FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 december 2022

Random Pics van de Dag #797

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zwitsers naar achtste finales na winst op ServiŽ, BraziliŽ ondanks verlies groepswinnaar

Zwitserland heeft vrijdag ten koste van Servië de achtste finales van het WK voetbal in Qatar bereikt. In een leuk duel wonnen de Zwitsers met 3-2 en plaatst zich voor de achtste finales samen met Brazilië, die wel een laatste groepswedstrijd verloor van Kameroen.

Zwitserland opende goed tegen Servië en na twintig minuten kwamen de Zwitsers al voorsprong dankzij Xherdan Shaqiri. Na een kwartier draaide Servië de wedstrijd om via goals van Aleksandar Mitrovic en Dusan Vlahovic. Toch was het bij rust weer gelijk na een goede aanval maakte Breel Embolo de 2-2.

Na rust kwam Zwitserland opnieuw op voorsprong, opnieuw na een schitterende aanval maakte Remo Freuler de 3-2. Daarna probeerde Servië het wel om weer terug te komen in de wedstrijd, maar de Zwitsers bleven makkelijk overeind en gaan samen met Brazilië naar de achtste finales. De Brazilianen verloren weliswaar van Kameroen met 0-1, maar gaan toch als groepswinnaar door.

Als winnaar van groep G staan de Brazilianen maandag om 20.00 uur tegenover Zuid-Korea. Zwitserland neemt het op tegen Portugal.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Zwitserland - Servië & Brazilië - Kameroen op ons WK-forum.

Zuid-Korea dankzij goal in blessuretijd door naar achtste finales WK; Uruguay ondanks winst uitgeschakeld

Zuid-Korea heeft zich op spectaculaire wijze de achtste finales bereikt op het WK voetbal. Door een doelpunt in blessuretijd wonnen de Zuid-Koreanen met 2-1 van Portugal en dat net voldoende voor een plaats in de volgende ronde. Uruguay (2-0-winst op Ghana) kwam juist één goal tekort voor een achstefinaleplek.

Lange tijd leek Uruguay zich te plaatsten voor de achtste finales. Nadat Ghana in de openingsfase een strafschop had gemist stond Uruguay bij rust met 2-0 voor en leek het Zuid-Amerikaanse land zich te mogen opmaken voor een plek in de volgende ronde.

In de andere groepswedstrijd kwam Portugal snel op voorsprong, maar halverwege de eerste helft kwam Zuid-Korea langszij en die stand bleef lang staan en bij die stand was Zuid-Korea uitgeschakeld. Maar in de blessuretijd van de tweede helft maakte Hwang Hee-chan de belangrijke 2-1 en op basis daarvan ging de Aziaten Uruguay op doelsaldo voorbij in de stand.

Bij Zuid-Korea en Portugal bleef de stand 2-1 en moest het nog even afwachten of er nog gescoord ging worden in het andere duel. Mede dankzij de lange blessuretijd bij Uruguay en Ghana in zowel de eerste als in de tweede helft moest er nog even gespeeld worden en daarin kreeg het Zuid-Amerikaanse nog wat kansen, maar kwam niet meer tot scoren, waardoor Zuid-Korea samen met Portugal naar de achtste finales gaat.

In die achtste finales speelt Zuid-Korea waarschijnlijk tegen Brazilië. De beslissing in die poule valt later op vrijdagavond. Portugal treft de nummer twee van groep G. Op dit moment staat Zwitserland nog tweede, maar ook Kameroen en Servië maken nog kans om door te gaan.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Zuid-Korea - Portugal & Ghana - Uruguay op ons WK-forum.

Indiana Jones 5 krijgt een trailer

Indiana Jones and the Dial of Destiny heeft (eindelijk) een trailer gekregen.

Of deze trailer de geruchten van het vervangen van Indy door z'n peetdochter, het sterven van Indy, het tijdreizen en de enorm slechte test-screenings weg kan nemen, is de vraag.

De Critical Drinker heeft hier in ieder geval een mening over:

In tegenstelling tot de Drinker, is Jeremy Jahns wel enthousiast:

Prinses van Oranje maakt kennis met drie defensieonderdelen

Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje heeft het afgelopen jaar kennisgemaakt met drie onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag werd haar door Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim een eerste kennismaking aangeboden met de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine.

De Prinses van Oranje bezocht in april vliegbasis Volkel en vloog mee met een trainingsvlucht van een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens deze vlucht heeft de Prinses kennisgenomen van de inzet van de F-16 als wapenplatform tegen gronddoelen en tegen vliegtuigen. Voorafgaand aan de vlucht heeft de Prinses uitleg gekregen bij een F-16 simulator. Na afloop sprak zij met betrokken militairen en medewerkers.

