FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 december 2022

Argentinië naar kwartfinale na zege op Australië

Het Nederlands Elftal moet het komende vrijdag in de kwartfinale opnemen tegen Argentinië. De Zuid-Amerikanen versloegen vanavond Australië met 2-1.

Argentinië had het betere van het spel maar had moeite om tegen de compact spelende Australiers tot kansen te komen. Na dik een half uur was het die individuele klasse van Messi, die zijn duizendste wedstrijd speelde op het hoogste niveau, die zorgde voor de voorsprong. Hij schoot raak in wat uiteindelijk het enige schot op doel was in de eerste helft.

Na rust ging Australië op jacht naar de gelijkmaker maar het bleef voorzichtig. Dat leverde niet het gewenste resultaat op want toen keeper Ryan in de fout ging kon Álvarez de bal in het lege doel schuiven. Met twee goals achterstand moest Australië wel risico's gaan nemen. Aanvallend leverde dit niet veel op maar toen een schot van Goodwin door Fernandez van richting werd veranderd en in de goal belandde werd het toch nog spannend.

In de slofase kregen de Argentijnen diverse kansen op de wedstrijd te beslissen maar toen dit niet gebeurde kregen de Australiers vlak voor tijd nog een kans op de gelijkmaker. Doelman Mártinez kon nog net een inzet van Kuol keren.

Argentinië

2 - 1

Australië

 35' Messi
 57' Álvarez
   77' Fernández (e.d)
 
 Gele kaart: , Irvine, Degenek, (Australië)
 
Stadion: Ahmed bin Alistadion, Ar Rayyan
Toeschouwers: 45.032
Arbiter: Marciniak (Pol)
 
Opstelling:   Opstelling:
E.Martínez
Molina (Montiel/ 80)
Romero
Otamendi
Acuna (Tagliafico/ 72)
De Paul
Fernández
Mac Allister (Palacios/80)
Gómez (Lis.Martínez/50)
Messi
Álvarez (Laut.Martínez/71)
  Ryan
Degenek (Karacic/72)
Souttar
Rowles
Behich
Leckie (Kuol/72)
Mooy
Irvine
Baccus (Hrustic/58)
McGree (Goodwin/58)
Duke (Maclaren/72)

Twitter Files: het weren van Hunter Biden's laptop schandaal

Vrijdagavond kondigde Elon Musk aan de informatie vrij te geven over hoe men achter de schermen de voor Joe Biden zeer ongemakkelijke ‘Hunter Biden Laptop Story’ enkele dagen voor de presidentsverkiezingen op Twitter uit de spotlights haalde. 

Twitter nam hiertoe buitengewone maatregelen om het verhaal aan de aandacht te onttrekken. Er werden links verwijderd en men plaatste waarschuwingen dat de inhoud van de tweet 'onveilig' zou kunnen zijn. Ze blokkeerden zelfs de doorgifte via direct message, een middel dat tot nu toe was voorbehouden aan extreme gevallen, zoals kinderporno.

De beslissing werd genomen op de hoogste niveaus van het bedrijf, maar zonder medeweten van CEO Jack Dorsey, waarbij voormalig hoofd juridisch, beleid en vertrouwen Vijaya Gadde een sleutelrol speelde.

"Ze hebben het gewoon gefreelanced", is hoe een voormalige werknemer de beslissing karakteriseerde. "Hacken was het excuus, maar binnen een paar uur besefte vrijwel iedereen dat dat niet geloofwaardig was. Maar niemand had het lef om het terug te draaien."

Vannacht ging het los, hier de complete Twitterdraad van Matt Taibbi

De meedogenloze moord op Edo en Lexje Hornemann

Leerlingen van het Maerlant Lyceum in Eindhoven volgden samen met journalist en verhalenverteller Lout Donders in 2021 het spoor van Edo en Lexje Hornemann. Twee Joodse kinderen uit Eindhoven die op meedogeloze wijze bruut vermoord worden in Hamburg. Het resultaat is een indrukwekkende documentaire waarin de huiveringwekkende geschiedenis duidelijk indruk maakt op de jongeren. Meer dan het kijken waard. #opdatwijnooitvergeten

Kremlin weigert olieprijsplafond door EU, G7 en Australië te accepteren

De EU, de G7 en Australië zijn het vrijdag eens geworden over een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat voor per schip vervoerde Russische olie. De prijslimiet moet worden afgedwongen door het feit dat verzekeringsmaatschappijen en rederijen alleen mogen meewerken aan Russische oliedeals als de grondstof voor minder dan 60 dollar wordt verkocht. Het prijsplafond zou de mogelijkheden van Moskou om zijn offensief in Oekraïne te financieren, kunnen beperken.

