Dronken jagen aan banden gelegd in Frankrijk, teveel mensen per ongeluk neergeschoten

heywoodu

Met een klein beetje verstand kan een ieder wel indenken dat jagen met een paar drankjes achter de kiezen niet het meest snuggere plan ooit is, maar blijkbaar werkt dat niet altijd zo makkelijk. Daardoor heeft de Franse regering besloten nieuwe wetgeving in te voeren omtrent alcoholgebruik en jagen.

Mensen die in Frankrijk een fazant, everzwijn of hert van het leven willen beroven kunnen gedwongen gaan worden een blaastest te doen, waarbij er een limiet van 0,5 promille alcohol in het bloed geldt, hetzelfde als voor automobilisten. Met twee glazen wijn zit je daar wel zo'n beetje aan, hoewel het verstand natuurlijk zegt om überhaupt even met die wijn te wachten tot je geen vuurwapen meer in de hand hebt.

Tijdens diverse jachtongelukken vielen vorig jaar in Frankrijk acht doden en negentig gewonden, waarbij er bij zo'n tien procent van gevallen sprake was van drankgebruik. Een andere jager of een voorbijganger wordt dan bijvoorbeeld geraakt, doorgaans natuurlijk per ongeluk.

Men laat ook een speciale app ontwikkelen, waarop mensen kunnen zien waar er wanneer wordt gejaagd. Mensen die wél in rust van de natuur willen genieten kunnen dan bijvoorbeeld een andere route kiezen om de jagers, die zich ook vaker bij moeten laten scholen, te ontwijken.