Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
De militante islamistische taliban die in Afghanistan regeren willen met behulp van Chinese investeringen een olieveld ontwikkelen.
Tijdens een gezamenlijke persconferentie in Kabul tekende een vertegenwoordiger van het regime een overeenkomst met het bedrijf CAPEIC. Dit werd uitgezonden door de Tolonews-omroep. Volgens de berichtgeving zijn de Chinezen van plan om als eerste stap 150 miljoen dollar te investeren. Dit zou ongeveer 3.000 banen in Afghanistan moeten opleveren. De Taliban krijgen bij start een aandeel van 20 procent in de winst. Dit is het grootste economische project sinds de Taliban opnieuw aan de macht kwamen.
Elf teams krijgen geld om onderzoek te doen naar oversterfte gedurende de coronapandemie. Toen het virus op grote schaal rondging in Nederland stierven meer mensen dan verwacht. De studies moeten helpen om duidelijk te maken waardoor dat kwam, en mogelijk 'bijdragen aan het voorkomen of verminderen van oversterfte tijdens een volgende pandemie'.
De organisatie ZonMw, die innovatie en onderzoek in de zorg financiert, heeft donderdag bekendgemaakt aan wie de subsidies voor de onderzoeken zijn toegekend. Bedragen zijn niet bekendgemaakt. Meer hierover bij Skipr.
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over eventuele extra maatregelen voor reizigers die uit China naar Nederland reizen. Mede op basis daarvan stuurt hij vrijdag een besluit aan de Tweede Kamer, zo schrijft hij in een brief. Hij heeft ook de Eerste Kamer gevraagd om haast te maken met een wetsaanpassing omdat coronamaatregelen momenteel überhaupt nauwelijks mogelijk zijn. De Eerste Kamer is tot en met maandag 16 januari met reces. Kuipers wil dat de senaat terugkomt van reces om de wet 'op de kortst mogelijke termijn' te behandelen.
Woensdag heeft de Europese Unie geadviseerd om extra maatregelen te treffen, waaronder het testen van alle reizigers. Lidstaten mogen zelf weten of ze dat advies overnemen. Kuipers heeft daarvoor niet alleen het OMT om raad gevraagd, maar ook het nieuwe Maatschappelijk Impact Team (MIT) en een aantal overheidsorganisaties waaronder de politie en inspecties. Ook is er overleg met de luchtvaartsector. Lees meer bij Skipr.
In 2022 stegen de cao-lonen met 3,2 procent ten opzichte van 2021, de grootste toename sinds 2008. De inflatie was flink hoger. In de bedrijfstak onderwijs was de loonstijging het grootst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
In het laatste kwartaal van 2022 waren de cao-lonen 3,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is de grootste cao-loonstijging in twintig jaar. In het tweede kwartaal van 2002 was de stijging met 3,7 procent nog net iets hoger.
De ontwikkeling van de consumentenprijzen (cpi) is pas komende dinsdag bekend, maar deze zal ruim boven die van de cao-lonen liggen. In de eerste elf maanden van 2022 was de gemiddelde toename van de cpi 10,0 procent. Daarmee is de reële cao-loonontwikkeling (de cao-loonontwikkeling gecorrigeerd voor inflatie) rond de -6 procent in 2022.
Sinds de start van de publicatie van deze jaarcijfers in 1973 is zo’n groot verschil tussen cao-loonstijging en inflatieontwikkeling nog niet voorgekomen.
Grootste stijging bij sector overheid
In 2022 stegen de lonen het meest bij de sector overheid; met 4,1 procent. In de sector gesubsidieerde instellingen en de sector particuliere bedrijven namen de lonen toe met respectievelijk 3,3 en 3,0 procent. Vorig jaar had de sector overheid nog de kleinste loonstijging (1,9 procent).
Grootste loonstijging in bedrijfstak onderwijs
Op het niveau van bedrijfstakken stegen de lonen in 2022 met 5,2 procent het meest in het onderwijs. In het vierde kwartaal is de loonontwikkeling opgelopen naar 7,0 procent. De stijging in het onderwijs komt onder andere doordat dit jaar de lonen in het primair en het voortgezet onderwijs gelijkgetrokken zijn.
