs
Bovendien zal het een uitdaging worden om de tilhulpen over het platform te verplaatsen. Twee weken geleden maakte NH Nieuws bekend dat veel werknemers niet beschikken over rijbewijzen en speciale voertuigen die als hulpmiddel niet van A naar B kunnen brengen.

Boetes en dwangsommen
De Arbeidsinspectie eist van de bedrijven op Schiphol dat de afhandeling in de bagagekelders binnen twee jaar wordt geautomatiseerd of gemechaniseerd. In januari maakte Schiphol bekend de bagagekelders de komende jaren aan te pakken, maar of de deadline in 2025 wordt gehaald, is nog maar de vraag. De Arbeidsinspectie dreigt met boetes en dwangsommen.

Diesel niet meer toegestaan
De Arbeidsinspectie maakte vandaag ook bekend dat Schiphol dieselapparaten moet gaan vervangen door duurzame alternatieven, zoals walstroom om geparkeerde vliegtuigen van energie te voorzien. De inspectie wil af van uitlaatgassen die kankerverwekkend zijn. De in totaal acht afhandelingsbedrijven op Schiphol hebben tot eind dit jaar gekregen om maatregelen te treffen om het platformpersoneel te beschermen tegen dieselmotorenemissie. 

TVOH: Ali B. en Jeroen Rietbergen vervolgd voor verkrachting, sepot Marco Borsato

Het Openbaar Ministerie gaat Jeroen Rietbergen (51) en Ali B (41) vervolgen voor verkrachting dan wel aanranding naar aanleiding van de aangiftes van seksueel grensoverschrijdend gedrag in 'The Voice of Holland'. Marco Borsato zal niet worden vervolgd.

Het Om heeft hierover vandaag het volgende gepubliceerd:

"Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om in twee van de onderzoeken, gerelateerd aan televisieprogramma The Voice of Holland (TVOH), vervolging in te stellen. Een ander TVOH-gerelateerd onderzoek zal bij gebrek aan bewijs worden geseponeerd.

Eerder maakte het OM al bekend een vierde TVOH-gerelateerd onderzoek te seponeren. Hiermee zijn in alle vier de zaken rondom het televisieprogramma The Voice of Holland vervolgingsbeslissingen genomen. Alle betrokkenen zijn hierover geïnformeerd.

Strafrechtelijke vervolging
De politie heeft onder leiding van het OM uitvoerig onderzoek gedaan naar mogelijke zedenfeiten gepleegd door vier personen rondom het televisieprogramma The Voice of Holland. Na onderzoek is besloten om tegen twee van hen vervolging in te stellen.

Een 41-jarige man uit Almere zal worden vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen. De verdenking heeft betrekking op feiten die gepleegd zouden zijn in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Eén van die drie verdenkingen is TVOH-gerelateerd. De aangifte van een vierde vrouw, tegen dezelfde verdachte, zal worden geseponeerd. Deze aangifte is ook gerelateerd aan TVOH, maar uit de onderzoeksbevindingen is niet gebleken dat er sprake is van een strafbaar feit.

Ook een 51-jarige man uit Huizen zal worden vervolgd. Hij wordt verdacht van een zedenfeit dat in februari 2018 zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s waar The Voice of Holland werd opgenomen.

Voor de rechter
Voordat de zaken bij de rechter worden aangebracht krijgt de verdediging de mogelijkheid om onderzoekswensen in te dienen. Deze eventuele onderzoekswensen kunnen aanleiding zijn voor nader onderzoek. Op dit moment is daarom voor beide strafzaken nog geen zittingsdatum bekend.

Tijdens de inhoudelijke behandeling zal de officier van justitie een uitgebreide toelichting geven op onder meer de definitieve verdenking, het onderzoek en het standpunt van het Openbaar Ministerie. Op dit moment zal dan ook geen verdere informatie gedeeld worden.

Sepots
Uit een ander TVOH-gerelateerd onderzoek is onvoldoende bewijs naar voren gekomen om tot vervolging van de betreffende (gewezen) verdachte over te gaan. Omdat de verklaring van het slachtoffer in deze zaak niet ondersteund wordt door een tweede bewijsmiddel, kan de zaak juridisch gezien niet bewezen worden. Het Openbaar Ministerie heeft daarom besloten deze zaak te seponeren.

