FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 november 2022

Oud-wielrenner Rebellin (51) maand na pensioen overleden na aanrijding

Voormalig wielrenner Davide Rebellin is woensdag om het leven gekomen. De Italiaanse veelvraat zette in oktober na drie decennia éindelijk een punt achter zijn profcarrière, maar kon nog geen maand van zijn pensioen genieten: hij overleed woensdag na een aanrijding met een vrachtwagen, 51 jaren jong.

Kort voor het middaguur zou een vrachtwagen in Montebello Vicentino een kruising op zijn gereden, waarbij een fietser is aangereden - Italiaanse media meldden al snel dat het om Rebellin ging, die op slag dood was. De chauffer van de vrachtwagen reed na het ongeluk door - de politie zoekt de chauffeur nog en onderzoekt ook of die chauffeur überhaupt door had dat er een aanrijding was.

Rebellin kende een geweldige loopbaan, vooral in de klassiekers. Hij wist de Waalse Pijl tussen 2004 en 2009 drie keer te winnen en schreef ook onder meer de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik (beiden 2004), de Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice op zijn naam. De laatste jaren reed de Italiaan vooral voor diverse continentale ploegen, maar hij reed daarbij wel nog altijd degelijke uitslagen bij elkaar in allerhande wedstrijden.

In oktober nam Rebellin afscheid: hij reed met de Veneto Classic zijn laatste profwedstrijd en werd 'gewoon' keurig dertigste in een sterk profpeloton. Rebellin laat een vrouw en drie kinderen achter.

ArgentiniŽ als groepswinnaar door; Polen op doelsaldo verder op WK

Argentinië is als groepswinnaar door in groep C. In de laatste groepswedstrijd tegen Polen waren de Argentijnen duidelijk te sterk en won het uiteindelijk met 2-0. Ondanks het verlies is ook Polen door naar de achtste finales, doordat Mexico maar met 2-1 wist te winnen Saoedi-Arabië, waardoor Polen op doelsaldo door is.

Argentinië was de hele wedstrijd duidelijk beter dan Polen en kreeg ook voldoende kansen. In de eerste helft miste Lionel Messi een strafschop en was het bij rust 0-0. Snel in de tweede helft wist Argentinië wel te scoren. Alexis Mac Allister zorgde voor de openingstreffer en halverwege de tweede helft verdubbelde Julián Álvarez de score. Door de zege is Argentinië groepswedstrijd.

Op het moment dat Alvarez de 2-0 scoorde stond het in de andere wedstrijd tussen Mexico en Saoedi-Arabië ook 2-0 voor Mexico en dat betekende dat Mexico en Polen exact gelijks tonden in punten en doelsaldo, maar Polen stond nog op de tweede plaats vanwege ze minder gele kaarten had dan Mexico.

Mexico moest dus op zoek naar doelpunten kregen die kansen kregen ze ook, alleen waren die niet besteed aan de aanvallers. In de blessuretijd maakte Saoedi-Arabië aan alle spanning een einde door de 1-2 te maken. Zodoende staan de Polen op basis van het doelsaldo voor het eerst sinds 1986 in de achtste finales van een WK.

Argentinië speelt in de achtste finales als groepswinnaar tegen Australië, terwijl Polen het in de volgende ronde mag opnemen tegen Frankrijk.

Hongarije nog niet 'braaf' genoeg, Brussel wil 13 miljard aan subsidies opschorten

De EU-commissie heeft geadviseerd om ruim 13 miljard euro aan subsidies voor Hongarije in te houden. Ze rechtvaardigde dit door corruptie bij de gunning van Hongaarse overheidsopdrachten en een gebrek aan een goede rechtsstaat in het land.

Volgens de Europese Commissie zijn de door Boedapest aangekondigde hervormingen om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te verbeteren onvoldoende geweest. De subsidies uit de gemeenschapsbegroting en het Corona Aid Fund mogen daarom pas worden uitbetaald als de regering van premier Orban de beloften om de rechtsstaat te handhaven, volledig heeft uitgevoerd. 

Om de tegoeden daadwerkelijk te kunnen bevriezen is de goedkeuring van minimaal 15 van de 27 EU-landen vereist. Deze landen moeten ook minimaal 65 procent van de totale bevolking van de EU uitmaken. Waarnemers vinden de aanbeveling lastig. Ze wijzen op de politieke invloed die Hongarije zou kunnen gebruiken als betalingen worden ingehouden. Hongarije zou kunnen dwarsliggen bij alle EU-besluiten waarvoor unanimiteit vereist is, bijvoorbeeld besluiten om Oekraïne te steunen of verdere sancties op te leggen aan Rusland.

Fleetwood Mac songwriter en zangeres Christine McVie (79) overleden

De Brits-Amerikaanse rockband Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie is overleden.

Dat maakte de band bekend op sociale media. McVie stierf op 79-jarige leeftijd.

Christine McVie zong, speelde keyboards en schreef ook liedjes als 'Little Lies', 'Everywhere' en 'Don't Stop'.

Ze was lid van Fleetwood Mac van 1970 tot 1998 en sinds 2014 tot aan haar dood. 

Haar populariteit kreeg ze toen ze met John McVie trouwde en lid werd van de band Fleetwood Mac in de periode 'na Peter Green', oftewel de Amerikaanse periode van Fleetwood Mac, ofschoon ze daarvoor eveneens in een bekende band (Chicken Shack) speelde en zelf drie soloalbums uitbracht

Christine blijkt in veel muzikantenlevens een rol te hebben gespeeld. De eerste die een verhouding met haar heeft gehad was John Mayall, die zijn blijkbaar tumultueuze relatie in vrij veel songs (Leaping Christine, Little Girl en Key To Love) heeft proberen te verwoorden. Naast John McVie begon ze een relatie met de manager van de lichtshow, wat het nummer 'You Make Loving Fun' opleverde (Rumours, 1977). Zelf liep ze emotionele schade op in haar gekwelde relatie met Beach Boys-bandlid Dennis Wilson. Toen deze in 1983 verdronk had dit een grote weerslag op haar. Ze trouwde daarna met de 12 jaar jongere toetsenist Eddy Quintela. Dit huwelijk hield 10 jaar stand.

Op muzikaal gebied deed ze een tijdlang niets meer, nadat ze in 1990 had besloten Fleetwood Mac de rug toe te keren. In dat jaar overleed haar vader Cyril en het toeren begon haar steeds meer tegen te staan. Ze werd in 1997 nog een keer overgehaald om met de band op tournee te gaan en ze trad ook nog een keer op toen Fleetwood Mac in 1998 werd bijgezet in de Rock and Roll Hall of Fame.

In 2004 bracht McVie nog een soloalbum uit, 'In The Meantime' en in 2006 ontving ze de Gold Badge of Merit van de British Academy of Composers and Songwriters. In deze periode leefde ze teruggetrokken in haar landhuis te Kent.

Nadat Christine met behulp van een psychiater haar vliegangst had overwonnen heeft ze in september 2013 'Don't Stop' tijdens de Fleetwood Mac 2013 tour tweemaal in Londen opgevoerd.

