FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 januari 2023

Energiecrisis raakt ook elektrische automobilist: kosten opladen verdubbeld

Waar de automobilist die op benzine of diesel rijdt het afgelopen jaar met prijsverhoging op prijsverhoging te maken had, bleven de prijzen voor het opladen van een elektrische auto redelijk stabiel. De eigenaren van een elektrische bolide staan nu ook voor een flinke prijsverhoging: de prijs voor het opladen is namelijk verdubbeld. Zo meldt AT5

Zo kent de stad Amsterdam op het moment twee aanbieders van laadpalen in de stad: Vattenfall en TotalEnergies. Afgelopen periode betaalde je bij een Vattenfall-paal, waarvan het aantal in Amsterdam het grootst is, 31 cent per kilowattuur. Vanaf 21 januari wordt die prijs verhoogd naar 68 cent per kilowattuur. Afgelopen december verhoogde de TotalEnergies al de prijs naar 50 cent per kilowattuur. 

Volgens de gemeente Amsterdam is er met de aanbieders afgesproken dat de kosten voor het opladen zijn gekoppeld aan de energieprijs. Per kwartaal kunnen de tarieven worden aangepast. Aangezien de prijs voor stroom is gestegen, stijgen de tarieven van de laadpalen mee. Een andere reden dat de prijzen stijgen, is de verhoging van de btw op openbaar laden van 9 procent naar 21 procent. 

Vanaf dit jaar komt er ook een derde aanbieder bij: Equans. Zij nemen van de ongeveer 3.000 palen die de stad telt er 2.535 over. Volgens de leverancier zijn de tarieven die zij gaan hanteren nog niet rond. "Dat ligt aan de energieprijs, de netbeheerderkosten en de btw." Wel verwachten zij dat de prijs onder die van Vattenfall gaat komen. "Pin me er niet op vast, maar ik denk dat het tussen de 50 en de 55 cent per kilowattuur gaat kosten."

De gemeente verwacht dat er in 2030 iets meer dan 250.000 in Amsterdam geregistreerde elektrische auto's zijn. De bedoeling is dat dan één op de vijftien openbare parkeerplaatsen in de stad een laadpaal moet hebben. De aanbieders zijn zelf verantwoordelijk om de actuele prijzen door te geven, dat doen ze via een app, website of via de QR-code op de laadpaal. 

Letse rodelaars pakken vier uit vijf bij World Cup op thuisbaan

De World Cup rodelen streek de afgelopen dagen neer in het Letse Sigulda, waar de eerste van twee reeksen aan wedstrijden werd afgewerkt. Komend weekeinde staat er ook weer een reeks op het programma, wat naast World Cup tevens dienst doet als EK - dat zou in Lillehammer gehouden worden, maar in Noorwegen liep men tegen organisatorische problemen aan.

Vrouwen
Op de klassieke korte baan was de Duitse Dajana Eitberger de snelste in de eerste run, een positie die ze in run twee wist te verdedigen. Elina Vitola deed het namens de sterke thuisploeg het best en wist op 0,094 seconden de tweede plek te pakken, door het Duitse duo Julia Taubitz (+0,144) en Anna Berreiter (+0,154) net van het lijf te houden - Sigita Berzina was op 0,319 seconden met plek vijf 'best of the rest' en de twee Letse.

Mannen
De kennis van de thuisbaan deed Kristers Aparjods goed in de eerste run, en in run twee ging hij nog eens twee duizendsten van een seconde harder naar beneden. Dat was een wat kleinere 'versnelling' dan de concurrentie, maar de Let was wel met afstand de beste: hij verwees de Duitser Max Langenhan naar plek twee op 0,253 seconden, een eeuwigheid in het rodelen. Dominik Fischnaller uit Italië completeerde op 0,267 seconden het podium en verder kwam alleen de Duitser Felix Loch in de buurt (+0,290).

Vrouwendubbels
Het veld was helaas een stuk kleiner dan tijdens de Noord-Amerikaanse World Cups vóór de jaarwisseling, maar dat mocht de pret voor de thuisfans zeker niet drukken. Anda Upite en Sanija Ozolina hielden hun in run één veroverde leidende positie in run twee vast en wonnen met 0,212 seconden voorsprong op de verrassende Amerikanen Chevonne Forgan en Sophia Kirkby. Plek drie was op 0,335 seconden voor het Duitse topduo Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal.

Mannendubbels
De Letten waren lekker bezig en ook bij de mannendubbels kwam daar geen verandering in. Martins Bots en Roberts Plume hebben het Letse stokje definitief overgenomen van de gestopte grootheden Andris en Juris Sics en toonden dat aan door in beide runs de snelste tijd te noteren. De Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt werden op 0,156 seconden tweede, voor de Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner (+0,382).