Deze beslissing, in combinatie met de geseponeerde aangifte tegen de 41-jarige verdachte en de aangifte die in november werd geseponeerd, betekent dat er in totaal drie TVOH-gerelateerde aangiftes worden geseponeerd. Twee daarvan vanwege onvoldoende bewijs en één omdat er geen sprake is van een strafbaar feit.

Woordvoering
In beginsel verstrekt het OM geen informatie over de identiteit van een verdachte of aangever, ook als in de media wel een naam aan een zaak wordt verbonden. Deze afweging kan anders zijn als de betreffende (advocaat van de) betrokkene eerder zelf actief de media te woord heeft gestaan over de zaak.

De vier TVOH-gerelateerde onderzoeken vallen onder verschillende onderdelen van het OM. De strafzaak tegen de 41-jarige man uit Almere valt onder parket Noord-Holland. De strafzaak tegen de 51-jarige man uit Huizen valt, net als de twee geseponeerde zaken, onder parket Midden-Nederland. 

Naast de in dit bericht genoemde onderzoeken loopt bij het parket Midden-Nederland nog een zedenonderzoek naar aanleiding van een aangifte in december 2021 tegen M. B. Hierover is destijds al veelvuldig in de media bericht. Deze zaak is niet gerelateerd aan The Voice of Holland. Naar aanleiding van de aangifte is een tegenaangifte van smaad en/of laster gedaan, die bij parket Noord-Holland in behandeling is. In deze beide zaken zal op een later moment een vervolgingsbeslissing genomen worden.


Moskou: geen vreedzame oplossing zonder erkenning annexatie

Volgens Rusland is een vreedzame oplossing in Oekraïne niet mogelijk zonder de 'nieuwe realiteit' te erkennen. De woordvoerder van het presidentieel bureau in Moskou, Dmitry Peskov, herhaalde het standpunt van de Russische regering en zegt dat het 'algemeen bekend' is.

Rusland heeft herhaaldelijk aangegeven dat Oekraïne de annexatie van vier gebieden moet accepteren. Rusland controleert slechts gedeeltelijk deze vier regio's van Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson in Oost- en Zuid-Oekraïne. Niettemin werden ze eind september eenzijdig verklaard als behorend tot de Russische Federatie.

De annexatie wordt internationaal niet erkend. Rusland had in 2014 al het Oekraïense schiereiland de Krim geannexeerd, dat ook niet wordt erkend.

Volgens de woordvoerder van het presidentieel bureau, Dmitry Peskov, kan Rusland zijn doelen in Oekraïne alleen met militair geweld bereiken. "We moeten onze doelen bereiken. Door de huidige positie van het regime in Kyiv is dat momenteel alleen mogelijk met militaire middelen", zei hij volgens Russische persbureaus.  

Russische Doema maakt kritiek geven op Wagner-huurlingen strafbaar

Het Russische lagerhuis heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat kritiek op niet alleen het Russische leger, maar ook op huurlingengroepen strafbaar stelt.

Verschillende media melden, dat de uitbreiding van de verordening wordt gezien als een maatregel die bedoeld is om de huurlingen van Wagner in bescherming te nemen. Overtredingen van het 'verbod op kritiek' worden bestraft met lange gevangenisstraffen. Wagner-troepen spelen een belangrijke rol in de strijd om de stad Bakhmut in Oost-Oekraïne.

Het Litouwse parlement heeft de 'Wagner-groep' vandaag geclassificeerd als een terroristische organisatie. Volgens het besluit is het particuliere militaire bedrijf een 'schaduwinstrument van de Russische macht' en een bedreiging voor de openbare veiligheid. Wagner-troepen waren onder meer verantwoordelijk voor het doden en martelen van burgers in Oekraïne, evenals voor het bombarderen van huizen en andere burgerobjecten.

Israëlisch parlement neemt delen controversiële hervorming rechtsstelsel aan

Het Israëlische parlement heeft in eerste zitting belangrijke delen van de omstreden justitiële hervorming goedgekeurd. 61 van de 120 leden van de Knesset in Jeruzalem stemden 's nachts voor de zogenaamde uitzonderingsclausule. Hierdoor kan het parlement beslissingen van het Hooggerechtshof ongedaan maken en wetten aannemen die door het Hof zijn verworpen.

Het parlement had eerder al een wetswijziging goedgekeurd die het beduidend moeilijker zou maken om een premier niet geschikt voor zijn functie te verklaren. Dit is om te voorkomen dat premier Netanyahu uit zijn ambt wordt ontheven vanwege een lopend corruptieproces.

