Baanrenner Hoogland met overmacht naar EK-goud op kilometer, brons Van der Duin

heywoodu

In het Zwitserse Grenchen is donderdag de tweede dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen afgewerkt. Dat leverde weer Nederlands succes op, twee keer zelfs, waarbij één van de medailles vooraf al wel min of meer ingetekend was.

Puntenkoers mannen
De eerste finale van de avond werd een nogal rommelige vertoning, waarbij de regie het regelmatig kwijt was, maar de tijd- en puntenwaarneming ook. Wereldkampioen Yoeri Havik kon zich er niet echt in mengen en moest genoegen nemen met een negende plek, terwijl het in de slotfase tussen de Italiaan Simone Consonni en Donavan Grondin uit Frankrijk ging, met Albert Torres uit Spanje nog als outsider. Consonni werd in de laatste sprint tweede en dat was genoeg: goud voor de Italiaan, terwijl Torres met winst in de slotsprint nog over Grondin naar zilver wipte, voor de Fransman.

Afvalkoers vrouwen
Maike van der Duin zat er namens Nederland lang bij, ook toen er nog maar vier over waren: naast Van der Duin nog de Britse Elinor Barker, Valentine Fortin uit Frankrijk en de Belgische Lotte Kopecky. Van der Duin leek af te vallen, maar de Britse reed te laag op de baan en werd eruit gehaald. Van der Duin haakte daarna wel af met brons, waarna Kopecky in de strijd om de titel afrekende met Fortin.

Kilometer tijdrit mannen
Zoals verwacht stond er totáál geen maat op Jeffrey Hoogland. De Nederlander was meerdere niveau's te sterk voor de rest van het veld en knalde in 58,203 seconden naar het goud. Alejandro Martinez Chorro uit Spanje pakte in 59,687 seconden het zilver, vlak voor de 59,778 van de Duitser Maximilian Dornbach.

Ploegenachtervolging vrouwen
De finale leek mogelijk spannend te worden, maar dat viel achteraf wat tegen, hoewel het nog bijna fout ging voor de Britse ploeg: Katie Archibald reed véél te hard voor haar ploeggenotes, maar herstelde zich door zich op tijd terug te laten zakken. Samen met Neah Evans, Josie Knight en Anna Morris reed ze in de finale naar 4:13,890 minuten en goud tegen de 4:16,018 van Martina Alzini, Elisa Balsamo, Martina Fidanza en Vittoria Guazzini uit Italië. Duitsland won met Franziska Brausse, Lisa Klein, Mieke Kroger en Laura Sussemilch de kleine finale om brons in 4:14,402 minuten tegen Frankrijk (4:15,557).

Ploegenachtervolging mannen
Met Italië en Groot-Brittannië stonden er twee ploegen in de finale die in de voorrondes volledig aan elkaar gewaagd waren. In de finale was dat echter iets minder het geval: motor Filippo Ganna, Francesco Lamon, Jonathan Milan en Manlio Moro waren constant een goede seconde rapper dan de Britten Dan Bigham, Charlie Tanfield, Ethan Vernon en Oliver Wood en wonnen in 3:47,667 minuten, tegen 3:48,800 voor de Britten. Met Thomas Denis, Corentin Ermenault, Benjamin Thomas en starter Quentin Lafargue won Frankrijk de kleine finale in 3:49,837 minuten van Denemarken (3:50,007).