Estafette
Gezien de eerdere successen was het niet geheel verrassend dat Letland op de afsluitende estafette de toon aangaf: Vitola, Aparjods en Bots/Plume waren te sterk voor Duitsland, dat met Eitberger, Loch en Wendl/Arlt op 0,228 seconden tweede werd, voor de Amerikaanse ploeg van Emily Sweeney, Tucker West en Zach Di Gregorio/Sean Hollander (+0,837). Voor Oostenrijk crashte startvrouw Lisa Schulte, een tekenend einde voor een rampweek voor de Oostenrijkers, die in elke discipline crash na crash kenden.

NFL: Regulier seizoen afgerond, playoffbracket ingevuld

In het american football is het reguliere seizoen in de NFL de afgelopen dagen afgerond. Speelronde achttien bracht voor de nodige teams nog wat hoop op een plekje in de playoffs, de één meer dan de ander - het ene team moest winnen én hopen op nederlagen van anderen, het andere team moest vooral niet verliezen.

We beginnen met de Jacksonville Jaguars, die het thuis opnamen tegen de Tennessee Titans. Een bijzonder overzichtelijke wedstrijd wat de playoffs betreft: de winnaar zou het postseason in mogen. Met onder meer een touchdown pass van Joshua Dobbs op Chigoziem Okonkwo begonnen de Titans goed, maar Trevor Lawrence stelde Christian Kirk in staat om ook namens de thuisploeg te scoren. Lange tijd bleef het bij die twee touchdowns en de nodige field goals, waardoor de Titans op 13-16 stonden. In de slotminuten wonnen de Jaguars echter toch: een 37-yard fumble return touchdown van Josh Allen bracht de ploeg de 20-16 winst en het ticket voor de playoffs.

Vervolgens was er een drietal aan elkaar verbonden wedstrijden: de Miami Dolphins tegen de New York Jets, de Buffalo Bills tegen de New England Patriots en de Pittsburgh Steelers tegen de Cleveland Browns. De Dolphins moesten zelf winnen én hopen op winst van de Bills, terwijl de Patriots moesten winnen óf moesten hopen dat de Dolphins en Steelers verloren. Die Steelers moesten dan juist weer winnen én hopen op verlies voor de Dolphins en Patriots, een gecompliceerd verhaal.

De Bills openden met een kickoff return touchdown, een perfecte manier om de in hun vorige wedstrijd door een hartstilstand getroffen Damar Hamlin een hart onder de riem te steken. De Patriots gaven zich zeker niet gewonnen en halverwege stond het 14-14, terwijl het in Miami met 3-3 ook gelijk stond. De Steelers waren iets beter bezig, maar met 10-7 was hun voorsprong halverwege ook bepaald niet geruststellend.

In het derde kwart liepen de Steelers weg naar een 20-7 voorsprong, kwamen de Dolphins op 6-3 en kregen de Patriots twee touchdowns - waaronder een 101-yard kickoff return van Nyheim Hines - om de oren voor 28-17. Ze kwamen nog even terug, maar een 49-yard touchdown van Stefon Diggs maakte het af voor de Bills: 35-23 en de Patriots waren klaar. De Steelers hielden vol en wonnen met 28-14, maar juichen konden ze niet: een field goal én een safety, beiden in de laatste twintig seconden, brachten de Dolphins de 11-6 zege en dus een plek in de playoffs, ten koste van de Steelers.

Tot slot waren er nog de Green Bay Packers, die de Detroit Lions ontvingen en moesten winnen om de playoffs te halen. Dat zat er met een 9-6 stand halverwege zeker in, maar twee korte touchdowns van Jamaal Williams namens de Lions deden de thuisploeg de nek om: 16-20 voor Detroit, waardoor de Seattle Seahawks de playoffs in gingen.

De Kansas City Chiefs zijn als nummers één geplaatst in de AFC zeker van een plekje in de divisional playoffs aldaar, wat grofweg gezien kan worden als de kwartfinales. In de NFC geldt dat voor de Philadelphia Eagles, terwijl aan beide kanten de zes overige teams de komende week in actie komen in de wildcard games.