Critici beschuldigen de regering ervan bewust de onafhankelijke rechterlijke macht van het land te willen verzwakken en daarmee de democratische scheiding der machten effectief af te schaffen. Al wekenlang demonstreren tienduizenden mensen tegen de geplande justitiële hervorming.

De Israëlische president Herzog waarschuwde opnieuw voor de ernstige gevolgen van de geplande justitiële hervorming. Israël bevindt zich in een zeer slechte situatie, zei Herzog in Tel Aviv. De plannen van de rechtse religieuze regering kunnen ernstige sociale, economische, diplomatieke en veiligheidsgevolgen hebben. Herzog sprak over een interne strijd die het land verscheurt.

Chauffeur veroordeeld voor verkeersfout waardoor meisje (6) omkwam

Vrachtwagenchauffeur Remco S. is veroordeeld tot een taakstraf van twintig uur en een voorwaardelijke rijontzegging voor het ongeval waarbij in november 2021 een zesjarig meisje omkwam. Volgens de rechtbank had hij extra voorzichtig moeten zijn bij het oversteken van het fietspad nabij het VUmc. Zo meldt AT5.

S. reed in de ochtend van 29 november 2021 met zijn vrachtwagen over de Amstelveenseweg richting het VUmc, waar hij horecaspullen moest afleveren. Toen hij rechtsaf het fietspad opdraaide, verleende hij geen voorrang aan een fietser die daar op het fietspad in dezelfde richting reed.

De fietser, met achterop zijn zesjarige dochter in het kinderzitje, reed daarbij tegen de vrachtwagen aan en kwam ten val. S. reed vervolgens over het been van de fietser en zijn dochter heen, waarbij het zesjarige meisje overleed.

Bij de inrit gestopt
S. verklaarde op zitting dat hij stopte voordat hij de afslag nam, vervolgens een andere fietser voorrang verleende en daarna wel goed heeft gekeken, maar dat hij de fietser en zijn dochter niet heeft gezien. Hij was ervan overtuigd dat hij veilig kon optrekken. Uit camerabeelden en onderzoek van de tachograaf, blijkt dat S. inderdaad bij de inrit is gestopt.

De chauffeur draagt het ongeval nog dagelijks met zich mee. Hij ging in traumatherapie, maar wordt volgens zijn advocaat nooit meer de oude. Hij heeft na het ongeval ontslag genomen bij zijn werkgever en werkt inmiddels op oproepbasis als vrachtwagenchauffeur. Hij rijdt alleen nog ritten waarbij hij binnensteden en drukke verkeerslocaties kan vermijden.

'Grotere oplettendheid verwacht'
De rechtbank houdt rekening met het leed dat ook S. heeft ondervonden. Wel vindt de rechtbank dat hij extra voorzichtig had moeten zijn bij het oversteken van het fietspad, vooral omdat er al een andere vrachtwagen op de stoep stond geparkeerd en het nat en schemerig was. Nadat hij was opgetrokken, stopte hij pas nadat hij door omstanders werd gewaarschuwd dat hij over de slachtoffers was heengereden.

"Zeker van verdachte als professioneel chauffeur had in de gegeven situatie grotere oplettendheid en voorzichtigheid mogen worden verwacht. Het zicht vanuit een vrachtwagencabine is over het algemeen beperkter dan vanuit een personenauto. Het had op de weg van verdachte gelegen de betreffende kruising onder de gegeven omstandigheden met (nog meer) terughoudendheid op te rijden", aldus de rechtbank

Arnhemmer veroordeeld voor mishandeling wegwerker

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige man uit Arnhem voor het plegen van mishandeling tot een taakstraf van 30 uur, waarvan 15 voorwaardelijk. Een 41-jarige man uit Doetinchem wordt vrijgesproken van (poging tot zware) mishandeling, omdat hij zich mocht verdedigen uit noodweer. 

In juli 2022 ontstond in Arnhem een ruzie omdat de 59-jarige man een weg inreed waar wegwerkzaamheden plaatsvonden. Een 41-jarige man die daar als wegwerker aan het werk was stuurde de Arnhemmer terug en verwees hem naar de wegomleiding. De 59-jarige man voldeed niet aan de aanwijzingen van wegwerker. Hij reed het fietspad op en stapte uit zijn auto. De man pakte een bats en sloeg vervolgens de wegwerker met het metalen deel van de bats, waardoor de wegwerker een snee op zijn arm en been opliep. Voordat de man opnieuw met de bats kon slaan, pakte de wegwerker een rood/wit gekleurde plastic afzetpaal en duwde of sloeg de man daarmee. De 59-jarige man liep daarbij letsel op, onder meer een breuk van zijn linker jukbeen. Beide mannen deden aangifte van het incident.

