Tongs voetbalverhalen en columns WK 2022 #4

In 1982 was het WK in Spanje. Het zou een mooi WK worden, met geweldige wedstrijden. Waar er twee uitsprongen. Frankrijk - West-Duitsland en vooral Brazilië - Italië. De Duitsers wonnen weer eens onverdiend deze legendarische wedstrijd en klassieker. Met een afschuwelijke overtreding door de Duitse doelman Harald Schummacher op Battiston. De Nederlandse scheidsrechter Frans Corver floot niet eens, terwijl de Fransman zelfs in coma belandde. De wedstrijd kantelde en West-Duitsland kwam onverdiend in de finale.

De andere finalist werd Italië. Dat won van het wonderelftal van de Brazilianen. Dat team wordt beschouwd als één van de beste nationale ploegen ooit. Met het geweldige middenveld, Zico, Toninho Cerezo, Socrates en Falcao. Misschien wel het beste Braziliaanse elftal ooit. Italië speelde in de eerste ronde drie keer gelijk. De Italiaanse supporters storten nog meer ladingen kritiek op het elftal uit dan momenteel Oranje wordt afgemaakt in Nederland. Italië kwam als één van de beste vier nummers drie toch in de tweede ronde.

Hun spits, Paolo Rossi wist niet éénmaal te scoren in die voorronde. In de rest van het toernooi scoorde de spits van AC Milan vanaf de kwartfinale zes keer. Een hattrick tegen Brazilië. De kwartfinale bestond uit twee wedstrijden, ook van Argentinië werd eerst nog gewonnen. Waarna Polen in de halve finale werd verslagen. Rossi won alle drie de prijzen op dat WK. Iets dat alleen Garrinhca en Kempes hem voordeden. Ook werd Rossi Europees voetballer van het jaar. De finale won Italië met 3-2. Met het mooiste juichen ooit door Tardelli de verdediger.

Dat Memphis Depay nog niet heeft gescoord en het Nederlands elftal geen indruk heeft gemaakt hoeft dus geen voorbode te zijn voor de rest van het toernooi. Toen Oranje in 1988 Europees kampioen werd verloor het de eerste wedstrijd van Rusland. En won het in de laatste minuut door een kopbal van Wim Kieft van Ierland. En in de laatste minuut tegen West-Duitsland door de wonderspits van Basten. De latere Europees voetballer van het jaar. Terwijl-ie de eerste wedstrijd nog op de bank zat. Dus blijven hopen. Het kan vanaf nu alleen maar beter gaan. Ik heb de finale Nederland - Uruguay gepouled. Een beetje chauvinisme en positivisme is me niet vreemd. Blijven duimen, en misschien sal alles reg kom. Met Memphis later de speler van het toernooi, en voetballer van het jaar.

tong80