Uitslagen NFL week 18
Las Vegas Raiders - Kansas City Chiefs 13-31
Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 20-16
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers 30-17
Buffalo Bills - New England Patriots 35-23
Chicago Bears - Minnesota Vikings 13-29
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 27-16
Indianapolis Colts - Houston Texans 31-32
Miami Dolphins - New York Jets 11-6
New Orleans Saints - Carolina Panthers 7-10
Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 28-14
Denver Broncos - Los Angeles Chargers 31-28
Philadelphia Eagles - New York Giants 22-16
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 38-13
Seattle Seahawks - Los Angeles Rams 19-16 OT
Washington Commanders - Dallas Cowboys 26-6
Green Bay Packers - Detroit Lions 16-20

Programma wildcard games (Nederlandse tijden)
14 januari, 22.30 - NFC; San Francisco 49ers - Seattle Seahawks
14 januari, 02.15 - AFC; Jacksonville Jaguars - Los Angeles Chargers
15 januari, 19.00 - AFC; Buffalo Bills - Miami Dolphins
15 januari, 22.30 - NFC; Minnesota Vikings - New York Giants
15 januari, 02.15 - AFC; Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens
16 januari, 02.15 - NFC; Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys

AI Picture Gallery #92

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #830

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Update 6.3 uit voor Final Fantasy XIV: Endwalker

Square Enix heeft vandaag Patch 6.3: 'Gods Revel, Lands Tremble' voor Final Fantasy XIV Online uitgebracht.

De avonturen van de Warrior of Light worden vervolgd in met nieuwe main scenario quests, terwijl 8 spelers hun kracht en vaardigheden kunnen beproeven in een nieuwe trial op de niveaus Normal en Extreme. Daarnaast kunnen spelers zich verheugen op een nieuwe dungeon, het tweede deel van de alliance raid voor 24 spelers. Ondertussen bijten wij onze tanden al stuk op de nieuwe Leap of Faith-map in het casino The Golden Saucer.

Over enkele weken komt de nieuwe ultimate raid die met Patch 6.31 zal verschijnen.

Gameplay van Tales of Symphonia Remastered getoond

De nieuwe trailer van Tales of Symphonia Remastered richt zich op de gameplayfuncties die spelers kunnen ontdekken wanneer ze beginnen aan hun zoektocht om de wereld te regenereren.

In de game kunnen spelers de uitgestrekte vervallen wereld verkennen om Sylvarant te regenereren en tegelijkertijd Tethe'alla te redden. Daarbij zullen ze krachtige technieken en unison attacks met hun team kunnen gebruiken om vijanden te verslaan. Naast de wapens en accessoires die in de wereld te vinden zijn, zal crafting het team ook in staat stellen om te regenereren en op de been te blijven, want ze zullen al hun kracht en vriendschap nodig hebben om te slagen in hun gevaarlijke zoektocht.

Tales of Symphonia Remastered komt op 17 februari 2023 uit op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch en is compatibel met PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Insulinepil voor diabetici komt weer stap dichterbij

Diabetes is een ziekte die velen zorgen baart, aangezien patiënten dagelijks met regelmaat insuline moeten injecteren. Wetenschappers hebben echter goed nieuws: ze hebben een oplossing in de vorm van een glucosepil gevonden, iets waar al flink wat jaren naar wordt gezocht.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een orale pil, opgebouwd uit verschillende lagen, de glucosespiegel van diabetische ratten stabiel kan houden. Binnenin de pil bevindt zich een chemische 'micromotor' die zich in de wand van de dikke darm boort, om insuline veilig en effectief af te geven. Dit is een grote stap voorwaarts voor de miljoenen die lijden aan diabetes, die tot nu toe genoodzaakt waren om zich te verlaten op onhandige en soms pijnlijke injectiespuiten.

Een insulinepil is een droom die werkelijkheid wordt, hoewel dat vooralsnog even alleen is weggelegd voor ratten. Voor mensen is het natuurlijk wel weer een flinke stap dichterbij. Voor een beduidend meer uitgebreide beschrijving van onder meer de werking van de pil en een stukje voorgeschiedenis, verwijzen we graag door naar Scientias.

Kang geeft Ant-Man een nieuwe kans in trailer voor Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Toen Scott Lang vijf jaar vast zat in het Quantum Realm groeide zijn dochter intussen zonder hem op, zo zagen we in Avengers: Endgame. In de trailer voor Ant-Man and the Wasp: Quantumania geeft Kang hem de kans de verloren tijd terug te krijgen.

Natuurlijk weten we al dat Kang, ook wel Kang the Conqueror, gespeeld door Jonathan Majors, de nieuwe Big Bad in het Marvel Cinematic Universe is en deze trailer windt er ook geen doekjes om: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook. Na zijn optreden als Kang-variant He Who Remains in Loki is dit de eerste echte introductie van Majors als de multiverse-manipulerende slechterik, die een nog grotere uitdaging is voor de Avengers dan Thanos al was.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania is te zien vanaf 15 februari.