Vanaf 2014 speelde Christine, tot grote verrassing van vele fans en de bandleden, weer mee met Fleetwood Mac. Ze begon met de Amerikaanse 'On With The Show' tour en in het najaar van 2015 vervolgde ze deze in Europa.

Ze overleed op 79-jarige leeftijd na een kort ziekbed in het ziekenhuis.

AI Picture Gallery #57

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #795

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ziekenhuis hoeft vooralsnog geen vergoeding te betalen aan ongeneeslijk zieke vrouw

Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hoeft vooralsnog geen schadevergoeding te betalen aan een patiënt uit Breukelen. Volgens de ongeneeslijke zieke vrouw stelde het ziekenhuis in eerste instantie een verkeerde diagnose. Zij eist daarom een voorschot op een schadevergoeding van 190.000,- euro omdat volgens haar het ziekenhuis medisch onzorgvuldig handelde. Maar de voorzieningenrechter oordeelt dat in deze procedure niet vast is komen te staan dat het ziekenhuis aansprakelijk is.

Borstkanker
In juni 2015 voelde de vrouw een knobbeltje in haar linkerborst. Haar huisarts verwees haar naar het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Daar zijn meerdere onderzoeken verricht waaronder een aanvullend onderzoek in de vorm van het afnemen van twee stukjes weefsel voor verder onderzoek (biopten). De arts die de biopten onderzocht zag geen aanwijzing voor kwaadaardige afwijkingen. Na zes maanden is de vrouw uit Breukelen opnieuw onderzocht. De situatie van de vrouw was toen niet veranderd. In 2018 meldde zij zich weer in het ziekenhuis na deelname aan een regulier bevolkingsonderzoek. Uit diverse onderzoeken bleek toen dat zij uitgezaaide borstkanker heeft. Zij is verder behandeld in andere ziekenhuizen. Volgens de vrouw is de verwachting dat zij binnenkort zal komen te overlijden.

Expert
De vrouw vindt dat het ziekenhuis in 2015 anders had moeten handelen. Zo hadden er geen twee biopten afgenomen moeten worden maar vijf en had haar situatie in een zogenoemd multidisciplinair overleg besproken moeten worden. Dat is niet gebeurd waardoor volgens de vrouw het behandeltraject drie jaar te laat is opgestart. Zij eist daarom een voorschot op een schadevergoeding van 190.000,- euro van het ziekenhuis. Bij haar overtuiging dat het ziekenhuis anders had moeten handelen baseert zij zich op het rapport van een door beide partijen ingeschakelde expert.

Rapport geeft geen zekerheid
Volgens het ziekenhuis is het rapport van deze expert niet op de juiste wijze tot stand gekomen en heeft het ziekenhuis volgens het toen geldende beleid gehandeld. De rechtbank oordeelt dat vast staat dat de expert niet alle medische gegevens van de vrouw had toen hij zijn rapport opstelde. Daardoor beschikte de expert niet over materiaal dat met name van belang kan zijn voor de vraag of de biopten die zijn afgenomen representatief waren of niet. Ook gaat de expert niet op alle vragen in, wat wel relevant is voor de beoordeling of het ziekenhuis aansprakelijk is voor eventuele schade. De conclusie is dan ook dat het rapport van de expert een ontoereikende grondslag biedt om nu, in het kader van een kort geding, met voldoende zekerheid te zeggen dat er sprake is van ernstig verwijtbaar medisch handelen. Er kan dus op dit moment niet gezegd worden dat het ziekenhuis aansprakelijk is.

Vrouw veroordeeld tot 18 jaar cel voor moord op Ichelle van de Velde

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft in Middelburg een 46-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Zij heeft de Zeeuwse Ichelle van de Velde vermoord. Daarna heeft zij haar lichaam weggemaakt.

Vermist
De 29-jarige Ichelle van de Velde uit Oostburg werd op 25 december 2020 door haar familie als vermist opgegeven. Verschillende zoekacties werden op touw gezet, maar het lichaam van Ichelle werd pas maanden later in 9 delen teruggevonden in het kanaal tussen Sluis en Retranchement.

Verdachte had Ichelle om het leven gebracht, en haar lichaam in haar winkel in Oostburg verborgen gehouden. De verdachte stuurde uit naam van Ichelle sms-berichten naar familieleden en vrienden met de telefoon van het slachtoffer. Op die manier wilde zij de indruk wekken dat Ichelle nog leefde.

Verklaring
De 46-jarige vrouw kwam weken later als verdachte in beeld. Ichelle had een winkel in dezelfde straat als de vrouw, de twee waren bevriend met elkaar. Na haar arrestatie in februari 2021 gaf zij toe dat ze meer wist over het wegmaken van het lichaam van Ichelle. Pas in mei 2022 kwam verdachte alsnog met een bekennende verklaring over de dood van Ichelle. Zij verklaarde Ichelle te hebben gewurgd. De rechtbank acht voorbedachte raad bewezen.

Straf
Verdachte heeft een groot, onvoorstelbaar verlies en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. De moord en de wijze waarop daarna met het lichaam van Ichelle werd omgegaan vindt de rechtbank zeer gruwelijk, respectloos en mensonterend.

De vrouw krijgt naast een gevangenisstraf van 18 jaar ook een ‘maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking’ opgelegd. Die gaat gelden na detentie om op die manier toezicht te kunnen houden op - en behandeling te bieden aan - verdachte. Daarnaast moet de vrouw een schadevergoeding betalen van bijna 200.000 euro aan de familie van Ichelle.

Celstraf voor betrokkenheid bij geweld tussen drillrapgroepen op Scheveningse Pier

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 22-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden voor vuurwapenbezit en opruiing. Hij was betrokken bij het incident op 10 augustus 2020 op de Scheveningse Pier, waar een gewelddadige ontmoeting plaatsvond tussen twee drillrapgroepen. Hierbij werd een lid van een van de drillrapgroepen doodgestoken. Eerder zijn twee andere leden van de groep waartoe de verdachte behoort veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.

Vrijspraak poging doodslag
De 22-jarige man werd ervan verdacht dat hij geprobeerd heeft om datzelfde slachtoffer dood te schieten. De officier van justitie had daarom negen jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank spreekt hem echter vrij van poging tot doodslag, omdat uit het dossier niet blijkt dat hij de trekker van zijn vuurwapen heeft overgehaald. Wel krijgt hij een relatief hoge straf voor vuurwapenbezit en opruiing, omdat het incident de rechtsorde heeft geschokt en omdat de opruiing uiteindelijk dodelijke gevolgen heeft gehad. De nabestaanden hebben om schadevergoeding verzocht. Tegen de twee mededaders is die vordering eerder toegewezen. De rechtbank verklaart de vordering in deze zaak niet ontvankelijk omdat de opruiing door de verdachte te ver af staat van het steken door de mededaders.

