Iran sluit Frans onderzoeksbureau na Ayatollah-karikaturen in Charlie Hebdo

Iran heeft Frankrijk gedreigd met consequenties na publicatie door Charlie Hebdo van een spotprent van Ayatollah Khamenei. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Amir-Abdollahian schreef op Twitter dat de beledigingen niet zonder een effectieve en stevige reactie konden blijven.

Update 5 januari 13.30 uur: Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran maakte bekend dat een Frans onderzoeksburau in Iran een werkverbod heeft gekregen.

Eerdere berichtgeving: In een speciale uitgave ter gelegenheid van de herdenking van de terroristische aanslag op hun kantoor in Parijs, publiceerde Charlie Hebdo tientallen spotprenten waarin de spot werd gedreven met de geestelijke leider van Iran. Volgens het satirische tijdschrift is de campagne bedoeld om de huidige protesten tegen de regering in Iran te steunen. 

Op 7 januari 2015 vond een bloedige aanslag plaats op de redactie door twee islamistische terroristen. Vijf tekenaars, drie journalisten, een lokaal politicus en drie politieagenten kwamen hierbij om het leven. Elf anderen raakten gewond, van wie vier ernstig. Eerder had het tijdschrift spotprenten van Mohammed geplaatst wat tot protesten in moslimlanden leidde