Shiffrin en Kristoffersen slalommen naar World Cup-zeges op uitgemergelde pistes

De beste alpineskiërs ter wereld kwamen woensdag in de World Cup weer in actie, allemaal op de slalom. De vrouwen werkten de eerste van twee wedstrijden af in het Kroatische Zagreb, de mannen gingen naar beneden in het Duitse Garmisch-Partenkirchen, twee locaties waar er net genoeg sneeuw was om een beetje een piste te maken.

Slalom vrouwen, Zagreb
De eerste run leverde weer eens een eerste plek op voor de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, die 0,23 seconden sneller naar beneden ging dan de Zweedse Anna Swenn Larsson. Petra Vlhova uit Slowakije stond op 0,55 seconden en verder bleef alleen de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,86) nog binnen één seconde van Shiffrin op de behoorlijk gebroken piste. Ali Nullmeyer uit Canada voerde op 1,21 seconden de rest van het veld aan.

Met een indrukwekkende Wendy Holdener uit Zwitserland aan de leiding, opende Nullmeyer de top-5 in de tweede run. De Canadese werd vorig jaar al vijfde in Zagreb, haar beste resultaat ooit, maar ging dit keer snel in de fout en finishte run twee niet, waarna Liensberger óók de fout in ging en negentien plekken verloor. Vlhova pakte met 0,62 seconden de leiding over en wipte daarmee met 0,45 seconden over Swenn Larsson heen. Shiffrin mocht het afmaken en zo geschiedde: met 0,76 seconden was zij de beste, haar 81e World Cup-zege was een feit. Vlhova werd tweede, Swenn Larsson derde.

Slalom mannen, Garmisch-Partenkirchen
Henrik Kristoffersen was in de eerste run de snelste en met een flink verschil: de Noor was 0,71 seconden sneller dan thuisfavoriet Linus Strasser, terwijl verder alleen de Franse olympisch kampioen Clement Noël (+0,93) binnen één seconde bleef. Ook daarachter waren de verschillen al fors: Manuel Feller uit Oostenrijk volgde op 1,33 seconden, de Zwitsers Daniel Yule en Loïc Meillard stonden al op 1,50 seconden van de Noor.

Stefano Gross stond 26e na de eerste run, maar de Italiaanse veteraan profiteerde optimaal van de sneeuwcondities en stond nog altijd aan de leiding na het tweede optreden van Meillard, dus een plek in de top-6 was al binnen. Yule verstootte Gross met 0,08 seconden eindelijk van de eerste plek, waarna Feller nog eens 0,49 seconden sneller was en daarmee 0,24 seconden over Noël heen wipte. Strasser was voor eigen publiek zeer lekker onderweg, maar het ging fout: met de finish in zicht gleed de Duitser onderuit. Het was tot slot aan Kristoffersen en de Noor maakte het zeer overtuigend af: winst met 1,22 seconden voorsprong op Feller, Noël werd derde.