5 december NL-Alert testbericht

NL-Alert bestaat deze maand 10 jaar. Inmiddels werd het alarmmiddel ruim 1.100 keer ingezet in verschillende situaties. Van grote branden en onverwacht noodweer tot de huldiging van Feyenoord en een ontsnapte giftige slang. Binnenkort ontvangt heel Nederland wéér een NL-Alert: op maandag 5 december rond 12.00 uur zendt de overheid het twintigste NL-Alert testbericht uit.

Op de 1e maandagen in juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Ruim driekwart van de Nederlanders die het testbericht ontvangt, herkent NL-Alert hierdoor ook bij een noodsituatie. Dit blijkt uit een onderzoek dat namens het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Je hoeft dus niets te doen. Het testbericht ziet er zo uit:

“NL-Alert 05-12-2022 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english"

Let op: het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.

Iédereen direct informatie bij een noodsituatie
Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert je wanneer je in de buurt van een noodsituatie bent. Denk aan een grote brand of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en informeer anderen.

Zo werkt NL-Alert
Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Volgende testbericht
Met het NL-Alert testbericht ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Het volgende NL-Alert testbericht ontvang je op maandag 5 juni 2023 rond 12.00.

Ontsnapte TBS-ser aangehouden na steekincident in Soest

Een 27-jarige inwoonster uit Soest raakte woensdag 30 november bij een steekincident zwaargewond. De 31-jarige verdachte is aan het einde van de middag in Lansingerland (Bergschenhoek) aangehouden.

Omstreeks 13.25 uur kreeg het Operationeel Centrum (OC) in Utrecht meerdere telefoontjes vanwege een ernstig incident in een woning aan de Smitsweg. Hulpdiensten gingen direct ter plaatse en troffen in de woning een zwaargewonde vrouw aan. Zij bleek meerdere keren te zijn gestoken. De vermoedelijke dader is na zijn daad gevlucht. Uit onderzoek bleek dat het ging om een 31-jarige verdachte uit de Pompestichting in Nijmegen die woensdagochtend 30 november tijdens begeleid verlof aan zijn detentie is ontsnapt.

Direct werd onder leiding van het Openbaar Ministerie een grote zoekactie ingesteld waarbij het team FastNL en diverse eenheden betrokken waren. Dat leidde tot zijn aanhouding later op de dag in Lansingerland (Bergschenhoek). De vrouw is overgebracht naar een ziekenhuis, haar toestand is stabiel. De politie onderzoek het incident.

TunesiŽ wint van Frankrijk op WK voetbal, maar moet toch naar huis; AustraliŽ wel door

Tunesië is woensdag ondanks een sensationele zege op een B-elftal van Frankrijk uitgeschakeld in de groepsfase van het WK voetbal. De Tunesische voetballers wonnen met 1-0, maar doordat Australië wist te winnen van Denemarken gaan de Australische voetballers samen met Frankrijk door naar de volgende ronde op het WK.

Tunesië moest winnen van Frankrijk en hopen dat Australië niet won van Denemarken. In de eerste opdracht slaagde de Tunesische voetballers tegen een B-elftal van Frankrijk. In de 58ste minuut kwam Wahbi Khazri op voorsprong en dat was het enige doelpunt van de wedstrijd.

Maar in de andere poulewedstrijd kreeg de Noord-Afrikanen niet het gewenste resultaat waar ze op hoopte. Australië won met 1-0 van Denemarken dankzij Mathew Leckie die het enige doelpunt van de wedstrijd maakte, waardoor 'The Socceroos' samen met Frankrijk naar de achste finales gaat.

Frankrijk speelt tegen de nummer twee uit groep C, terwijl Australië het opneemt tegen de groepswinnaar. Op dit moment gaat Polen aan de leiding, maar in die groep Argentinië, Saudi-Arabië en Mexico nog kans om door te gaan.

Help een alien in Far Cry 6

Lost Between Worlds, de nieuwe expansie voor Far Cry 6, is vanaf 6 december verkrijgbaar voor Xbox Series X|S, PlayStation 5, Xbox One, PlayStation 4 en Windows pc, via de Ubisoft Store en de Epic Games Store. De uitbreiding is ook speelbaar voor pc via Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice.

In Far Cry 6: Lost Between Worlds beginnen spelers aan een nieuw hoofdstuk van de verhaallijn van Dani Rojas, dat zich afspeelt in een gebroken versie van Yara. Nadat spelers de mysterieuze plaats van een meteorietinslag hebben verkend, bevinden ze zich in een verwrongen omgeving tussen twee werelden in gezelschap van een niet-lichamelijke levensvorm genaamd Fai. Spelers moeten Fai’s kapotte ruimteschip repareren door vijf verloren scherven te verzamelen, waardoor Dani’s overlevingskansen toenemen en ze een stap dichter bij hun ontsnapping komen.

Om de ontbrekende scherven terug te vinden, moeten spelers vertrouwen op hun guerrillavaardigheden om door 15 uitdagende en intense proeven te navigeren, genaamd Rifts. In elke Rift, van een zwevend fort tot een onderwaterbasis vol met vallen, komen spelers verschillende gevaren en buitenaardse obstakels tegen. Spelers ontdekken tijdens de beproevingen krachtige wapens en tools, die ze kunnen gebruiken om de proeven op hun eigen manier te benaderen. Ook kunnen ze energiefragmenten verzamelen waarmee ze, indien nodig, een Rift opnieuw kunnen proberen. Na het voltooien van de missie ontvangen spelers de krachtige uitrusting van Fai, die ze kunnen meenemen naar Yara voor een voorsprong in de voortdurende strijd tegen het regime.

Tot slot introduceert Far Cry 6 vanaf vandaag een gratis proefversie voor nieuwe spelers op Xbox Series X|S, PlayStation 5, Xbox One, PlayStation 4 en Windows pc, via de Ubisoft Store en de Epic Games Store. Spelers verkennen de Isla Santuario-regio en behouden hun progressie als ze de game aanschaffen.

Far Cry 6 is reeds verkrijgbaar voor Xbox Series X, PlayStation 5, Xbox One, PlayStation 4, Stadia, Amazon Luna en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Spelers die Far Cry 6 op de Xbox One of PlayStation 4 aanschaffen, ontvangen een gratis next-gen upgrade voor Xbox Series X of PlayStation 5. Ook is de game onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice voor Windows pc.

Hulk smasht mee in Marvel's Midnight Suns

2K Games heeft de officiële trailer voor Marvel's Midnight Suns uitgebracht. Ook is er onthuld dat de Hulk beschikbaar is in de game.

Deze trailer, die gisteren op de Marvel's Midnight Suns Livestream verscheen, toont de verwoestende effecten van Lilith's succesvolle overname van het Sanctum Santorum - waardoor de krachten van de onderwereld op aarde worden losgelaten. Alleen de volledige kracht van de Hunter en de Midnight Suns hebben een kans om de wereld te redden.

Tijdens de livestream van gisteren werd ook het 13e en laatste speelbare personage in het basisspel voor Marvel's Midnight Suns onthuld: Hulk. Deze krachtpatser kan verderop in het spel worden vrijgespeeld en brengt ongelooflijke kracht en uithoudingsvermogen naar elk team.