Rusland heeft al een leveringsboycot aangekondigd voor landen die deelnemen aan dit prijsplafond. Volgens een diplomatieke vertegenwoordiger overweegt Rusland serieus het stopzetten van de olieleveranties aan Europa. "Vanaf dit jaar zal Europa leven zonder Russische olie", plaatste de Russische ambassadeur Mikhail Ulyanov op Telegram.

De Russische ambassade in de Verenigde Staten bestempelde het prijsplafond als gevaarlijk. Dit zou de onzekerheid alleen maar aanwakkeren en de grondstofprijzen verder opdrijven, schreef het bureau op Telegram. Maar Russische olie zal desondanks nog gewild blijven.

Ondertussen noemde Oekraïne het overeengekomen prijsplafond voor Russische olie als te hoog. Om de economie van de Russische vijand sneller te 'vernietigen' is het noodzakelijk om de prijs te verlagen tot $ 30, zei het hoofd van het Oekraïense presidentiële bureau Andriy Yermak op zijn Telegram-kanaal. Tegelijkertijd verwelkomde hij wel een prijsplafond.

Het Kremlin heeft scherpe kritiek geuit op het prijsplafond voor Russische olie in de G7-landen, de Europese Unie en Australië, maar houdt in een eerste reactie concrete stappen open. "We zullen dit prijsplafond niet accepteren", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens Russische persbureaus. Hij voegde eraan toe dat Moskou zich van tevoren op zo'n aftopping van de prijs had voorbereid, maar noemde geen verdere details.

Oranje wint met 3-1 van Amerika en staat in kwartfinale WK voetbal

Het Nederlands elftal heeft zaterdag ten koste van de Verenigde Staten de kwartfinales bereikt op het WK voetbal. In de achtste finales won Oranje met 3-1 van Amerika.

De eerste kans in de eerste helft was voor de Verenigde Staten. Daley Blind hief buitenspel op, waarna Christian Pulisic ineens oog in oog stond met Andries Noppert. Gelukkig voor het Nederlands elftal bracht de doelman redding, waarna Oranje na de eerste goede aanval op voorsprong kwam dankzij Memphis Depay na een lage voorzet van Denzel Dumfries.

In het vervolg van de eerste helft had Amerika het balbezit, alleen werden ze niet gevaarlijk. En vlak voor rust verdubbelde Oranje de score na een opnieuw lage voorzet van Dumfries en ditmaal schoot Daley Blind binnen.

In de tweede helft werden de Verenigde Staten in het begin niet gevaarlijk en leek het Nederlands elftal de controle te hebben, maar gedurende de tweede helft ging Oranje steeds slordiger spelen en daar profiteerde Amerika van. Via Haji Wright kwamen ze terug tot 2-1 nadat de aanvaller de bal op een gelukkige manier raakte. Vijf minuten na de aansluitingstreffer besliste Dumfries de wedstrijd na een voorzet van Blind. De rechtsback rondde netjes af op een voorzet van de linksback.

Nederland speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van het duel tussen Argentinië en Australië. Die wedstrijd staat zaterdagavond op het programma.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Nederland - Verenigde Staten op ons WK-forum.

Kanye West spreekt adoratie Hitler uit, na tweet hakenkruis opnieuw ban op Twitter

Twitter heeft opnieuw het account van de Amerikaanse rapper Kanye West geblokkeerd. De muzikant, die zichzelf Ye noemt, had een foto gepost waarop een davidster met een hakenkruis te zien was.

Twitter-baas Elon Musk gaf persoonlijk de reden voor de accountblokkering. Kanye West zet door het posten van de foto aan tot geweld, schreef Musk. West trok al meermaals de aandacht met antisemitische uitingen. Meerdere bedrijven hebben daarom de samenwerking met de 45-jarige beëindigd.

Kort voordat zijn account werd opgeschort, gaf Kanye West een interview aan presentator Alex Jones, een extreemrechtse complotverteller. Daarin sprak West terwijl hij zijn gezicht helemaal had bedekt zijn bewondering uit voor Adolf Hitler en de nazi's.

West zijn wilde tirades leken zelfs Jones te choqueren, die herhaaldelijk probeerde te suggereren dat het oneerlijk was dat de rapper een nazi werd genoemd - terwijl West herhaaldelijk zijn bewondering voor hen en Hitler uit sprak. 

