Navo kondigt nieuwe gesprekken Turkije over Finland en Zweden aan

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft aangekondigd dat de gesprekken met Turkije over de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO zullen worden hervat. Hij had vorige week goede gesprekken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zei de Noor in de Estse hoofdstad Tallinn. Afgesproken was het overleg te hervatten en half maart een ontmoeting tussen Finland, Zweden en Turkije in Brussel te beleggen. Vervolgens moet worden besproken hoe het toetredingsproces kan worden afgerond.

De Zweedse premier Ulf Kristersson had na weken van radiostilte al nieuwe gesprekken tussen Zweden en Turkije aangekondigd voor maart. Stoltenberg zei nu dat hij gelooft dat het tijd is om de toetreding van beide landen te bevestigen. Het belangrijkste is niet dat Finland en Zweden tegelijkertijd lid worden, maar dat de landen zo snel mogelijk tot de NAVO kunnen toetreden. Tot nu toe hebben alle 28 andere NAVO-landen, behalve Turkije en Hongarije, de toetreding van de twee landen goedgekeurd. Stoltenberg verheugt zich erover dat Hongarije hier de komende week mee wil beginnen.

Finland en Zweden hadden afgelopen mei het lidmaatschap van de westerse defensiealliantie aangevraagd onder druk van de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne. Alle 30 NAVO-landen moeten de toetreding ratificeren. Turkije heeft het proces lange tijd geblokkeerd. Ze verwijt Zweden onder meer dat het niet consistent genoeg optreedt tegen mensen en organisaties die door Ankara als terrorist worden aangemerkt.