Arnhemmer aanstichter van geweld
Volgens de rechtbank is op basis van het dossier aannemelijk dat de 59-jarige man begon met het plegen van geweld. Hij ontkende de wegwerker te hebben geslagen. Zijn verklaring vindt geen steun in andere stukken in het dossier. De verklaring van de wegwerker daarentegen wel. Zo liet de wegwerker bij zijn aanhouding direct de verwondingen die hij had opgelopen aan de verbalisant zien. Ook verklaarde zijn collega dat hij de 59-jarige man op de wegwerker zag aflopen met het ijzeren deel van de bats omhoog. 

Noodweer
De rechtbank oordeelt dat door het handelen van de 59-jarige man sprake was van een ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding van het lichaam van de wegwerker. De wegwerker mocht zich daartegen verdedigen. De wegwerker kon ook niet anders reageren, omdat de kans bestond dat hij op zijn hoofd of rug zou worden geraakt als hij zich zou omdraaien en van de 59-jarige man zou weglopen. De rechtbank oordeelt dat sprake is van noodweer.

Vrijspraak wegwerker
Nu sprake is van noodweer, kan niet worden bewezen dat de door de wegwerker gepleegde mishandeling 'wederrechtelijk' was. Daarom wordt de wegwerker vrijgesproken van de aan hem ten laste gelegde (poging tot zware) mishandeling. 

Taakstraf
De rechtbank oordeelt dat de 59-jarige man door zijn handelen bewust de confrontatie met de wegwerker heeft opgezocht, terwijl die bezig was met de uitvoering van zijn werkzaamheden. De man bracht hierdoor de (verkeers-)veiligheid ter plaatse in gevaar. De officier van justitie eiste een taakstraf van 30 uur, waarvan 15 uur voorwaardelijk. De rechtbank vindt dit een passende straf. 

'Kombinierer' Riiber pakt dubbele zege, Lamparter eindwinnaar; Hansen naar 10 uit 10

De beste atleten ter wereld op de noordse combinatie kwamen de afgelopen dagen in actie in het Noorse Oslo op de befaamde Holmenkollen. Voor de vrouwen was dat het einde van het World Cup-seizoen, de mannen trekken eind volgende week nog naar Finland voor de finales.

Vrouwen
Gyda Westvold Hansen was, zoals eigenlijk altijd, weer de beste bij het schansspringen. Het verschil was zelfs nog groter dan normaal, want de Japanse Anju Nakamura - die voor haar doen verrassend goed sprong - mocht pas 1:01 minuten na Nakamura beginnen met de vijf kilometer langlaufen. De Italiaanse Annika Sieff volgde na 1:14 minuten, voor Haruka Kasai uit Japan (+1:22) en de Noorse Ida Marie Hagen (+1:27), die gezien haar langlaufkwaliteiten nog een goede kans op het podium had.

Op de langlaufski's kon Hansen het weer relatief rustig aan doen, Nakamura had halverwege een seconde of tien goedgemaakt en Hagen zat nog zo'n vijftien tellen achter de Japanse. Hansen kwam uiteraard niet in gevaar en won óók de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen: tien uit tien én de wereldtitel. Hagen liet Nakamura in de slotronde achter en pakte een uitstekende tweede plek, terwijl Nakamura haar landgenote Kasai nog achter zich hield.

Mannen, wedstrijd één
Na het schansspringen was het wat de winst betreft eigenlijk al gedaan: Jarl Magnus Riiber was zó veel beter dan de rest, de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl sprong naar een tweede plek en moest alsnog 1:19 minuten (!) wachten om te kunnen beginnen aan het langlaufen. Ryota Yamamoto uit Japan kon na 1:34 van start, voor de Oostenrijkers Stefan Rettenegger (+1:46) en Johannes Lamparter (+2:05), de World Cup-leider die één seconde later gevolgd werd door de rappe Duitser Julian Schmid.