"Ik hou van Hitler", zei West op een gegeven moment. "Er zijn veel dingen die ik leuk vind aan Hitler - veel dingen."

Tijdens het interview liet hij Jones – die nog steeds verbannen is van Twitter –  een tweet sturen vanaf zijn account, en herhaalde hij zijn complottheorieën over zionisten.

West vertelde ook over zijn recente Mar-a-Lago-diner met voormalig president Donald Trump, die hij 'een man met ernstige problemen' noemde.

Zweden levert PKK-lid uit aan Turkije

Volgens Turkse berichtgeving heeft Zweden een veroordeeld lid van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK uitgeleverd aan Turkije.

Volgens persbureau Anadolu arriveerde de man 's nachts op de luchthaven van Istanbul nadat hij eerder was gearresteerd door de Zweedse politie. De man vluchtte zeven jaar geleden naar Zweden om te voorkomen dat hij wegens zijn PKK-lidmaatschap in Turkije tot meerdere jaren gevangenisstraf zou worden veroordeeld. Een asielaanvraag in Zweden werd afgewezen.

Koerdische groeperingen staan centraal in een ruzie over het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Turkije houdt de toetreding van de twee landen tegen aan en eiste de uitlevering van verschillende PKK-leden.

Dominante Hansen opent World Cup-seizoen noordse combinatie met dubbele zege

In het Noorse Lillehammer zijn dit weekeinde ook de vrouwen op de noordse combinatie begonnen aan hun World Cup-seizoen. Dat gebeurde met een protestje: men wil in 2026 al in actie komen op de Olympische Spelen, maar het IOC wil daar nog niet aan beginnen - gezien de nog geringe breedte is 2030 wellicht ook een betere optie.

Vrijdag
De Noorse Gyda Westvold Hansen zette haar vorm van het vorige seizoen gelijk door en was bij het schansspringen de beste, maar Annika Sieff uit Italië zat er niet ver af: ze mocht twaalf seconden na Hansen al beginnen met het langlaufen. Daarmee was de strijd om de top-2 in principe ook wel bekend: de Oostenrijkse Lisa Hirner mocht als derde vertrekken, maar wel pas 1:13 minuten na Hansen, en twee tellen voor de piepjonge Duitse Nathalie Armbruster. Haar landgenote Jenny Nowak kwam na 1:38 minuten het parcours op en moest stevig aan de bak.

Op de langlauflatten kwam Hansen dan weer bepaald niet in de problemen: halverwege de vijf kilometer had ze al 34 seconden voorsprong op Sieff, terwijl Armbruster en Hirner daar weer driekwart minuut achter zaten. Ida Marie Hagen was de gevaarlijkste naam voor het podium: de Noorse zat halverwege nog maar twintig tellen achter het duo Armbruster/Hirner. Hansen won zonder enig probleem, Sieff werd op 1:11 minuten eenzaam tweede. Armbruster zag Hagen komen en ging er vandoor bij Hirner: de pas 16-jarige Duitse opende met een derde plek, tien tellen voor Hirner, die Hagen nog nét van zich af hield.

Zaterdag
Hansen deed er op dag twee nog een schepje bovenop vanaf de schans: Sieff en Hirner mochten bijna gezamenlijk beginnen aan het langlaufen, maar wel pas 57 en 58 seconden nadat Hansen op pad ging. Armbruster startte dit keer na 1:17 minuten, een seconde voor de Japanse Yuna Kasai. De gevaarlijkste dame wat het podium betreft leek wederom Hagen te zijn, die dit keer na 1:48 minuten op pad mocht en zeker een kans had om Sieff en Hirner bij te gaan halen.

Problematisch werd het voor Hansen wederom niet op de langlaufski's, terwijl Hirner en Sieff opgejaagd werden door Hagen, met Armbruster en Kasai in haar kielzog. Hansen won wederom met overmacht, terwijl Hagen en Armbruster aansloten bij Sieff en Hirner. De Italiaanse haakte rap af, Hirner verdedigde plek twee met hand en tand. Hagen ging er echter voorbij en sprintte naar plek twee, terwijl Hirner nog nét een centimeter voor Armbruster eindigde.

