Google-chatbot "Bard" maakt fout tijdens presentatie, aandeel stort in

Bij de eerste demonstratie in het openbaar maakte de nieuwe Google-chatbot 'Bard' meteen een kostbare blunder. Dat leverde het moederbedrijf Alphabet een zwaar verlies op: het aandeel verloor 100 miljard dollar aan marktwaarde.

Een op Twitter afgespeeld reclamefilmpje was onderdeel van een Google-campagne. Daarin wordt de chatbot 'Bard' gevraagd wat hij een negenjarige kan vertellen over de ontdekkingen van de James Webb Space Telescope.

In het antwoord van 'Bard' werd gesteld dat de telescoop "de allereerste foto's had gemaakt van een planeet buiten ons eigen zonnestelsel". Sommige astronomen wezen er later op dat dit niet waar was. De eerste foto van een exoplaneet werd in 2004 gemaakt. Het werd gemaakt door Europa's Very Large Telescope in Chili, bevestigde NASA. Google wees er tijdens de presentatie al op dat de chatbot nog foute antwoorden kon geven.

'Bard' maakt deel uit van een omvangrijk AI-offensief van Google. De zoekmachinegigant reageert vooral op de Californische start-up OpenAI en diens tekstrobot 'ChatGPT'. OpenAI is financieel nauw verbonden met Google's concurrent Microsoft. 'ChatGPT' zal worden geïntegreerd in de tot nu toe slechts matig succesvolle zoekmachine Bing van Microsoft.