Inflatie over 2022 bedroeg 10 procent

Prijzen van consumentengoederen- en diensten waren in 2022 gemiddeld 10,0 procent hoger dan in 2021, maakt het CBS bekend. In 2021 was de inflatie 2,7 procent. De inflatie van 2022 is de hoogste na 1975. In dat jaar waren consumentenproducten gemiddeld 10,2 procent duurder dan een jaar eerder. Consumentengoederen en -diensten waren in 2022 gemiddeld 10 procent duurder dan een jaar eerder.

Energie duurder
Met name de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) droeg bij aan de hoge inflatie in 2022. Energie was in 2022 gemiddeld 114 procent duurder dan in 2021. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 10,0 procent in 2022 was 4,6 procentpunt.

Onderzoek naar energieprijzen
De prijsontwikkeling van energie wordt gemeten op basis van nieuwe contracten. Veel huishoudens hadden in 2022 echter nog een bestaand contract voor gas en elektriciteit. Het CBS onderzoekt nieuwe methoden voor het meten en berekenen van de energieprijzen in de CPI en HICP, waarbij actuele ontwikkelingen van energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht. Eind oktober zijn de voorlopige onderzoeksresultaten gepubliceerd. Het CBS maakt in het onderzoek gebruik van databestanden die aangeleverd zijn door energiemaatschappijen. Het CBS zal de komende tijd bij de berichtgeving over inflatie regelmatig meer informatie geven over de voortgang en de uitkomsten van het onderzoek.

Prijsstijging voedingsmiddelen en motorbrandstoffen
Ook voedingsmiddelen en motorbrandstoffen waren in 2022 duurder. Voeding was 10,8 procent duurder dan een jaar eerder. In 2021 lagen de prijzen van voeding nog 0,2 procent lager. De prijsstijging van voedingsmiddelen werd vooral veroorzaakt door vlees, zuivel, brood en granen, en groente.

In 2022 waren motorbrandstoffen 18,1 procent duurder dan het jaar daarvoor, in 2021 was de prijsontwikkeling 16,8 procent. Een liter benzine kostte gemiddeld 1,82 euro in 2021, in 2022 was die prijs 2,07 euro. De prijs van een liter diesel was in 2021 gemiddeld 1,46 euro. In 2022 was dit 1,96 euro.

Cao-lonen stijgen minder hard dan consumentenprijzen
Vorige week meldde het CBS dat de cao-lonen 3,2 procent waren gestegen in 2022. Daarmee ligt de stijging van de cao-lonen volgens voorlopige cijfers dit jaar 6,8 procentpunt lager dan de stijging van de consumentenprijzen.

Ook toename inflatie eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP).

De prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens de HICP was in 2022 gemiddeld 11,6 procent. In 2021 was de stijging van de HICP voor Nederland 2,8 procent. De prijsstijging in de eurozone nam volgens voorlopige cijfers toe van 2,6 procent in 2021 naar 8,4 procent in 2022.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

Implicaties coronacrisis op de berekening van de inflatie
Door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis zijn sommige diensten na maart 2020 tijdelijk niet of beperkt beschikbaar geweest. Hierdoor zijn voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. De artikelgroepen waarbinnen prijzen geschat moesten worden in verband met corona maken in 2021 samen circa 3 procent uit van de consumptieve bestedingen. In 2022 was dit nagenoeg 0 procent. De schattingen van 2021 werken door in de berekening van de inflatie van 2022. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt.

Trailer: Carnival Row keert terug voor een tweede seizoen

Dankzij de pandemie is het voor sommige series wat onzeker of je er ooit nog wat van hoort, maar de fantasyserie Carnival Row keert volgende maand toch echt terug met seizoen 2. Prime Video gaf hiervoor vandaag een nieuwe trailer vrij.

Het nieuwe seizoen wordt afgetrapt met een reeks gruwelijke moorden welke worden onderzocht door voormalig inspecteur Rycroft Philostrate a.k.a. Philo. Vignette Stonemoss en de Zwarte Raaf plannen wraak voor de onrechtvaardige onderdrukking door de menselijke leiders van The Burgue: Jonah Breakspear en Sophie Longerbane. En Tourmaline erft bovennatuurlijke krachten die haar lot en de toekomst van The Row bedreigen. Nadat ze is ontsnapt aan The Burgue en haar wraakzuchtige broer Ezra, stuiten Imogen Spurnrose en haar partner Agreus Astrayon  op een radicale nieuwe samenleving die hun toekomstplannen volledig in de war schopt. 

Carnival Row 2 is te zien vanaf 17 februari.

15-jarige jongen ontvoerd in Amsterdam, korte tijd later bevrijd op snelweg

In de Tweede Jan Steenstraat in Amsterdam-Zuid is vanmorgen een jongen van vijftien jaar ontvoerd. De politie achtervolgde de bestelbus en wist korte tijd later op de A27 de jongen te bevrijden. Drie verdachten zijn aangehouden voor de ontvoering. Zo meldt AT5.