Tongs voetbalverhalen en columns WK 2022 topic #6

Wat een leedvermaak. De Belgen en Duitsers naar huis. Ik doe daar niet aan mee. Gemakkelijk scoren heet dat. Iets wat de Belgische spits Lukaku naliet. Die miste nog meer schoten voor open doel dan de Nederlandse azijnpissers van Oranje over "hun" elftal. Wachten met schmieren over de buren tot we zelf van de Amerikanen hebben gewonnen. Dan is nog steeds leedvermaak het minst leuke vermaak

Champions League-winst voor baanrenners Van der Peet en Lavreysen na zinderende sprints

Op de olympische wielerbaan van Londen is vrijdagavond de voorlaatste wedstrijd afgewerkt in de Track Champions League, de baanwielercompetitie met vele wereldtoppers op de startlijst. Het zorgde voor een paar heerlijke finales, terwijl zaterdagavond de klassementen opgemaakt kunnen gaan worden.

Scratch mannen
De Brit William Perrett trok voor eigen publiek ten strijde en nam de Duitser Moritz Malcharek mee, hoewel die weer af moest haken. Perrett pakte een rondje voorsprong en kon zo rustig in het peloton als winnaar over de meet bollen, waarna Malcharek nog wel tweede werd, voor de Canadees Dylan Bibic. Roy Eefting en Matthijs Büchli finishten als zesde en achtste.

Keirin mannen
Harrie Lavreysen streed tegen de Australiër Matthew Richardson in het sprintklassement, waar ze bijna elke keer eerste en twee worden - of andersom. Dit keer was Richardson oppermachtig, maar kwam Lavreysen er echt niet aan te pas: vierde. De Colombiaan Santiago Ramirez werd tweede, voor de Duitser Stefan Bötticher - Jeffrey Hoogland ging er wederom uit in de eerste ronde.

Scratch vrouwen
De Ierse Emily Kay deed in de beslissende fase een aanval en dat bleek een goede: ze werd niet meer bijgehaald en snelde naar de winst. Het sprintje om plek twee werd in het peloton gewonnen door thuisfavoriete Katie Archibald, voor de Noorse Anita Stenberg.

Sprint vrouwen
De winst was voor het eerst dit seizoen voor de Oekraïnse Olena Starikova, die de tot nu toe onklopbare Française Mathilde Gros in de finale het nakijken gaf. Steffie van der Peet en Shanne Braspennincx werden in de halve finales beiden uitgeschakeld door Gros, Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen sneuvelden in de eerste ronde al.

Afvalkoers mannen
Eefting ging er vrij rap uit en werd twaalfde, Büchli kwam dit keer tot een zevende plek. Sebastian Mora Vedri was de voorlaatste die er af moest en zonder de Spanjaard namen de Amerikaan Gavin Hoover en de Canadees Mathias Guillemette het tegen elkaar op: Hoover was daarin toch duidelijk de sterkste.

Afvalkoers vrouwen
Archibald en de Amerikaanse Jennifer Valente strijden om het duurklassement, maar de Britse ging er al relatief vroeg uit en werd zevende. Valente bleef er tot het einde in en pakte de winst door af te rekenen met de Noorse Anita Stenberg - Maggie Coles-Lyster uit Canada werd derde.

Keirin vrouwen
Met Van der Peet, Braspennincx en Van Riessen had Nederland weer drie vrouwen in de finale van zes dames, waarin de Canadese Kelsey Mitchell de winst leek te pakken. Niks was echter minder waar: Van der Peet kwam op indrukwekkende wijze binnendoor bij Gros en buitenom langs Mitchell naar de winst. De Canadese werd tweede, voor de Poolse Urszula Los, Van Riessen, Braspennincx en Gros.

Sprint mannen
Wederom waren het Lavreysen en Richardson in de finale en de twee kemphanen maakten er een echte klassieke sprintwedstrijd van: tot twee keer toe kwamen ze tot een sur place, waarna het positioneren was tot de sprint eindelijk écht aan ging. Daarbij was Lavreysen dit keer de sterkste, hij ging nét langs de Australiër en pakte de winst. Hoogland ging er in de halve finales uit.

Klassementen
In het sprintklassement bij de mannen staat Richardson aan de leiding, na Lavreysen's 'matige' keirin, hoewel het zaterdag spannend wordt op de slotdag. Sebastian Mora Vedri voert het duurklassement aan, maar Claudio Imhof heeft net zoveel punten. Gros blijft de leidster in het sprintklassement bij de vrouwen, voor Mitchell, terwijl Valente en Archibald duelleren om het duurklassement, met voordeel voor de Amerikaanse.