De bedrijfstak vervoer en opslag (4,6 procent) is de tweede grootste stijger in 2022. In de bedrijfstakken landbouw, bosbouw en visserij en energievoorziening stegen de lonen het minst met respectievelijk 2,0 en 2,2 procent.
Contractuele loonkosten met 3,6 procent gestegen
De contractuele loonkosten; de cao-lonen plus werkgeverspremies, stegen met 3,6 procent in 2022 ten opzichte van een jaar eerder. Per kwartaal namen de loonkosten toe; in het vierde kwartaal was de toename van de loonkosten 4,9 procent. Hiermee ligt de ontwikkeling van de contractuele loonkosten hoger dan die van de cao-lonen. De vergelijking met het laatste kwartaal vorig jaar valt hoger uit, omdat van augustus tot en met december 2021 de WW-premie tijdelijk werd verlaagd. Daartegenover staat dat de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2022 is verlaagd ten opzichte van 2021.
De voorlopige cijfers over 2022 zijn gebaseerd op 99 procent van de cao’s waaruit de statistiek is opgebouwd. Dit betekent dat voor verreweg de meeste cao’s in 2022 een definitief akkoord is bereikt. In de laatste twee decennia is dit niet zo hoog geweest. In dezelfde periode van 2021 was dit 88.
Ongeveer 8 op de 10 werknemers vallen onder een cao.
Per 1 januari 2023 speelt de cao-loonontwikkeling een rol bij het vaststellen van de maximaal toegestane huurverhoging in de vrije sector.
Daley Blind zal zijn loopbaan hoogstwaarschijnlijk voortzetten bij Bayern München. De verdediger is al in Duitsland voor de medische keuring en zal daarna een contract tekenen tot het einde van het seizoen met een optie voor nog een jaar.
De 32-jarige Blind is transfervrij nadat vorige maand zijn contract bij Ajax werd ontbonden. Bij Bayern München zijn ze hard op zoek naar versterking nadat op het afgelopen WK linksback Lucas Hernandez zijn kruisband afscheurde en de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Ook doelman Manuel Neuer is lang afwezig nadat hij bij het skiën zijn been brak.
De rechtbank legt geen straf op aan een 60-jarige vrouw die haar moeder, een 85-jarige dementerende vrouw, heeft mishandeld. De mishandeling is als gevolg van de diagnose schizofrenie niet aan de vrouw toe te rekenen. Omdat de vrouw momenteel wordt behandeld in het kader van een civielrechtelijke zorgmachtiging, legt de rechtbank aan de vrouw geen strafrechtelijke maatregel (tbs) op.
Op 27 april 2022 bracht de vrouw haar moeder in de nacht naar het ziekenhuis. De 85-jarige vrouw had open wonden en bloeduitstortingen op haar armen, handen en borst. De moeder kon vanwege haar dementie de artsen niet vertellen hoe zij aan dit letsel kwam. Haar dochter kwam erg verward over. Zij vertelde de artsen dat zij naast haar moeder sliep en wakker werd omdat haar moeder een rochelend geluid maakte. De vrouw dacht toen dat haar moeder gewurgd werd. De politie trof in de auto van de vrouw 2 plankjes met daarop bloed aan. Bij de politie verklaarde de vrouw dat zij haar moeder met 1 plankje had geslagen, omdat zij haar moeder wilde bevrijden van degene die haar aan het wurgen was. Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk dat haar moeder daadwerkelijk door een indringer werd belaagd.
Schuldig aan poging tot zware mishandeling
Aan de vrouw is primair ten laste gelegd dat zij haar moeder zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Omdat de rechtbank oordeelt dat met de verwondingen van de 85-jarige vrouw geen sprake is van zwaar lichamelijk letsel, spreekt ze de vrouw hiervan vrij. Wel vindt de rechtbank dat het slaan met het plankje tot zwaar lichamelijk letsel had kunnen leiden. De vrouw is daarom wel veroordeeld voor de subsidiair ten laste gelegde poging tot zware mishandeling.
Geen straf
Door een psychiater is vastgesteld dat de 60-jarige vrouw lijdt aan schizofrenie. Tijdens het plegen van de mishandeling handelde de vrouw volledig onder invloed van haar stoornis. De rechtbank oordeelt daarom dat de mishandeling niet aan de vrouw kan worden toegerekend, waardoor aan de vrouw geen straf kan worden opgelegd.
