Skiër Crawford stunt met wereldtitel super-G

Tijdens het wereldkampioenschap alpineskiën in het Franse Courchevel-Meribel is donderdag het goud vergeven op de super-G bij de mannen. Die komen tijdens het WK in actie in Courchevel, waar op de L'Eclipse-piste gestreden werd om het super-G-goud.

De Zwitser Loïc Meillard ging als tweede naar beneden en deed dat prima, hij kon even op de hot seat plaatsnemen. Zijn landgenoot Marco Odermatt, dit seizoen vooral in de breedte dominant, stortte zich als zevende de piste af en dook 0,28 seconden onder de tijd van Meillard door.

Gelijk na Odermatt was het de beurt aan thuisfavoriet Alexis Pinturault en die wist het publiek in vuur en vlam te zetten: de Fransman was nog eens 0,11 seconden rapper dan Odermatt. Een minuut of twee later was echter al duidelijk dat het geen goud werd: Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen haalde er nog eens een kwart seconde af.

Na drie opeenvolgende snelste tijden mocht James Crawford uit Canada de piste betreden. Hij was dit seizoen al meerdere malen sterk op de afdaling, maar in Courchevel zette hij de race van zijn leven neer: met vooral een geweldig onderste deel knalde hij welgeteld één honderdste van een seconde van Kilde's tijd af.

Na Crawford beet de een na de ander zich stuk op de vier snelste tijden, niemand kwam meer binnen een halve seconde van de Canadees. Na drie World Cup-podia in het afgelopen jaar, en nog geen zege, kroonde hij zich tot wereldkampioen, voor Kilde en Pinturault.