Agenten kregen rond 08.40 uur een melding dat een jongen door meerdere mannen in een busje wordt geduwd. De politie weet de bestelbus uiteindelijk op de A27 ter hoogte van Groenekan te vinden. De bus wordt omsingeld en er worden waarschuwingsschoten gelost. De jongen wordt daarna - ongedeerd - bevrijd.

De drie mannen die zijn aangehouden zijn een 35-jarige Amsterdammer, een 36-jarige Weesper en een 29-jarige Almeerder. Het drietal is overgebracht naar het politiebureau en zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. 

De recherche doet onderzoek naar de ontvoering en vraagt aan mensen die beschikken over beeldmateriaal van videodeurbellen en dashcams deze te delen.

Russisch oorlogsschip 'Admiral Gorschkov' houdt oefening op Noordzee

Volgens het Ministerie van Defensie in Moskou houdt het Russische oorlogsschip 'Admiral Gorshkov', uitgerust met nieuwe hypersonische raketten, oefeningen in de Noordzee voor de kust van Noorwegen.

De bemanning van het fregat oefende luchtverdediging en het afweren van een gesimuleerde vijand in de Noordzee, aldus het ministerie. Het oorlogsschip is uitgerust met Zirkon-raketten, die volgens Russische informatie negen keer de geluidssnelheid kunnen bereiken en een bereik hebben van meer dan 1.000 kilometer. De Russische president Vladimir Poetin stuurde vorige week de 'Admiral Gorshkov' de Atlantische Oceaan op. Hiermee wil hij het Westen laten zien dat Rusland nergens voor terugdeinst.

Het wereldwijde sterftecijfer onder kinderen en adolescenten blijft dalen.

De Wereldgezondheidsorganisatie in Genève liet weten, dat sinds 2000 het sterftecijfer met 50 procent is gedaald bij kleine kinderen en met 36 procent bij oudere kinderen. Het aantal doodgeborenen is gedaald  met 35 procent.

Dit hangt samen met een verbetering van de medische basiszorg, aldus de WHO. Ondanks alle verbeteringen sterft er elke 4,4 seconden een kind of jonger persoon. De WHO roept daarom op tot nog meer investeringen in de gezondheidszorg om de zorg voor moeders en kinderen te verbeteren. 

Biden nam na vice-presidentschap ook vertrouwelijke dossiers mee uit Witte Huis

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt hoe president Biden in het verleden is omgegaan met vertrouwelijke documenten. Dat melden de Amerikaanse media. Het gaat om potentieel als vertrouwelijke of geheim geclassificeerde documenten uit zijn tijd als vice-president. De documenten werden gevonden toen de advocaten van Biden zijn voormalige kantoor in het Biden Center in Washington leegruimden, aldus het Witte Huis.

Biden gebruikte dit kantoor van 2017 tot 2019. Speciale rechercheur Sauber sprak over een klein aantal als vertrouwelijk geclassificeerde documenten in een afgesloten kast. De documenten werden gevonden door de advocaten van Biden en de volgende dag overhandigd aan het Nationaal Archief. De documenten waren "niet het onderwerp van een eerder onderzoek". Sauber zei dat de advocaten van Biden eraan werken om ervoor te zorgen dat alle administratie van Obama-Biden correct in de archieven wordt opgeslagen.

De vondst is opmerkelijk gezien een soortgelijke recente zaak: er loopt een onderzoek tegen voormalig president Trump wegens het meenemen van geheime overheidsdocumenten naar zijn privélandgoed nadat hij het Witte Huis verliet. Trump heeft herhaalde verzoeken om deze documenten aan het Nationaal Archief af te geven genegeerd.

Joran van der Sloot mag 18 jaar langer zitten wegens drugssmokkel

Joran van der Sloot (35) is maandag veroordeeld voor nog eens achttien jaar extra celstraf wegens cocaïnesmokkel in de Peruaanse gevangenis Juliaca. Dat meldt De Telegraaf. De 35-jarige Nederlander zit op dit moment al in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit vanwege de moord op Stephany Flores. Zo valt te lezen bij WNL.

Via een familielid van een medegevangene werd cocaïne via suikerbieten ingevoerd. Van der Sloot verkocht de drugs door aan medegevangenen en verstuurde via postpakketten de cocaïne naar het buitenland.  

VN-experts: herstel ozonlaag op de goede weg

De ozonlaag is momenteel op weg om zich de komende decennia te herstellen. Dat stelt een door de VN ingesteld panel van experts. Het besluit om veel ozonafbrekende stoffen geleidelijk uit te bannen, komt ook de klimaatbescherming ten goede.