Geen tbs
De vrouw was mantelzorger van haar moeder en werd al jaren niet behandeld voor haar stoornis. Volgens de psychiater kon onder deze specifieke omstandigheden de mishandeling plaatsvinden. Ondertussen is haar moeder opgenomen in een verzorgingsinstelling en wordt de vrouw behandeld voor haar stoornis. Daarnaast is de vrouw niet eerder met justitie in aanraking geweest, waardoor de rechtbank de kans op een gevaar voor personen of goederen laag inschat. Om deze reden legt de rechtbank geen tbs op.
Volgens de Russische president Vladimir Poetin moet Oekraïne territoriale verliezen accepteren voordat er gesprekken tussen de twee landen kunnen plaatsvinden.
"Het Westen speelt een destructieve rol door Oekraïne te voorzien van wapens, informatie en advies", zei Poetin in een telefoongesprek tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, aldus het Russische presidentieel bureau.
Rusland is klaar voor een dialoog met Oekraïne, maar laatstgenoemde moet eerst voldoen aan de bekende voorwaarden en rekening houden met de nieuwe 'territoriale realiteit'.
Veel gezinnen dreigen zonder eten en in de kou het nieuwe jaar in te gaan. Dat signaleren honderden basisscholen in Nederland die zijn aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds. Zij deden sinds september 2022 voor maar liefst 3,6 miljoen euro een beroep op het fonds. Nooit eerder ontving het fonds zoveel aanvragen voor eerste levensbehoeften, als kleding en voedsel.
Er is een alarmerende verschuiving zichtbaar, zegt Hans Spekman. Als directeur van het Jeugdeducatiefonds heeft hij nauw contact met de 628 scholen die bij het fonds zijn aangesloten. Op alle scholen groeit meer dan 50% van de leerlingen op in armoede. De afgelopen maanden zag Spekman het aantal aanvragen voor eerste levensbehoeften verdubbelen.
Voorkomen dat gezinnen kopje onder gaan
Het fonds ontving sinds september 2022 drie keer zoveel aanvragen voor winterkleding als een jaar eerder. Ook deden scholen vaker dan ooit een beroep op het fonds voor schoenen en zelfs ondergoed. Spekman: “Daaruit kun je afleiden dat veel gezinnen sinds eind 2022 in de ‘overleefstand’ staan.” De middelen die scholen aanvragen zijn steeds vaker niet meer gericht op het bevorderen van de ontwikkelkansen van kinderen, maar op ervoor zorgen dat een gezin niet volledig kopje onder gaat.
Vergelijking 2021
In 2021 deden scholen vooral een beroep op het fonds voor het aanschaffen van laptops, bedden, bureaus en OV-kosten. Door de digitale lessen in coronatijd zagen leerkrachten dat veel leerlingen thuis geen eigen bed, laptop en plekje hadden om rustig te werken. Toen de scholen in 2021 weer open gingen kreeg het fonds relatief veel aanvragen voor kindercoaching, huiswerkbegeleiding en educatieve materialen. Spekman: “De nadruk leek te liggen op ervoor zorgen dat kinderen de faciliteiten hadden om te kunnen leren, en daarna op het inhalen van achterstanden.”
Onacceptabel
Een schrijnend voorbeeld van de verschuiving in het type aanvragen in 2022 is volgens Spekman de aanvraag van een school in Rotterdam voor fleece dekens. Leerlingen zitten in de kou, doordat er geen geld thuis is om de verwarming aan te zetten. Door de fleece dekens aan te bieden probeert de school de gezinnen te steunen in deze zware tijd. Spekman: “Het laat zien dat de prioriteiten inmiddels zijn verschoven van ‘helpen groeien’ naar ‘helpen bestaan’. Dat is onacceptabel in een rijk land als dat van ons.”
In Israël zullen de bevoegdheden van het Hooggerechtshof worden ingeperkt.