Vrouw (75) overleden bij ernstig verkeersongeluk, politie zoekt getuigen

De politie is een onderzoek gestart na een ernstige aanrijding op vrijdagavond 2 december 2022 op de Provincialeweg in Amsterdam Zuidoost. Bij de aanrijding kwam een 75-jarige vrouw om het leven.

De aanrijding vond rond 21.30 uur plaats tussen twee personenauto's. Het eerste voertuig (2 inzittenden) bereed de rijbaan van de Provincialeweg, komende uit de richting van Driemond en gaande in de richting van de A9. Het tweede voertuig (4 inzittenden) bereed de rijbaan in tegengestelde richting. Bij de frontale botsing die volgde, raakten alle inzittenden gewond. Een 75-jarige vrouw overleed ter plaatse aan haar verwondingen, de andere vijf betrokkenen zijn met divers letsel naar ziekenhuizen vervoerd.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Tips, foto's en video's kunnen worden ingediend via het tipformulier op de website van de politie.

Belg (20) aangehouden voor zware mishandeling in Roosendaal

Een 20-jarige man uit België is in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 december aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van zware mishandeling omdat hij vuurwerk gooide naar agenten en een groep mensen die op de Nieuwe Markt stond in Roosendaal. Meerdere mensen klaagden over gehoorverlies en een man raakte gewond en moest zich onder behandeling stellen van een huisarts.

Op camerabeelden was te zien dat de man een stuk vuurwerk uit zijn jaszak haalde, dit aanstak en naar agenten gooide. Die agenten hielden toezicht op het uitgaanspubliek en stonden op dat moment bij hun dienstvoertuig. Even later deed hij hetzelfde bij een groepje van ongeveer vijftien mensen die bij elkaar stonden. Daarna ontstond wat duw- en trekwerk omdat omstanders de man aanspraken op zijn gedrag.

De man is aangehouden en pleegde verzet toen hij geboeid werd. De verdachte kon snel onder controle worden gebracht door agenten. Zij brachten hem naar een politiecellencomplex. Hij heeft daar de rest van de nacht doorgebracht en wordt zaterdag gehoord.

Bij zijn fouillering werd nog een stuk vuurwerk aangetroffen. Een vrouw en een man gaan aangifte doen tegen de verdachte. De vrouw liep  gehoorschade op en de man liep brandwonden op omdat het vuurwerk tegen zijn lichaam ontplofte.

Tilburger aangehouden voor witwassen van miljoenen euro?s

De politie hield dinsdag 29 november een 31-jarige Tilburger aan op verdenking van grootschalige witwaspraktijken. Uit onderzoek is gebleken dat hij in een tijdsbestek van anderhalf jaar meer dan zeven miljoen euro heeft witgewassen. Het onderzoek loopt en de politie sluit niet uit dat het witgewassen geldbedrag nog groter wordt.

De politie doorzocht dinsdag 29 november een woning, een autobedrijf en meerdere garageboxen in Tilburg. Dat gebeurde naar aanleiding van een onderzoek van Team Financiële Opsporing. Tijdens dat onderzoek kwam aan het licht dat een 31-jarige Tilburger mogelijk digitaal geld zou witwassen voor criminelen. Een zogeheten underground banker.

In de woning van de verdachte vond de politie dinsdag digitale informatie die erop wijst dat de man in het afgelopen halfjaar meer dan drie miljoen euro heeft witgewassen. In  totaal zou de verdachte meer dan zeven miljoen euro hebben witgewassen in een tijdbestek van anderhalf jaar. Het onderzoek naar de onder andere gevonden digitale informatie is nog in volle gang en de politie sluit daarom ook niet uit dat er het witgewassen geldbedrag nog groter wordt.

Naast de digitale informatie nam de politie ook nog negen auto’s en meerdere dure horloges in beslag. In een van de garageboxen troffen politiemensen een auto aan met daarin tientallen kilo’s hasj met een straatwaarde van ruim zeshonderdduizend euro. Er wordt onderzocht van wie de auto en de daarbij horende hasj is. De eigenaar krijgt echter de hasj niet terug, want die is vernietigd.

Politiechef Pauw: 'Paraatheid politie moet beter'

De politie krijgt steeds vaker te maken met massaal, georganiseerd en gericht geweld. Daarom wordt in 2023 gestart met een programma waarbij het versterken, innoveren en borgen van de paraatheid van de politie centraal staat. Ook aanvulling van de bestaande geweldsmiddelen is daarbij een optie.