Marvel's Midnight Suns komt 2 december uit voor Windows pc, Xbox Series X|S en PlayStation 5. De releasedatum voor de Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch versies van de game worden op een later tijdstip gedeeld.

'VVD wil levenslange rijontzegging voor alcomobilisten'

De VVD is van mening dat automobilisten die keer op keer met te veel alcoholische drank achter hun kiezen de weg op gaan daar veel harder voor moeten worden gestraft. Nu lopen alcomobilisten het risico om maximaal tien jaar hun rijbewijs in te moeten leveren. Dat zou volgens de VVD levenslang moeten worden, meldt RTL Nieuws.

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis wil woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat de een oproep doen om een levenslange ontzegging van de rijbevoegdheid mogelijk te kunnen maken.

Ook CDA-kamerlid Harry van der Molen wil dat er harder wordt opgetreden tegen asociale automobilisten. Hij concludeert echter dat een categorie bestuurders ondanks een rijontzetting toch de weg op gaat en twijfelt of een langere rijontzegging effectief zal zijn. Meer hierover bij WNL.

Coldcase: wat gebeurde er met Sjef Delahaije (42)?

In de ochtend van 5 september 1987 staat op de parkeerplaats bij restaurant De Kloek aan de Liesboslaan in Breda een auto met een kapotte ruit. Het is de ruit aan de kant van de bestuurder. Een klein stukje verderop ligt een lichaam. Het is van de 42-jarige Sjef Delahaije, de eigenaar van de auto. Hij woonde in Breda en is doodgeschoten.

De parkeerplaats waar Sjef is gevonden, was toen een trefpunt voor homoseksuele mannen. De parkeerplaats ligt aan de rijksweg 58 tussen Breda en Roosendaal, bij de gemeente Etten-Leur. Het is nog altijd onbekend wat de aanleiding is geweest voor de schietpartij. Al meer dan dertig jaar leeft de familie in onzekerheid. Als u iets weet dat met de dood van Sjef te maken kan hebben, laat het dan weten. U helpt er de familie enorm mee.

De hoofdofficier van justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

Tips kunnen worden achtergelaten via het tipformulier op de website van de politie. 

Discussieer ook mee op ons misdaadforum! 

Sjef (Afbeelding: Politie)
Sjef (Afbeelding: Politie)

Afschaffen rechterlijke dwangsom in asielzaken in strijd met Europees recht

Het afschaffen van de rechterlijke dwangsom in asielzaken is in strijd met Europees recht. Daarom is de Tijdelijke wet opschorting dwangsommen IND die dit sinds 11 juli 2021 regelt, op dit punt onverbindend. De wet verbood de bestuursrechter om de staatssecretaris een dwangsom op te leggen als hij niet binnen de wettelijke termijn op een asielaanvraag heeft beslist. Dit staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (30 november 2022). In een andere uitspraak van vandaag oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak dat het afschaffen van de bestuurlijke dwangsom in asielzaken niet in strijd is met Europees recht.

Bestuurlijke en rechterlijke dwangsom
De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet in beginsel binnen zes maanden op een asielaanvraag beslissen. Deze termijn vloeit voort uit de Europese Procedurerichtlijn. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat iemand bij de bestuursrechter beroep kan instellen tegen te trage besluitvorming van de overheid. Als de overheid tijdens de behandeling van het beroep nog steeds geen besluit heeft genomen op een aanvraag, geeft de bestuursrechter aan de overheid de opdracht om alsnog een besluit te nemen. Daarbij legt hij ook een zogenoemde rechterlijke dwangsom op. Naast de rechterlijke dwangsom kent de Nederlandse wet ook de bestuurlijke dwangsom. Dat is een dwangsom die de overheid automatisch is verschuldigd als zij niet binnen de wettelijke termijn een besluit neemt. Voor de bestuurlijke dwangsom hoef je niet naar de bestuursrechter. De Tijdelijke wet opschorting dwangsommen IND sluit zowel de rechterlijke als de bestuurlijke dwangsom uit in asielzaken.

Asielzaken uitsluiten van rechterlijke dwangsom mag niet
De Afdeling bestuursrechtspraak verklaart de Tijdelijke wet opschorting dwangsommen IND onverbindend voor zover de mogelijkheid is uitgesloten om een rechterlijke dwangsom op te leggen in asielzaken. Dit is namelijk in strijd met het beginsel van effectieve rechtsbescherming. Het is voor de rechtszekerheid en het vertrouwen in de overheid belangrijk dat de staatssecretaris op tijd beslist op asielaanvragen. Zo kan een vreemdeling die asiel krijgt, zo snel mogelijk starten met integreren en een vreemdeling die geen asiel krijgt spoedig terugkeren naar zijn land van herkomst. Zonder de rechterlijke dwangsom heeft een vreemdeling geen effectief middel om de staatssecretaris ertoe te bewegen op tijd een besluit te nemen.

Asielzaken uitsluiten van bestuurlijke dwangsom mag wel
Maar de Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt in een andere uitspraak van vandaag dat het afschaffen van de bestuurlijke dwangsom in asielzaken niet in strijd is met het Europese beginsel van effectieve rechtsbescherming. Anders dan bij de rechterlijke dwangsom is de overheid automatisch een bestuurlijke dwangsom verschuldigd. Dat betekent dat dit geen middel is voor een burger om de overheid ertoe te bewegen om tijdig een besluit te nemen. Ook is het afschaffen van de bestuurlijke dwangsom niet in strijd met het zogenoemde gelijkwaardigheidsbeginsel. Dit beginsel vereist dat op vergelijkbare procedures dezelfde procedureregels van toepassing zijn. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt dat de asielprocedure niet vergelijkbaar is met andere Nederlandse procedures. Een andere regeling is dus gerechtvaardigd. De Afdeling bestuursrechtspraak komt daarom tot de slotsom dat het afschaffen van de bestuurlijke dwangsom in asielzaken niet in strijd is met het beginsel van effectieve rechtsbescherming of het gelijkwaardigheidsbeginsel.

Tongs voetbalverhalen en columns WK 2022 #4

In 1982 was het WK in Spanje. Het zou een mooi WK worden, met geweldige wedstrijden. Waar er twee uitsprongen. Frankrijk - West-Duitsland en vooral Brazilië - Italië. De Duitsers wonnen weer eens onverdiend deze legendarische wedstrijd en klassieker. Met een afschuwelijke overtreding door de Duitse doelman Harald Schummacher op Battiston. De Nederlandse scheidsrechter Frans Corver floot niet eens, terwijl de Fransman zelfs in coma belandde. De wedstrijd kantelde en West-Duitsland kwam onverdiend in de finale.

Aantal bijstandsontvangers onder de 400.000

Eind september 2022 ontvingen 396.000 mensen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Eind maart 2013 was de laatste keer dat dit er minder waren. Ten opzichte van vorig jaar september waren er bijna 16.000 bijstandsontvangers minder. Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

Al zes kwartalen achtereen zijn er minder bijstandsontvangers in vergelijking met het jaar ervoor. De jaar-op-jaarverschillen worden wel kleiner.