De experts spraken op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Meteorological Society (AMS) in Denver, Colorado. Als het huidige herstel wordt voortgezet, zou de ozonlaag tegen ongeveer 2066 in Antarctica, 2045 in het Noordpoolgebied en 2040 in de rest van de wereld hebben hersteld tot het niveau in 1980. In 1984 ontdekten wetenschappers een gat in de ozonlaag boven het Zuidpoolgebied.

In 1987 kwamen de Verenigde Naties in het Verdrag van Montreal overeen om een einde te maken aan het gebruik van chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK's) omdat ze de ozonlaag aantasten. Dit verdrag is door 195 staten geratificeerd. De laag in de atmosfeer van de aarde beschermt de aarde tegen ultraviolette straling van de zon. De aanvullende wijziging in 2016 waardoor het gebruik van bepaalde chemische koelmiddelen, de fluorkoolwaterstoffen (HFK's), wordt aangepakt zou de opwarming van de aarde tegen 2100 met 0,3 tot 0,5 graden kunnen verminderen, schrijven de experts.

Trifluormethaan is niet meegenomen in de berekening. HFK's worden bijvoorbeeld gebruikt in koelkasten en soms ook in warmtepompen of airconditioningsystemen. Gedurende enige tijd werden de gassen beschouwd als een alternatief voor CFK's. Hoewel de gedeeltelijk gefluoreerde koolwaterstoffen de ozonlaag niet aantasten, zijn ze beduidend schadelijker voor het klimaat dan bijvoorbeeld CO2. In het verlengde van het Verdrag van Montreal volgde in 2016 het akkoord om het gebruik van HFK's uit te faseren.

Amerikaanse landmachteenheid met zwaar materieel door Nederland

Honderden Amerikaanse M-1 Abrams tanks, Bradley-infanteriegevechtsvoertuigen en ander materieel rijden en varen sinds maandag door Nederland. Het gaat in totaal om 1.275 voertuigen van een Amerikaanse landmachteenheid die naar Polen en Litouwen gaat. Het transport duurt tot begin februari en wordt ondersteund door Nederlandse militairen.

Het materieel komt aan in de haven van Vlissingen van waar het verder gaat over de weg, het spoor en het water. Het overslagterrein is deze periode aangewezen als ‘Tijdelijk Militair Object’.

Dag en nacht bewaking
Het terrein wordt dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid op en in het water. Ook andere Defensie-eenheden leveren steun. Zo organiseert de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie het transport van Amerikaans personeel en ondersteunen de luchtmacht en marechaussee bij de bewaking en beveiliging. Amerikaans personeel zorgt zelf voor de afhandeling van hun materieel.

De zogenoemde Host Nation Support (HNS, gastlandsteun) is gevraagd voor de Amerikaanse 2nd Brigade van de 1st Cavalry Division, Armored Brigade Combat Team uit Fort Hood, Texas. Deze brigade gaat voor een half jaar naar Polen en Litouwen, als onderdeel van de versterkte militaire aanwezigheid aan de Oostflank van het NAVO-grondgebied. De eenheid lost hier een andere Amerikaanse brigade af.

Goede infrastructuur
Het leveren van HNS aan bondgenoten is afgesproken binnen de NAVO. Nederland is dankzij haar goede havenfaciliteiten en infrastructuur een logische en belangrijke partner op logistiek vlak. De HNS-operatie wordt gecoördineerd vanuit het Territoriaal Operatiecentrum (TOC) van de Koninklijke Landmacht in Utrecht.

Archieffoto maart 2022 van een Bradley-pantservoertuig en een Nederlandse militair tijdens het verlenen van Host Nation Support (Afbeelding: Defensie)
Archieffoto maart 2022 van een Bradley-pantservoertuig en een Nederlandse militair tijdens het verlenen van Host Nation Support (Afbeelding: Defensie)

Basisscholen ingezet bij herkennen slachtoffers (online) kindermisbruik

Basisscholen kunnen een belangrijke rol spelen bij het herkennen en identificeren van minderjarige slachtoffers van (online) seksueel misbruik. Daarom worden ze door Politie en OM uitgenodigd deel te nemen aan de nieuwe opsporingsmethode Schoolalert.

Schoolalert maakt het voor de politie en het Openbaar Ministerie (OM) mogelijk om -incidenteel en onder strikte voorwaarden – aan een leerkracht of schoolleider van een basisschool te vragen of zij een jong slachtoffer herkennen. Hierbij zal nooit kinderpornografisch materiaal worden getoond, maar bijvoorbeeld alleen het gezicht of de kleding van het slachtoffer.

