Letse rodelaars pakken vier uit vijf bij World Cup op thuisbaan

De World Cup rodelen streek de afgelopen dagen neer in het Letse Sigulda, waar de eerste van twee reeksen aan wedstrijden werd afgewerkt. Komend weekeinde staat er ook weer een reeks op het programma, wat naast World Cup tevens dienst doet als EK - dat zou in Lillehammer gehouden worden, maar in Noorwegen liep men tegen organisatorische problemen aan.

Vrouwen
Op de klassieke korte baan was de Duitse Dajana Eitberger de snelste in de eerste run, een positie die ze in run twee wist te verdedigen. Elina Vitola deed het namens de sterke thuisploeg het best en wist op 0,094 seconden de tweede plek te pakken, door het Duitse duo Julia Taubitz (+0,144) en Anna Berreiter (+0,154) net van het lijf te houden - Sigita Berzina was op 0,319 seconden met plek vijf 'best of the rest' en de twee Letse.

Mannen
De kennis van de thuisbaan deed Kristers Aparjods goed in de eerste run, en in run twee ging hij nog eens twee duizendsten van een seconde harder naar beneden. Dat was een wat kleinere 'versnelling' dan de concurrentie, maar de Let was wel met afstand de beste: hij verwees de Duitser Max Langenhan naar plek twee op 0,253 seconden, een eeuwigheid in het rodelen. Dominik Fischnaller uit Italië completeerde op 0,267 seconden het podium en verder kwam alleen de Duitser Felix Loch in de buurt (+0,290).

Vrouwendubbels
Het veld was helaas een stuk kleiner dan tijdens de Noord-Amerikaanse World Cups vóór de jaarwisseling, maar dat mocht de pret voor de thuisfans zeker niet drukken. Anda Upite en Sanija Ozolina hielden hun in run één veroverde leidende positie in run twee vast en wonnen met 0,212 seconden voorsprong op de verrassende Amerikanen Chevonne Forgan en Sophia Kirkby. Plek drie was op 0,335 seconden voor het Duitse topduo Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal.

Mannendubbels
De Letten waren lekker bezig en ook bij de mannendubbels kwam daar geen verandering in. Martins Bots en Roberts Plume hebben het Letse stokje definitief overgenomen van de gestopte grootheden Andris en Juris Sics en toonden dat aan door in beide runs de snelste tijd te noteren. De Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt werden op 0,156 seconden tweede, voor de Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner (+0,382).

Estafette
Gezien de eerdere successen was het niet geheel verrassend dat Letland op de afsluitende estafette de toon aangaf: Vitola, Aparjods en Bots/Plume waren te sterk voor Duitsland, dat met Eitberger, Loch en Wendl/Arlt op 0,228 seconden tweede werd, voor de Amerikaanse ploeg van Emily Sweeney, Tucker West en Zach Di Gregorio/Sean Hollander (+0,837). Voor Oostenrijk crashte startvrouw Lisa Schulte, een tekenend einde voor een rampweek voor de Oostenrijkers, die in elke discipline crash na crash kenden.