In de afgelopen zes kwartalen is het aantal jongeren (tot 27 jaar) met een bijstandsuitkering het sterkst afgenomen. Ook bij deze groep loopt het aantal elk kwartaal minder snel terug. Eind maart was dat nog 15 procent minder dan een jaar eerder, eind september 6 procent. Aan het eind van die maand waren er nog 33.000 jongeren met bijstand.

Ook bij de oudere leeftijdsgroepen ging de afname minder snel. Het verschil met een jaar eerder bij de 27- tot 45-jarigen was eind maart bijna 9 procent en eind september 7 procent. Eind september 2022 waren er 135.000 bijstandsontvangers in deze leeftijdsgroep.

Het aantal 45-plussers in de bijstand vermindert het langzaamst. De percentages van de jaar-op-jaardaling in deze groep lagen in de laatste drie kwartalen rond de 2. Het aantal 45-plussers met bijstand kwam daarmee eind september uit op 228.000.

Meer personen uit de bijstand dan erin
De verandering van het aantal bijstandsontvangers wordt bepaald door het saldo van instroom en uitstroom. De meest recente stroomcijfers die beschikbaar zijn, hebben betrekking op het tweede kwartaal van 2022. In dat kwartaal stroomden meer mensen de bijstand uit dan in. Het gaat om 20.500 uitstromers en 18.400 instromers.

De uitstroom vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is niet inbegrepen in de cijfers. In het tweede kwartaal van 2022 zijn ruim 1.400 personen de bijstand uitgestroomd vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd. Met ingang van 2022 is de AOW-leeftijd met drie maanden verhoogd naar 66 jaar en 7 maanden. In het eerste kwartaal was er daardoor geen uitstroom wegens het bereiken van de AOW-leeftijd.

Hoogste bijstandsdichtheid in de Randstad-regio’s
Eind mei 2022 telde Nederland onder de mensen van 18 jaar tot de AOW-leeftijd 36 bijstandsontvangers per duizend inwoners. Dat is een dichtheid van 3,6 procent. De hoogste dichtheid was te vinden in de arbeidsmarktregio’s Rijnmond, Haaglanden en Groot Amsterdam met respectievelijk 5,6; 5,1 en 4,7 procent. De laagste bijstandsdichtheid kwam voor in Rivierenland met 2,1 procent. Tot deze arbeidsmarktregio behoren onder meer de gemeenten Zaltbommel, Culemborg en Tiel.

Vijf jaar eerder, eind mei 2017, was de bijstandsafhankelijkheid groter. In geheel Nederland ging het om 44 mensen met bijstand per 1.000 inwoners van 18 jaar tot de AOW-leeftijd, een dichtheid van 4,4 procent. In alle arbeidsmarktregio’s was de bijstandsdichtheid in 2017 hoger dan in 2022. De arbeidsmarktregio’s met de hoogste bijstandsdichtheid waren in 2017 ongeveer dezelfde als in 2022.

Begin juli had ruim een derde van de OekraÔense vluchtelingen werk

Van de ruim 50.000 Oekraïense vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar die op 1 juli 2022 in Nederland verbleven, had 35 procent betaald werk. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over de arbeidsdeelname van Oekraïense vluchtelingen.

De Oekraïense vluchtelingen die na de Russische invasie van eind februari naar Nederland kwamen, hebben vanaf 1 april geen werkvergunning nodig om in Nederland te mogen werken. Hiermee hebben zij een uitzonderingspositie ten opzichte van andere migranten met een nationaliteit van buiten de EU/EFTA. Ruim 50.000 van de Oekraïners in Nederland waren tussen de 15 en 65 jaar oud. Bijna 18.000 van hen waren in loondienst bij een Nederlandse werkgever. Dat komt neer op 35 procent.

Meestal flexibel contract en deeltijdwerk
De meeste Oekraïense vluchtelingen waren werkzaam als oproep- of uitzendkracht (31 en 40 procent) of hadden een ander tijdelijk dienstverband (27 procent).

Het grootste deel van de vluchtelingen werkte in deeltijd: 52 procent werkte minder dan 20 uur per week; 15 procent werkte voltijds (35 uur of meer). De meesten waren werkzaam in de sector zakelijke dienstverlening (53 procent). Onder deze bedrijfstak vallen de uitzendbureaus. Vaak gaat het om personen van wie niet is na te gaan in welke bedrijfstak ze als uitzendkracht werken. Ook in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca waren naar verhouding veel Oekraïense vluchtelingen werkzaam. Van hen werkten de meesten in de horeca.

Vluchtelingen met niet-Oekraïense nationaliteit vaker werkzaam
Van de vluchtelingen uit Oekraïne heeft 8 procent niet de Oekraïense nationaliteit. Het gaat om ongeveer 5,7.000 mensen, van wie de meesten de Nigeriaanse, Algerijnse of Marokkaanse nationaliteit hebben, of die van een land behorende tot de voormalige Sovjet-Unie.

Van deze groep is drie kwart man (74 procent). Bij de vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit is dat ongeveer een derde (33 procent). Van de mannen met een niet-Oekraïense nationaliteit werkte een groter deel dan van de mannen met de Oekraïense nationaliteit. Dat ging vooral op voor jonge mannen (49 procent tegenover 29 procent in de leeftijdscategorie 15 tot 25 jaar). Verder had 10 procent van degenen met een niet-Oekraïense nationaliteit (zowel mannen als vrouwen) meer dan één baan tegelijkertijd. Dat is twee keer zo vaak als in de groep met de Oekraïense nationaliteit.

Met paintballgeweer op wolf schieten blijft voorlopig verboden

De provincie Gelderland mag voorlopig niet verder gaan met het afschrikken van wolven met paintballgeweren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist. Gedeputeerde Staten hadden daarvoor toestemming verleend omdat er in het Nationaal Park De Hoge Veluwe een wolf zou zijn die afwijkend gedrag vertoont. De voorzieningenrechter oordeelt nu dat de noodzaak van de maatregel onvoldoende onderbouwd is.

Afschrikken met paintballgeweren
Om wolven die afwijkend gedrag vertonen af te schrikken, mochten handhavers van de provincie Gelderland sinds 27 oktober met paintballgeweren op de dieren schieten. De Faunabescherming was het daar niet mee eens en vroeg de voorzieningenrechter om de ontheffing te schorsen totdat er een beslissing op haar bezwaarschrift is. Omdat handhavers al met paintballgeweren op pad gingen, nam de rechtbank op 16 november al een zogenoemde ordemaatregel. Hiermee kwam het schieten per direct stil te liggen. Vorige week woensdag, 23 november, is de zaak op een zitting behandeld.