In Darp bezocht de Prinses in juni de 43 gemechaniseerde brigade, de heavy infantry brigade van de Koninklijke Landmacht. Zij maakte daar een rit in een Leopard gevechtstank om te ervaren hoe het is om te werken met deze zwaar gepantserde voertuigen. Daarnaast ontmoette zij militairen van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon. Deze Nederlandse militairen zijn ingedeeld bij het Cavalerieregiment, dat de naam draagt van de Prinses van Oranje: ‘Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia’.

In Den Helder bezocht de Prinses in augustus de Koninklijke Marine, het krijgsmachtonderdeel waar haar vader is gestart met zijn opleiding. Ze werd hier ontvangen bij de onderzeedienst en ging aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw. Tijdens een tocht onder water heeft de Prinses samen met de bemanning de traditionele Indische rijsttafel gegeten, kreeg ze een rondleiding en uitleg over het leven onder water. Zr.Ms. Zeeleeuw is een van de vier onderzeeboten van de walrusklasse, onderdeel van de NAVO. Prinses Amalia heeft onder begeleiding de onderzeeboot bestuurd en boven water laten komen.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Magnetronmaaltijd duurt langer dan 3,5 minuten, vrouw eist 5 miljoen

Een ongeduldige vrouw uit Florida heeft een rechtszaak aangespannen van 5 miljoen dollar, omdat haar macaroni kaas te lang duurde om te bereiden.

De Kraft Company verkoopt hun magnetronbekers Velveeta Shells and Cheese met reclamekreet 'klaar in 3,5 minuten', maar Amanda Ramirez is hierover nogal verontwaardigd. Zij stelt dat de aangegeven tijd niet de seconden omvat van het openen van het deksel, het toevoegen van smaak en het roeren en heeft om die reden het bedrijf aangeklaagd voor een som van vijf miljoen dollar.

Een woordvoerder van het bedrijf vertelde de BBC: "We zijn op de hoogte van deze frivoliteit en zullen sterk verdedigen tegen de beschuldigingen in de aanklacht."

Naast vijf miljoen dollar wil de vrouw ook dat Kraft ‘stopt met hun misleidende advertenties’ en ‘een correctieve reclamecampagne start’.

Vrouw (72) schakelt beademing medepatient uit wegens 'irritant geluid'

Een 72-jarige patiënte in een ziekenhuis in Mannheim, Duitsland, is gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag nadat ze twee keer de beademing van haar kamergenoot had uitgeschakeld. Volgens de politie vertelde de vrouw dat ze dit deed 'omdat het geluid haar irriteerde'.

De 79-jarige kamergenoot overleefde het voorval. Het personeel van het ziekenhuis waarschuwde de verdachte na de eerste keer, maar ze schakelde toch de hoofdschakelaar van de beademing opnieuw uit.

Na de tweede keer moest de 79-jarige vrouw gereanimeerd worden en ligt ze nog op de intensive care. Wel is ze inmiddels buiten levensgevaar.

VVD: 'straf voor ouders die hun kind laten afglijden in criminaliteit'

De VVD wil ouders die niet meewerken aan het stoppen van crimineel gedrag van hun kind kunnen straffen.

Tweede Kamerlid Ruud Verkuijlen is van mening dat ouders momenteel te onzichtbaar zijn in het voorkomen van jeugdcriminaliteit. Op scholen wordt er meestal goed samengewerkt. Docent, leerling en ouders zijn sámen verantwoordelijk. Maar veel ouders hebben geen idee wat hun kind in zijn vrije tijd op straat doet. Als kinderen ineens met twee telefoons rondlopen of meer geld uitgeven dan hun zakgeld of bijbaan oplevert zou je als ouders minstens wat kritische vragen moeten stellen, ouders zouden zich veel meer moeten inspannen om hun kind op het 'rechte pad' te houden. Meer hierover bij WNL

Skeletonster Bos 7e in World Cup, Canadese en Duitse winst in Park City

In het Amerikaanse Park City is op de olympische baan van Salt Lake City 2002 de tweede World Cup-wedstrijd van het skeletonseizoen afgewerkt. Het was bijzonder spannend op het Amerikaanse ijs, waar de wind ook nog wel enige invloed had, met name in de eerste van twee runs.

Vrouwen
In de eerste run ging het tussen twee dames: de Canadese Mirela Rahneva was de snelste, maar Tina Hermann uit Duitsland zat er slechts negen honderdsten van een seconde achter. Kimberley Bos deed het namens Nederland uitstekend met plek drie op 0,21 seconden, vlak voor de Duitse Susanne Kreher (+0,24) en de Britse Laura Deas (+0,29). Ook de winnares van de vorige wedstrijd, de Duitse Hannah Neise, zat er op 0,33 seconden prima bij, net als thuisfavoriete Kelly Curtis op 0,38 seconden.

