Zelenskyy bezocht Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

Zelensky bezocht Macron en Scholz in Parijs om aan te dringen op meer steun van de EU in Oekraïne. De Europese leiders bevestigden opnieuw hun voortdurende steun aan Zelensky en Oekraïne.

Voorafgaand aan Zelensky's avondbezoek aan Frankrijk landde hij in Groot-Brittannië en bracht de dag door met premier Rishi Sunak. Tussendoor ontmoette hij King Charles. Zelensky had een ontmoeting met parlementsleden en werd later rondgeleid op een militaire basis waar Oekraïense soldaten worden opgeleid om Challenger II-tanks te gebruiken.

Rishi Sunak heeft de basis gelegd voor Groot-Brittannië om straaljagers naar Oekraïne te sturen na een hartstochtelijk pleidooi van Volodymyr Zelensky tijdens zijn verrassingsreis naar het VK.

De premier gaf het ministerie van Defensie de opdracht om te onderzoeken hoe vliegtuigen konden worden geleverd en kondigde aan dat Oekraïense piloten in Groot-Brittannië zouden worden opgeleid.

Aan het begin van een persconferentie in Frankrijk loopt de Duitse bondskanselier Scholz naar de verkeerde kant van het podium en gaat voor de Oekraïense vlag staan. President Zelensky merkt het op en zegt: "Ik denk dat dat onze vlag is, maar heel erg bedankt". President Macron, die tussen de twee leiders staat, giechelt en gebaart dat ze van positie moeten wisselen.

Volodymr Zelensky en Emmanuel Macron vlogen donderdagochtend van Parijs naar Brussel om een top van EU-staatshoofden en regeringsleiders bij te wonen, zo maakte het Elysee Palace bekend.