Natuurlijke schuwheid
Volgens de provincie Gelderland is (preventief) ingrijpen nodig omdat er anders onveilige situaties voor mensen kunnen ontstaan. Op de Hoge Veluwe zou namelijk een wolf rondlopen die afwijkend gedrag vertoont. Uit onderzoeken blijkt dat dit kan ontstaan als wolven geen natuurlijke schuwheid meer hebben voor mensen, bijvoorbeeld omdat ze mensen associëren met voedsel. Als de wolf hieraan went kan dit tot agressief gedrag leiden, waarbij mensen gewond zouden kunnen raken. De provincie vindt schieten met een paintballgeweer de beste manier om de wolf weer schuw te maken. De Faunabescherming stelt dat het gaat om een jonge wolf die alleen nieuwsgierig is, wat onder normaal gedrag valt. Bovendien zou dit gedrag door toedoen van bezoekers aan het Nationaal Park zijn ontstaan.

Experimenteel middel
De voorzieningenrechter wijst erop dat het niet haar taak is om zich te mengen in de maatschappelijke discussie over de toekomst van de wolf in Nederland. Het uitgangspunt in deze zaak is dat de wolf op dit moment een Europese beschermde status heeft en dat een ontheffing om het dier opzettelijk te verstoren goed onderbouwd moet zijn. Die onderbouwing is nu onvoldoende. Hoewel de rechtbank de signalen over het afwijkende gedrag van de wolf serieus neemt, heeft de provincie nu niet goed duidelijk gemaakt welke incidenten er precies zijn voorgevallen op de Hoge Veluwe. Zo is niet in beeld of het steeds over dezelfde wolf ging en ook niet of inderdaad slechts sprake was van een nieuwsgierige jonge wolf.

Verder is niet goed gekeken naar andere opties dan het paintballgeweer, waarbij niet de mens maar juist de wolf beschermd wordt. Zo zou bijvoorbeeld een deel van het Nationaal Park voor publiek kunnen worden afgesloten, waardoor de wolf voedsel niet meer met mensen associeert. Het paintballgeweer is bovendien nog niet eerder ingezet en is daarmee een experimenteel middel. Het is onduidelijk of de verfkogels de wolf zullen verwonden en of een verfmarkering ervoor zorgt dat hij door zijn roedel wordt verstoten. De voorzieningenrechter handhaaft de uitspraak van 16 november. Dat betekent dat het schieten met de paintballgeweren voorlopig stil moet blijven liggen. In ieder geval tot zes weken nadat de provincie heeft beslist op de bezwaren van de Faunabescherming.

Mijlpaal OV-fiets: 35 miljoen keer verhuurd

De OV-fiets is al jaren niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Jaarlijks zijn reizigers samen goed voor miljoenen ritten op de blauw-gele fietsen. Sinds NS in 2008 startte met de fietsverhuur, steeg elk jaar het aantal abonnementhouders en het aantal fietsritten. Dit jaar bereikt NS een mijlpaal: de 35 miljoenste OV-fietsrit.

Op station Utrecht Centraal verrast NS een reiziger met taart en bloemen om deze gebeurtenis te vieren. ‘’Is dit echt? Wat leuk zeg! Sinds het begin van de OV-fiets huur ik de fiets al en maak ik er vaak gebruik van!'', aldus Roos van Genuchten, de reiziger die zojuist de 35 miljoenste OV-fietsrit maakte.

Sinds 2008 verhuurt NS de OV-fiets. Op dat moment waren er 50.000 abonnementhouders, die samen goed waren voor zo'n 450.000 ritten. In 15 jaar tijd is het aantal gebruikers gegroeid naar ruim 900.000 en maken reizigers samen ruim 5 miljoen fietsritten per jaar. ‘’Forenzen op weg naar een afspraak, studenten naar school of toeristen die een stad verkennen: iedereen weet de OV-fiets goed te vinden. Niet voor niets is de OV-fiets het meest gebruikte deelvervoer binnen NS.’’, vertelt Marise Bezema, verantwoordelijk voor de OV-fiets en OV-ebike.

Fiets en trein
Gemiddeld komt bijna 40 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station. Na de treinreis nemen veel reizigers een OV-fiets om het laatste stukje tot hun bestemming af te leggen. NS biedt op dit moment 22.000 fietsen aan op bijna 300 locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. Meer dan 3500 OV-fietsen zijn inmiddels uitgerust met het nieuwe slot, dat je kunt openen met je OV-chipkaart. Stap voor stap krijgen steeds meer OV-fietsen het nieuwe slot. Ook startte NS onlangs een proef met de OV-ebike op station Driebergen-Zeist. Sinds vorige week kunnen reizigers deze fiets ook beproeven op station Arnhem. Vanaf vandaag staan de OV-ebikes ook in Groningen. De proef met de OV-ebike duurt een jaar.

Deur- tot- deur
Een reis begint meestal fietsend, soms lopend, met de auto of met ander OV. Ook is de bestemming zelden het station zelf. NS wil reizigers helpen met een zo makkelijk mogelijke reis van deur tot deur en kijkt daarom verder dan de trein. Via de NS-app kunnen reizigers eenvoudig hun hele reis plannen. De OV-fiets is de bekendste deelmodaliteit van NS, maar NS biedt via de app ook andere deelmobiliteiten aan, zoals de Greenwheels deelauto's en de scooters van Check.

Meer culturele samenwerking met OekraÔne

Het kabinet maakt van Oekraïne een zogeheten focusland op het gebied van internationaal cultuurbeleid. Dat heeft staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) bekendgemaakt tijdens een overleg met Europese cultuurministers in Brussel. Door die status zijn er meer mogelijkheden voor culturele samenwerking, investeringen en uitwisseling.

Staatssecretaris Uslu: "Juist nu is het belangrijk om ook op cultureel gebied samen te werken. Alles van waarde is weerloos – zeker in tijden van oorlog. Door van Oekraïne een focusland te maken in ons internationaal cultuurbeleid, kunnen we daar de culturele sector helpen. Niet alleen financieel via fondsen, maar juist ook met praktische ondersteuning en uitwisseling van mensen en kennis. Op die manier steunt Nederland Oekraïne in het verzet tegen Russische oorlogsmisdaden zoals het vernietigen van cultureel erfgoed en culturele infrastructuur."

De oorlog van het Russische regime tegen Oekraïne laat op alle fronten diepe sporen na. Ook op het gebied van erfgoed, kunst en cultuur. Om culturele samenwerking met Oekraïne te vergemakkelijken, voegt het kabinet het toe aan de lijst met focuslanden voor het internationaal cultuurbeleid. Via de Nederlandse ambassade en Nederlandse culturele instellingen kunnen gezamenlijke projecten ondersteuning krijgen. Ook zijn er mogelijkheden voor uitwisselingen van makers en andere professionals in de culturele en creatieve sector. Nederland is ook al begonnen met noodhulp aan beschadigde musea en collecties.