Een demonstratie tegen de coronamaatregelen leidde op 19 november 2021 in Rotterdam tot heftige rellen. Agenten voelden zich zelfs genoodzaakt hun vuurwapen te gebruiken. De impact daarvan is nog steeds voelbaar. Tijdens dergelijke excessen zien we dat onder de demonstranten zich mensen mengen die goed georganiseerd en voorbereid lijken. Ze beschikken over extreem zware explosieven, zoeken de confrontatie en kunnen zich met behulp van sociale media snel verzamelen.

Om het politieoptreden tegen deze achtergrond veiliger en effectiever te maken, liet de korpsleiding afgelopen jaar een onderzoek uitvoeren door wetenschappers Henk Ferwerda en Jaap Timmer. “Wij wilden onderzocht hebben of we aanvullende middelen nodig hebben om de veranderende omstandigheden veilig het hoofd te bieden", vertelt Frank Paauw, portefeuillehouder Conflict- en Crisisbeheersing. "Eventuele uitbreiding van geweldsmiddelen moet natuurlijk zeer zorgvuldig worden gewogen."

Extra middelen
De standaard bewapening van een reguliere agent bestaat momenteel uit een bus pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en een dienstpistool. De ME’er naast de uitschuifbare wapenstok een vaste lange wapenstok. De ME kan daarbij ook beschikken over hondengeleiders met surveillancehonden, ME’ers te paard, waterwerpers en traangasgranaten. Frank: "Maar het overgrote merendeel van de ME-commandanten vraagt om extra middelen. Zij ervaren een gat tussen de huidige bewapening en uiteindelijk het vuurwapen. Ik kan me hun wens goed voorstellen."

Al in 2018 is in opdracht van de politie uitgezocht welke less than lethal weapons in aanmerking zouden komen en wat hun toegevoegde waarde zou zijn. Het betrof twee soorten luchtdrukwapens die niet penetrerende projectielen verschieten. Meer specifiek: rubberen kogels, beanbags of verfpatronen die de doelwitten met een kleur markeren. De conclusie luidde dat de voordelen van dergelijke middelen niet opwogen tegen de nadelen, onder meer de veiligheidsrisico’s. Bovendien gaf het geweld waarmee de politie destijds werd geconfronteerd geen aanleiding voor uitbreiding van de beschikbare geweldsmiddelen, aldus de onderzoekers.

Veranderde omstandigheden
"Maar omdat collega’s ervaren dat de intensiteit en gerichtheid van het tegen hen gericht geweld in korte tijd sterk verhevigd is, vroegen we Ferwerda en Timmer te onderzoeken of deze veranderde omstandigheden aanleiding geven tot een andere conclusie", zegt Frank. "De politie wordt door een deel van de bevolking niet meer gezien als neutrale instantie, maar is zelf partij geworden bij rellen en demonstraties. Het is de vraag of de beschikbare middelen nog volstaan bij de uitoefening van onze taak."

Die vraag wordt bevestigend beantwoord door de onderzoekers. Net als bij het eerdere onderzoek zien zij niet direct heil in aanvulling van de geweldsmiddelen. Wel constateren zij een aantal zaken die wat hen betreft beter kunnen. Die liggen op het vlak van onder meer de informatiepositie, de besluitvorming, de aansturing, de opleiding en training, de capaciteit en het beter inzetten van de bestaande less lethal middelen zoals traangas. Ook de huidige ME-uitrusting verdient aanpassing. Bijvoorbeeld door meer bescherming aan zij- en achterkant en betere gehoorbescherming in de helm.

Pilaren
De korpsleiding omarmt de uitkomsten van het onderzoek en gaat er mee aan de slag. "We hebben de verplichting te zorgen voor maximale veiligheid van onze mensen op straat", benadrukt Frank. Komend jaar al wordt gestart met een vernieuwd paraatheidsprogramma onder de werktitel Paraatheid 2.0. Daarbij staan het versterken, innoveren en borgen van de paraatheid centraal. De handreikingen uit het onderzoek vormen de pilaren van het programma dat moet leiden tot verbetering en vernieuwing.

Al ingezette ontwikkelingen worden versneld, nieuwe inzichten toegevoegd en de bedrijfsvoering krijgt een nieuwe impuls, kondigt Frank aan. "We doen al veel goed en leren van onze fouten, maar er is aanleiding de openbare ordehandhaving te versterken en door te ontwikkelen. We betrekken de onderzoekers daar ook bij. Als de verbeteringen zijn doorgevoerd, bekijken we ook heel nadrukkelijk of de huidige geweldsmiddelen voldoen. Want we begrijpen de gevoelens van de ME’ers heel goed."