Langlaufend waagde niemand zich aan de onmogelijke opgave om het gat met Riiber te dichten, terwijl Rehrl bijgehaald werd door Rettenegger, Schmid, Lamparter en de Est Kristjan Ilves. Riiber pakte met grote overmacht de overwinning, terwijl een minuut of twee achter hem geknokt werd om de tweede plek. Schmid en Lamparter bleven daar over en het was de Duitser die de rapste benen had, voor Lamparter.

Mannen, wedstrijd twee
Riiber was wederom de beste op de schans, maar met dertien seconden hield Rehrl de schade beduidend beperkter - gezien het verschil in langlaufkwaliteiten kon men zich wel afvragen of dat echt zoveel verschil zou maken. De Oostenrijker Martin Fritz voerde op 1:22 minuten de rest aan, gevolgd door Schmid (+1:39), de Fransman Laurent Muhlethaler (+1:43), Thomas Rettenegger uit Oostenrijk (+1:43), de Noor Espen Bjørnstad (+1:48) en de snelle Duitser Vinzenz Geiger (+1:54) - Lamparter vertrok na 2:03 minuten.

In de langlaufloipes vonden Schmid, Muhlethaler, Geiger en Fritz elkaar snel, waarna de jacht op Rehrl geopend werd. Vooral de twee Duitsers openden in de slotronde een serieuze aanval en Geiger wist met Schmid op te schuiven naar de tweede en derde plek. Riiber boekte ondertussen zijn zesde opeenvolgende zege op de Holmenkollen, ver achter hem liet Geiger zijn landgenoot Schmid achter zich, waarmee het podium compleet was. Lamparter eindigde als zesde en dat was voldoende om de eindzege in de World Cup te pakken, als derde Oostenrijker ooit.

Hoogspringpionier Fosbury (76) overleden

Voormalig atleet Dick Fosbury is op 76-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan zorgde eind jaren zestig voor een revolutie in het hoogspringen, waar hij een nieuwe techniek naar het grote wereldtoneel bracht: de Fosbury Flop, de techniek die tegenwoordig door iedereen gebruikt wordt.

In de eerste ruim zes decennia van het hoogspringen - al sinds 1896 olympisch - landde men doorgaans in de verspringbak, bepaald geen zachte landing. Het was daarom belangrijk om op de voeten te landen, en de meest voorkomende technieken uit die tijd zorgden daarvoor: onder meer het springen met een schaarbeweging en andere manieren waarop eerst de benen over de lat gingen.

Halverwege de jaren zestig begonnen grote schuimkussens hun intrede te doen en langzaam maar zeker leverde dat ruimte op voor andere technieken. Fosbury bracht dat op de Olympische Spelen van 1968 naar het wereldtoneel en pakte er in Mexico-Stad olympisch goud mee. In de jaren erna werd zijn techniek rap overgenomen en bij de Spelen van München in 1972 was de Fosbury Flop gemeengoed - opvallend genoeg werd het goud juist gewonnen door Jüri Tarmak uit de Sovjet-Unie, die Fosbury's techniek níet gebruikte.

FOK! Wat een weer: een buitje, daarna droog

winterbanner

Goedemorgen!

Wat was het een fijne dag gister, hoewel overal wel ies neerslag viel was de zon ook flink aanwezig en werden overal dubbele cijfers gehaald. Vandaag begint met een regengebied dat van west naar oost trekt, ik denk dat het nergens droog blijft vanochtend. De temperatuur krijgt hierdoor ook een beuk naar beneden; de middagtemperatuur is zo'n 7 graden. 

De zon breekt wel door vanmiddag wanneer het regengebied het land heeft verlaten. De wind komt uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig. Aan de kust zelfs hard met windkracht 7. Gister had Vlieland nog te maken met windkracht 9 voor meer dan een uur. De eerste storm van 2023 was hiermee een feit. In de tweede helft van de middag neemt de wind weer af en draait naar het westen.

Vanavond neemt de kans op een enkele bui toe, maar op de meeste plaatsen blijft het waarschijnlijk nog droog. Bij een bui kan onweer, hagel en natte sneeuw voorkomen. De wind komt uit het westen en is matig, langs de kust vrij krachtig. Ook vannacht kan een bui met winterse neerslag vallen bij een minimumtemperatuur rond het vriespunt, wellicht krijgen we dan te maken met code geel maar dat lees je morgen in een nieuw weerbericht. Tot dan!

De lente is op komst! (Foto: Ouwesok)
De lente is op komst! (Foto: Ouwesok) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.