Kabinet pakt opmerkelijke belastingconstructies aan

Het kabinet wil opmerkelijke belastingconstructies aanpakken. Het ministerie van Financiën is hiervoor een project gestart, waarbij naar het gehele belastingstelsel wordt gekeken. In de eerste fase worden de opmerkelijke belastingconstructies in kaart gebracht. Onderdeel hiervan is een internetconsultatie, waarvoor het ministerie Nederlanders oproept opmerkelijke constructies aan te dragen. Voorjaar 2023 worden de eerste opmerkelijke belastingconstructies die aangepakt worden, gepresenteerd. Dit moet leiden tot een opbrengst van € 160 miljoen in 2024 en uiteindelijk € 550 miljoen structureel vanaf 2027. Dit heeft het kabinet al eerder besloten.

Opmerkelijke belastingconstructies
Er is sprake van een opmerkelijke belastingconstructie als een belastingplichtige zo min mogelijk belasting betaalt door het structureren, omvormen of verschuiven van transacties, inkomen, winst en vermogen. Bij dat soort constructies wordt er gebruikgemaakt van de verschillen in belastingtarieven, grondslagen, vrijstellingen dan wel aftrekposten. Het gaat hierbij om gevallen waarbij er weliswaar wordt gehandeld naar de letter van de wet, maar niet naar de geest van de wet.

Staatssecretaris van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst): “Ik vind het onwenselijk dat ons belastingstelsel het belastingplichtigen mogelijk maakt om op deze manier zo min mogelijk belasting te betalen. De aanpak van opmerkelijke belastingconstructies is daarom een belangrijke stap naar een evenwichtiger en neutraler belastingstelsel dat voor iedere belastingplichtige uitpakt zoals het is bedoeld.”

Tal van mogelijkheden
Het IBO Vermogensverdeling heeft laten zien dat ons belastingstelsel onbedoeld verschillende opmerkelijke belastingconstructies mogelijk maakt, waarmee belastingplichtigen de belastingdruk op ongewenste kunnen verminderen. In de reactie op dit onderzoek heeft het kabinet aangegeven dat fiscale onevenwichtigheden en opmerkelijke belastingconstructies ongewenst zijn en dat het kabinet deze wil aanpakken.

"Met de internetconsulatie doen we een oproep aan een brede doelgroep. We richten ons hierbij op particulieren, ondernemers, werknemers van een onderneming, leden van een organisatie, (bestuurs)leden van een stichting of vereniging of personen die werkzaam zijn als ambtenaar bij de overheid. Als u bekend bent met een opmerkelijke belastingconstructie, vul dan de vragenlijst op Internetconsultatie.nl in. Dit kan tot en met 31 januari 2023. Alle reacties op de internetconsultatie worden meegenomen bij de totale inventarisatie van constructies."

Verdere planning
Naast de internetconsultatie, brengt ook het ministerie van Financiën zelf (waaronder ook de Belastingdienst) opmerkelijke belastingconstructies in kaart. Na afloop van de interne en externe inventarisatie worden er rondetafelgesprekken met stakeholders georganiseerd over de opbrengst. Vervolgens wordt er een afweging gemaakt welke opmerkelijke belastingconstructies aangepakt worden. Voorjaar 2023 wordt de eerste invulling van de aanpak van opmerkelijke belastingconstructies gepresenteerd. Deze aanpak van opmerkelijke belastingconstructies moet leiden tot een opbrengst van € 160 miljoen in 2024.

Filmtrailer Super Mario Bros. Movie

De officiële trailer van Super Mario Bros. Movie is uitgebracht, waarin we nog meer bekende personages en situaties zien uit de franchise van Nintendo.

Super Mario Bros. Movie wordt Geregisseerd door Aaron Horvath en Michael Jelenic (Teen Titans Go!, Teen Titans Go! To the Movies) naar een scenario van Matthew Fogel (The LEGO Movie 2: The Second Part, Illuminations's Minions: The Rise of Gru). De stemacteurs zijn: Chris Pratt als Mario, Anya Taylor-Joy als Princess Peach, Charlie Day als Luigi, Jack Black als Bowser, Keegan-Michael Key als Toad, Seth Rogen als Donkey Kong, Fred Armisen als Cranky Kong, Kevin Michael Richardson als Kamek en Sebastian Maniscalco als Spike.

De film is geproduceerd door Illumination-oprichter en CEO Chris Meledandri en door Shigeru Miyamoto voor Nintendo. De film wordt medegefinancierd door Universal Pictures en Nintendo en wereldwijd uitgebracht door Universal Pictures.

De Super Mario Bros.-film wordt in Amerika op 7 april 2023 verwacht. Europa lijkt de film eerder in de bioscoop te krijgen, met België voorop: namelijk 22 maart. Italië is 6 april aan de beurt. Wanneer de film in de Nederlandse bioscoop te zien is, is nog niet bevestigd.

Update: 5 april kunnen we In Nederland naar de bioscoop.

Tiktok-pedofiel (42) hoeft niet terug de cel in, krijgt behandeling in kliniek

De rechtbank Noord-Holland heeft de 42-jarige  Jasper A. uit Hilversum veroordeeld. Hij verleidde een elfjarig slachtoffer om naaktfoto's en naaktfilmpjes van zichzelf te sturen. Dat gebeurde van november 2020 tot november 2021. Ook was hij in het bezit van een grote hoeveelheid kinderporno. Hij krijgt een gevangenisstraf van 656 dagen opgelegd, waarvan 360 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De verdachte leerde het minderjarige slachtoffer in november 2020 via social media kennen. In de gesprekken die zij samen in persoon en via social media voerden, werd het de verdachte duidelijk dat het slachtoffer heel jong en kwetsbaar was. Zij was toen elf jaar. Gedurende een jaar ontving hij foto's en filmpjes van het slachtoffer, waarop zij haar (gedeeltelijk) ontblote borsten, billen en vagina liet zien. De verdachte gaf het slachtoffer in ruil voor deze naaktfoto's en naaktfilmpjes giften, zoals geld, (elektrische) sigaretten, kleding en een telefoon.

Daarnaast had de verdachte ruim 1,3 miljoen kinderpornografische foto's en video's gedownload en in zijn bezit. Het merendeel van dit materiaal betreft foto's van poserende, ook zeer jonge, kinderen, waaronder het eerdergenoemde minderjarige slachtoffer.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan verleiding van een jong, uiterst kwetsbaar slachtoffer. Hij vroeg dit slachtoffer naaktfoto's en naaktfilmpjes van zichzelf te maken en naar hem te sturen in ruil voor cadeautjes. De rechtbank vindt dat de verdachte zich had moeten realiseren dat sprake was van een zeer ongelijkwaardige en voor het slachtoffer (psychisch) schadelijke relatie. De verdachte heeft zich laten leiden door zijn lustgevoelens en stelde die boven de belangen van het minderjarige slachtoffer. Door het downloaden en in het bezit hebben van kinderporno heeft de verdachte daarnaast de uiterst verwerpelijke praktijk die plaatsvindt bij het maken van dergelijk materiaal, in stand gehouden en bevorderd. Dit alles rekent de rechtbank de verdachte aan.

De rechtbank houdt bij de strafoplegging ook rekening met het feit dat de verdachte onder meer lijdt aan een stoornis in het autismespectrum, pedofilie en een depressieve stoornis. Hierdoor heeft hij weinig oog gehad voor het (moreel) grensoverschrijdende karakter van zijn gedrag en de bijbehorende emotionele schade voor anderen. Tijdens de zitting verklaarde de verdachte dat hij hulp nodig heeft bij zijn problematiek.