Waterwerpers
Vooruitlopend daarop worden de huidige zes waterwerpers zo snel mogelijk vervangen. Tijdens een oefening in juni bleek dat technische problemen voor onveilige situaties – met name klapbanden – kunnen zorgen, waarop besloten is de huidige waterwerpers met de standaardbelading niet meer in te zetten. Frank: "We werken hard aan een oplossing zodat we op korte termijn kunnen blijven beschikken over een waterwerper. Verder wordt onderzocht of kleinere, wendbaardere en meer waterwerpers bijdragen aan een veiliger en effectiever optreden op straat. Dit soort verbeteringen past binnen ons streven de paraatheidsorganisatie beter toekomstbestendig maken. We beoordelen steeds het totaalpakket en daartoe behoort ook eventuele aanvulling van de less than lethal weapons om mogelijke gaten te dichten."

FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam

Voor deze aflevering bezocht ik met mijn dochter samen het Maritiem Museum in Rotterdam. Hier ontdek je hoe in een ver verleden de haven is ontstaan. Bij de Offshore Experience leer je alles over energie en maak je zelf deel uit van de interactieve voorstelling. Je speelt spelletjes waarmee je punten kunt verdienen en kunt uitvinden of jij geschikt bent om op zee te werken. Je kunt zelfs een heus certificaat met foto en al krijgen. (Heb ik ook gekregen, maar aangezien ik mijn foto niet voor publicatie geschikt acht, zullen jullie het zonder moeten stellen). 

FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam  (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam (Foto: FOK!/DJMO)

AI Picture Gallery #59

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: het voelt kouder dan het is

winterbanner

Goede morgen!

Ik had het al een paar dagen over de kou, deze is nu toch echt wel aangekomen. Het wordt vandaag niet warmer dan 2 a 3 graden, de wind uit het noordoosten maakt het voor het gevoel een graad of 4 of 5 kouder. De gevoelstemperatuur komt dit weekend niet boven de 0 uit. Hierbij is het vrij bewolkt maar wel droog. Sneeuw lijkt er niet te komen, evenals waarschuwingen.

Ook bij onze zuider en oosterburen is het koud, echt warmte komen we in Europa niet tegen. Palermo en Gibraltar zijn met 14 en 15 graden het warmst. Morgen hebben we eenzelfde weerbeeld. 

Is het een spiegel? Nee, het is windstil (Foto: aloa)
Is het een spiegel? Nee, het is windstil (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Skiester Goggia trapt af met afdalingswinst in Lake Louise

Ook voor 's werelds beste alpineskiesters op de snelle onderdelen is het World Cup-seizoen dan eindelijk begonnen, nadat de start van het seizoen in Zermatt/Cervinia een paar weken geleden afgelast moet worden wegens een gebrek aan sneeuw. In het Canadese Lake Louise was het prachtig weer en kon de eerste afdaling vrijdagavond afgewerkt worden.

Joana Hählen ging als zevende naar beneden en de Zwitserse liet daarbij gelijk al zien dat de tijden van de vroegere starters waarschijnlijk niet zoveel waard zouden zijn: ze nam met flink verschil de leiding in handen. Gelijk na haar kwam Mirjam Puchner naar beneden en de Oostenrijkse deed er nog een schep bovenop door nog eens 0,71 seconden harder te gaan.

Baas boven baas is er altijd en gelijk na Puchner betrad de Italiaanse Sofia Goggia de piste. De winnares van de afdalingsbokaal in de vorige twee seizoenen ging opvallend beheerst naar beneden, maar dat betaalde zich wel uit: 0,35 seconden sneller dan Puchner aan de finish en vervolgens zag ze de een na de ander niet bij haar tijd in de buurt komen.

Dat veranderde dankzij Corinne Suter: de Zwitserse maakte er een spektakelstuk van, maar kwam met vier honderdsten van een seconde nét tekort om Goggia te kloppen. Cornelia Hütter deed het vergelijkbaar, maar was nog iets langzamer: 0,06 seconden, waat de Oostenrijkse uiteindelijk de derde plek opleverde, voor landgenote Puchner.

Langlaufster Diggins trekt zege er uit, 9 Noren in top-10

In het Noorse Lillehammer is de tweede World Cup langlaufen van de winter van start gegaan. Vrijdag stonden de individuele wedstrijden in de vrije stijl op het programma, tien kilometer voor zowel de vrouwen als de mannen.