Curtis behield haar positie in de tweede manche en ging met vijf honderdsten voorbij Neise. Deas hield haar plek met 0,15 seconden vast en zag Kreher 0,02 seconden achter haar eindigen. Een rommelige run voor Bos zorgde dat de Nederlandse vier plekken verloor, waarna Hermann met een fraaie run op 0,03 seconden de leiding pakte met alleen Rahneva nog te gaan. De Canadese leverde wat in, maar hield precies één tiende over en pakte de winst, voor Hermann en Deas - Bos werd uiteindelijk zevende.

Mannen
Op een van de banen waar Aziaten vaak trainen, zoals overal in Noord-Amerika, deden ze het uitstekend, maar met Christopher Grotheer was een Duitser de snelste in run één. De Zuid-Koreaan Jung Seung-gi zat er met 0,04 seconden bovenop, zijn landgenoot Kim Ji-soo voerde op 0,19 seconden de rest van het veld aan. De Brit Marcus Wyatt, winnaar van de vorige wedstrijd, volgde op 0,21 seconden, voor Felix Keisinger uit Duitsland (+0,26), de Amerikaan Austin Florian (+0,28) en de Chinees Chen Wenhao (+0,37), wiens landgenoten Yin Zheng en Yan Wengang ook in de top-10 stonden.

De Duitser Axel Jungk liet een goede tweede run zien en ging voorbij alle Chinezen naar minstens de zevende plek. Na een moeizame start ging Florian er alsnog vijf honderdsten onderdoor, goed voor sowieso zijn beste World Cup-prestatie ooit. Keisinger was nog eens 0,16 seconden sneller, maar Wyatt ging daar weer vier volle tienden onderdoor. Kim had het erg zwaar en verloor twee plekken, maar landgenoot Jung ging juist razendsnel en pakte met 0,20 seconden de leiding. Grotheer had een flinke uitdaging voor zich om de winst te pakken, maar dat deerde de Duitser niet: hij pakte met 0,17 seconden de winst, voor Jung en Wyatt.

Trailer: de Guardians of the Galaxy gaan nog ťťn keer los in Volume 3

Voordat regisseur James Gunn fulltime de tent gaat runnen bij de concurrentie heeft hij nog één ding af te ronden bij Marvel: de verhaallijn van de Guardians of the Galaxy. In de trailer voor volume 3 keert het team nog een keer terug om het heelal te redden.

Vorige week verscheen op Disney+ de holiday special van Guardians of the Galaxy, die geldt als een prequel voor deze film. Nu in volume 3 belooft de trailer om de verhaallijnen rondom Peter en Gamora, de oorsprong van Rocket en de aan het einde van volume 2 geïntroduceerde Adam Warlock te vervolgen en, naar verwachting, af te ronden.

Guardians of the Galaxy volume 3 is te zien vanaf mei 2023.

FOK! Wat een weer: droog en koud

herfstbanner

Goede morgen!

Een kort weerbericht vandaag: we beginnen bewolkt met in het noorden de zon, zo ook de middag en zo ook de avond bij 3 graden en een matige tot krachtige wind uit het noordoosten. In de nacht vriest het licht, volgende week kan er qua maximumtemperatuur een graadje bijkomen. Dit was het weerbericht voor 14 dagen.

Grapje, tot morgen!

Een beeld vanuit Zaandam afgelopen woensdag. (Foto: Charged)
Een beeld vanuit Zaandam afgelopen woensdag. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

1 op de 4 mensen met armoederisico is een kind

In 2021 maakten 891.000 mensen deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens; een kwart daarvan was een minderjarig kind (209.000). Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met armoederisico, een jaar eerder was dat nog 6,8 procent (218.000). Voor de bevolking als geheel bleef het risico in 2020 en 2021 gelijk op 5,4 procent. Bij werkenden daalde het armoederisico licht. Dit meldt het CBS naar aanleiding van de nieuwste cijfers over het armoederisico in Nederland.

370.000 mensen leefden in 2021 al ten minste vier jaar achtereen in een huishouden met een laag inkomen (2,3 procent van de bevolking). Het langdurige armoederisico kwam daarmee iets lager uit dan in 2020 (2,4 procent). Ook bij kinderen daalde het licht: van 3,1 procent naar 2,9 procent.

De lage-inkomensgrens staat voor een vast koopkrachtbedrag dat jaarlijks wordt gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling. In 2021 lag de grens voor een alleenstaande op 1.130 euro netto per maand. Voor een paar zonder kinderen was dat 1.590 euro, en met twee minderjarige kinderen 2.170 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen bedroeg de grens 1.720 euro.

Meer armoederisico bij zzp’ers, minder bij zmp’ers
Van de ruim 7,9 miljoen 15- tot 75-jarigen met hoofdzakelijk inkomen uit betaald werk maakte in 2021 1,8 procent (142.000 personen) deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Vanaf het piekjaar 2013, toen nog 3,5 procent van alle werkenden een armoederisico had, is het percentage voortdurend gedaald.