Identificeren
De politie ontvangt jaarlijks tienduizenden meldingen van kinderpornografische beelden. Dat aantal stijgt ieder jaar. Het is lang niet altijd mogelijk om slachtoffers van online seksueel misbruik daadwerkelijk te identificeren. Bij het Schoolalert kunnen schoolleiders en eventueel andere professionals in het basisonderwijs, zoals Intern Begeleiders of vertrouwenspersonen, worden gevraagd mee te helpen om slachtoffers te identificeren. De gegevens van de slachtoffers worden uiterst zorgvuldig behandeld volgens de geldende privacywetgeving.

Scholen krijgen alleen toegang tot de gegevens via een beveiligde omgeving van de politie. Wanneer daaraan behoefte is, wordt deskundige opvang/hulp ingeschakeld.‘Met een Schoolalert vragen we de basisscholen om hulp en hoeft landelijke opsporingsberichtgeving mogelijk niet meer. Hiermee kan worden voorkomen dat het jonge slachtoffer publiek bekend wordt’, zegt Ben van Mierlo, landelijk commissaris zeden, kinderpornografie en kindersekstoerisme van de politie. ‘De afbeelding van het kind zal door de politie na korte tijd worden verwijderd. Als het slachtoffer herkend is, gebeurt dat uiteraard meteen.’

Zorgplicht
Van Mierlo noemt het een logische stap om dit aan basisscholen te vragen. ‘Slachtoffers van online kindermisbruik zijn vaak jonge, schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Het basisonderwijs heeft daarom de meeste kans om deze jonge slachtoffers te kunnen identificeren. Daarnaast hebben scholen een zorgplicht en houden ze nu ook al in de gaten of er iets mis is met een kind. Schoolalert is niet verplicht, maar we verwachten dat 90 procent van de basisscholen wil meedoen. We verwachten eind februari de eerste zaak aan de scholen te gaan aanbieden en zo’n 3 tot 4 keer per jaar van dit alert gebruik te maken.'

Dronken jagen aan banden gelegd in Frankrijk, teveel mensen per ongeluk neergeschoten

Met een klein beetje verstand kan een ieder wel indenken dat jagen met een paar drankjes achter de kiezen niet het meest snuggere plan ooit is, maar blijkbaar werkt dat niet altijd zo makkelijk. Daardoor heeft de Franse regering besloten nieuwe wetgeving in te voeren omtrent alcoholgebruik en jagen.

Mensen die in Frankrijk een fazant, everzwijn of hert van het leven willen beroven kunnen gedwongen gaan worden een blaastest te doen, waarbij er een limiet van 0,5 promille alcohol in het bloed geldt, hetzelfde als voor automobilisten. Met twee glazen wijn zit je daar wel zo'n beetje aan, hoewel het verstand natuurlijk zegt om überhaupt even met die wijn te wachten tot je geen vuurwapen meer in de hand hebt.

Tijdens diverse jachtongelukken vielen vorig jaar in Frankrijk acht doden en negentig gewonden, waarbij er bij zo'n tien procent van gevallen sprake was van drankgebruik. Een andere jager of een voorbijganger wordt dan bijvoorbeeld geraakt, doorgaans natuurlijk per ongeluk.

Men laat ook een speciale app ontwikkelen, waarop mensen kunnen zien waar er wanneer wordt gejaagd. Mensen die wél in rust van de natuur willen genieten kunnen dan bijvoorbeeld een andere route kiezen om de jagers, die zich ook vaker bij moeten laten scholen, te ontwijken.

Onteigening eerste woningen Vierpaardjes Venlo toegestaan

In de gemeente Venlo komt een tunnel onder de spoorweg ‘de Vierpaardjes’. Voor de aanleg van deze spoorwegonderdoorgang is het nodig dat meerdere woningen worden gesloopt. De gemeente moet deze kopen of onteigenen om het plan uit te kunnen voeren. Het is de gemeente niet gelukt om de woningen te kopen. Het grootste deel van de eigenaren verzet zich tegen een onteigening.

In de eerste 4 onteigeningsprocedures die aan de rechtbank zijn voorgelegd, heeft de rechter beslist dat de bezwaren van de eigenaren tegen de onteigening niet slagen en de gemeente deze woningen mag onteigenen. De rechtbank vindt dat de gemeente genoeg heeft gedaan om de huizen vrijwillig aan te kopen. Dat is niet in alle gevallen gelukt omdat de gemeente en een aantal eigenaren het stevig oneens zijn over de prijs. Daarom wordt nu in het vervolg van de onteigeningsprocedure bij de rechtbank bepaald wat die prijs moet zijn.

Consumptie huishoudens groeit met bijna 3 procent in november

In november 2022 hebben huishoudens 2,7 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in november 2021. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer besteed aan diensten, maar minder aan goederen, meldt het CBS.
De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in december gunstiger dan in november.