Procureur-generaal Levin presenteerde hervormingsplannen die het parlement het recht zouden geven om gerechtelijke beslissingen met een absolute meerderheid te herroepen. Dit zou een regeringsmeerderheid in staat kunnen stellen wetten aan te nemen die de rechtbank als ongrondwettelijk heeft verworpen. Daarnaast zouden politici een grotere rol spelen bij de benoeming van leden van de Hoge Raad.
Levin beschuldigde het Hooggerechtshof van buitensporige inmenging in politieke beslissingen. De hervorming die hij nastreeft, zal de democratie en de scheiding der machten versterken. Oud-premier Lapid daarentegen beschuldigde de nieuwe regering ervan de democratische structuren van het land kapot te willen maken.
Iran heeft Frankrijk gedreigd met consequenties na publicatie door Charlie Hebdo van een spotprent van Ayatollah Khamenei. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Amir-Abdollahian schreef op Twitter dat de beledigingen niet zonder een effectieve en stevige reactie konden blijven.
Update 5 januari 13.30 uur: Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran maakte bekend dat een Frans onderzoeksburau in Iran een werkverbod heeft gekregen.
Eerdere berichtgeving: In een speciale uitgave ter gelegenheid van de herdenking van de terroristische aanslag op hun kantoor in Parijs, publiceerde Charlie Hebdo tientallen spotprenten waarin de spot werd gedreven met de geestelijke leider van Iran. Volgens het satirische tijdschrift is de campagne bedoeld om de huidige protesten tegen de regering in Iran te steunen.
Op 7 januari 2015 vond een bloedige aanslag plaats op de redactie door twee islamistische terroristen. Vijf tekenaars, drie journalisten, een lokaal politicus en drie politieagenten kwamen hierbij om het leven. Elf anderen raakten gewond, van wie vier ernstig. Eerder had het tijdschrift spotprenten van Mohammed geplaatst wat tot protesten in moslimlanden leidde
De slijtage van autobanden laat microplastics en daarmee giftige stoffen in landbouwgrond neerdwarrelen, wat uiteindelijk in planten zoals sla terechtkomt.
Een onderzoeksteam uit Oostenrijk waarschuwt hiervoor in een vakblad . In laboratoriumexperimenten is onderzocht hoe slaplanten chemicaliën opnemen die vrijkomen bij de productie van banden en tijdens de bandenslijtage bij het rijden. Dit bevat een stof (N-(1,3-Dimethylbutyl)-N'-phenyl-p-phenylendiamin ook wel 6PPD genoemd) die in verband is gebracht met een massale uitsterving van zalm in de Verenigde Staten. In de slaplanten in het laboratorium waren alle vijf de onderzochte stoffen aantoonbaar. In een volgende stap willen de onderzoekers onderzoeken of planten in echte aarde de chemicaliën net zo opnemen als in de laboratoriumsetting.
Adam en Olivia waren in 2022 in Amsterdam de populairste babynamen voor respectievelijk jongetjes en meisjes. Olivia prolongeert daarmee haar eerste plaats van 2021, Adam stoot Noah van de troon. Dat blijkt uit de namenlijst die de Sociale Verzekeringsbank jaarlijks publiceert.
Van de tot november 9079 geboren Amsterdammertjes kregen er 65 de naam Adam. Noah (49 keer) en Benjamin (40 keer) completeren de top drie populairste jongensnamen. Vorig jaar was Noah nog de populairste jongensnaam in Amsterdam, toen stond Adam op twee. Landelijk is Noah nog wel koploper, Adam vinden we in die lijst pas terug op de veertiende plaats.
Olivia is net als vorig jaar de populairste meisjesnaam. 46 Amsterdamse baby's kregen die naam. Noor (43 keer) is net als vorig jaar de nummer twee, Yara (33 keer) is nieuw in de top vijf. Landelijk zijn Emma, Julia en Mila de meest gekozen meisjesnamen. Olivia is landelijk de nummer vijf.