De rechtbank vindt een deels voorwaardelijk gevangenisstraf passend. Gedurende de proeftijd van drie jaar moet de verdachte zich onder meer laten behandelen in een zorginstelling en moet hij contact met minderjarigen vermijden. Gaat hij toch de fout in, moet hij alsnog een jaar de cel in. Jasper zelf zegt over deze zaak:  "De lockdown versterkte de eenzaamheid. Over het contact met [naam kind] voel ik me zeer schuldig. Ik voel me verantwoordelijk. Ik ben gebroken en zo diep gezonken dat ik liever kies voor euthanasie."

Saillant detail in deze zaak dat zijn slachtoffer in november 2021 zelfmoord heeft gepleegd. Het kind werd geboren als meisje, maar identificeerde zich het laatste jaar als jongen zo meldt NH-Nieuws. Nadat de politie suïcide bewezen achtte wilde ze in eerste instantie geen onderzoek naar Jasper A. instellen. Dat gebeurde pas nadat de moeder van het kind alles in het werk stelde en met behulp van een particulier onderzoekker Jasper in Hilversum wist te traceren. Deze onderzoeker wist Jasper uiteindelijk zover te krijgen dat hij mee ging naar het bureau om een verklaring af te leggen, en zelfs dat ging met pijn en moeite gepaard zo verklaart de onderzoeker tegenover de nieuwszender: "De politie zei ‘meneer, gaat u maar naar huis want op deze manier werkt u mee aan uw eigen veroordeling' en 'aangifte moet online'." Jasper werd uiteindelijk niet veroordeeld voor de dood van zijn slachtoffer. 

Man-Bat en meer in gratis update voor Gotham Knights

Warner Bros. Games en DC hebben de release aangekondigd van twee nieuwe modi voor Gotham Knights: Heroic Assault en Showdown. Beide zijn nu beschikbaar als gratis update voor alle eigenaren van het spel.

Heroic Assault is een online coöpmodus waarin spelers kunnen samenwerken in groepen van vier en zich in de diepten onder Gotham City wagen om het op te nemen tegen vijanden en uitdagingen te voltooien op 30 verdiepingen vol actie. Zoals te zien is in de onlangs uitgebrachte trailer, bevat de modus een nieuwe bedreiging die de oorzaak is van de chaos: de uiterst geavanceerde buitenaardse levensvorm Starro, the Conqueror, en de geduchte half-mens/half-vleermuis hybride Man-Bat, onder controle van Starro.

Showdown is een online coöpmodus voor twee spelers waarin je de confrontatie aangaat met superkrachtige versies van de voornaamste DC-superschurken uit het spel, zoals Mr. Freeze, Harley Quinn, Clayface en Talia al Ghul. Versla deze bazen in de Showdown-modus en ontvang nieuwe legendarische uitrustingsblauwdrukken en unieke kleuren voor het pak en de Batcycle voor elke verslagen vijand.

Heroic Assault en Showdown zijn afzonderlijke online coöpmodi, toegankelijk als gratis update voor alle Gotham Knights-eigenaren. De Heroic Assault-modus is beschikbaar als de spelers Dossier 05 bereiken in de hoofdcampagne. De Showdown-modus wordt ontgrendeld zodra ze de baas van elke voornaamste schurk in het dossier hebben verslagen.

Gotham Knights is beschikbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc

Hogere beslagvrije voet mogelijk voor huishoudens met hoge woonlasten

Mensen met schulden die te maken hebben met een langlopend beslag op hun inkomen, dienen volgens de huidige wet vereenvoudiging beslagvrije voet hun woonkosten binnen zes maanden aan te passen aan hun lagere inkomen. Dit is volgens minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) niet realistisch gezien de huidige schaarste op de woningmarkt. Zij maakt het daarom mogelijk dat schuldeisers deze termijn met ingang van volgend jaar kunnen verlengen tot maximaal 24 maanden.

De beslagvrije voet is het deel van het inkomen waar geen beslag op mag worden gelegd door schuldeisers. Mensen met schulden die te maken krijgen met beslag op hun inkomen houden zo voldoende over om de noodzakelijke kosten van hun levensonderhoud, zoals huur, hypotheek en boodschappen, te betalen.

Na de invoering van wet vereenvoudiging beslagvrije voet in 2021 bleek dat huishoudens met hoge woonlasten niet in staat zijn binnen een half jaar passende, vervangende woonruimte te vinden. Minister Schouten stelt nu met een wijziging van de Regeling Beslagvrije Voet voor om deze termijn te verlengen tot achttien maanden. De schuldeiser kan de termijn daarna nog éénmaal met zes maanden verlengen als binnen die periode het beslag kan worden afgerond.

No net land take - 26 minuten en 34 seconden

De Europese afspraak om netto geen extra land te bebouwen gaat de puzzel van woningnood, landbouwtransitie en klimaatadaptatie nog ingewikkelder maken, stelt PBL-onderzoeker David Evers in deze aflevering van de PBL-podcast 26 minuten en 34 seconden. Per 2050 moet Nederland de netto verstedelijking naar nul hebben teruggebracht, op veel kortere termijn moeten we al voorbereidingen daarvoor laten zien.

"Nederland is nu Europees koploper buitenstedelijke bebouwing en er liggen nog een heleboel uitbreidingsplannen. Het is een enorme uitdaging om dat te veranderen", aldus Evers. Op 24 januari 2023 wisselt hij met ruimtelijke ordeningsprofessionals van gedachten tijdens een seminar over dit onderwerp.

Deze podcast werd gemaakt door Laura Westendorp en Marc Hanou, beide PBL-ers. Het is de vijfde aflevering van een serie podcasts over de leefomgeving, waarbij het duo verschillende PBL-onderzoekers aan het woord laat en vanuit nieuwsgierigheid en actualiteit bevraagt.

FOK! Wat een weer: mist, code geel

herfstbanner

Hallo wezens der aarde en andere planeten!

In het westelijke deel van het land komen wat buitjes over, in een ander groot deel van het land geldt code geel in verband met de mist, dit gaat om de provincies Friesland, Flevoland, Overijsel, Gelderland en Noord-Brabant. Dit kan voor overlast zorgen op de weg, let dus goed op als je de weg op gaat.

Later op de dag trekt de mist op het zuidwesten na weg, in het oosten heeft bewolking de overhand. Elders is het droog en kan de zon even door breken. Het wordt ongeveer 10 graden in het noordwesten tot 5 graden in het oosten bij een zwakke tot matige noordoostenwind. Vanavond keert de mist weer terug, echter geeft dat vooralsnog geen code geel.

Na morgen gaan we koudere temperaturen krijgen met lichte vorst in de nacht.

In delen van het land was en is het mistig, zoals hier te zien. (Foto: aloa)
In delen van het land was en is het mistig, zoals hier te zien. (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #894
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.