Vrouwen
Katharina Hennig was een van de vroegere kanshebbers op de startlijst en de Duitse liet zien meer dan alleen een kanshebber te zijn. Aanvankelijk waren onder meer de Zweedse favorietes Frida Karlsson en Ebba Andersson nog sneller in de tussentijden, maar halverwege kwamen ze niet meer aan Hennig's tijden en aan de finish noteerde de Duitse een tijd waarmee ze geruime tijd de leiding in handen pakte.

Eén vrouw wist de tijden van de Duitse wél te blijven bedreigen: Jessie Diggins was stevig onderweg en de Amerikaanse, die doorgaans dieper kan gaan dan wie dan ook, trok er nog een geweldige slotkilometer uit. Aan de finish was ze 3,8 seconden sneller dan Hennig, die zo toch niet haar eerste World Cup-zege ooit pakte. Op 15,4 seconden was plek drie voor de Noorse Heidi Weng, die Andersson met één tiende klopte en landgenote Anne Kjersti Kalvå op een halve seconde hield - Karlsson werd slechts achtste.

Mannen
Het werd een behoorlijk Noors feestje, maar van de negen Noren in de top-10 was Iver Tildheim Andersen wellicht wel de enige waarvan een podiumplek niet min of meer te verwachten viel. De 22-jarige opende met sterke tijden, zette dat goed door en nam dankzij de snelste tijd in de hotseat plaats, vanuit waar hij kon zien dat er helemaal niemand was die zijn tijd nog wist te verbeteren.

Andersen pakte zo de winst in pas zijn tweede World Cup-start - vorig seizoen mocht hij op een wildcard een keer meedoen. Erkend kilometervreters Didrik Tønseth en Hans Christer Holund completeerden het podium op 2,8 en 9,1 seconden, terwijl de Brit Andrew Musgrave - doorgaans trainend in Noorwegen - op 12,5 seconden met plek vier de enige niet-Noor was in de top-10.

Estafettezeges voor Noorse en Zweedse biatleten

In het Finse Kontiolahti is de eerste World Cup van het biatlonseizoen in volle gang bezig en inmiddels zijn daar ook de estafettes afgewerkt. Dit keer een mannen- en vrouwenestafette, pas in januari krijgen we de eerste gemengde estafettes voorgeschoteld.

Mannen
De Noren gingen gelijk met een ijzersterke opstelling van start en dat werd beloond: Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lægreid en de gebroeders Tarjei en Johannes Thingnes Bø waren het sterkst. Christiansen legde een prima basis, maar kon nog geen groot verschil maken, Lægreid zorgde dat alleen de Duitser Johannes Kühn nog over was en Tarjei Bø bleef bij Benedikt Doll uit Duitsland. Zijn broertje maakte het vervolgens af met overtuigend schieten en sterk langlaufen.

Jongeling Justus Strelow opende prima voor Duitsland, waarna Kühn en Doll sterk schoten en de ploeg voorin hielden. Slotloper Roman Rees kon het niet helemaal bijbenen op de schietbaan, maar hield de Duitsers wel keurig op de tweede plek op 44 seconden van Noorwegen. De indrukwekkende jongeling Eric Perrot, Fabien Claude, Emilien Jacquelin en Quentin Fillon Maillet deden het prima en bezorgden Frankrijk op een ruime minuut de derde plek, ver voor Oostenrijk.

Vrouwen
Aanvankelijk zat het dicht bij elkaar en halverwege lagen er nog zes teams volop in de strijd. Vervolgens werden bij Zweden Linn Persson en Anna Magnusson opgevolgd door de gezusters Hanna en Elvira Öberg en daarmee was het pleit van de rest beslecht: de twee maakten indruk - Hanna was snel, Elvira schoot foutloos - en langlaufden Zweden naar een overtuigende overwinning.

De strijd om plek twee ging tussen Duitsland en Noorwegen, die bijna de hele wedstrijd bij elkaar in de buurt zaten. Startloopsters Anna Weidel en Karoline Offigstad Knotten ontliepen elkaar weinig, net als de indrukwekkende debutante Sophia Schneider en Ida Lien. Vanessa Voigt en Ragnhild Femsteinevik kwamen evenmin tot een verschil, maar de Duitse slotloopster Denise Herrmann-Wick rekende ondanks een extra schietfoutje af met Ingrid Landmark Tandrevold en daarmee was het podium compleet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.