Israëlisch parlement neemt delen controversiële hervorming rechtsstelsel aan

Het Israëlische parlement heeft in eerste zitting belangrijke delen van de omstreden justitiële hervorming goedgekeurd. 61 van de 120 leden van de Knesset in Jeruzalem stemden 's nachts voor de zogenaamde uitzonderingsclausule. Hierdoor kan het parlement beslissingen van het Hooggerechtshof ongedaan maken en wetten aannemen die door het Hof zijn verworpen.

Het parlement had eerder al een wetswijziging goedgekeurd die het beduidend moeilijker zou maken om een premier niet geschikt voor zijn functie te verklaren. Dit is om te voorkomen dat premier Netanyahu uit zijn ambt wordt ontheven vanwege een lopend corruptieproces.

Critici beschuldigen de regering ervan bewust de onafhankelijke rechterlijke macht van het land te willen verzwakken en daarmee de democratische scheiding der machten effectief af te schaffen. Al wekenlang demonstreren tienduizenden mensen tegen de geplande justitiële hervorming.

De Israëlische president Herzog waarschuwde opnieuw voor de ernstige gevolgen van de geplande justitiële hervorming. Israël bevindt zich in een zeer slechte situatie, zei Herzog in Tel Aviv. De plannen van de rechtse religieuze regering kunnen ernstige sociale, economische, diplomatieke en veiligheidsgevolgen hebben. Herzog sprak over een interne strijd die het land verscheurt.