Huishoudens besteden meer aan diensten
Consumenten hebben in november, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 7,1 procent meer besteed aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in november 2021. Vorig jaar november golden er coronamaatregelen. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

In november hebben consumenten 4,1 procent minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan voedingsmiddelen, dranken en tabak. Verder hebben ze 2,7 procent minder besteed aan duurzame goederen dan in november 2021. Ze besteedden vooral minder aan woninginrichting en elektrische apparaten. Aan overige goederen, zoals aardgas en producten voor persoonlijke verzorging, hebben ze in november 1,6 procent minder besteed. Huishoudens hebben vooral minder energie verbruikt. In november 2022 was het zachter dan in november 2021.

Ruim een week geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in november 4 procent kleiner was dan in november 2021. Het volume van de non-foodsector kromp met 3 procent en dat van de foodsector kromp met ruim 4 procent. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Omstandigheden consumptie in december gunstiger
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in december gunstiger dan in november. De jaar-op-jaardaling van de beurskoersen was kleiner. Ook waren consumenten minder pessimistisch over hun financiële situatie in de komende 12 maanden en de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid.

Scherpere PFAS-regels in Noord-Holland

De PFAS-regels voor bodem van de provincie Noord-Holland zijn aangescherpt. Aanleiding is nieuwe kennis over PFAS. De regels geven aan wanneer de bodem verontreinigd is en wanneer saneringsmaatregelen nodig zijn. Dit geeft duidelijkheid bij bijvoorbeeld de bouw van woningen en wegen. Het doel van de regels is om mens en milieu te beschermen.

Lage gehalten al schadelijk
Omdat het Rijk nog geen landelijke normen voor PFAS in de bodem heeft vastgesteld, heeft de provincie in 2017 zelf beleid ontwikkeld. Sindsdien zijn er veel onderzoeken uitgevoerd en is er nieuwe kennis beschikbaar over PFAS. Uit onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) blijkt bijvoorbeeld dat lage gehalten PFAS al schadelijk kunnen zijn voor de mens.

Saneringsnorm omlaag
Het beleid is op verschillende punten aangepast. De waarden die aangeven wanneer sprake is van ernstige verontreiniging zijn bijvoorbeeld gewijzigd. Boven die waarde moet er gesaneerd worden. Per kilo mag er nu 59 microgram PFOS in de grond zitten. Voorheen was dit 110 microgram per kilo. Voor PFOA ligt die grens nu op 60 microgram per kilo grond. Dit was eerder 1100 microgram.

Ook de normering voor grondwater is gewijzigd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen grondwater bestemd voor consumptie (drinkwater) en grondwater niet bestemd voor consumptie. Grondwater dat nu of in de toekomst gebruikt kan worden voor de bereiding van drinkwater is extra beschermd, met een strengere norm.

PFAS
De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. PFAS zijn in veel producten toegepast. Door het gebruik van deze producten en door uitstoot van fabrieken zijn PFAS in het milieu terechtgekomen. PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Voor meer informatie over PFAS in de bodem zie rivm.nl/pfas/bodem.

FOK! Wat een weer: heel veel neerslag

winterbanner

Goede morgen!

Er gebeurt het een en ander in de atmosfeer, momenteel zijn er in het oosten des lands nog wat buien te vinden, deze trekken weg naar het oosten. Dan is het even droog maar niet voor lang. Tot aan 20 januari kunen we 50 tot 100 mm regen verwachten terwijl er al een maandhoeveelheid neerslag is gevallen deze maand. Daar komt dus nog flink wat bij. Ook in omringende landen regent het veel, dat water komt via de rivieren onze kant op. Zo erg als vorig jaar zal het niet worden, toen waren er ook flinke stormen waaronder een die Limburg deels deed onderlopen.

Vanmiddag komt er dan een nieuw regengebied het land binnen bij zo'n 6 graden. De wind trekt wat aan naar matig tot vrij krachtig. Later wordt het geleidelijk droog en loopt de temperatuur op tot 10 graden.  De nacht naar woensdag verloopt tevens nat: eerst motregen, later gaat het harder regenen bij een minimumtemperatuur van 8 graden. De wind wordt sterker naar vrij krachtig, aan de kust windkracht 7. Voor woensdagavond is code geel afgegeven voor heel Nederland, vanwege onweer en mogelijke hagelbuien. De rest, dat lees je dan! Tot morgen!

 

Het langjarig gemiddelde is 68 mm in januari, dit zal komende dagen overal wel gehaald kunnen worden (Foto: KNMI)
Het langjarig gemiddelde is 68 mm in januari, dit zal komende dagen overal wel gehaald kunnen worden
(Foto: KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.