De meest voorkomende Amsterdamse jongensnamen in 2022:
1. Adam, 65 keer
2. Noah, 49 keer
3. Benjamin, 40 keer
4. Zayn, 36 keer
5. Liam, 33 keer
6. James, 31 keer
7. Luca, 30 keer
8. Alexander, 28 keer
Lucas, 28 keer
Rayan, 28 keer
De meest voorkomende Amsterdamse meisjesnamen in 2022:1. Olivia, 46 keer
2. Noor, 43 keer
3. Yara, 33 keer
4. Luna, 32 keer
5. Emma, 31 keer
6. Maya, 29 keer
7. Sofia, 28 keer
8. Lina, 27 keer
9. Mila, 26 keer
De Joker is zwanger geweest en heeft een modder-monster gebaard.
De beste alpineskiërs ter wereld kwamen woensdag in de World Cup weer in actie, allemaal op de slalom. De vrouwen werkten de eerste van twee wedstrijden af in het Kroatische Zagreb, de mannen gingen naar beneden in het Duitse Garmisch-Partenkirchen, twee locaties waar er net genoeg sneeuw was om een beetje een piste te maken.
Slalom vrouwen, Zagreb
De eerste run leverde weer eens een eerste plek op voor de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, die 0,23 seconden sneller naar beneden ging dan de Zweedse Anna Swenn Larsson. Petra Vlhova uit Slowakije stond op 0,55 seconden en verder bleef alleen de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,86) nog binnen één seconde van Shiffrin op de behoorlijk gebroken piste. Ali Nullmeyer uit Canada voerde op 1,21 seconden de rest van het veld aan.
Met een indrukwekkende Wendy Holdener uit Zwitserland aan de leiding, opende Nullmeyer de top-5 in de tweede run. De Canadese werd vorig jaar al vijfde in Zagreb, haar beste resultaat ooit, maar ging dit keer snel in de fout en finishte run twee niet, waarna Liensberger óók de fout in ging en negentien plekken verloor. Vlhova pakte met 0,62 seconden de leiding over en wipte daarmee met 0,45 seconden over Swenn Larsson heen. Shiffrin mocht het afmaken en zo geschiedde: met 0,76 seconden was zij de beste, haar 81e World Cup-zege was een feit. Vlhova werd tweede, Swenn Larsson derde.
Slalom mannen, Garmisch-Partenkirchen
Henrik Kristoffersen was in de eerste run de snelste en met een flink verschil: de Noor was 0,71 seconden sneller dan thuisfavoriet Linus Strasser, terwijl verder alleen de Franse olympisch kampioen Clement Noël (+0,93) binnen één seconde bleef. Ook daarachter waren de verschillen al fors: Manuel Feller uit Oostenrijk volgde op 1,33 seconden, de Zwitsers Daniel Yule en Loïc Meillard stonden al op 1,50 seconden van de Noor.
Stefano Gross stond 26e na de eerste run, maar de Italiaanse veteraan profiteerde optimaal van de sneeuwcondities en stond nog altijd aan de leiding na het tweede optreden van Meillard, dus een plek in de top-6 was al binnen. Yule verstootte Gross met 0,08 seconden eindelijk van de eerste plek, waarna Feller nog eens 0,49 seconden sneller was en daarmee 0,24 seconden over Noël heen wipte. Strasser was voor eigen publiek zeer lekker onderweg, maar het ging fout: met de finish in zicht gleed de Duitser onderuit. Het was tot slot aan Kristoffersen en de Noor maakte het zeer overtuigend af: winst met 1,22 seconden voorsprong op Feller, Noël werd derde.
Goede morgen!
Het lijkt een enigszins droge dag te worden vandaag. Wel is de wind flink aanwezig met windkracht 5, windkracht 6 aan de kust. Momenteel zijn er in het oosten in de regio Twente nog wat buitjes die vlot vertrekken naar de oosterburen. Ook is het vannochtend zwaarbewolkt, de zon zullen we weinig te zien krijgen. Het goede nieuws is dat het wel droog blijft op het zuidwesten na in de middag, daar gaat het wat motregenen. Dan is er een grotere kans op de zon.
Vanavond trekt de motregen over het land naar het noordoosten. De maximumtemperatuur is 10 graden. De komende dagen blijven we dit weerbeeld houden, ongeveer 80% kans op neerslag en zeer zacht. Volgende week is het iets minder zact maar nog steeds met een vrij grote regenkans.
De Zaanse schans oogt rustig (Foto: DJMO)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!
De grote zwarte man sprak iedereen aan die bij hem in de buurt kwam.