Het aandeel werknemers met een laag inkomen daalde van 1,2 procent in 2020 naar 1,1 procent in 2021. Bij zelfstandigen met personeel (zmp’ers) was de daling groter: van 3,4 procent in 2020 naar 2,5 procent in 2021. Uitzondering waren de zzp’ers, bij wie het armoederisico in 2021 steeg.

Werknemers hebben het laagste armoederisico maar vormen wel de grootste groep werkenden. Daarom is bij hen de omvang van de groep met een armoederisico groter dan onder zmp’ers en zzp’ers. In 2021 hadden 74.000 werknemers een laag inkomen, tegen respectievelijk 7.000 zmp’ers en 60.000 zzp’ers.

Actuele financiële situatie minder rooskleurig ingeschat
Mensen uit huishoudens met een inkomen onder de lage-inkomensgrens maakten vaker gewag van een minder goede financiële situatie (link) dan mensen met een hoger inkomen. Ze houden minder vaak geld over, doen vaker een beroep op spaarmiddelen en maken vaker schulden dan de hogere inkomens. Na een opleving in 2021 gingen de inschattingen van de lage-inkomensgroep er in 2022 weer op achteruit. Het percentage dat geld zegt over te houden daalde van 24 procent in 2021 naar 20 procent in 2022; het percentage dat zegt spaarmiddelen te moeten aanspreken steeg van 17 naar 23 procent.

Maar ook de mensen uit huishoudens zonder armoederisico waren in 2022 somberder over hun financiële situatie. Het percentage huishoudens dat geld overhoudt daalde van 68 naar 63 procent en het percentage dat spaarmiddelen moet aanspreken steeg van 8 naar 12 procent. Verhoudingsgewijs is de hogere inkomensgroep daarmee sterker financieel versomberd dan de groep met een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

Ook somberder over toekomstige financiën
Bij de inschatting van de financiële situatie in de komende twaalf maanden zijn de verschillen tussen mensen met en zonder armoederisico minder uitgesproken dan bij de inschatting van de actuele financiële situatie. Wel gingen mensen met een laag inkomen er vaker vanuit dat hun financiële situatie de komende twaalf maanden zou verslechteren, terwijl mensen met een hoger inkomen vaker van mening waren dat hun financiële situatie onveranderd zou blijven.

Bij beide inkomensgroepen verbeterde het sentiment in 2021 om vervolgens in 2022 weer te verslechteren. Zo steeg bij de lage-inkomensgroep het aandeel dat verwacht dat de financiële situatie van het huishouden zal verslechteren van 31 procent in 2021 naar 45 procent in 2022. Bij de groep mensen met een hoger inkomen verdubbelde dit aandeel naar 36 procent.

Politie treedt op bij demonstratie in Zwolle

De politie heeft donderdagmiddag in Zwolle opgetreden tegen strafbare feiten die daar gepleegd werden tijdens een onaangekondigde demonstratie van verschillende groepen bij het Provinciehuis Zwolle. Er zijn drie verdachten aangehouden voor het niet voldoen vordering (2) en belediging (1). Zij zijn inmiddels heengezonden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Diverse groepen, waaronder boeren uit Noord en Oost Nederland, verzamelden zich onder andere met landbouwvoertuigen eind van de ochtend/begin van de middag bij het provinciehuis in Zwolle. Met tractoren werden wegen geblokkeerd. Bij het provinciehuis werd gevraagd om een blokkade op te heffen waar niet aan werd voldaan. Ook na vordering werd de blokkade niet opgeheven. Ook werd een politievoertuig belemmerd door tractoren. Er is besloten de weg vrij te maken met behulp van een shovel. Daarbij is één tractor van de rijbaan verwijderd. Ook werd verboden zwaar vuurwerk in beslag genomen. Nadat de demonstranten waren vertrokken bij het Provinciehuis verplaatste een deel zich richting het gemeentehuis. Daar is het rustig gebleven.

Recht op demonstreren
De politie respecteert dat mensen willen demonstreren om voor hun belangen op te komen. Demonstranten die op een ‘normale manier’ actievoeren, worden daarin gefaciliteerd. Maar we zagen vanmiddag in Zwolle protesten die ten koste gingen van de veiligheid en de openbare orde en grensoverschrijdend zijn. En op het moment dat strafbare feiten worden gepleegd trekken we als politie een grens.

Grote politie-inzet
De politie heeft donderdag veel politiemensen ingezet om de demonstratie in goede banen te leiden. Echter, de inzet van de politie was ook noodzakelijk om in sommige situaties de rust te laten terugkeren. Daarbij is ook de ME ingezet.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #104
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
©FOK.nl e.a.