VN-experts: herstel ozonlaag op de goede weg

Jippie

De ozonlaag is momenteel op weg om zich de komende decennia te herstellen. Dat stelt een door de VN ingesteld panel van experts. Het besluit om veel ozonafbrekende stoffen geleidelijk uit te bannen, komt ook de klimaatbescherming ten goede.

De experts spraken op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Meteorological Society (AMS) in Denver, Colorado. Als het huidige herstel wordt voortgezet, zou de ozonlaag tegen ongeveer 2066 in Antarctica, 2045 in het Noordpoolgebied en 2040 in de rest van de wereld hebben hersteld tot het niveau in 1980. In 1984 ontdekten wetenschappers een gat in de ozonlaag boven het Zuidpoolgebied.

In 1987 kwamen de Verenigde Naties in het Verdrag van Montreal overeen om een einde te maken aan het gebruik van chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK's) omdat ze de ozonlaag aantasten. Dit verdrag is door 195 staten geratificeerd. De laag in de atmosfeer van de aarde beschermt de aarde tegen ultraviolette straling van de zon. De aanvullende wijziging in 2016 waardoor het gebruik van bepaalde chemische koelmiddelen, de fluorkoolwaterstoffen (HFK's), wordt aangepakt zou de opwarming van de aarde tegen 2100 met 0,3 tot 0,5 graden kunnen verminderen, schrijven de experts.

Trifluormethaan is niet meegenomen in de berekening. HFK's worden bijvoorbeeld gebruikt in koelkasten en soms ook in warmtepompen of airconditioningsystemen. Gedurende enige tijd werden de gassen beschouwd als een alternatief voor CFK's. Hoewel de gedeeltelijk gefluoreerde koolwaterstoffen de ozonlaag niet aantasten, zijn ze beduidend schadelijker voor het klimaat dan bijvoorbeeld CO2. In het verlengde van het Verdrag van Montreal volgde in 2016 het akkoord om het gebruik van HFK's uit te faseren.