NFL: Regulier seizoen afgerond, playoffbracket ingevuld

In het american football is het reguliere seizoen in de NFL de afgelopen dagen afgerond. Speelronde achttien bracht voor de nodige teams nog wat hoop op een plekje in de playoffs, de één meer dan de ander - het ene team moest winnen én hopen op nederlagen van anderen, het andere team moest vooral niet verliezen.

We beginnen met de Jacksonville Jaguars, die het thuis opnamen tegen de Tennessee Titans. Een bijzonder overzichtelijke wedstrijd wat de playoffs betreft: de winnaar zou het postseason in mogen. Met onder meer een touchdown pass van Joshua Dobbs op Chigoziem Okonkwo begonnen de Titans goed, maar Trevor Lawrence stelde Christian Kirk in staat om ook namens de thuisploeg te scoren. Lange tijd bleef het bij die twee touchdowns en de nodige field goals, waardoor de Titans op 13-16 stonden. In de slotminuten wonnen de Jaguars echter toch: een 37-yard fumble return touchdown van Josh Allen bracht de ploeg de 20-16 winst en het ticket voor de playoffs.

Vervolgens was er een drietal aan elkaar verbonden wedstrijden: de Miami Dolphins tegen de New York Jets, de Buffalo Bills tegen de New England Patriots en de Pittsburgh Steelers tegen de Cleveland Browns. De Dolphins moesten zelf winnen én hopen op winst van de Bills, terwijl de Patriots moesten winnen óf moesten hopen dat de Dolphins en Steelers verloren. Die Steelers moesten dan juist weer winnen én hopen op verlies voor de Dolphins en Patriots, een gecompliceerd verhaal.

De Bills openden met een kickoff return touchdown, een perfecte manier om de in hun vorige wedstrijd door een hartstilstand getroffen Damar Hamlin een hart onder de riem te steken. De Patriots gaven zich zeker niet gewonnen en halverwege stond het 14-14, terwijl het in Miami met 3-3 ook gelijk stond. De Steelers waren iets beter bezig, maar met 10-7 was hun voorsprong halverwege ook bepaald niet geruststellend.

In het derde kwart liepen de Steelers weg naar een 20-7 voorsprong, kwamen de Dolphins op 6-3 en kregen de Patriots twee touchdowns - waaronder een 101-yard kickoff return van Nyheim Hines - om de oren voor 28-17. Ze kwamen nog even terug, maar een 49-yard touchdown van Stefon Diggs maakte het af voor de Bills: 35-23 en de Patriots waren klaar. De Steelers hielden vol en wonnen met 28-14, maar juichen konden ze niet: een field goal én een safety, beiden in de laatste twintig seconden, brachten de Dolphins de 11-6 zege en dus een plek in de playoffs, ten koste van de Steelers.

Tot slot waren er nog de Green Bay Packers, die de Detroit Lions ontvingen en moesten winnen om de playoffs te halen. Dat zat er met een 9-6 stand halverwege zeker in, maar twee korte touchdowns van Jamaal Williams namens de Lions deden de thuisploeg de nek om: 16-20 voor Detroit, waardoor de Seattle Seahawks de playoffs in gingen.

De Kansas City Chiefs zijn als nummers één geplaatst in de AFC zeker van een plekje in de divisional playoffs aldaar, wat grofweg gezien kan worden als de kwartfinales. In de NFC geldt dat voor de Philadelphia Eagles, terwijl aan beide kanten de zes overige teams de komende week in actie komen in de wildcard games.

Uitslagen NFL week 18
Las Vegas Raiders - Kansas City Chiefs 13-31
Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 20-16
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers 30-17
Buffalo Bills - New England Patriots 35-23
Chicago Bears - Minnesota Vikings 13-29
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 27-16
Indianapolis Colts - Houston Texans 31-32
Miami Dolphins - New York Jets 11-6
New Orleans Saints - Carolina Panthers 7-10
Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 28-14
Denver Broncos - Los Angeles Chargers 31-28
Philadelphia Eagles - New York Giants 22-16
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 38-13
Seattle Seahawks - Los Angeles Rams 19-16 OT
Washington Commanders - Dallas Cowboys 26-6
Green Bay Packers - Detroit Lions 16-20

Programma wildcard games (Nederlandse tijden)
14 januari, 22.30 - NFC; San Francisco 49ers - Seattle Seahawks
14 januari, 02.15 - AFC; Jacksonville Jaguars - Los Angeles Chargers
15 januari, 19.00 - AFC; Buffalo Bills - Miami Dolphins
15 januari, 22.30 - NFC; Minnesota Vikings - New York Giants
15 januari, 02.15 - AFC; Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens
16 januari, 02.15 - NFC; Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys